De Toscaanse Archipel: schitterende eilanden en blauwe zee

Haven van Rio Marina op Elba, Toscaanse Archipel

Gepubliceerd door:
Mandy

Er is meer in de Italiaanse regio Toscane dan de prachtige steden en glooiende heuvels. Aan de Toscaanse kust vind je zeven prachtige eilanden die samen de Toscaanse archipel vormen. Deze archipel bestaat uit de eilanden Elba, Giglio, Capraia, Montecristo, Gorgona, Giannutri en het eiland Pianosa. Van de zeven eilanden zijn twee eilanden onbewoond, dit zijn Montecristo en Pianosa, de overige vijf zijn bewoonde eilanden. Tijdens een vakantie naar Toscane is een bezoek aan de Toscaanse Archipel een echte aanrader!

De eilanden van de Toscaanse Archipel beschikken over een van de meest natuurlijke, goed bewaarde flora en fauna in het hele land. Ze worden omringt door water van de Tyrreense zee dat zo helder is dat je de vissen kan zien zwemmen op de bodem. Er wordt gezegd dat de Toscaanse archipel een geschenk was van de goden. Zo is er een legende die zegt dat toen de prachtige Venus uit de zee kwam, ze haar ketting brak waardoor zeven parels vielen. Hieruit zouden de zeven eilanden gevormd zijn.

Beschermde wateren van de Toscaanse Archipel

Strand van Sant Andrea op Elba

De eilanden van de Toscaanse Archipel hebben samen met hun omringende wateren een grote ecologische waarde. Hierdoor heeft de Italiaanse regering besloten dat het gebied een beschermd natuurgebied wordt, tevens vormen de eilanden een nationaal park. Het nationale park heeft de naam Parco Nazionale Arcipelago Toscane en vormt het grootste beschermde zeegebied in Europa. Daarnaast is het Parco Nazionale Arcipelago Toscane het eerste maritieme park van het land.

Isola d’Elba: het grootste eiland van de Toscaanse Archipel

Elba, grootste eiland van de Toscaanse Archipel

Het grootste eiland van de Toscaanse archipel is Elba. Dit eiland is wellicht ook het meest bekende eiland. Met een grootte van 224 vierkante kilometer en een inwonersaantal van ongeveer 30.000, is het eiland Elba een goede uitvalsbasis om de rest van de archipel te bekijken. Op Elba vind je alles: leuke stadjes, historische gebouwen, hagelwitte zandstranden en uitstekende restaurants waar je kunt genieten van lokale specialiteiten!

Portoferrario: hoofdstad van Elba

haven van Portoferraio op Elba

De hoofdstad van Elba is Portoferraio, wat letterlijk ijzerhaven betekent. Bijna 12.000 mensen wonen in de hoofdstad en dit is bijna de helft van het totale inwonersaantal. Tot voor kort werd er in Portoferraio ijzer opgeslagen dat aan de andere kant van het eiland werd vergaard. Vanaf veel plekken aan de Toscaanse kust vertrekken veerboten naar Elba. Vanaf Piombino en Livorno vaart er bijvoorbeeld meerdere keren per dag een veerboot.

Veelzijdig eiland

Cavoli strand op Elba

Het eiland Elba is het meest bekend geworden doordat Napoleon Bonaparte hier in 1814 een jaar verbleef. Landschappelijk gezien bestaat Elba uit vier delen. De kust bestaat uit zand- en kiezelstranden, schattige baaien en schiereilanden. In het westen is er een dichtbegroeid berglandschap, in het midden is er een keten die met maquis (mediterrane struiken) is begroeid en in het oosten van Elba vind je de roodachtige ijzerbergen.

Tijdens een bezoek aan het eiland is het een aanrader om de natuur in te gaan en de rust op te zoeken. Daarnaast is ook een bezoek aan een van de jachthavens is erg leuk. Voor duikliefhebbers heeft het eiland ook goede duikplekken. Je kunt tevens veel mineralen en edelstenen vinden op het eiland, vooral pyriet en toermalijn worden regelmatig gevonden.

