Ameland

Urenlange strandwandelingen maken, fietsen door de duinen en heerlijk uitwaaien: dat is Ameland! Dit Waddeneiland is een geweldige plek voor vakantie in eigen land. Spot zeehonden, ga wadlopen of geniet op een van de vele terrassen die het eiland rijk is. Een vakantie op Ameland heeft voor ieder wat wils!  

Vakantie Ameland

Ameland is een van de Waddeneilanden en hoort bij de provincie Friesland. De veerboot naar het eiland vertrekt vanaf Holwerd. Na een boottocht van ongeveer 50 minuten zet je voet aan wal op het eiland. Je mag de auto meenemen als je wilt, maar het Waddeneiland is klein genoeg om alles lopend of met de fiets te verkennen. Het eiland is ongeveer 27 kilometer lang en 5 kilometer breed. 

De veerboot komt aan in Nes, een van de vier dorpen op het eiland. Je vakantie op Ameland begint hier direct! Nes heeft een gezellige dorpskern met karakteristieke oude huizen. Ook vind je er verschillende leuke winkels én terrasjes. De andere drie dorpen op het eiland zijn Buren, Hollum en Ballum. Allemaal sfeervolle dorpen die leuk zijn om een middagje te bekijken.

Natuurgebieden

Zo is in Hollum de oude vuurtoren te beklimmen. De vuurtoren is gebouwd in 1880 en na het trotseren van 236 treden heb je mooi uitzicht over het eiland. En in het dorp Buren vind je bijvoorbeeld het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude, waar je een inkijkje krijgt in hoe de bewoners van het eiland vroeger leefden.

Naast gezellige dorpen kent Ameland prachtige natuur. Het eiland heeft brede stranden: in de zomer geschikt voor een strandvakantie, in de winter de ideale plek voor strandwandelingen in de winterjas. Daarnaast is fietsen op het eiland een aanrader: huur een fiets en maak lange tochten door de duinen. Ook zijn er op het eiland twee natuurgebieden: Het Oerd en De Hôn. 

Wadlopen en zeehonden spotten

Het Oerd is een duingebied waar je lekker kunt wandelen én de hoogste duin van Nederland kunt beklimmen. Dit duin is maar liefst 24 meter hoog. Dit natuurgebied is broedgebied voor vogels, dus vogelspotters zijn aan het goede adres op Ameland. De Hôn is een iets jonger duingebied met grote zandvlaktes. Ook hier kom je veel soorten vogels tegen.

Een andere aanrader op het eiland is wadlopen. Met goed getijde kun je zelfs vanaf de vaste wal van Friesland naar Ameland lopen. Dit is een bijzondere tocht die ongeveer drie tot vijf uur duurt. Voor wie dat net een brug te ver vindt, worden vanaf Ameland ook wadlooptochten georganiseerd. Neem goede hoge laarzen mee, want je zakt soms flink weg in het zand! 

Bij de Noordzeekust horen natuurlijk zeehonden. Met een beetje geluk zie je er al eentje vanaf de veerboot. Op Ameland worden ook robbentochten georganiseerd. Op de zandbank tussen Terschelling en Ameland zijn de zeehonden vrijwel altijd te vinden, dus je hebt bijna 100 procent kans dat je er eentje ziet uitrusten in het zand tijdens zo’n robbentocht.

Vakantiepark Ameland

Op Ameland hoef je nooit lang te zoeken naar een accommodatie: er zijn verschillende mooie hotels te boeken. Sommige zelfs aan het strand of middenin de duinen. Ook heeft het eiland meerdere vakantieparken om te overnachten. Bijvoorbeeld het vakantiepark Roompot Boomhiemke in Hollum of Landal Ameland State. Ook is er op het eiland veel keus uit vakantiehuisjes en campings.  

Ameland is een veelzijdige vakantiebestemming: je kunt ernaartoe voor een dagje weg, een weekendje, een midweek of een langere vakantie op Ameland. Je raakt niet snel uitgekeken op de mooie natuur en gezellige dorpen! Een vakantie naar Ameland is geschikt voor het hele gezin. Kinderen kunnen zich uren vermaken op het strand en ook wadlopen en zeehonden spotten zijn leuke uitjes voor iedereen!