De top 10 bezienswaardigheden in Valencia

Kathedraal in Valencia, Spanje

Gepubliceerd door:
Mandy

Valencia is een schitterende stad aan de Spaanse kust en biedt tal van bezienswaardigheden. Valencia is na Madrid en Barcelona de grootste stad van Spanje. Hier merk je echter weinig van als je door de stad kuiert. De sfeer is hier namelijk veel gemoedelijker dan in de eerder genoemde steden. Niemand claxonneert, je wordt niet omver gelopen op straat en er zijn veel minder Afrikanen die je hun namaaktassen en -zonnebrillen proberen aan te smeren.

Bovendien heeft Valencia dankzij de ligging aan de Middellandse Zee een zeer aangenaam klimaat met temperaturen die zelden beneden de 15 graden uitkomen. Geen wonder dat iedereen die Valencia bezoekt de stad in z’n hart sluit. Vanaf Schiphol vlieg je er in nog geen 2,5 uur naartoe.

Bezienswaardigheden Valencia

Vraag je je af wat te doen in Valencia? In dit artikel delen wij onze tips voor de leukste bezienswaardigheden en excursies.

Station Valencia-Nord

Station Valencia Nord in Spanje

Vanaf het vliegveld van Valencia kun je op verschillende manieren naar het centrum van de stad reizen. Onze tip is om met de trein te komen. Niet alleen kom je dan midden in het centrum aan, maar je krijgt ook meteen een van de eerste bezienswaardigheden van Valencia te zien: station Valencia-Nord, dat overigens niet in het noorden, maar in het zuiden van de stad ligt.

De stationshal is prachtig versierd met trencadís, een mozaïeksoort van gebroken keramieken tegels. Je ziet de trencadís in Valencia ook terug in de Stad van Kunst en Wetenschap.

Maar ook de buitenkant van het station is een plaatje. Hiervoor heeft men zich laten inspireren door de Valenciaanse landbouw. De gevel is dus versierd met bloemen, sinaasappels en oranjebloesem. Ook de kleuren uit het Valenciaanse stadswapen komen erin terug.

Naast het station vind je trouwens het Plaza de Toros, dat aan het Colosseum in Rome doet denken. Ooit was dit de grootste stierenvechtenarena van heel Spanje!

Mercado Central

De markthal van Valencia in Spanje

De Mercado Central is de centrale markt van Valencia en een van de grootste overdekte markten van heel Europa en dus absoluut een bezienswaardigheid in Valencia die niet op je lijstje mag ontbreken. Het gebouw is ruim 8.000 m2 groot en er is plek voor bijna 1.000 kraampjes. Een deel van de markt bestaat uit de vismarkt, in het andere deel worden producten als brood, groente en vlees verkocht.

De Mercado Central is van maandag tot en met zaterdag geopend van 7.00 tot 15.00 uur. Het is verstandig om vóór 14.00 uur te gaan. Daarna beginnen de eerste kraampjes namelijk al met opruimen.

Turiapark

Turia park in Valencia, Spanje

Het 9 kilometer lange park Jardin del Turia is de achtertuin van de Valencianen en een prachtige bezienswaardigheid. Bijzonder is dat hier nog tot ver in de 20e eeuw de rivier de Turia stroomde. Na een overstroming in 1957, waarbij veel mensen omkwamen, besloot de regering de rivier om te leiden en deels droog te leggen.

In eerste instantie was het de bedoeling om op deze plek een snelweg aan te leggen. Maar de bewoners kwamen in opstand en toen werd besloten er een groene zone van te maken. Gelukkig maar, want het is heerlijk om door het Turiapark te wandelen, fietsen, hardlopen of gewoon lekker te liggen.

Kathedraal van Valencia

Kathedraal van Valencia in Spanje

Een van de andere hoogtepunten van Valencia is de Catedral de Santa María de Valencia, oftewel: de kathedraal van Valencia. Deze werd tussen 1262 en 1356 gebouwd en is gewijd aan de heilige maagd Maria. Binnen vind je verschillende kunstschatten, waaronder een aantal schilderijen van de beroemde Spaanse kunstschilder Francisco Goya.

Verder zou de heilige graal, de beker waaruit Jezus tijdens het laatste avondmaal dronk, hier bewaard worden. Maar die claim moet je maar met een korreltje zout nemen, aangezien er meer kerken zijn die dit beweren.

