Leeuwarden: top 10 leukste uitjes en bezienswaardigheden

Leeuwarden in Friesland

Gepubliceerd door:
Mandy

Leeuwarden: de stad in het noorden van ons land die in 2018 – misschien toch een beetje onverwacht – Culturele Hoofdstad van Europa werd. Maar dat is geheel terecht, want deze stad heeft ontzettend veel te bieden. Van hippe boetiekjes en koffietentjes tot prachtige musea en een toren zo scheef als die van Pisa. Maak een boottocht door de grachten of slenter door het stadspark de Prinsentuin. Een citytrip naar Leeuwarden is een must-do! Wij zetten alvast de tien leukste dingen om te doen voor je op een rij. Veel plezier! 

Beklim de Oldehove

scheve toren Oldehove in Leeuwarden

Wie dacht dat je voor het zien van een scheve toren helemaal naar Pisa moet, heeft het mis! In Leeuwarden staat namelijk de Oldehove. In 1529 werd gestart met de bouw van deze toren, die onderdeel had moeten worden van een kerk. De toren is echter nooit afgemaakt en begon vlak na de bouw al te verzakken. Er is geprobeerd alles recht te metselen, maar tevergeefs. Het resultaat? Een toren die echt verontrustend scheef staat.

Nu is de Oldehove – juist door zijn scheefheid – het symbool van Leeuwarden geworden. En het leuke? Je kunt de toren beklimmen! Na het trotseren van 183 treden ben je boven en kun je genieten van een mooi uitzicht op de stad. Vooral op zonnige, onbewolkte dagen kun je tientallen kilometers ver kijken.

Wandelen en picknicken in de Prinsentuin

Festival in het park in Leeuwarden

Het prachtige stadspark van Leeuwarden mag je niet overslaan. Dit is de ideale plek om een middagje te relaxen. De Prinsentuin is een groen park met hoge bomen en mooie wandelpaden. Tijdens je wandeling door dit park vind je allerlei bankjes aan het water, maar je kunt natuurlijk ook op een kleedje op het gras zitten.

De Prinsentuin dient als ligplaats voor boten, waardoor het hier het hele jaar een gezellig komen en gaan van boten is. Ga hier bijvoorbeeld lekker picknicken en kijk uit op de bootjes die aan je voorbijvaren. In de lente is het park extra mooi, want dan staat de bomen in bloei en word je omringd door roze bloesem. Dit park is een oase van rust middenin de stad!

Ontdek geschiedenis in het Fries Museum

Fries museum op het Zaailand in Leeuwarden

Dit gebouw springt meteen in het oog als je Leeuwarden binnenloopt: het Fries Museum. Het ligt aan het plein Zaailand en valt op door het vele glas gebruik en het bijzondere dak.

In het museum leer je alles over de historie van de provincie Friesland. Dat wordt uitgebeeld met een collectie van objecten uit de prehistorie tot nu.

Ook het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van dit museum. Hierin vertellen Friezen hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog en hoe zij deze periode hebben beleefd.

Het museum heeft verschillende langer lopende tentoonstellingen over Friesland of personen die een band hebben met de provincie. Zo was er een tentoonstelling over de beroemde dubbelspionne Mata Hari en een expositie over Rembrandt van Rijn en zijn Friese bruid Saskia van Uylenburg.

Op de website van het Fries Museum kun je bekijken welke tentoonstellingen nu te zien zijn. Leuke tip: bij het museum vind je Café Thús (café thuis) waar je kunt genieten van Friese specialiteiten! Je kunt hier ook een kopje koffie of borrel drinken en hebt hierbij geen entreekaartje voor het museum zelf nodig.

IJsje halen bij La Venezia

IJs van ijssalon La Venezia in Leeuwarden

Iedere stad heeft er wel een: zo’n ijszaak waar bij de eerste zonnestralen in no-time meterslange rijen voor de deur staan. In Leeuwarden is dat La Venezia. Je vindt deze ijssalon op het hoekje van de Nieuweburen en de Voorstreek.

Hier wordt al sinds 1934 ijs gemaakt op basis van het recept van de Italiaanse Antonio Talamini. Hij groeide op in Italië en kwam na wat omzwervingen naar Leeuwarden, waar hij erin slaagde een succesvolle ijszaak uit de grond te stampen.

Je kunt bij La Venezia terecht voor heerlijke bolletjes traditioneel stracciatella- of vanille-ijs, maar er wordt ook lactosevrij, suikervrij en vegan ijs gemaakt. Als je zin hebt in nog meer lekkers: de ijstaarten van La Venezia zijn ook een begrip in de stad. Smullen maar!

Shoppen in Leeuwarden

Oude centrum van Leeuwarden in Friesland

Het is alweer een tijdje geleden, maar in 2011 én 2012 is de Kleine Kerkstraat uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. En sindsdien is de straat er alleen maar leuker op geworden!

Als je op zoek bent naar eten, kun je de Zuivelhoeve niet missen. Hier mag je alles proeven en hebben ze de lekkerste delicatessen: van nootjes en kaas tot worst en dips. De winkel bestaat trouwens uit twee panden, eentje aan de ene kant van de straat en eentje aan de andere kant, dus vergeet niet ze alle twee een bezoekje te brengen. Voor zoetigheid ga je naar PUUR. Hier verkopen ze chocolade om je vingers bij af te likken en ijsjes.

