Ciao Bella! Tips voor een bezoek aan Milaan

Toeristen op het domplein in Milaan, Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Milaan staat bekend als dé modehoofdstad van Italië. Onder meer Versace en Armani hebben hier hun thuisbasis. Ook op zakelijk vlak is Milaan een onmiskenbare topper. Grote bedrijven zoals Alfa Romeo en Pirelli zijn in en rond Milaan gevestigd. De Italiaanse effectenbeurs bevindt zich eveneens in Milaan.

Als romantische of culturele bestemming staat de hoofdstad van Lombardije veelal in de schaduw van hotspots zoals Rome, Florence en Venetië. Wie goed kijkt ziet nochtans dat Milaan meer is dan haute couture, blitse zakenmensen en veel te dure aperitiefjes.

Ook op cultureel en architecturaal vlak, is een bezoek aan Milaan zeker de moeite waard. Rondom Piazza del Duomo liggen vele bezienswaardigheden en attracties op wandelafstand van elkaar. Het compacte stadscentrum en het uitstekende openbare vervoer zorgen ervoor dat je in de tussentijd ook nog tijd hebt om te genieten van een heerlijke cappuccino of een goed glas wijn.

De must-do’s op een rijtje:

Geniet van een operaconcert in La Scala

Theatergebouw La Scala in Milaan, Italië

La Scala staat bekend als het mooiste theatergebouw van Italië. Het neoclassicistische monument bevat onder meer vergulde loges, een prachtige kroonluchter en verschillende trompe-l’oeils. In het Museo Teatrale vind je bovendien decors, kostuums en toneelrekwisieten uit lang vervlogen tijden.

Teatro alla Scala werd op 3 augustus 1778 geopend met de uitvoering van Antonio Salieri’s ’Europa Riconosciuta’. Wie hier één van de 2800 zitjes wil bemachtigen, moet wel tijdig boeken. De meeste voorstellingen zijn namelijk al maanden op voorhand uitverkocht.

Een alternatief is het Teatro alla Scala Museum bezoeken en tegelijkertijd vanuit de skybox La Scala in bovenaanzicht te bewonderen.  Zo hoef je niet per se een voorstelling bij te wonen.  

Geniet van het uitzicht op de Dom van Milaan

Kathedraal Duomo Santa Maria Nascente in Milaan, Italië

Duomo Santa Maria Nascente, of kortweg de Duomo, is een imposante gotische kathedraal in het centrum van Milaan. Het wit marmeren bouwwerk met een hoogte van 108 meter en met de vele torentjes en beeldhouwwerken aan de buitenzijde maken van deze Dom een uniek monument, populair bij de miljoenen toeristen die het elk jaar komen bezoeken.

De bouw van de Duomo duurde zo maar even zes eeuwen. De bouwwerken werden gestart in 1386 en pas in 1950 was de Dom officieel voltooid. Je kan de Duomo gratis bezoeken. Wie evenwel het dak wil bezoeken, dient een apart ticket te kopen aan de zijkant van de Dom.

Nog handiger is om dit vooraf online te kopen. Vanaf het dak geniet je van een van de beste uitzichten over Milaan. Hou er rekening mee dat je de beste foto’s van de Dom vanaf twee uur ’s middags neemt. ’s Ochtends staat de voorgevel van de kathedraal namelijk in de schaduw.

Ontdek Piazza Del Duomo

Domplein (Piazza Del Duomo) in Milaan, Italië

Zonder twijfel het mooiste plein van Milaan. Op deze plek bevindt zich al sinds de Romeinse tijd het hart van de stad. Later werd de Piazza het religieuze centrum, met verschillende kerken op korte afstand bij elkaar. Deze moesten uiteindelijk plaats ruimen voor een groots plein. De architect Giuseppe Mengoni ontwierp de Piazza als een plein met verschillende majestueuze gebouwen die een tegengewicht zouden vormen voor de gigantische Dom. 

Mengoni ontwierp tezelfdertijd ook de Galleria Vittorio Emanuele II, die zo de Piazza Del Duomo verbond met het pas voltooide Piazza della Scala, het plein aan de voet van het operagebouw la Scala. In 1896 plaatste beeldhouwer Ercole Rosa een ruiterstandbeeld van Victor Emanuel II, de allereerste koning van Italië, midden op Piazza Del Duomo. Het kunstwerk beeldt de koning uit die samen met zijn troepen ten strijd trekt.

Bewonder ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci

Schilderij van het "Laatste Avondmaal" in Milaan, Italië

Dit mysterieuze fresco is één van de bekendste werken van de Renaissance. Het bevindt zich in de eetzaal van het klooster Santa Maria della Grazie in Milaan. In Het Laatste Avondmaal worden de reacties van de apostelen afgebeeld, toen Jezus stelde dat hij zou worden verraden door één van hen.