Marina di Campo

Strand van Marino di Campo op Elba

Marina di Campo is de op een na grootste plaats op Elba. De kleine vissershaven ligt aan de zuidkant van het eiland en heeft een pittoreske baai waar de dobberende bootjes wat meer persoonlijkheid aanbrengen aan het toeristische plaatsje. Het prachtige witte zandstrand trekt veel bezoekers. De stranden aan de baaien verder naar het westen zijn rustiger en minder toeristisch, hoewel deze ook iets minder spectaculair zijn.

Voor een schitterend uitzicht over het eiland en over zee kun je naar Capoliveri rijden, hier bevindt zich een panoramapunt. Als de lucht helder is kun je kilometers ver kijken en met een beetje geluk zie je zelfs een paar van de andere eilanden van de Toscaanse Archipel.

Isola del Giglio: mooiste eiland van de Toscaanse Archipel

Isola del Giglio, mooiste eiland van de Toscaanse Archipel

Isola del Giglio heeft een oppervlakte van ongeveer 24 vierkante kilometer en er wonen circa 1400 mensen. De meeste inwoners leven van de fruitteelt, de visserij of het toerisme.

Giglio heeft prachtige brede zandstranden waar je heerlijk op kunt liggen, relaxen en genieten van het geluid van de golven. Dit eiland wordt door de lokale bevolking gezien als het mooiste eiland van de Toscaanse archipel. Dit komt onder andere door de lange zandstranden op Isola del Giglio. Verder is dit eiland perfect wanneer je de onderwaterwereld wilt ontdekken. Het is dan ook een must om hier te snorkelen in het helderblauwe water of om te duiken.

De oude Feniciërs hadden vroeger handelsposten op Isola del Giglio. Tijdens hun vaartochten vanuit Libanon naar Cádiz in Spanje, stopten ze op dit eiland. Tijdens hun tochten namen ze vooral cederhout mee.

Porte Giglio, het haventje, heeft diverse kleine huisjes, wat voor een schilderachtig tafereel zorgt. Het stadje Castello was met zijn ligging midden op het eiland de perfecte plek om te gebruiken als uitkijkpost. De stad is omringd door een stadsmuur en is hoger gelegen op een bergrug. In de dertiende eeuw heeft de bekende Medici familie uit Florence hier een tijdje gewoond. Vanuit Porto Santo Stefano vertrekken veerboten naar het eiland.

Isola di Capraia: eiland met een rijke geschiedenis

natuur van Isola del giglio

Het eiland Capraia heeft een rijke geschiedenis die loopt van de Griekse heerschappijen, waarna het overging naar het Genuese verbond en Sardijnse overheersing, om uiteindelijk zelfs door Napoleon geregeerd te worden. De mooie kustlijn is in al die jaren nooit veranderd en ziet er nog steeds hetzelfde uit.

Kenmerkend voor het binnenland zijn de gigantisch hoge kliffen en de ongerepte natuur. Veel stranden liggen afgelegen en zijn moeilijk bereikbaar, daardoor is het minder toeristisch en heb je kans om helemaal alleen op het strand te liggen!

Sporen van een oude en uitgedoofde vulkaan zijn in het zuiden van het eiland nog terug te vinden. Het eiland is de perfecte bestemming voor mensen die willen wandelen en fietsen. Maar ook mensen die willen snorkelen en duikers kunnen hun ogen uitkijken, zij kunnen hier het prachtige onderwaterleven observeren. Ook naar Isola di Capraia vertrekken de veerboten vanuit Porto Santo Stegano.

Isola di Montecristo: beschermd natuurgebied

Met een doorsnee van ongeveer 4 kilometer is dit een van de kleinere eilanden van de Toscaanse archipel. Het eiland Montecristo is vooral bekend vanwege het boek ‘De Graaf van Monte Cristo’ dat door Alexandre Dumas is geschreven.

