De mooiste bezienswaardigheden van Letland

Het centrum van Riga in Letland

Gepubliceerd door:
Mandy

Van de Baltische Staten is Letland wel de bekendste. De grootste stad van het land is Riga, tevens hoofdstad en grootste stad van alle drie de Baltische Staten. Ondanks dat Letland pas begin jaren 90 onafhankelijk is geworden heeft het toch een eigen identiteit ontwikkeld. Je kunt merken dat de inwoners van Letland erg trots zijn op hun land.

Of je nu alleen naar Riga gaat of ook de rest van Letland wilt bekijken, er is genoeg te zien en te doen! Lees hieronder meer over de mooiste bezienswaardigheden van Letland.

Wil je Riga bekijken met een gids, een bezienswaardigheid bezoeken of een leuke excursie boeken? Kijk dan hier.

De mooiste bezienswaardigheden van Riga

Stadhuis in het oude centrum van Riga, Letland

Wil je een stedentrip doen maar liever niet een standaard stad als Parijs of Rome? Riga is the place to go! Riga is een ontzettend leuke stad, heel divers en er is genoeg te zien. Net als Tallinn is Riga ook een oude Hanzestad en het oude centrum staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

Daarnaast heb je ook vaak goedkope vliegtickets vanuit Nederland, zo wordt het nog aantrekkelijker om een stedentrip naar Riga te maken.

Smal straatje in Riga, Letland

In Riga kun je een gratis wandeltour doen. Gratis is altijd leuk en zo krijg je ook nog eens een goed beeld van de stad. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en zo de stad rond te gaan. De oude stad is compact en alles is op loopafstand van elkaar.

De bezienswaardigheden die je niet kunt missen zijn: het Zwartehoofdenhuis, de Dom van Riga, het kasteel van Riga, de Petrikerk, het Vrijheidsmonument (net buiten de oude stad) en de centrale markt (niet ver van het trein- en busstation).

Er zijn ook veel musea voor de liefhebbers. Enkele musea die het bezoeken waard zijn: het Bezettingsmuseum, Nationaal Museum en het Historisch Museum van Riga. Je hebt uiteraard nog meer musea maar het zijn er te veel om op te noemen.

Trek zeker 2 volle dagen voor Riga uit als je graag wilt rondwandelen, de highlights wilt zien en musea wilt bezoeken. Plak er nog een dag bij aan als je een dagtripje wil doen naar Rundala, Cesis of een andere plek.

Jurmala

Strand van Jurmala in Letland

De bekendste badplaats van Letland wordt in de zomer overspoeld door toeristen. Je kunt vanaf Riga een bus of trein nemen en in zo’n 15 minuten ben je dan in Jurmala. Al sinds het einde van de 18e eeuw is Jurmala een badplaats.

In eerste instantie was Jurmala voor de rijkere mensen maar tegenwoordig is het vooral een populaire bestemming voor de gewone Let. Ook veel buitenlanders komen op bezoek in Jurmala vanwege de brede stranden en het feit dat het zo dichtbij Riga ligt.

Vanuit Riga ben je zo snel in Jurmala dat je het beste in Riga kunt verblijven en gewoon een dagtripje kan doen vanuit de hoofdstad.

Rundale Paleis

Rundale paleis in Letland

Één van de andere dagtrips die je vanuit Riga kunt doen is een bezoek brengen aan het Rundale Paleis. Het paleis is gebouwd in de 18e eeuw in barok stijl voor de hertog van Koerland in die tijd. Je kunt een kijkje nemen in het paleis maar ook in de tuinen achter het paleis. Deze tuinen zijn aangelegd in Franse stijl.

Om bij het Rundale Paleis te komen kun je het beste een bus nemen vanuit Riga naar Bauska. Vanaf Bauska is het slechts 12 kilometer naar het paleis in de plaats Pilsrundale. Trek er een hele dag voor uit want het openbaar vervoer is niet frequent als wij gewend zijn in Nederland maar het goede nieuws is dat het wel mogelijk is het Rundale Paleis te bezoeken in één dag. Natuurlijk kun je ook gewoon met de auto gaan.

Gauja Nationaal Park

Gauja nationaal park in Letland

Op ongeveer een uur reizen van Riga ligt het grootste en oudste Nationale Park van Letland. Het park is in 1973 opgericht en heeft een grote diversiteit aan natuur. Je kunt er mooie wandelingen maken van een paar uur of een wandelroute doen van een paar dagen. Je kunt ook een boot huren om de Gauja vallei van dichtbij te bekijken. Zelfs als je je zelf niet omschrijft als wandelaar of avonturier dan nog is dit Nationale Park een aanrader.

In het park vind je ook de grootste grot van de Baltische Staten, de Gutmanala grot. Deze grot bevind zich bij de plaats Sigulda. Niet heel ver van de grot is ook een bezoekerscentrum waar je allerlei informatie over de omgeving kan krijgen.

Sigulda in Letland

Naast natuur is het Gauja Nationaal Park ook een plek voor cultuur. Er zijn kastelen, landhuizen, kerken, water- en windmolens en meer archeologische ontdekkingen te vinden in het gebied. Één van de bekendste landhuizen is het Turaida kasteel waar vandaan je een schitterend uitzicht op de Gauja vallei hebt.

