Amsterdam: top 25 mooiste bezienswaardigheden

Grachtenpanden in Amsterdam

Gepubliceerd door:
Mandy

Amsterdam is voor veel mensen een geliefde stad en de perfecte bestemming voor een stedentrip of dagje weg. Bezoekers komen graag naar de grootste stad van Noord-Holland, die ook wel bekend staat als het Venetië van het Noorden.

Bij veel toeristen staat Amsterdam voornamelijk bekend om het roken van cannabis en de prostituees op de Wallen, maar Amsterdam is zoveel meer dan dat. De binnenstad heeft een idyllisch en historisch uiterlijk door de oude grachten en de hoge herenhuizen. Daarnaast zijn de er veel belangrijke en bekende musea te vinden zoals het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. In de relatief kleine hoofdstad met haar bijna 900.000 inwoners is er veel te beleven én is er veel cultuur en geschiedenis te ontdekken.

Het Rijksmuseum, bekendste museum van Amsterdam

Rijksmuseum in Amsterdam

Één van de mooiste en het grootste musea van Nederland is het Rijksmuseum. Het museum is al meer 200 jaar oud en herbergt het bekendste schilderij van Rembrandt: De Nachtwacht. Dit schilderij uit 1642 is dé blikvanger in de grote zaal. Maar ook andere bekende Nederlandse kunstenaars zijn in het recentelijk gerenoveerde Rijks (zoals Nederlanders ook wel zeggen) te vinden, zoals: Frans Hals, Johannes Vermeer, Anthony van Dyck and Jan Steen.

Het Rijksmuseum is te vinden op het Museumplein, dichtbij het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Het kolossale gebouw is niet te missen vanaf het plein en is een prachtig plaatje met het water aan de voorkant. Je kan hier uren vertoeven in het prachtige gebouw met maar liefst 8,000 kunststukken.

De Dam: hét plein van Amsterdam

Koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam

De Dam is het bekendste plein van Amsterdam. In de 13e eeuw werd de Dam gebouwd om te voorkomen dat de Zuiderzee de stad zou overstromen.

Het plein is nu een grote toeristenattractie geworden. Als je op het Centraal Station aankomt, is het maar 5 minuten lopen over de Damrak totdat je op de Dam aankomt. Het is er vrijwel altijd druk met toeristen, activisten, artiesten en winkeliers. Er zijn veel restaurantjes, barretjes en shopgelegenheden te vinden, omringd met de majestueuze Bijenkorf en exquisiete Magna Plaza.

Het Koninklijk Paleis grenst ook aan de Dam en geeft een prachtig aangezicht, wat ook wel het kroonjuweeltje is van het Koninklijk Huis.

Op het plein staat het Nationaal Monument op de Dam. Dit it is geplaatst na de Tweede Wereldoorlog ter nagedachtenis aan de soldaten die in de periode 1940-1945 zijn overleden en is één van de plekken waar de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei plaatsvindt.

Anne Frank Huis

Anne Frank huis in Amsterdam

Anne Frank werd wereldberoemd nadat haar dagboek uit de Tweede Wereldoorlog werd gepubliceerd door haar vader Otto Frank (de enige van de familie die de oorlog overleefde). Anne Frank schreef haar dagboek toen zij met haar familie 2 jaar lang ondergedoken zat in het Achterhuis, gelegen aan de Prinsengracht, dichtbij de Westerkerk.

Het Anne Frank Huis is nu één van de meest historische plekken van Amsterdam. Het nog bijna intacte huis, nu museum,  is daarom heel bijzonder: je kunt door het achterhuis lopen en ervaren hoe de onderduikers in die tijd in de kleine ruimtes hebben geleefd. In het museum zijn videobeelden, oude voorwerpen en delen van het originele dagboek van Anne Frank te zien.

Rondvaart door de Grachten van Amsterdam

Rondvaart door de Amsterdamse Grachten

Amsterdam is een prachtige stad die haar mooiste plekken vanaf het water laat zien. De 17e eeuwse grachtengordel is opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Daarom is een rondvaart met een boot door de oude grachten van Amsterdam een must. Op deze manier is de stad te zien vanuit een andere perspectief, door het rustige vaartempo heb je alle tijd om grachtengevels, pakhuizen en het drukke leven van Amsterdam goed te bekijken.

Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is het de bekendste toeristenattractie in Nederland. Er zijn verschillende opties die je kunt  kiezen: van een grote rondvaartboot tot aan romantisch dineren of feestend op het water rond varen, het is allemaal mogelijk!

