De mooiste bezienswaardigheden van Andalusië

Plaza de Espana in Sevilla, Andalusie, Spanje

Gepubliceerd door:
Mandy

Andalusië is een autonome regio in het zuiden van Spanje, verkozen tot een van de mooiste streken van het land. Andalusië beschikt over tal van bezienswaardigheden en heeft een prachtige natuur, een interessante cultuur en een rijke geschiedenis. Dit heeft er ook mee te maken dat de regio een oppervlakte heeft van maar liefst 87.268 km2 en naast de vele bekende steden zoals Granada, Cordoba en Malaga, die je zeker moet bezoeken, heeft de regio ook nog veel verrassingen voor jou in petto.

Andalusië is dé perfecte bestemming voor een rondreis. Je reist van plaats naar plaats en geniet ondertussen van de prachtige, ruige natuur.

We hebben voor jou de mooiste  bezienswaardigheden van Andalusië opgezocht en er een overzicht van gemaakt.

Granada

Granada in Andalusie, spanje

Laten we beginnen met de steden die zeker op jouw lijstje moeten staan. Granada heeft ontzettend veel te bieden op het vlak van cultuur en geschiedenis. De lokale straten vertellen je het verhaal van de geschiedenis van de stad met haar Romeinse, christelijke, joodse en Moorse invloeden.

Alhambra in Granada, Andalusie, Spanje

Als personificatie van deze geschiedenis en cultuur, staat het Alhambra, het meest bezochte monument én één van de mooiste bezienswaardigheden van Spanje! Het Alhambra met haar paleizen en tuinen, dat duizend jaar geleden werd gebouwd als fort en sindsdien meerdere keren veroverd en aangepast werd door de leiders van het toenmalige al-Andalus, behoort tot het UNESCO- werelderfgoed. Wanneer je door het Alhambra wandelt, lijk je terecht te komen in het verleden dankzij het prachtige pleisterwerk op de muren en de architecturale details in het hele monument.

Koop je kaartje voor het Alhambra vooraf want het is een zeer populaire attractie en absoluut een die je niet wilt missen omdat het is uitverkocht.

Lees meer: Het Alhambra in Granada: een historisch juweel

Cordoba

Centrum van Cordoba in Andalusie, Spanje

Een andere belangrijkste bezienswaardigheid in Andalusië is Cordoba, de Stad van de Kaliefen. Ook deze stad die doorheen de geschiedenis beïnvloed werd door verschillende koninkrijken, heeft enorm veel te bieden op vlak van cultuur en natuur. In de lente is er het kleurrijke Patiofestival, je kan er wandelen door de oude joodse wijk en over de oude Romeinse brug en vergeet ook zeker niet de Mezquita te bezoeken.

De bouw van deze moskee begon in 786, maar werd pas 200 jaar laten afgewerkt. Bezoek zeker de zuilen en bogen in de centrale ruimte van de moskee. Ze lijken allemaal op elkaar, maar ze werden allemaal ingevoerd vanuit verschillende landen van het toenmalige koninkrijk. En terwijl je in Cordoba bent, moet je ook zeker de lokale gastronomische schatten ontdekken zoals flamenquines of “kleine Vlaamsen” en salmorejo, een dikkere en romige gazpacho.

Malaga

Malaga aan de Costa del Sol in Spanje

Malaga staat bekend als de stad van Pablo Picasso en om haar bruisende nachtleven en mooie stranden. Ook is er de Calle Larios, de grootste winkelstraat van de stad en El Pimpi, de bekendste Bodega. Vergeet zeker niet om ook het oude gedeelte van de stad te bezoeken. Naast het Alcazaba, een fort gelegen op een heuvel met een geweldig zicht op de kustlijn, heeft de stad ook een Romeins theater.

Malaga heeft een heerlijk klimaat waardoor de stad en de bijhorende Costa del Sol het hele jaar door kunnen worden bezocht.

Caminito del Rey in Andalusie, Spanje

Andalusië is geliefd onder wandelaars. Voor waaghalzen is er de Caminito del Rey of het koningspaadje, een wandeling op een smal pad langs een smalle kloof, met een ongelofelijk spectaculair uitzicht. Deze vind je in de binnenlanden van Malaga. Voor een rustigere wandeling kan je ook de havenpromenade Muelle Uno volgen.

