Top 10 bezienswaardigheden Rhodos – Deze highlights mag je niet missen

Een baai op het Griekse eiland Rhodos

Gepubliceerd door:
Mandy

Het eiland Rhodos in de Egeïsche Zee is een van de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland en beschikt over tal van bezienswaardigheden. En als je het eiland gezien hebt, snap je helemaal waarom het zo’n populaire bestemming is. Er zijn maar weinig plekken op aarde waar strand-, natuur- én cultuur- en geschiedenisliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Een smal straatje met een scooter op Rhodos in Griekenland

Bovendien heeft Rhodos een aangenaam klimaat: de zomers zijn niet te heet en de winters niet te koud. Klinkt dit jou als muziek in de oren, maar vraag je je af wat te doen op Rhodos? Met onze top 10 bezienswaardigheden op Rhodos helpen we je op weg!

De belangrijkste bezienswaardigheden van Rhodos-Stad

Een van de meest interessante bezienswaardigheden op Rhodos is natuurlijk Rhodos-Stad, en dan met name de oude stad. Deze staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt je hier gerust urenlang vermaken.

De Akropolis van Rhodos-Stad

Een van de hoogtepunten is de Akropolis van Rhodos-Stad. Dit is een van de weinige overblijfselen uit de beginperiode van de stad. Je kunt zien waar de tempel van Apollo ooit gestaan heeft en de zuilen geven je een indruk van de grootte ervan. Daarnaast zijn er een stadion en een amfitheater, die dankzij een grondige restauratie door de Italianen in uitstekende staat zijn.

De Akropolis van Rhodos is 24 uur per dag gratis te bezoeken.

Grootmeesterspaleis

Grootmeesterspaleis in Rhodos-Stad, Rhodos, Griekenland

Een andere interessante bezienswaardigheid in de oude stad van Rhodos-Stad is het Grootmeesterspaleis (ook wel bekend als Kastello). Het middeleeuwse paleis heeft in de loop der eeuwen uiteenlopende bestemmingen gehad. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd.

Mandráki-haven

Mandraki Haven in Rhodos-Stad, Rhodos, Griekenland

Ook leuk is de Mandráki-haven. Ooit lagen hier oorlogsboten en vissersbootjes, tegenwoordig vind je er vooral plezierjachten. Kenmerkend voor de haven zijn de 3 windmolens. Deze vind je op vele ansichtkaarten terug.

Archeologisch museum

Een stad met zo’n rijke geschiedenis als Rhodos heeft natuurlijk ook een eigen archeologisch museum. Dit museum is gevestigd in het vroegere ziekenhuis en je vindt er allerlei eeuwenoude kunstwerken en objecten, die afkomstig zijn van de Dodekanesos (de groep van 12 eilanden waartoe Rhodos behoort).

Vlindervallei

Vlindervallei op Rhodos in Griekenland

Ben je uitgekeken in Rhodos-Stad? Ook buiten de stad zijn er allerlei excursies te doen. Een van de populaire activiteiten is bijvoorbeeld een wandeling door de Vlindervallei (Petaloúdes). Deze vallei ligt op zo’n 26 kilometer rijden van Rhodos-Stad en je kunt hier op zoek gaan naar de Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis vlinders. Boven aan de vallei ligt het Kalópetra-klooster. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

Tip: bezoek de vallei in de zomermaanden, dan vind je er de meeste vlinders. De entree bedraagt 5 euro.

Kámiros

Kamiros op Rhodos in Griekenland

Vlak bij de Vlindervallei, op 36 kilometer van Rhodos-Stad, vind je Kámiros. Deze stad behoort samen met Lindos en Ialyssos tot de belangrijkste steden op Rhodos. Waar Lindos een handels- en havenstad was en Ialyssos een aristocratische stad, moest Kamiros het van de landbouw hebben. Hier werden wijn en olijfolie geproduceerd.

Je kunt in Kamiros de overblijfselen bezichtigen van de stad die in 226 voor Christus opnieuw is gebouwd nadat een aardbeving de oude stad verwoest had.

Lindos

Een baai op het Griekse eiland Rhodos

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Rhodos-Stad vind je het schilderachtige stadje Lindos. Dit stadje was dankzij de ligging en de natuurlijke havens in de oudheid een van de belangrijkste steden van Rhodos. De prachtige witte huisjes en de vele geplaveide straatjes zijn erg leuk om doorheen te wandelen en het stadje bevat tal van bezienswaardigheden.