Een andere bezienswaardigheid in het park is het Araisi archeologische park waar een museum te vinden is met voorwerpen die gevonden zijn in de omgeving. Er is in de buurt van het museum ook een ruïne van een kasteel uit de late Middeleeuwen.

Cesis

Kasteel van Cesis in Letland

Niet heel ver van het Gauja Nationaal Park ligt het oude plaatsje Cesis. Het is een Middeleeuwse plaats met een eigen karakter. Er is een kasteel met een tentoonstelling over de geschiedenis van Cesis en in juli/augustus is er voor een maand het Cesis Art Festival met veel muziek, theater en films. Vanuit Cesis kun je heel gemakkelijk het Gauja Nationaal Park bezichtigen.

Sigulda

Kerk van Sigulda in Letland

Middenin het Gauja Nationaal Park ligt de plaats Sigulda en is net als Cesis een oude stad. Sigulda is een goede uitvalsbasis om het Nationale Park te bezoeken. Het kasteel van Sigulda werd begin 13e eeuw gebouwd maar tegenwoordig is het niet meer dan een ruïne. In de buurt van deze plaats heb je de Gutmanala grot, de grootste grot van de Baltische Staten.

Liepaja

De derde grootste stad van Letland ligt in het zuidwesten van het land. Het is een oude kustplaats die voor het eerst genoemd werd in de 13e eeuw maar pas in 1625 stadsrechten kreeg. Een lange tijd was Liepaja een welvarende stad maar door een oorlog en een pestepidemie kwam hier een einde aan.

Tijdens de Sovjet tijd was de stad een militaire zone en voor een lange periode was Liepaja gesloten voor de gewone burger. Door de hele stad staan veel kerken, zowel kathedralen als orthodoxe kerken. Een bezienswaardigheid die zeker aan te raden is: de militaire gevangenis van Karosta.

Vanaf Riga is het iets meer dan 200 kilometer naar Liepaja. Het beste kun je met de auto of de bus gaan. Er gaat wel een trein maar helaas niet elke dag. Gaat er wel een trein dan vertrekt deze in de ochtend. Je doet er dan ongeveer 3 uur over.

Reizen met het openbaar vervoer in Letland

Ook Letland heeft net als Estland en Litouwen geen groot treinnetwerk. Er zijn enkele routes mogelijk zoals Riga-Cesis/Sigulda en Riga-Jurmala. Het busnetwerk is wel erg uitgebreid, de bussen rijden zelfs naar de kleinere plaatsen. Wil je vanuit Riga naar Tallinn, Vilnius of Kaunas dan ben je aangewezen op de bus. Er is geen treinverbinding tussen deze steden.

Er zijn drie busmaatschappijen die in Letland rondrijden op de langere routes: Luxexpress, Ecolines en Eurolines. Boek vooraf je ticket want de bussen kunnen vooral in de zomer vol zitten . Ook zijn er zo nu en dan promoprijzen op sommige routes waardoor je nog extra geld kunt besparen op je busticket.

Een oude tram in Riga, Letland

In Riga kun je voor dat je de tram in stapt een kaartje kopen voor €1,15. Bij de chauffeur kost het €2. Het openbaar vervoer in Riga is vrij goed geregeld. Naar alle waarschijnlijkheid maak je bijna geen gebruik van het openbaar vervoer in de stad. De oude stad is niet heel groot en alle bezienswaardigheden zitten op loopafstand van elkaar.

Vanaf het vliegveld is het wel handig een lokale bus te nemen. Deze kost ook €1,15 als je het kaartje vooraf koopt. Dit kan binnen in het gebouw. De bushalte naar het centrum zit buiten de luchthaven aan de overkant van de weg en is maar enkele minuten lopen. Vanaf het vliegveld ben je binnen een half uur in het centrum en wordt je naast de oude stad afgezet.

Reistip #1

Riga kaart in Letland

In Riga heb je de Riga Pass waarmee je gratis in (veel) musea en met het openbaar vervoer kan. Echter is Riga niet heel groot dus je zult niet heel veel gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad zelf.

Hou je van musea bezoeken en ben je van plan om er meerdere op een dag te bezoeken? Dan kan de Riga Pass je een voordeel opleveren. De kaart is beschikbaar voor 24, 48 en 72 uur. Bekijk van tevoren wat je wil gaan doen en of dit ook bij de kaart zit inbegrepen.

Reistip #2

Wil je de echte toerist uithangen dan kun je in Riga een toeristentrein door het centrum nemen. Je komt dan langs alle bezienswaardigheden zonder dat je alles te voet hoeft te doen. Je kunt in- en uitstappen waar je wilt.

Reistip #3

Heb je maar enkele dagen in Letland? Verblijf dan in Riga en doe eens een dagtripje. Het is mogelijk om in één dag naar Rundale Paleis, Cesis of Sigulda te gaan. Wil je ook het Gauja Nationaal Park bekijken? Verblijf dan in Cesis of Sigulda voor enkele dagen.