Hoe sluit je een goede reisverzekering af?

Spiegelreflexcamera wordt overspoeld door een kleine golf op het strand

Gepubliceerd door:
Mark

Het afsluiten van een goede reisverzekering is een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding voordat je op reis gaat. Het bespaart een hoop ellende in het geval je op reis met onverwachte kosten te maken krijgt vanwege bijvoorbeeld geneeskundige kosten, diefstal of schade.

Er zijn echter zoveel opties en criteria om op te letten dat het soms lastig kan zijn om een verzekering te vinden die goed aansluit bij jouw wensen. Hierdoor wordt vaak overhaast een verkeerde beslissing gemaakt.

Zeker bij last minutes komt het nogal eens voor dat vergeten wordt om goed de opties voor een reisverzekering door te nemen. De onderstaande tips kunnen helpen bij het vinden van de beste reisverzekering.

Kortlopend of doorlopende reisverzekering afsluiten?

Een kortlopende reisverzekering dekt enkel de kosten tijdens de betreffende vakantieduur. Een doorlopende reisverzekering dekt de kosten het hele jaar door. Als je meer dan één keer per jaar op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak al voordeliger.

Ga je lang op reis? Check dan wel altijd goed in de verzekeringspolis wat het maximum aantal dagen aaneengesloten dekking is.

Meisje krijgt verband om haar been van haar vader in het bos

Europa of wereld?

Afhankelijk van je reisbestemming(en) kun je kiezen voor Europa– of werelddekking. Zorg ervoor dat je niet onnodig betaalt voor werelddekking als je in Europa blijft. Kies in het geval van een doorlopende reisverzekering waar mogelijk voor een verzekering waarbij je het dekkingsgebied tussentijds kunt aanpassen.

Aanvullende dekkingen aanvinken?

Naast de standaarddekking kan ook gekozen worden voor diverse aanvullende dekkingen. Denk hierbij aan een aanvullende dekking voor medische kosten, ongevallen of annulering.

Ga je tijdens je vakantie wintersporten of duiken? Dan is het goed om te weten dat je bij een ongeval tijdens deze sporten niks krijgt uitgekeerd wegens het verhoogde risico. Je kunt daarom een aanvullende verzekering afsluiten voor wintersport of onderwatersport.

Man en vrouw aan het duiken in zee

Annuleringsverzekering afsluiten?

De annuleringsverzekering is een populaire aanvullende dekking. Je krijgt hiermee de kosten vergoed als je de reis door omstandigheden onverwachts eerder moet afbreken of moet annuleren. Het verschilt per verzekering welk percentage van de reissom zal worden vergoed en wat de voorwaarden zijn.

Hoeveel eigen risico?

Kijk altijd goed na bij de verschillende verzekeraars of zij werken met eigen risico. Wanneer dit van toepassing is, zullen kosten onder het betreffende bedrag niet worden vergoed. Daarnaast is er altijd een maximum vergoeding.

Check, check, dubbelcheck!

Vrouw en man bekijken papieren

Ga je een reisverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om verschillende reisverzekeringen met elkaar te vergelijken. Naast bovengenoemde standaard opties bestaan ook aparte reisverzekeringen voor bijvoorbeeld zakenreizen, groepsreizen, het beoefenen van extreme sporten, werken als Au Pair, backpacken en bij lang verblijf in het buitenland.

Dekking is vaak uitgesloten in het geval van een negatief reisadvies, schade veroorzaakt door opzet of alcohol en/of drugsgebruik of verlies of schade aan bagage die zelf achtergelaten is op een plek zonder toezicht.