Van Gogh Museum

Van gogh museum in Amsterdam

Het Van Gogh Museum is één van de bekendste musea ter wereld. Het museum is te vinden aan de rand van het Museumplein en heeft de grootste verzameling kunst van Vincent van Gogh. Hier zijn zijn bekende schilderijen De Zonnebloemen, Amandelbloesem en De Aardappeleters te zien.

Vincent van Gogh was Nederlands grootste 19e-eeuwse schilder die in zijn tijd maar 2 schilderijen verkocht! Hij staat bovendien bekend als de schilder die zijn oor afsneed. Het museum werd in 1973 geopend en is ontworpen door Gerrit Rietveld en Kisho Kurokawa. De tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh tellen tot de kunststroming post impressionisme. In 2017 was het Van Gogh Museum het meeste bezochte museum van Nederland.

Vondelpark

Vondelpark in Amsterdam

Bij een bezoek aan Amsterdam kan een wandeling door het Vondelpark niet missen. Het park ligt in het centrum van Amsterdam, dichtbij het Leidseplein en Museumplein. Het Vondelpark is het grootste park van Amsterdam en het bekendste park van Nederland. Met ongeveer 10 miljoen bezoekers per jaar is het een grote toeristische attractie.

Je kan uren spenderen door rond te wandelen, te picknicken en voorbijgangers te bekijken. De bezoekers zijn een mix van toeristen, Amsterdammers en sporters. Af en toe een voorbijgaande geur van wiet is niet te missen. Soms worden er gratis concerten gegeven in het openluchttheater en kinderen kunnen terecht in de speeltuin van het Groot Melkhuis.

De Jordaan

Westerkerk in de Jordaan

De Jordaan is de bekendste buurt in Amsterdam en dit is waar de echte ras – Amsterdammers vandaan komen. Gelegen in hartje Amsterdam kun je hier uren ronddwalen.

Deze wijk geeft het typische uiterlijk van Amsterdam weer met zijn  smalle straatjes, grachten, kleine boetiekjes en bruine café’s. Er is ook veel straatkunst te vinden, kleine galeries en antiekwinkels. Als je een dagje naar Amsterdam gaat, mag de Jordaan echt niet missen.

Heineken Experience

Heineken Brouwerij met de Heineken Experience

Heineken is een wereldwijd bekend biermerk, ooit begonnen in Amsterdam. Of je nu een bierliefhebber bent of niet, het bezoeken van de Heineken Experience is zeker de moeite waard. Aan het woord beleving is niets gelogen, want het is meer dan alleen maar bier proeven. De bierbrouwerij is tot leven gekomen in 1864 en tegenwoordig is Heineken één van de 3 grootste bierproducenten ter wereld. Het is een interactief museum dat nog steeds een oud deel van de bierproeverij bevat, toegelicht door een korte geschiedenisles. Daarnaast ga je natuurlijk het bier proeven en zijn er leuke attracties te beleven.

De Negen Straatjes

9 straatjes met zonsondergang

De Negen Straatjes zijn gelegen in de Grachtengordel van Amsterdam en zijn onderdeel van de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De pittoreske Negen Straatjes lopen door de Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en de Singel in het centrum van Amsterdam. Hier zit het vol  kleine winkeltjes en gezellige restaurantjes. Je kunt  er heerlijk winkelen, een kopje koffie drinken en de mooiste foto’s maken op de bruggetjes waar je overheen loopt. De Negen Straatjes zijn verbonden door vier kanalen en 12 bruggen, kortom: Amsterdams op zijn mooist!

De Wallen

Wallen in Amsterdam

Amsterdam staat wereldwijd om haar ‘Red Light District’ bekend, ook wel ‘De Wallen’ genoemd. Amsterdam is de enigste hoofdstad waar in het oude centrum van de stad een hoerenbuurt gevestigd is. Het bijzondere is dat de panden met prostituees achter de ramen zich langs de grachten en naast de bekende Oude Kerk bevinden.

Het is een mix van sexshops, coffeeshops, musea en met de natuurlijk rood gekleurde ramen met prostituees. Daarom heerst hier ook een bijzondere sfeer waar veel toeristen op af komen. Een wandeling door deze buurt staat bij menigeen hoog op het lijstje.

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum is een internationaal museum voor moderne, hedendaagse kunst en design. Dit museum ligt eveneens aan het museumplein en het grote gebouw valt niet te missen. Voor liefhebbers voor moderne kunst is dit museum een must.

In 1895 opende het Stedelijk Museum zijn deuren.  Sindsdien is het een hoog aangeschreven, bekend museum met bijna 90.000 verschillende kunstobjecten uit de moderne tijd waaronder schilderijen, tekeningen, meubilair, sculpturen en foto’s van kunstenaars zoals van Karel Appel, Wassily Kansdinsky, Kazimir Malevicht en Vincent van Gogh. Het Stedelijk Museum heeft ook een interactief deel, waar kinderen graag komen.