Doorheen de eeuwen zijn er omwille van de tegenstrijdige symboliek, verschillende interpretaties aan het werk gegeven. Het werk werd recent nogmaals onder de aandacht gebracht door het boek ‘De Da Vinci Code’ waarin hoofdpersonage Robert Langdon beweert dat de persoon rechts naast Jezus niet de apostel Johannes zou zijn, maar Jezus’ vrouw Maria Magdalena. Wie zelf wil ontdekken of die stelling klopt, moet wel tijdig (als in: minimum 1 maand op voorhand) tickets bestellen.

Bekijk alvast de 360° virtual tour: https://www.italiaslowtour.com/last-supper-milan/

Ga weerbestendig winkelen in Galleria Vittoria Emmanuele II

Galleria Vittoria Emmanuele II in Milaan, Italië

Deze overdekte winkelstraat dateert uit het jaar 1867 en werd vernoemd naar de toenmalige Italiaanse koning Victor Emanuel II. Het is zonder twijfel een imposant bouwwerk. De langste gang is maar liefst 196 meter. De koepel in het midden is 47 meter hoog en 36 meter breed. Onder de koepel, op de prachtig betegelde vloer, zie je de emblemen van verschillende Italiaanse steden: de lelie van Firenze, de wolvin van Rome, een rood kruis op een witte achtergrond voor Milaan en de stier van Turijn.

De legende wil dat wie een gelukkig leven wil leiden, drie keer rond zijn as dient te draaien met de hak op de testikels van de stier in het wapenschild van Turijn. ‘De mooiste overdekte winkelpassage ter wereld’ zoals deze galleria ook wel genoemd wordt, bevindt zich tussen de pleinen Piazza del Duomo en het Piazza della Scala.

De boog aan de kant van de Piazza Duomo werd pas na de dood van ontwerper Mengoni, in 1878, afgewerkt. Vanaf deze poort heb je een mooi zicht op het bekende beeld van Leonardo da Vinci op de Piazza della Scala.

Leer het authentieke Milaan kennen in de wijk Brera  

Straat in de wijk Brera in Milaan, Italië

In de wijk Brera leer je het échte Milaan kennen. Brera was van oudsher een kunstenaarswijk, vergelijkbaar met Montmartre in Parijs. Tegenwoordig is het een sjieker deel van de stad met vele nieuwe boetieks en restaurants. Toch kan je hier in de kronkelende straatjes nog van authentieke steegjes en gebouwen genieten.

In Brera vind je de Pinacoteca di Brera, letterlijk vertaald ‘schilderijengalerij van Brera’. Dit museum is gevestigd in Palazzo Brera, en is geheel gewijd aan de schilderkunst. Binnen Italië behoort dit museum tot de absolute top. De Palazzo zelf stamt uit de zestiende eeuw en was oorspronkelijk een jezuïetencollege. Tegenwoordig zijn er naast het museum een bibliotheek, een kunstacademie en een sterrenwacht gevestigd.

Reis door de tijd op Cimitero Monumentale

Begraafplaats Cimitero Monumentale in Milaan, Italië

Samen met de Cimitero Maggiore één van de grootste begraafplaatsen van Milaan. Je vindt er verschillende artistieke monumenten en grafstenen. Sommige tombes zijn zo groot dat ze wat betreft formaat eerder op een klein huis lijken, dan op een graftombe. Om die reden wordt Cimitero Monumentale meer als een openluchtmuseum gezien dan als een kerkhof.

Cimitero Monumentale heeft zijn naam zeker niet gestolen want het terrein is zomaar even meer dan 250.000  vierkante meter groot. Je vindt er het Huis van Beroemdheden, de Famedio. Daar liggen beroemde Milanezen en andere bekendheden begraven.

Je ziet er onder meer de graven en borstbeelden van de schrijver Alessandro Manzoni en Nobelprijswinaar Salvatore Quasimodo, politicus Giuseppe Garibaldi en componist Giuseppe Verdi. Meer nog dan de beroemdheden die er begraven liggen, vind je er verschillende invloeden van kunststromingen zoals het realisme, eclecticisme, jugendstil, art nouveau en symbolisme.

Bezoek Michelangelo’s laatste kunstwerk in Castello Sforzesco

Kasteel Castello Sforzesco in Milaan, Italië

Castello Sforzesco is een imposant 14e eeuws kasteel, die nu dienst doet als museum. Je vindt er kunstcollecties met werken van grootmeesters zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci. Er is hier ook een Muziekinstrumentenmuseum gehuisvest.

Het complex bestaat uit 4 meter dikke muren, de 70 meter hoge toren Torre del Filarete, grachten, ophaalbruggen en de tuin Parco Sempione. Je kan hier bovendien gratis rondwandelen.

Waar je wel voor moet betalen, is het Musei del Castello. Hier vind je onder meer het marmeren beeldhouwwerk Rondanini Pietà, het laatste en helaas onvoltooide werk van Michelangelo. Hij vervaardigde dit werk op 90 jarige leeftijd, enkele dagen voor zijn dood.

Daarnaast kan je er ook diverse beeldhouwwerken, wapens en schilderijen van Canaletto, Bellotto en Mantegna vinden. Op loopafstand van Castello Sforzesco vind je andere bezienswaardigheden zoals La Triennale en de Pinacoteca di Brera.

