Mooie fietsroutes in en om Nederland

Twee mensen fietsen op Het Oerd op het waddeneiland Ameland, Nederland

Gepubliceerd door:
Mandy

Dichtbij en betaalbaar op vakantie met de fiets? Daar bieden de Benelux en Duitsland legio mogelijkheden voor. Van de Waddeneilanden tot aan Luxemburg en Duitsland, het aantal mooie routes is niet te overzien. We geven je een (kleine) handvol tips om je te inspireren voor je komende fietstrip in omgevingen die snel te bereiken zijn, maar die je toch dat heerlijke vakantiegevoel bezorgen.

Fietsverzekering afsluiten

Je kunt ervoor kiezen om de fiets eerst op de trein te zetten, of al trappend het startpunt van de fietsroute te bereiken. Dat ligt natuurlijk aan je woonplaats in Nederland, en wat je het fijnste vindt. Voor de één is een lichamelijke uitdaging de ultieme fietservaring, de ander wil graag wat meer uitgerust aan zijn ronde beginnen. Een ding is wel raadzaam: een fietsverzekering afsluiten. Wat voor soort tweewieler je ook berijdt, je weet nooit wat voor situaties je onderweg tegenkomt.

Eilandhoppen over de Wadden

Mensen fietsen over het strand op Borkum, Duitsland

Niet alleen Nederland heeft Waddeneilanden, ook het Duitse deel van de Waddenzee leent zich goed voor het zogenaamde eilandhoppen. Beginnend op Texel reis je, tussendoor natuurlijk gebruikmakend van veerboten, naar Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge. Deze Duitse Waddeneilanden staan bekend om hun fietsroutes, maar ook om de zuurstofrijke en pollenarme zeelucht en het mineraalrijke zeewater. Ze worden vaak aangeprezen als kuuroorden.

De Ronde van Vlaanderen

Zo snel als de professionele rijders hem afleggen, daar is de Ronde Van Vlaanderen eigenlijk te mooi voor. De start en finish zijn prima in Nederland te situeren. Vanuit Bergen op Zoom fiets je richting Bath aan de Schelde Vlaanderen binnen, naar plekken als havenplaats Lillo, spookdorp Doel en Sint-Niklaas, de hoofdstad van het Land van Waas. Op andere dagen gaat de Ronde van Vlaanderen langs Dendermonde, Aalst, Ieper en Brugge. Je hebt er, als je gemiddeld 50 kilometer per dag aflegt, een week voor nodig.

Vier landen bezoeken in vier dagen

Fietspad over het water in België

Een derde tip is de Vierlanden Vennbahn fietsroute (Nederland, België, Luxemburg en Duitsland): in vier dagen tijd door vier verschillende landen fietsen. Deze route voert vanuit Maastricht het Zuid-Limburgse heuvelland in, daarna richting het Land van Herve, de Belgische- en Luxemburgse Ardennen, de Hoge Venen, de Eifel en de Voerstreek. De tocht eindigt ook weer in Maastricht.

“Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer”: Cuxland (Duitsland)

Wie een wat vlakkere ondergrond wil, pakt de 450 kilometer door Cuxland in Noord-Duitsland. De omgeving is hier niet minder mooi, merk je fietsend langs de Wezer, de Elbe en een stukje Duitse Waddenzee (Wattenmeer). Op zo’n 100 kilometer van de grens bereik je het hippe Bremen, het stoere Bremerhaven en het strand van Cuxhaven. Dit gebied (Teufelsmoor) was vroeger grotendeels moeras. De bordjes wijzen je de weg!