Ronda

Caminito del Rey in Andalusie, Spanje

“Overal zocht ik naar de gedroomde stad, en uiteindelijk vond ik die in Ronda” aldus Rainer Maria Rilke, een bekende dichter.. En dat is ook het gevoel dat jij zal hebben wanneer je de stad bezoekt. Deze stad in het binnenland van Malaga is ongelofelijk spectaculair omdat ze door de Tajo-kloof opgesplitst wordt, met de oude stad aan een kant en het commerciële, nieuwe gedeelte aan de andere kant.

Vanaf de Puente Nuevo brug, die met drie bogen over de Guadalevin rivier heen loopt, kan je ongelofelijke foto’s nemen. Ook de stierenvechtarena en het museum zijn absoluut een bezoekje waard.

Sevilla

Plaza de Espana in Sevilla, Andalusie, Spanje

Sevilla, de hoofdstad van Andalusië en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de streek, is vooral gekend voor haar processies en de Feria de abril, een kermis die tien dagen duurt en volgt op Pasen en waar je alle typische Spaanse elementen zal terugvinden zoals de kleurrijke flamencojurken en de manzanilla wijn.

Naast deze evenementen, zijn er ook prachtige monumenten te bezoeken zoals de kathedraal met de Giraldatoren, het Archivo General de las Indias en het Alcazar. Deze staan alle drie op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Sevilla kan zowel worden bezocht tijdens een rondreis naar Andalusië als aparte stedentrip. Een stedentrip naar Sevilla is een stuk goedkoper (en origineler) dan  geijkte citytrip bestemmingen als Londen, Parijs of Barcelona. Er is zoveel te zien dat je er dagen kunt rondlopen en nog niet alle bezienswaardigheden van je lijstje hebt afgestreept. Daarnaast is Sevilla dé stad van de Flamenco en je bezoek aan de stad is niet compleet zonder een flamenco-voorstelling.

Cadiz

Cadiz aan de kust van Andalusie, Spanje

Cadiz, met als bijnaam Tacita de Plata of zilveren theekopje, heeft heel wat te bieden. De stad met een uiterst aangename sfeer en vriendelijke inwoners, werd gesticht in de elfde eeuw voor Christus en daarmee is Cadiz de oudste stad van Spanje. Daarnaast is het ook nog steeds een van de belangrijkste zeehavens van het land.

Je kan er wandelen langs de versterkte muren naast de zee om het San Esteban kasteel te bewonderen of de Torre Tavira opzoeken om een adembenemend uitzicht te krijgen over de stad. Ook de kastelen Santa Catalina en San Sebastian zijn zeker een bezoekje waard. Zij zijn met elkaar verbonden via een romantische promenade, die gebruikt werkt als filmlocatie voor de James Bond film ‘Die another day”.

Strand van de Costa de la Luz in Andalusie, Spanje

Cadiz staat ook bekend om haar prachtige stranden, met name Tarifa, een kuststadje waar je de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee in elkaar kan zien overvloeien. De kuststrook hier heet de “Costa de la Luz” en persoonlijk vind ik dit de mooiste Costa van Spanje. Hier vind je geen massatoerisme zoals aan bijvoorbeeld de Costa del Sol, waar vrijwel alles is volgebouwd. Aan de Costa de la Luz vind je vooral Spanjaarden die een vakantiehuisje hebben en hier hun vrije tijd doorbrengen.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera in Andalusie, Spanje

Deze stad, die bekroond is met een nationale schoonheidsprijs, is enorm geliefd bij toeristen. En dat is zeker niet zonder reden. Het adembenemende uitzicht, de Andalusische charme en de nabijheid van het strand vormen een perfectie combinatie. Daarbovenop heeft Vejer de la Frontera ook op cultureel vlak heel wat te bieden: historische wandelingen door de stad, kastelen en geweldige restaurants.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera in Andalusie, Spanje

Dit dorpje is omringd door natuurlijke attracties, waardoor het een uitzonderlijk uitzicht biedt over de regio. Het dorpje is gelegen aan Lago de Arcos op een groot plateau en heeft de typische, pittoreske, smalle en hellende straatjes die Andalusië zo typeren . Op het hoogste punt van het dorpje vind je Castillo de Arcos, een militair kasteel. Zowel het kasteel als het dorpje zelf zijn trouwens erkend werelderfgoed. Vergeet ook zeker niet de lokale wijnen te proeven!

