Is Noorwegen duur? 10 tips voor een goedkoop verblijf

Is Noorwegen duur? 10 tips voor een goedkoop verblijf

Gepubliceerd door:
Mandy

Ben je benieuwd of Noorwegen een duur land is om naartoe op vakantie te gaan? Wij zijn vijf weken op rondreis door dit schitterende land geweest en kunnen je nu alles vertellen over de kosten voor hotels, eten, restaurants, activiteiten en nog veel meer!

Waarom is Noorwegen zo duur?

Het korte antwoord op de vraag of Noorwegen duur is, is ja. Het lange antwoord ligt wat genuanceerder. Noorwegen heeft, na Luxemburg, het hoogste gemiddelde inkomen ter wereld. Daarnaast is de BTW met maar liefst een 25 procent een van de hoogste in Europa. Tel daar het welvaartsniveau bij op en je kunt je voorstellen dat de prijzen in Noorwegen op een ander niveau dan in Nederland of België liggen.

Toch kun je relatief voordelig op vakantie naar Noorwegen als je kiest voor kamperen, zelf koken en de natuur in trekt. Wil je meer comfort, lekker uit eten, stadjes bezoeken en gave activiteiten doen? Dan kun je erop rekenen dat je honderden euro’s per dag kwijt bent. Wij hebben zelf voor deze optie gekozen en ondanks dat het duur was, was het iedere euro meer dan waard.

Ben je nou benieuwd wat dingen concreet kosten? Onderaan dit artikel vind je een overzicht van wat wij hebben uitgegeven aan een aantal dingen tijdens onze reis.

Maaltijd met Noorse gerechten

Kamperen in de wildernis of op een camping

Wil je goedkoop naar Noorwegen op vakantie? Dat is zeker mogelijk. De beste manier om zo min mogelijk uit te geven is door te kamperen. In Noorwegen geldt het allemansrecht of allemannsretten in het Noors. Dat houdt in dat je vrij kunt gaan en staan in de vrije natuur en dat je hier ook mag overnachten.

Wil je liever iets meer comfort en luxe dan kun je natuurlijk ook naar een camping. Campings zijn in Noorwegen prima betaalbaar. Daarnaast is er een groot aanbod aan camperplaatsen. Heb je geen tent, camper of caravan? Dan zijn er op bijna alle campings ook cabins te huur. Deze zijn basic ingericht maar beschikken over alle basisvoorzieningen die je nodig hebt.

Vroegboeken loont

Vakantiehuis in Noorwegen

Wij besloten last-minute naar Noorwegen te gaan en wilden niet teveel vooruit plannen. Dat heeft ons geld gekost omdat last-minute de prijzen hoger liggen en de goedkopere accommodaties niet meer beschikbaar waren. We hebben vaak gehad dat we veel betaalden voor een plek die niet heel bijzonder was. Super zonde en niet nodig. Ook de tickets voor de bootovertocht zijn vaak voordeliger als je ze eerder reserveert.

Ga de natuur in

Twee watervallen in Noorwegen

De meeste mensen gaan naar Noorwegen op vakantie voor de overweldigend mooie natuur en in de meeste gevallen kun je hier gratis van genieten. Houdt er wel rekening mee dat je soms moet betalen voor het gebruik van de parkeerplaats.

Ter plaatse kun je schitterende wandelingen maken die goed staan aangegeven. Zowel de afstand, de verwachte tijdsduur als de moeilijkheidsgraad staan duidelijk vermeld zodat je de hike kunt kiezen die het beste bij je past.

Vanwege de grote hoogteverschillen en het snel wisselende weer is het aan te bevelen om altijd warme en regendichte kleding bij je te hebben. Daarnaast vind je op diverse plekken noodcabines.