De Bloemenmarkt

Bloemenmarkt Amsterdam

Een stad zoals Amsterdam heeft natuurlijk ook een Bloemenmarkt, onder toeristen ook wel bekend als de ‘Floating Flower Market’. Deze kleurrijke markt is te vinden aan de Singel, tussen het Muntplein en het Koningsplein. Vroeger werden de bloemen vanuit het platteland per boot naar Amsterdam verscheept, de drijvende bloemenwinkeltjes zijn nu een overblijfsel hiervan.

Er zijn 15 souvenir- en gifts shops te vinden en een paar bloemenkramen verkopen verse bloemen en ‘Tulpen uit Amsterdam’. Het is nu vooral een grote markt voor gedroogde tulpenbollen die je thuis als souvenir kunt planten.

De Pijp

Albert Cuyp Markt

Één van de leukste buurten van Amsterdam is De Pijp. Met de kleine idyllische straatjes, winkeltjes en cafeetjes is het de perfect buurt om tijd  door te brengen. Op de bekende Albert Cuypmarkt kun je nog echte Nederlandse Stroopwafels en zoute haringen kopen. Als je nog tijd over hebt, loop dan door het prachtige Sarphatipark, waar je even aan de drukte kunt ontsnappen.

De Hermitage

Hermitage Amsterdam

De Hermitage is een prachtig museum gelegen aan de iconische grachten van de Amstel. Gebouwd in 1682, deed het pand dienst als verpleeghuis genaamd de Amstelhof. 1990 werd het verpleeghuis niet meer leefbaar verklaard en werd het gebouw aan de Gemeente Amsterdam overgedragen, waarna het museum op 20 juni 2009 werd geopend.

De Hermitage heeft momenteel twee permanente tentoonstellingen, waarvan 1 permanent objecten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg tentoonstelt. De andere exhibitie laat de geschiedenis zien van het Amstelhof. Er zijn  regelmatig wisselende exhibities, waarvan momenteel in 2020 te zien is : Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’.

Het Concertgebouw

Concertgebouw Amsterdam

Het Concertgebouw staat bekend om zijn geweldige akoestiek. De bouw van het  Concertgebouw werd in 1883 gestart. Op 11 april 1888 werd de zaal geopend met werken van o.a. Wagner, Bach en Beethoven. Sindsdien hebben er vele bekende componisten en muzikanten opgetreden. Het Concertgebouw heeft vier grote zalen en organiseert jaarlijks ongeveer 900 concerten en evenementen. Daarnaast is het ook de thuisbasis van het beroemde Koninklijk Concertgebouworkest, welke tot de beste orkesten ter wereld wordt gerekend.

In 2006 was het Concertgebouw het meest bezochte Concertgebouw wereldwijd! Het prachtige gebouw ligt vlak naast het Museumplein.

Artis

Ingang van Artis

Artis is de afkorting voor Nautra Artis Magistra, wat Latijns is voor ‘leraar van de kunst’. Artis is één van de bekendste dierentuinen van Nederland en is daarnaast ook de oudste van van het land. Gelegen in het centrum van Amsterdam is het gezien de locatie ook een hele bijzondere dierentuin.

Artis heeft een aquarium, planetarium, bomentuin en is thuis van ’s werelds eerste microbenmuseum Micropia alsmede een grote kunstcollectie. Op terrein van Artis bevinden zich 27 historische gebouwen, een bibliotheek over de geschiedenis van zoölogie en plantkunde en het Zoölogische Museum. Artis heeft voor iedereen wat te bieden!

Het Tropenmuseum

Tropenmuseum in Amsterdam

Het Tropenmuseum werd 1864 opgericht en is één van de grootste musea van Amsterdam met 9 permanente exhibities. Het museum heeft een geweldige kunstcollectie en biedt interactieve tours door de verschillende werelddelen. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities zoals fotocollecties tot aan moderne kunst.

Het museum was oorspronkelijk bedoeld om buitenlandse voorwerpen en kunst te laten zien en is steeds meer uitgebreid. Voor kinderen is het museum ook een aanrader, er is veel te zien en te doen. Het Tropenmuseum is gelegen in Amsterdam Oost, naast het Oosterpark en is een prachtige locatie om te bezoeken.

Amsterdam is dus een stad gevuld met cultuur en geschiedenis, waar altijd iets leuks te doen is. Hopelijk geven deze Top 17 typische Amsterdamse bezienswaardigheden je een goed beeld  wat je kunt doen en bezoeken. Geniet van het mooie en diverse Amsterdam!

