Hoe bereid je je beste voor op je eerste avontuurlijke outdoor vakantie?

Twee hikers kijken uit bovenop een berg over een meer en berglandschap

Gepubliceerd door:
Mandy

Je eerste avontuurlijk outdoor vakantie is natuurlijk best een beetje spannend. Je gaat een uitdaging aan die je niet gewend bent. Dat vraagt om een gedegen voorbereiding. Hoe bereid je je beste voor op je eerste avontuurlijke outdoor vakantie? We geven een aantal tips.

Je route: kan het en mag het?

Uiteraard moet je een bestemming kiezen en de route die je daar wilt gaan afleggen in kaart gaan brengen. Zoek uit of je in het gebied in kwestie mag wandelen en kamperen, zodat je niet ter plekke tegen onaangename verrassingen aanloopt. Uiteraard is ook van belang of je de coronamaatregelen ter plaatse je niet verhinderen om er te komen of je ter plekke in problemen kunnen brengen. Kijk ook goed naar wat je reisverzekering wel en niet dekt.

Ook de praktische kan van je route is van belang om uit te zoeken: eindig je op het startpunt, of is het einde van de route ergens anders? In dat laatste geval is het van belang dat er voorzieningen zijn die je terug kunnen brengen bij je auto of naar een station of vliegveld kunnen brengen. Vertrouwen op liften is tricky, zeker bij natuurgebieden waar weinig mensen wonen of komen.

De juiste materialen

Zonder de juiste materialen kun je natuurlijk niet op een avontuurlijk outdoor vakantie gaan. Je hebt een backpack nodig, een tent en een slaapzak die geschikt is voor de lokale temperaturen. Je moet kunnen koken en je hebt proviand nodig die je van voldoende energie voorziet. Ook is het belangrijk om een EHBO-set mee te nemen voor het geval dat je gewond raakt. Maak een paklijst, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Je koopt alle outdoor spullen voor kamperen en hiken op Campz.

Uitzicht vanuit een tent op de bergen

Maatregelen voor je telefoon

Je gaat niet op outdoor vakantie om voortdurend met je telefoon bezig te zijn. Toch doe je er verstandig aan om hem mee te nemen. Het is handig om te kunnen bellen en bereikbaar te zijn voor noodgevallen, hoewel het denkbaar is dat je niet overal ontvangst zult hebben. Om die reden moet je van tevoren ook de kaart van het gebied downloaden in Google Maps. Zo kun je zonder internet, maar enkel met GPS navigeren en voorkomen dat je verdwaald raakt.

Neem ook een grote, volledig opgeladen powerbank mee om ervoor te zorgen dat je je telefoon zo lang mogelijk kunt blijven gebruiken. Zet Bluetooth uit op je telefoon om batterij te besparen en zet ook de GPS uit als je hem niet gebruikt om te navigeren.

Trainen

Onderschat niet hoe veel een outdoor vakantie van je kan vragen als je van plan bent om flinke afstanden af te leggen in uitdagende omstandigheden. Het is helemaal geen overbodige luxe om te trainen voor je vakantie door aan je conditie te werken. Maak korte wandelingen, middellange wandelingen en lange wandelingen ter voorbereiding en doet dit uiteindelijk ook mét bepakking zodat je gewend raakt aan het vervoeren van het gewicht.  

Ben je tot in de puntjes voorbereid op je outdoor vakantie? Dan is de tijd gekomen om je erop te gaan verheugen en er ter plekke optimaal van te gaan genieten. Blijf denken aan je eigen veiligheid en doe geen gevaarlijke dingen waar je niet voldoende in getraind en op voorbereid bent. Je wilt immers later op je eerste avontuurlijke outdoor vakantie kunnen terugkijken als een positieve ervaring!