Shop ‘till you drop

Vrouwelijke toeristen met tassen van kledingwinkels in Milaan, Italië

Milaan is het shopwalhalla van Europa en tevens het centrum van de fashion industrie. De stad is erg toonaangevend wat haute couture betreft. Onder meer Versace, Armani, Prada, Valentino, Moschino en Dolce & Gabbana hebben hier hun thuisbasis.

In het historische centrum vind je de high-end winkelstraten zoals de Galleria Vittorio Emanuele II, Via Monte Napoleone, Via della Spiga, Via Sant’Andrea, Corso Buenos Aires,  Corso Venezia en Via Dante.

Het Italiaanse modegevoel vind je trouwens niet enkel terug in de vele winkels, maar ook gewoon in het straatbeeld. Een groot deel van de Milanezen is overduidelijk erg modebewust. Een bezoek aan Quadrilatero d’Oro, vrij vertaald de Gouden Vierhoek, is een must. Dit is de naam voor het gebied dat wordt ingesloten door de Via Manzoni, de Via Monte Napoleone, Corso Venezia en de Via della Spiga. Dit is het onbetwiste modekwartier van Milaan.

Wie weinig tijd heeft maar toch de belangrijkste modestraten van Milaan wil bezoeken, kan dus in deze Gouden Vierhoek aan de slag. Net zoals bij ons is er tweemaal per jaar uitverkoop in Milaan. Wie wil kan in januari en juli leuke koopjes doen.

De ‘Saldi’ of uitverkoop begint voor de wintercollectie op 7 januari en voor de zomercollectie op de eerste zaterdag van juli. Tijdens de koopjes kan de korting oplopen tot wel 70 of 80 procent. De grote merkwinkels in het centrum zijn trouwens het hele jaar door geopend.

Ga de Palazzo Reale verkennen

Palazzo Reale in Milaan, Italië

Het Koninklijk Paleis was eeuwenlang de zetel van de regering van de stad en van het Koninkrijk Lombardije. Sinds 1919 wordt het gebouw gebruikt voor tentoonstellingen.

Aanvankelijk was het paleis groter en bevatte het twee binnenplaatsen. Bepaalde delen werden gesloopt om meer ruimte vrij te maken voor de bouw van de Duomo. Het paleis bevindt zich tegenover de Galleria Vittorio Emanuele II, rechts van de Dom.

Ga de voetballers aanmoedigen in Stadio Giuseppe Meazza

Stadio Giuseppe Meazza in Milaan, Italië

Dit stadion wordt gedeeld door de rivaliserende voetbalploegen AC Milan en Internazionale (Inter Milaan). Het wordt door fans van AC Milan ook wel San Siro genoemd, naar de wijk waarin het stadion ligt. Stadio Giuseppe Mezza werd vernoemd naar een speler die voor beide clubs speelde.

Het stadion dateert uit 1925, maar kreeg in 1989 een grondige renovatie. Met zijn capaciteit van  ruim 80.000 toeschouwers behoort het tot de grootste voetbalstadions van Europa. Tijden een onvervalste Milanese derby tussen beide ploegen, is de sfeer binnen de Italiaanse voetbaltempel uniek.

Buiten de wedstrijddagen kan je het stadion tegen betaling bezoeken. Je kan een tour boeken waarin je het San Siro Museum (over Inter en AC Milan), de spelerstunnel, de kleedkamers en de binnenkant van het stadion en de tribunes bezoekt.

Vervoer in en naar Milaan

Gekleurde tram in Milaan, Italië

De beste manier om snel en goedkoop te reizen binnen de stad is met de metro. De 94,5 km lange Milanese metro bestaat uit vier lijnen. Het systeem zit logisch in elkaar en de kosten zijn laag, zeker voor een stad zoals Milaan. Er zijn ook trolleybussen, trams en bussen waarin je je kan verplaatsen.

Naast de moderne trams rijden er nog Witt Car trams rond uit de jaren 1920-1930. Je kan je natuurlijk ook steeds verplaatsen met de taxi, maar onthoudt dat deze in Milaan erg duur zijn. Ook moet je je dan verzoenen met de ‘sportieve’ zuiderse rijstijl die Italiaanse taxichauffeurs er op na houden.

Station Milano Centrale is het centrale treinstation van Milaan. Sinds het jaar 2009 zijn er twee maatschappijen aanwezig, Trenitalia en Italo. Zij verbinden via hogesnelheidstreinen Milaan met andere steden zoals Turijn, Venetië, Verona, Bologna, Firenze en Rome. Er is bovendien een snelle en rechtstreekse verbinding tussen Milaan en Parijs met de TGV.

Milaan is bereikbaar via drie luchthavens. De internationale luchthaven Milaan Malpensa ligt op ongeveer 45 km ten noordwesten van het centrum.  Ten oosten van Milaan bevindt zich de luchthaven Milaan Linate. De derde luchthaven tenslotte, is de populairste onder ‘low cost’ luchtvaartmaatschappijen. Dit vliegveld, Orio al Serio bevindt zich in de buurt van de stad Bergamo, zo’n 50 kilometer van Milaan.