Texel

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en een geliefde plek voor een vakantie of weekendje weg. Op het eiland kun je urenlang over het strand wandelen, door de duinen fietsen of rondslenteren in een van de sfeervolle dorpjes. Of ga zeehonden spotten op de zandbanken voor het eiland. Op Texel heb je op en top vakantie!

Vakantie Texel

Texel hoort als enige van de Waddeneilanden bij de provincie Noord-Holland, alle andere Waddeneilanden zijn onderdeel van Friesland. De boot naar Texel vertrekt vanaf Den Helder en gaat ongeveer ieder uur. De overtocht naar het eiland duurt twintig minuten, dus je hoeft niet lang te reizen voordat je voet aan wal zet. Je mag de auto meenemen naar Texel, maar het is een aanrader om fietsen te huren. Met de fiets kun je je makkelijk verplaatsen een groot deel van het eiland al fietsend verkennen. 

In het midden van Texel ligt Den Burg, het grootste dorp en dus de ‘hoofdstad’ van het eiland. Dit is een knus dorp met oude huizen, gezellige winkelstraten en veel terrasjes. In de zomer vinden in Den Burg gezellige zomermarkten plaats. Bij Bakker Timmer verkopen ze Texelse specialiteiten als een Hoornderring (zachte koek met amandelspijs) of een Soete Tesselaar (een combinatie van krentenbrood en suikerbrood). Om je vingers bij af te likken! 

Natuur op Texel

Op een eiland moet je natuurlijk een bezoekje brengen aan de vuurtoren. Op Texel valt deze meteen op door de felrode kleur. De vuurtoren is 33 meter hoog en vanaf boven heb je bijzonder uitzicht, want je kijkt maar liefst aan drie kanten over de zee uit. Met een wenteltrap loop je de zes verdiepingen van de vuurtoren omhoog.

Texel heeft meerdere natuurgebieden om te wandelen en fietsen, bijvoorbeeld het Nationaal Park Duinen van Texel. In dit natuurgebied vind je verschillende soorten landschappen: van duinen en bos tot heide en kwelders. Vogels komen er graag, dus vogelspotters moeten vooral hun verrekijker niet vergeten. Een leuk weetje over de dieren op het eiland: op Texel wonen net zoveel schapen als mensen, dus het is er heerlijk rustig (of druk met schapen, net hoe je het bekijkt).

Hotel Texel

Ook kun je op Texel op zoek naar Schotse Hooglanders. Deze enorme runderen grazen onder andere bij het duingebied van Den Hoorn en De Koog. En natuurlijk mag een tocht om zeehonden te spotten niet ontbreken. De zeehonden liggen vaak op een van de zandbanken voor het eiland. Een boottocht naar deze zandbanken kun je maken vanuit Oudeschild. Ook bevindt zich op Texel zeehondenopvang Ecomare. Breng een bezoekje aan de zeehonden en kijk je ogen uit in het bijbehorende natuurmuseum met zee-aquarium. 

Als je op Texel bent, moet je zeker een Texels biertje proberen. Op het eiland is een brouwerij die je kunt een bezoeken, een leuk uitje! Proef het bekende ‘Skuumkoppe’. Deze naam komt van de witte ‘schuimkoppen’ die je soms op de golven ziet als het flink waait. 

Er is ruime keus om te overnachten op Texel. Bijvoorbeeld in het luxe viersterren Grand Hotel Opduin De Koog of met het hele gezin in een chalet op Roompot Kustpark Texel. Er is voor ieder wat wils op dit grote en rustige Waddeneiland. Genieten maar!