Voor design moet je bij Eric Steenbergen zijn en kleding vind je in de verschillende boetiekjes als Ticha’s en Store 1892. Wil je nog verder shoppen? Grotere ketens als H&M, Zara en Costes vind je op de Nieuwestad. Ook op het Naauw zijn verschillende leuke boetiekjes waar je kleding, schoenen en sieraden kunt vinden. Net als in de Sint Jacobsstraat: sla hier zeker de hippe winkel NØRD niet over. Grote kans dat je hier niet met lege handen naar buiten komt! 

Varen door de grachten en de Friese wateren

Varen in de grachten van Leeuwarden

Leeuwarden heeft gezellige grachten en is dan ook een ideale stad om vanaf het water te verkennen. Huur een bootje en vaar een rondje door de stad om deze vanaf het water te bekijken.

Ga ook zeker door de Prinsentuin en geniet daarna van al het moois dat Friesland verder te bieden heeft. De grachten en wateren van Leeuwarden staan namelijk in verbinding met open water, dus vanuit de stad vaar je zo de Friese natuur in. Ga bijvoorbeeld naar natuurgebied de Groote Wielen. Hier zijn verschillende meertjes met elkaar verbonden en kun je een mooie tocht maken. Ook is dit het leefgebied van otters, dus misschien spot je er wel eentje!

En wil je nog iets actievers dan varen? De Grote Wielen lenen zich uitstekend voor een dagje watersporten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagje windsurfen? 

Ontdek Keramiekmuseum Princessehof 

Princessehof keramiekmuseum

Eigenlijk alleen al om het bijzondere gebouw zou je een bezoekje moeten brengen aan Keramiekmuseum Princessehof. Dit is namelijk gevestigd in een 18e eeuws paleis. Hier woonde ooit Maria Louise van Hessen-Kassel, voorouder van koning Willem-Alexander. En het gebouw heeft nóg een bijzonder tintje: de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher is hier namelijk geboren.

In het museum vind je bijzondere collecties met keramiek van over de hele wereld, bijvoorbeeld het Keizerlijke porselein uit China. Maar ook ons eigen Delfts Blauw is hier goed vertegenwoordigd. Het museum is gratis te bezoeken voor kinderen tot zeventien jaar en ook aan hen is gedacht! Zij kunnen het museum ontdekken aan de hand van een leuke en leerzame speurtocht. Ideaal voor een regenachtige dag! 

Berenburg drinken bij Boomsma Distilleerderij 

Museum berenburg distilleerderij boomsma

Wil je iets typisch Fries proeven? Kom dan naar de Boomsma distilleerderij en drink een glaasje Berenburg. Deze kruidige gedistilleerde drank is mateloos populair in Friesland. Je drinkt het puur, met cola of in de koffie als een variatie op welbekende Irish Coffee. Koffie met Berenburg wordt Dokkumer Koffie genoemd.

In het museum van de distilleerderij leer je alles over hoe deze drank gemaakt wordt. Achterin het museum is een proeflokaal waar je kunt genieten van de specialiteiten van Boomsma. Berenburg niet zo jouw ding? Ze produceren ook gin, jenever en andere likeuren die je kunt proeven. In het winkeltje van de distilleerderij kun je een flesje Berenburg meenemen voor thuis: het perfecte souvenir!

Bekijk de oude gevangenis in de Blokhuispoort

gevangenis blokhuispoort in leeuwarden

Nog een bijzonder stukje geschiedenis van Leeuwarden vind je in de Blokhuispoort. Dit is een voormalige gevangenis en is nu een cultureel bedrijventerrein. Maar de oude gevangenis is nog steeds te bezoeken. Je vindt hier de oude cellen waarin je kunt zien hoe iemand vroeger opgesloten zat in de gevangenis. Als je in het weekend komt (wel even reserveren) kun je een rondleiding krijgen van een oud-gevangenisbewaarder. Dat maakt de ervaring extra speciaal.

Maar de Blokhuispoort is niet alleen een gevangenis: je vindt hier ook restaurant Proefverlof (aanrader!) en het gezellige Café de Bak. Ook is er in het gebouw een bibliotheek gevestigd, waar je de muren van de oude gevangenis nog ziet. Deze bibliotheek is in 2019 uitgeroepen tot mooiste van Nederland, dus komt dat zien! 

Geniet van koffie, lunch en diner 

De waag in Leeuwarden, Friesland

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het (bijna) belangrijkste van een citytrip: lekker eten! Dat kan gelukkig erg goed in Leeuwarden. Koffie drinken doe je bij Doppio en het Douwe Egberts Café op het Zaailand. Een andere hotspot is STEK, gevestigd in een knus oud brugwachtershuisje.

Lunchen kan bij Grand Café de Walrus (enorm terras), bij Dikke van Dale of bij Het Broodhuys. Ook Barrevoets in de Kleine Kerkstraat is een aanrader, net als Post-Plaza Grand Café. Hier kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. En als je in Friesland bent dan moet je natuurlijk een stukje Sûkerbôle, of suikerbrood geproefd hebben. Loop een willekeurige bakker in de stad binnen en je kunt deze lekkernij hier krijgen. Genieten maar!