De dorpjes in het Alpujarras landschap

Alpujarra in Andalusie, Spanje

De dorpjes in Alpujarras, die op de lijst van UNESCO staan om erkend te worden als werelderfgoed, liggen in de streek die ooit de grootste zijdeproducent ter wereld was.

Dit gebied bevindt zich vlak naast het Sierra Nevada-gebergte, wat zorgt voor een groot, bergachtig gebied met kleine, authentieke dorpjes. Naast het verbluffende landschap, is dit ook de perfecte gelegenheid om te kijken hoe de lokale bevolking de ambachtelijke producten van de streek produceert en verkoopt en om op een culinaire ontdekkingstocht te gaan. In de zomer vinden er ook lokale festiviteiten plaats, die ongelofelijk interessant zijn om te bezoeken.

Sierra Nevada

Skiresort in de Sierra Nevada in Andalusie, Spanje

Dit bio reservaat is een van de nationale parken in Andalusië met twee van de hoogste bergen in Spanje, de Mount Velata (3395m) en Mount Mulhacen (3479m). In de winter vormt dit ook een prachtig skigebied met het Sierra Nevada Ski Resort. Daarnaast kun je schitterende wandelingen maken in de Sierra Nevada.

Guadix

Het dorp Guadix in Andalusie, Spanje

Dit dorp in Granada is een van de oudste menselijke nederzettingen. Het is vooral bekend omwille van de grotwoningen en kreeg daarom ook de titel “Europese Hoofdstad der Grotten”. Groene natuur, witte huizen, pastelkleuren en in de achtergrond de Sierra Nevada, veel beter wordt het niet!

Genalguacil

Genalguacil in Andalusie, spanje

Voor de natuurliefhebbers onder ons is dit dorpje zeker een aanrader. Je vindt er een beschermd natuurgebied voor vogelsoorten, een rijke vegetatie en prachtige uitkijkpunten.

Baeza en Ubeda

Ubeda in Andalusie, Spanje

Baeza is een stadje dat opbloeide in de 16de eeuw. Plateresco artiesten bouwden de stad vol met sierlijke en kunstzinnige monumenten zoals kloosters, fonteinen, huizen en kerken. Je komt er ogen te kort! Het dorpje staat ook bekend voor de olijfolie, gemaakt van de olijven aan de honderden olijfbomen die je welkom heten in de stad.

Ga daarna ook verder naar de zogenaamde tweelingzus van de stad, Ubeda. Als Baeza je hart kon winnen, zal je ook verliefd worden op Ubeda, net als Antonio Machado in zijn lied over de stad: “Vlakbij het grootse Ubeda wiens heuvels niemand zal zien, volgde de maan mijn spoor, boven de olijfboomgaard heen.”

De stranden van Cabo de Gata in Almeria

Cabo de Gata in Andalusie, Spanje

Een autorit, honderden indrukken. Wanneer je door het nationale park rijdt, reis je door woestijnen met cactussen naar adembenemende stranden. Wanneer je de dorpjes bezoekt in Cabo de Gata, zal je je dan ook echt in een western film wanen. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze locatie vaak gebruikt wordt in films, zoals bijvoorbeeld in Indiana Jones and the Last Crusade. De locatie dankt haar naam aan het feit dat hier vroeger mineraalsteen, in het Spaans “agata” werd ontgonnen.

Lucainena de las Torres in Almeria

Woestijn in Almeria in Andalusie, Spanje

Wanneer je in Almeria bent, moet je ook zeker Lucainena de las Torres bezoeken. Dit dorpje staat altijd op een van de hoogste plaatsen in de top mooiste dorpjes van Spanje met haar witgekalkte huisjes en kleurrijke bloempotten.