In 1970 werd er door de regering bepaald dat het eiland een beschermd natuurgebied is en sindsdien mag niemand het eiland zonder toestemming betreden. Slechts een aantal mensen krijgen toestemming het eiland te betreden, dit zijn voornamelijk wetenschappers. Je kunt jezelf op een wachtlijst voor toeristen zetten, maar de wachttijd is ongeveer twee jaar voordat je de kans krijt om Montecristo te bezoeken. Het eiland is dan ook onbewoond. Er staat maar een gebouw op het eiland, dit was een klooster uit de dertiende eeuw. In 1553 werd het gebouw verwoest door zeerovers en nu is het niet meer dan een ruïne.

Isola di Gorgona: het kleinste eiland van de Toscaanse Archipel

Isola di Gorgona, toscaanse archipel

Naast dat het eiland Gorgona met 2 vierkante kilometer het kleinste eiland van de Toscaanse archipel is, is het ook het noordelijkste eiland. Gorgona ligt niet ver van de kustplaats Livorno vandaan en op heldere dagen kun je het eiland vanaf de kust zien liggen.

Sinds 1869 is er een strafkolonie gevestigd op het eiland, deze beslaat een groot deel van het eiland. Samen met een gids kan dit eiland bezocht worden. Er wonen nog zo’n 300 mensen op Isola di Gorgona en de lokale bevolking staat erom bekend dat ze heel vriendelijk en gastvrij zijn. Verder wordt het eiland als natuurlijk paradijs gezien. Er is een ruige kustlijn met spectaculaire baaien en er zijn veel privé stranden vanwaar je kunt zwemmen in het azuurblauwe water. Heerlijk!

Isola di Giannutri: zuidelijkste eiland van de Toscaanse Archipel

strand op Giannutri, eiland van de Toscaanse Archipel

Giannutri is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Toscaanse Archipel en heeft de vorm van een halve maan. Vroeger zou dit eiland een muze zijn geweest voor oude beschavingen. Het eiland is met 3 vierkante kilometer maar net iets groter dan het eiland Gorgona.

Isola di Giannutri heeft een rotsachtig landschap en in het noorden liggen korte stukken zandstranden. Deze stranden zijn goed te bereiken met een zeekajak. Oude Romeinse ruïnes liggen verspreid in het binnenland. Vooral de oude romeinse huizen Villa Agrippo en de Villa Domizia zijn aanraders.

Ook op Isola di Giannutri kun je weer goed duiken. Op de zeebodem liggen verschillende Romeinse scheepswrakken die je kunt bewonderen. Ook zijn de Cala dei Grottone grotten zeker de moeite waard. Naast deze bekende grotten zijn er nog vele anderen grotten die je tijdens het duiken kunt bekijken.

Isola di Pianosa: voormalige strafkolonie

haven van Isola di Pianosa

Het eiland Pianosa ligt slechts 14 kilometer van Elba vandaan en is het meest platte eiland van de Toscaanse archipel. De naam geeft dit eigenlijk al weg, want pianosa betekend plat in het Italiaans. Wanneer je de wachtlijst voor het eiland Montecristo eigenlijk te lang vind, maar je wel een afgelegen eiland wilt bezoeken, dan is Pianosa een goed alternatief. Het eiland heeft een ruige geschiedenis. Vroeger werd het eiland namelijk gebruikt als agrarische strafkolonie. In 1970 werd de strafkolonie veranderd in een zwaarbeveiligde gevangenis en in 1998 is deze gevangenis gesloten.

Het eiland is nog steeds niet geheel zelfstandig te bezoeken. Wil je meer zien dan alleen de stranden, dan dien je een begeleide wandel- of fietstocht te boeken.

Door de jarenlange afzondering hebben de flora en fauna veel vrijheid gekregen, hierdoor is een bezoek aan de micro-ecosystemen die hier zijn ontstaan, zeker een bezoek waard.

Naast wandel- en fietstochten kun je ook op Cala Giovanna liggen, dit is een prachtig strand. Net als op de andere eilanden is ook dit eiland zeer geschikt om te snorkelen. Er liggen nog twee andere eilanden bij Pianosa in de buurt. Dit zijn de kleinere eilanden La Scarpa ten noorden van Pianosa en La Scola ten zuiden. Beide eilanden zijn onbewoond.