Fietsen op de mooiste plekken

Mark op een mountainbike bij een waterval

Een andere goede manier om Noorwegen op een goedkope manier te ontdekken, is per fiets. Zeker als je met je eigen auto, camper of caravan komt is slim om je eigen fietsen mee te nemen op een fietsendrager. Ter plaatse een fiets huren is namelijk een stuk kostbaarder. Wij hadden geen eigen fietsen mee en betaalden ongeveer 75 euro huur per fiets per dag. Dus als het kan, neem ze mee 😉

Op veel plekken staan fietsroutes uitgestippeld en je hebt keuze uit zowel korte trips van een paar uur als lange afstandsroutes die meerdere dagen in beslag nemen. Op de fiets kom je op plekken waar je met de auto niet zo snel zou komen en heb je alle tijd om de omgeving in je op te nemen. Natuurlijk is op de fiets de kans om wilde dieren te spotten ook veel groter.

Boodschappen doen

Laden met een elektrische auto bij een supermarkt in Noorwegen

Ook de kosten van de dagelijkse boodschappen liggen in Noorwegen een stuk hoger dan in Nederland. Daarnaast is het aanbod in de supermarkt minder divers en uitgebreid. Uiteraard kun je wat boodschappen meenemen vanuit Nederland als je met eigen vervoer op vakantie gaat maar onder verse producten kopen ga je niet uitkomen.

De goedkoopste supermarkten in Noorwegen zijn de Rema 1000 en de Kiwi, vergelijkbaar met discounters zoals Lidl en Aldi. Probeer ook zeker de verse broodjes van de bakkerij afdeling, heerlijk!

Neem je eigen alcohol mee

Deze tip ligt in het verlengde van het vorige kopje, maar alcohol in Noorwegen is bijzonder duur en als de keuze is tussen pasta meenemen of alcohol, levert de alcohol je meer winst op. Dus hou je van een drankje tijdens je vakantie maar wil je niet 12 euro per glas betalen, neem het meevan huis.

Anders: alcohol kun je verkrijgen in speciale staatsslijterijen. Daar vind je een ruime keuze uit wijnen, likeuren en lokale dranken. In Noorwegen wordt trouwens heerlijke appelcider gemaakt en er zijn ook steeds meer lokale bierbrouwerijen. Soms worden er gezellige bier- of ciderfestivals georganiseerd. Niet goedkoop maar zeker een aanrader om naartoe te gaan.

Winkelen: vraag BTW terug

Winkel met traditionele Noorse kleding in Noorwegen

Toen we er tijdens onze reis achter kwamen dat we toch echt een goede regenjas en een paar extra truien nodig hadden, zijn we gaan winkelen. En het zal geen verrassing zijn, maar ook dat was niet goedkoop. De regenjas die Mark heeft gekocht wordt een erfstuk en ik hoop nog heel lang met mijn truien te kunnen doen 😉

Een groot voordeel: Noorwegen behoort niet tot de EU en het is mogelijk om betaalde BTW op goederen (niet op etenswaren, zoals bijvoorbeeld bij de boodschappen) terug kunt krijgen als je het land verlaat. En aangezien de BTW 25 procent is, is terugvragen zeker de moeite waard.

Er zijn meerdere mogelijkheden om de BTW terug te krijgen en dit is mede-afhankelijk van het systeem waar de winkelier bij is aangesloten. Zo konden we in de ene winkel de BTW terugkrijgen door de gegevens in een app (Pie VAT) in te vullen, terwijl we voor een andere aankoop bij vertrek uit Kristiansand naar een kantoor moesten voor een BTW teruggaveformulier.

Klinkt ingewikkelder dan het is, terugvragen is relatief eenvoudig. En het geld ontvang je al binnen een paar dagen. Toen wij de app gebruikten moesten we een foto van het product bij thuiskomst maken met de labels er nog aan. Let daar dus wel op als je iets koopt.