Ook de omgeving rond het dorpje is spectaculair. Je vindt er de Desierto de Tabernas, een woestijnlandschap ontstaan door de erosie van water en Turnillas, een uitkijkpunt op een hoogte van wel 880 meter. En alsof dat nog niet genoeg was, vind je er ook nog Karst de los Yesos de Sorbas,  meer dan 600 grotten die de waaghals in jou zullen boven brengen!

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera in Andalusie, Spanje

De geboorteplaats van de sherry heeft talloze bodegas die je kan bezoeken en waar je wijn kan proeven. Op sommige plaatsen kan je ook het productieproces van de sherry opvolgen.

Ook het Alcazar en de Koninklijke Andalusische school voor ruitersport zijn een bezoekje waard. Hier kan je alles te weten komen over de beroemde Andalusische paarden en het raspaard van Jerez.

Frigiliana

Frigiliana in Andalusie, Spanje

Frigiliana is een van de witte dorpjes in Andalusie en is een favoriet van velen. Het is een pittoresk dorpje met kronkelende straatjes, gekleurde geraniumpotten, spectaculaire uitzichten en de authentieke Andalusische sfeer. Frigiliana is dan ook niet voor niets al herhaaldelijk verkozen tot mooiste dorp van Spanje.

Alcaudete

Alcaudete in Andalusie, Spanje

Alcaudate is een wonderschoon stadje in de provincie Jaen en is omringd door olijfbomen. Interessant om te bezoeken hier zijn het middeleeuwse fort, de kerk van Santa Maria en de prachtige uitzichten. Ook de kerk van San Pedro in Renaissancestijl is absoluut de moeite om te bezichtigen. Winkelen kan in de Llana straat.

Salobrena

Salobreña in Andalusie, Spanje

Salobrena is een dorpje in Granada en is een populaire verblijfplaats voor toeristen. Dit komt niet alleen door het feit dat het er altijd lekker warm is, maar ook dankzij de prachtige stranden en de geschiedenis en cultuur in het dorpje zelf. De middeleeuwse structuur van buurten als La Loma kan je ontdekken tijdens een wandeling door het dorpje, maar je kan de architectuur ook bewonderen vanaf een terrasje in de zon,

Iznajar

Iznajar in Andalusie, Spanje

Iznajar is een sprookjesachtig, wit dorpje op een heuveltop in Cordoba. Het is omringd door de Iznajar dam, waardoor het lijkt alsof je op een eiland zit, dat verbonden is met de rest van de wereld door bruggen.

Almaha de Granada

De geschiedenis van dit dorpje gaat terug tot de prehistorie en haar waterbronnen trokken zowel Christenen als moslims aan in een ver verleden. Deze invloeden zijn nog steeds zichtbaar in de architectuur vandaag, zoals de Arabische wijk en de christelijk religieuze monumenten.

Carmona

Carmona in Andalusie, Spanje

Dit stadje bij Sevilla is voornamelijk interessant omwille van haar Romeinse geschiedenis. De Via Augusta liep door deze stad en de stad had haar eigen munt in de Romeinse tijd. De Necropolis is een van de belangrijkste monumenten uit de Romeinse tijd die je nu nog kan bezoeken.

Casares

Casares in Andalusie, Spanje

Dit dorpje bij Malaga, ook wel het dorp van de legendes genoemd, dateert nog uit de prehistorie. Er zijn vele overblijfselen uit deze tijd teruggevonden zoals de grotten van Ferrete, Crestellina en Utrera. Casares is trouwens ook het geboortedorp van Blas Infante, de auteur van “Ideal Andaluz”, het boek dat aan de grondslag lag van de Andalusische autonomie. Hij schreef ook het volkslied en zorgde voor een ontwerp van de vlag.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas in Andalusie, Spanje

Dit dorpje is fascinerend dankzij haar ligging onder een enorme rots en de onderliggende grotten. Dit zorgt uiteraard voor een uiterst interessant straatbeeld. Dit dorpje is absoluut de moeite waard om te bezoeken en ligt op amper 15 kilometer van Ronda!

We hopen dat je een geweldige reis in Andalusië zal hebben met behulp van dit artikel. Als je vindt dat er bezienswaardigheden missen, laat het ons dan weten.