Pleinen in Valencia

Plaza de la Virgen in Valencia, Spanje

De kathedraal van Valencia is gelegen aan de Plaza de La Virgen, een van de vele pleinen die je ongetwijfeld zult tegenkomen als je door de stad wandelt. In het midden van dit plein vind je de Fuente Del Agua de la Acequia, die de Turia-rivier moet voorstellen.

Op een steenworp afstand van het Plaza de la Virgen, aan de andere kant van de kathedraal, ligt het Plaza de la Reina met tal van gezellige terrasjes en café’s waar je lekker kunt relaxen met een glas Agua de Valencia. Deze verfrissende cocktail bestaat uit cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker.

Horchata en Farton, typisch Valenciaanse lekkernij

Tip: in een zijstraat van het Plaza de la Reina vind je horchatería Santa Catalina, waar al meer dan 100 jaar horchata geschonken wordt. Dit is een typisch Valenciaans drankje dat gemaakt wordt van aardamandelen, water en suiker, en waar allerlei gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Ook kun je er een farton bij bestellen. Dit is een luchtig, zoet gebakje dat je in je horchata kunt dopen.

Een ander plein waar je waarschijnlijk zeker langs zult komen als je in Valencia bent, is het Plaza Ayuntamiento, oftewel het gemeentehuisplein. Je vindt op dit plein fleurige bloemenstalletjes en een fontein die ‘s avonds vaak mooi verlicht is. Er zijn volop bankjes waar je van dit schouwspel kunt genieten.

Stad van Kunst en Wetenschap

Stad van kunst en wetenschap in Valencia, Spanje

Een van de highlights van Valencia is de Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van Kunst en Wetenschap. Dit futuristisch uitziende complex, met gebouwen die omgeven zijn door water, bestaat inmiddels uit 6 onderdelen: L’Oceanografic, L’Hemisfèric, L’Umbracle, Museo de las Cièncias Princípe Felipe, Palau de les Arts Reina Sofia en het Agora.

Helaas is het niet toegestaan het water in te gaan, hoe verleidelijk dat ook is op een warme dag. Natuurlijk kun je wel prachtige foto’s maken met het water op de voorgrond.

Oceanografic in Valencia, Spanje

Trek ook zeker een dagdeel uit voor een bezoek aan het L’Oceanogràfic, oftewel het Oceanium. Met meer dan 500 diersoorten en 40.000 dieren is dit het grootste aquarium van Europa.

Tip: voor het museum van wetenschap staat een kraampje waar je een glas heerlijke horchata (orxata) kunt bestellen.

Torres de Quart en Torres Serranos

Torres de Quart, een stadstoren in Valencia, Spanje

Anders dan in veel andere Spaanse steden is er in Valencia helaas vrijwel niks meer over van de middeleeuwse stadsmuur. Gelukkig zijn er nog wel 2 (van de oorspronkelijk 12) authentieke toegangspoorten over die je kunt bezoeken: Torres de Quart en Torres de Serranos. De Torres de Quart werden in de 15e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen gevaar van buitenaf. De kanonsgaten uit de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) zijn stille getuigen van de strijd die hier gewoed heeft.

Op enkele minuten lopen van de Torres de Quart vind je de 16e-eeuwse botanische tuin, die bekend staat om zijn bijzondere planten.

Torres de Serranos in Valencia, Spanje

Ook de Torres de Serranos is de moeite van een bezoek waard. Deze poort werd aan het einde van de 14e eeuw gebouwd in Valenciaanse gothische stijl. Tegenwoordig is het vooral het decor van verschillende festiviteiten. Zo wordt er tijdens de Día de la Comunidad Valenciana (9 oktober) een middeleeuws marktje georganiseerd. Maar het is ook de plek waar elk jaar op de laatste zondag van februari het bekende Las Fallas-feest officieel geopend wordt (La Crida).

Bonustip: het strand van Valencia

Strand van Valencia in Spanje

Heb je zin om de stad een dagje te verruilen voor het strand? Ook dat is heel goed mogelijk in Valencia. De stad ligt namelijk aan de Middellandse Zee en er zijn maar liefst 3 stadsstranden: La Malvarrosa, Las Arenas en Patacona.

Maar ook verderop, rondom het natuurpark Albufeira, vind je een aantal stranden die de moeite waard zijn. Vanaf het L’Oceanogràfic fiets je er zo naartoe. Een aanrader is het strand El Saler, naast het gelijknamige dorpje. Het water heeft hier een prachtige blauwgroene kleur.