Onbezorgd op wintersport met de auto

Jonge vrouw zit in de kofferbak van de auto en met een kop hete thee

Gepubliceerd door:
Mark

Iedereen wil graag met een relaxed gevoel op wintersport. In het dagelijks leven is er al genoeg stress om ons heen. Daarom is het prettig als je een aantal zaken goed hebt geregeld zodat je je kunt focussen op ontspanning en plezier tijdens je wintersportvakantie. Wat zijn de grote voordelen van met de auto op wintersport gaan én hoe bereid je de trip goed voor?

Gemak met de auto

Wanneer je met je eigen auto gaat, hoef je je niet druk te maken over lange rijen bij de incheckbalie en vervoer naar en van het vliegveld. Bovendien is het makkelijk dat je de wintersportspullen kunt inladen en pas op de plaats van bestemming weer in je handen hoeft te nemen. Daarnaast rij je ook gemakkelijk even naar het naastgelegen dorpje om daar lekker te gaan shoppen of te eten. Voor je het weet zit je in de winterzon op een terrasje met een glas wijn te genieten van de besneeuwde bergen.

Groep vrienden in skikleding drinken wijn op een terras in de bergen

Autoverzekering tijdens de trip

Een van de eerste zaken die je goed op orde moet hebben voordat je met de auto op pad gaat is uiteraard een autoverzekering. Heb je een auto, dan heb je ook een autoverzekering. Deze hoef je dus niet opnieuw af te sluiten, maar het is wel verstandig om te controleren wat jouw verzekering precies dekt. Ga je naar het buitenland, dan is het verstandig om ook pechhulp in het buitenland te verzekeren.

Wil je de verzekering uitbreiden? Kijk voor de goedkoopste autoverzekering op een vergelijkingssite. Zo vind je de beste dekking, tegen de laagste premie. Soms is pechhulp al verzekerd vanuit de reisverzekering, controleer dus goed of je je niet dubbel verzekerd. Dat is zonde van het geld.

Vrouw schrijft met pen op een kladblok bij haar laptop en telefoon

Winterbanden onder de auto en sneeuwkettingen mee

In Nederland is het tijdens de koude periodes van het jaar niet verplicht om met winterbanden te rijden. Wel wordt het aangeraden. In het buitenland worden deze banen soms wel verplicht. Vaak ook in de wintersportlanden, en de landen die je onderweg daarnaartoe doorkruist. Zorg daarom dat je auto voorzien is van winterbanden, deze hebben meer profieldiepte en daardoor meer grip.

In sommige gevallen is het ook verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Check of deze geschikt zijn voor jouw bandenmaat. Uiteraard moet je auto voor de trip in optimale conditie zijn. Denk daarbij aan goed werkende ruitenwissers, voldoende koelvloeistof, olie en ruitensproeiervloeistof. Evenals goede verlichting, remmen die optimaal werken én een juiste bandenspanning.

Rode auto met besneeuwde winterbanden

Ga eventueel voor een controle naar de garage. Dat verkleint de kans op autopech tijdens de trip. Bedenk je ook: je auto rijdt in Nederland vaak onder andere condities. Naar de wintersport kom je door bergen, rijd je in gladdere en koudere gebieden én is de wagen vaak veel zwaarder bepakt. Dat kan zorgen voor mankementen die anders niet zouden ontstaan.

Spullen inpakken en auto indelen

Na de controle begin je natuurlijk met het inpakken van de belangrijkste spullen. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw keuze om zaken zoals ski’s, snowboard, schoenen en helm ter plaatse te huren of je eigen spullen mee te nemen. Denk daarnaast aan je ski-gear zoals een zonnebril, warme kleding, handschoenen en muts.

Besneeuwde ski's bovenop een auto

Afhankelijk van meenemen of huren, neem je een bepaald aantal spullen mee. Hou er rekening mee dat je de auto zo praktisch mogelijk indeelt. Dat betekent; de zware spullen onderop, lichtere spullen bovenop en de meest belangrijke dingen binnen handbereik. Gebruik eventueel een veiligheidsnet om de spullen achterin te houden bij hard remmen. En controleer de bandenspanning nog eens als alles en iedereen in de auto zit.

Weet je wat de autoverzekering dekt, is de auto in goede staat en heb je alle spullen mee? Dan ben je klaar om naar piste in Italië, Oostenrijk, Franse Alpen of andere winterbestemming te rijden.