Nemo

Nemo wetenschapsmuseum

Nemo is het wetenschapsmuseum van Amsterdam. Het heeft een schitterende ligging in het water, vlakbij het centraal station. Het bijzondere gebouw uit 1997 is ontworpen door Renzo Piano en moet de gespiegelde ingang van de IJ-tunnel voorstellen.

Museum Nemo is een echte aanrader met kinderen. De meeste opstellingen mogen aangeraakt worden en er zijn diverse mogelijkheden om zelf proefjes en experimenten te doen.

Amsterdam Dungeon

Amsterdam Dungeon

Één van de gaafste én griezeligste attracties in Amsterdam is de Amsterdam Dungeon. Je daalt af in de crypten van de stad en krijgt in ongeveer 1,5 uur maar liefst 500 jaar geschiedenis te horen. Het is niet de standaard geschiedenisles maar de duistere, vieze kant van het leven in Amsterdam in vroegere tijden. Door acteurs wordt je van ruimte naar ruimte geleidt en het publiek wordt betrokken in de shows. Kijk dus niet raar op als je in een eeuwenoude cel wordt gezet óf wordt veroordeeld voor een middeleeuwse rechtbank.

Casa Rosso

Casa Rosso op de Wallen

Casa Rosso is een bekend erotisch theater in Amsterdam en bestaat al sinds 1969. Het werd toen opgericht door Zwarte Joop, die werd gezien als de Godfather van de onderwereld.

In het Casa Rosso worden erotische shows vertoond. Daarnaast is er een van de laatst overgebleven peepshows. Casa Rosso is een leuke manier om kennis te maken met de Wallen.

Rembrandthuis

Museum Rembrandthuis

Museum het Rembrandthuis is een voormalig woonhuis van de Nederlandse meester Rembrandt van Rijn. Hij heeft er bijna 20 jaar gewoond en in het huis is een reconstructie gemaakt van hoe Rembrandt hier geleefd en gewerkt heeft. Een leuk kijkje in het leven van een schilder in de zeventiende eeuw!

Johan Cruijff Arena

Johan Cruijff Arena

De Johan Cruijff Arena (voormalige Amsterdam Arena) is het grootste voetbalstadion van Nederland en de thuisbasis van voetbalclub Ajax. Het heeft een schitterend ontwerp en als een van de weinige stadions in Nederland een dak dat kan worden dicht geschoven als het slecht weer is.

Echte voetbalfans moeten natuurlijk een wedstrijd bijwonen in de Johan Cruijff Arena. Daarnaast is het mogelijk om een stadiontour te doen. Met een gids of audiotour maak je dan een tocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de Arena, waaronder de spelerstunnel, de kleedkamers, de perskamer en natuurlijk over het veld. Voor kinderen zijn er speciale kindertours.

A’dam Toren

A'dam toren met schommel

De A’dam Toren is de voormalige Shelltoren en ligt vlakbij het Centraal Station. In 2016 kreeg de toren een grote make-over en ging het verder als de A’dam Toren, met een hoogte van maar liefst 100 meter. Bovenin het gebouw vind je de A’dam Lookout met een panoramisch terras én de hoogste schommel van Europa. De schommel gaat over het randje van het gebouw en je hebt een duizelingwekkend uitzicht naar de grond. Spannend!

De Waag

De Waag in Amsterdam

De Waag vind je op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Het was oorspronkelijk een stadspoort maar deed later dienst als Waag. Een Waag is een gebouw waar producten worden gewogen en die eerlijke handel moesten bevorderen. Daarnaast werd een belasting op de goederen geheven, aan de hand van het gewicht.

Tegenwoordig is er in het schitterende gebouw van de voormalige Waag een restaurant gevestigd. Neem plaats aan een van de tafeltjes en geniet van de eeuwenoude gewelven boven je. Met mooi weer kun je buiten op het terras zitten. Wees niet bang voor torenhoge prijzen want deze zijn hartstikke redelijk. Eetsmakelijk!

De Gouden Bocht

Gouden bocht aan de Herengracht

De Gouden Bocht is het mooiste gedeelte van de Herengracht en de plek waar de allerrijkste kooplieden en regenten woonden. Vergaap je aan de prachtige gevels en rijke bordessen van de statige grachtenpanden, Dit is de gouden eeuw op zijn best!

Op naar Amsterdam

Panorama van Amsterdam

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is Amsterdam een prachtige stad en de perfecte bestemming voor zowel een dagje uit als een stedentrip of weekendje weg. Er zijn tal van bezienswaardigheden en als je alles wilt zien ben je voorlopig nog niet uitgekeken! Geniet van al het moois dat de stad heeft te bieden en vergeet niet om Amsterdam vanaf het water te bekijken. Veel plezier!