Wij hebben gebruik gemaakt van deze twee BTW teruggave systemen:

  • Pie VAT app
    De app heeft je kassabon nodig en een foto bij thuiskomst van je product
  • Global Blue
    Bij een lokale Global Blue winkel vul je een BTW teruggaveformulier in

Ga buiten het hoogseizoen

Gondelstation en restaurant in Voss Resort, Noorwegen

Het is een dooddoener maar ook heel erg waar: als je relatief goedkoop naar Noorwegen op vakantie wilt, kun je beter buiten het hoogseizoen in juli en augustus gaan. De prijzen liggen dan een stuk lager. Er is wel een hele grote maar: lang niet alles is buiten het hoogseizoen geopend.

Wij gingen in mei en juni en we zijn op zoveel plekken geweest die nog gesloten waren. Bepaalde activiteiten konden we daardoor niet doen: sommige kerken en musea waren niet open en sommige wegen lagen nog onder een paar meter sneeuw door recente lawines. Ook het weer was niet optimaal: regen, sneeuw, hagel en (af en toe) zon wisselden elkaar af.

Blijf langere tijd op dezelfde plek

Uitzicht over Voss in Noorwegen

Noorwegen heeft zoveel mooie plekjes en het land is zo gigantisch groot. Wij wilden alles zien in 5 weken en hadden wilde plannen, maar uiteindelijk zijn we veel minder ver gekomen dan we van te voren hadden gedacht. Dat kwam omdat het overal mooi is en er op relatief korte afstand zoveel te zien is dat het niet nodig is om van het zuidelijkste puntje naar het uiterste noorden te reizen.

Door wat langer op dezelfde plek te blijven, bespaar je ook geld. Vaak liggen de prijzen per nacht lager als je langer blijft en je bespaart benzine (of laadkosten als je een elektrische auto hebt), hoeft niet extra met de ferry, betaalt geen tol en je leert een gebied écht kennen, waardoor je dingen ziet en ervaart die je misschien niet had gezien als je er op moordend tempo langs was gekomen.

Activiteiten: prijzig maar zó de moeite waard

Op activiteiten hebben we tijdens ons verblijf niet bespaard. We hebben geweldige herinneringen gemaakt die we nooit meer zullen vergeten en voor ons was dat zoveel waard. Als je gave activiteiten wilt doen in Noorwegen, zul je in de buidel moeten tasten.

Kun je hierop besparen? Volgens mij alleen door bewuste keuzes te maken over wat je wel en niet wilt doen. En natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om alleen voor de natuur te gaan. Sowieso is dit veruit de goedkoopste keuze en al die bergen, bossen, fjorden, meren en wildlife hebben uit zichzelf al genoeg te bieden.

Overzicht uitgaven

Een overzicht van de prijzen per persoon van een paar van de activiteiten die we hebben gedaan:

  • Parachutespringen: 490 euro
  • Raften: 140 euro
  • Flåm spoorlijn pakket met zipline en mountainbike: 150 euro
  • Mountainbike daghuur in Jotunheimen nationaal park: 75 euro
  • Flekkefjordbanen (fietsen over een oude spoorlijn): 60 euro
  • Ziplinepark: 40 euro
  • Boottocht Bergen: 70 euro
  • Boottocht Telemarkkanaal: 110 euro
  • Boottocht Runde: 30 euro
  • Ferry met auto Geiranger – Hellesylt: 150 euro
  • Toegang tot musea of kerk: gemiddeld 10 – 15 euro

En een overzicht van de gemiddelde dagelijkse uitgaven voor 2 personen (we hebben niet dagelijks in een restaurant geluncht of gedineerd, dit is de gemiddelde prijs per keer).

  • Hotel of Airbnb: 180 euro per nacht
  • Lunch: 80 euro
  • Diner: 120 euro
  • Boodschappen: 25 euro
  • Parkeren: 15 euro
  • Elektrisch laden*: 10 euro

* de laadkosten zijn een mix van snelladen en normale laders, in totaal gemiddeld 0,63 euro per kWh