Ontdek het Van Gogh Museum in Amsterdam

Van gogh museum in Amsterdam

Gepubliceerd door:
Mandy

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is één van de bekendste musea ter wereld. Dit prachtige museum is te vinden in het centrum van Amsterdam, op het Museumplein. Als buren heeft het van Gogh Museum niet de minste, namelijk het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

Het Van Gogh museum staat volledig in het teken van de bekende Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh en biedt een schitterend overzicht van zijn werk. Het museum opende op 2 juni 1973 en sindsdien is het een drukbezochte plaats: in 2017 telde het maar liefst 2.3 miljoen bezoekers. Het gebouw werd ontworpen door Gerrit Rietveld en later heeft architect Kisho Kurokawa ook zijn steentje bijgedragen.

Het museum heeft ’s werelds grootste collectie van Van Gogh’s schilderijen, tekeningen en brieven. Vincent van Gogh’s stijl wordt postimpressionisme genoemd, een stroming die opkwam na het tijdperk van het impressionisme.

Vincent Van Gogh: 2 verkochte schilderijen en een tragische dood

Vincent van Gogh zelfportret
© Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Vincent van Gogh staat bekend als de schilder die zijn oor afsneed, maar staat daarnaast ook bekend om zijn prachtige schilderijen, zoals De sterrennacht, De aardappeleters en zijn zelfportret. Hij verkocht tijdens zijn leven echter maar 2 schilderijen! Niet te geloven als je bedenkt dat zijn kunstwerken tegenwoordig miljoenen opleveren.

Van Gogh pleegde zelfmoord in 1890 op 37-jarige leeftijd na een leven van psychisch lijden, depressie en armoede. Toen Vincent overleed erfde zijn broer Theo al zijn kunstwerken. Vincent en zijn broer Theo van Gogh hadden een zeer hechte band. Broer Theo overleed 6 maanden na Vincent, waarna Theo’s vrouw, Johanna van Gogh-Bonger, alles erfde.

Johanna deed haar best om zo veel mogelijk van het werk van Vincent bekend te maken en te verkopen. Ze hield zelf een belangrijke kleine collectie van zijn schilderijen die uiteindelijk naar haar zoon Vincent Willem van Gogh ging. Deze collectie leende hij uit aan het Stedelijk museum in Amsterdam en was hier lange tijd te bezichtigen. De collectie werd uiteindelijk 1962 overgenomen door de Stichting Vincent van Gogh .

In een brief naar Theo schreef Vincent het volgende: ‘Ik kan er niets aan doen dat mijn schilderijen niet worden verkocht. Toch zal de dag komen dat men zal zien dat ze meer waard zijn dan wat wij erin steken voor de verf en mijn al met al zeer schamele levensonderhoud’.

Oprichting van het Van Gogh Museum

Van Gogh museum op het museumplein

In 1963 werd het Van Gogh Museum opgericht door de Nederlandse overheid. De architect Gerrit Rietveld ontwierp het gebouw, dat lange tijd niet werd afgemaakt omdat Gerrit Rietveld een jaar na het starten van de bouw overleed.

In 1973 werd de bouw van het museum eindelijk voltooid en werd het geopend door koningin Juliana. Sindsdien is het een populair museum en komen de bezoekers uit de hele wereld. In de jaren hierna hebben verschillende architecten gewerkt aan het gebouw, onder andere Martien van Goor en Kisho Kurokawa.

Collectie van het Van Gogh Museum

Zonnebloemen van Vincent van Gogh
© Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Wie een beetje bekend is met Van Gogh kent zijn beroemde schilderijen De Zonnebloemen, Amandelbloesem en De Aardappeleters. Deze schilderijen zijn allemaal te bewonderen in het Van Gogh museum.

Het museum herbergt ongeveer 200 schilderijen, 400 tekeningen en 700 brieven van Van Gogh. Er is geen ander museum op de wereld dat zoveel werken van Van Gogh exposeert.

Van Gogh Experience

Het museum organiseert bovendien de beleving Meet Vincent van Gogh Experience. Dit is een beleving die werkt met video, audio en 3D technieken. Zo kun je ervaren hoe Vincent vroeger leefde en hoe hij kon uitgroeien tot een wereldberoemde kunstenaar. Het gaat hier over het verhaal achter de kunst: zijn achtergrond, zijn worstelingen met het leven en zijn indrukwekkende ontwikkeling als kunstenaar.

De Experience was in 2019 te zien in Barcelona en Seoul en werd 2020 opgezet in Lissabon en Londen.

Unieke stijl

Korenveld onder Onweerslucht van Gogh Museum
© van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Vincent van Gogh maakte in zijn leven circa 2.100 kunstwerken, waarvan 860 olieverf schilderijen. De schilderijen maakte hij voornamelijk in de laatste twee jaar van zijn leven.

Zijn schilderijen bestaan uit landschappen, stillevens, portretten, zelfportretten en nog veel meer. Ze zijn te herkennen aan de dramatische, drukke en dikke verftechniek die een voorloper waren van moderne kunst. Het museum heeft 9 zelfportretten van Vincent en een paar van zijn eerste schilderijen uit 1882.

Van Gogh had de grote ambitie om het boerderijleven goed weer te geven. Hij gebruikte zijn eigen kleuren en interpretatie. Zijn werk valt niet te vergelijken met andere kunstenaars uit zijn tijd, en dat is nou juist wat zijn werk zo uniek maakt. Hij heeft vele andere kunstenaars na zijn tijd geïnspireerd zoals Maurice de Vlaminck en Kees van Dongen die ook een kleine collectie kunstwerken in het museum hebben tentoongesteld. 

Ervaar het het museum zelf

Als je binnenkomt stap je direct in de wereld van Vincent van Gogh. Zijn werk beeldt veel uit en belangrijke thema’s zijn: angst, lijden, liefde en hoop. Het museum neemt je mee op reis door zijn geest. Je kunt zien hoe Vincent – als een echte perfectionist –  zich altijd probeerde te verbeteren. Door zijn werk heb je het gevoel dat je hem leert kennen, een beleving die je niet snel in een ander museum ervaart. In de hal is er een korte film te zien hoe Van Gogh na zijn dood wereldwijd bekend werd en hoe hij uitgroeide tot een belangrijk figuur in de hedendaagse cultuur.

Bezoekersinformatie

Van Gogh Museum in de lente

Het Van Gogh Museum is dagelijks geopend van 09:00-17:00 en de tickets zijn online te bestellen. Wees op tijd met reserveren, per tijdsslot is een beperkt aantal tickets verkrijgbaar. Er zijn verschillende tentoonstellingen. Daarnaast zijn er activiteiten voor kinderen en diverse soorten rondleidingen.

Laat je inspireren!

Vincent’s droom is echt uitgekomen. Helaas heeft hij het zelf niet meer kunnen meemaken. Zelfs nu inspireert hij vele kunstenaars en is zijn werk wereldwijd bekend. Het museum is dus echt een aanrader. Of je nu een kunstliefhebber bent of niet: het Van Gogh Museum is een buitengewone ervaring die je niet wil missen. Laat je inspireren!