Akropolis van Lindos op Rhodos, Griekenland

Dé toeristentrekker van Lindos is de Akropolis van Lindos (niet te verwarren met de Akropolis van Rhodos). Dit is een van de best bewaarde akropolissen van heel Griekenland. ‘Akropolis’ betekent ‘hoogste punt van de stad’, dus ook voor deze akropolis moet je een stukje klimmen. Eenmaal boven kun je de overblijfselen van de tempel Athena Lindia bewonderen. Bovendien heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over Lindos.

Ben je niet zo goed ter been? Dan kun je ook op een ezeltje naar boven gaan.

De toegangsprijs bedraagt 12 euro. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Moni Filerimou

Klooster van Filerimos op Rhodos, Griekenland

Vlak bij de stad Ialyssos, boven op de heuvel Felirmos, vind je het Moni Filerimou. Oftewel: het klooster van Filerimos. Voor 6 euro kun je het klooster bezichtigen. Kinderen mogen gratis naar binnen. Houd je wel van een likeurtje? Neem dan een fles Sette Erbe-likeur (zevenkruidenlikeur) mee, die exclusief in het klooster wordt gemaakt. Vanaf het klooster heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van Rhodos.

Weg naar Golgotha op Rhodos in Griekenland

Tegenover het klooster is een weg met aan beide kanten hoge bomen. Aan de rechterkant van deze weg, die ‘de weg naar Golgotha’ wordt genoemd, vind je monumenten waarop de passie van Christus wordt afgebeeld. Het is dan ook niet heel verrassend dat aan het einde van deze weg een groot betonnen kruis staat. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de Egeïsche zee.

De thermen van Kallithea

Kallithea thermen op Rhodos in Griekenland

Kallithea is een dorpje aan de oostkust van Rhodos op ongeveer 10 kilometer rijden van Rhodos-Stad. Ooit was het een natuurlijk kuuroord (zelfs keizer Augustus heeft het bezocht), tegenwoordig zijn er het hele jaar door tentoonstellingen en wordt het gebruikt als filmlocatie. De prachtige gebouwen zijn zeker de moeite van een bezoek waard.

Epta Piges

Epta piges bronnen op Rhodos in Griekenland

Als je gek bent op mooie natuur mag je natuurgebied Epta Piges (de 7 bronnen) in het binnenland van Rhodos niet overslaan. In dit koele, bosrijke en dus schaduwrijke gebied kun je prachtig wandelen en de 7 bronnen bekijken die samenkomen in een beekje.

Ben je avontuurlijk ingesteld en heb je geen last van claustrofobie? Dan is een wandeling door de 200 meter lange stenen tunnel een aanrader. In deze smalle tunnel van 75 centimeter breed en 1,70 meter hoog komt het water tot je enkels. De tunnel komt uit bij een meertje. Niet zo’n fan van tunnels? Dan kun je ook over de heuvel heen lopen om bij het meertje te komen.

Bonus: stranden op Rhodos

Zo, dat was onze top 10 bezienswaardigheden op Rhodos. Maar dit lijstje is natuurlijk niet compleet zonder stranden. Daarom lichten we hieronder, als bonus, ook nog enkele fijne stranden eruit.

Tsambika

Het strand van Tsambika op Rhodos in Griekenland

Tsambika, aan de oostkust van Rhodos, wordt door velen het mooiste strand van Rhodos genoemd. Het is een lang en breed zandstrand dat ook geschikt is om een dagje met kinderen naartoe te gaan.

Verder is een wandeling naar het oude Tsambika-klooster boven op de top van de berg de moeite waard. Dit klooster is gebouwd op de ruïnes van een oude tempel van Artemis en je hebt vanaf hier een schitterend uitzicht.

Faliraki

Faliraki strand in Kallithea op Rhodos, Griekenland

Ook Faliraki, vlak bij Kallithea, is een geliefd strand. Faliraki staat ook wel bekend als het Chersonnisos van Rhodos. Het is dus the place to be als je van mooie, schone zandstranden en een bruisend nachtleven houdt.

Kiotari

Strand van Kiotari op Rhodos in Griekenland

Ben je op zoek naar een rustige badplaats? Dan moet je in Kiotari, in het zuidoosten van Rhodos, zijn. Bovendien kun je hier uitstekend snorkelen in het kristalheldere zeewater.