Welke dieren kun je tegenkomen tijdens jouw reis naar Kenia?

Giraffes bij mount kilimanjaro in Kenia

Gepubliceerd door:
Mark

Kenia is beroemd vanwege de grote hoeveelheid Afrikaanse dieren die in dit land te zien zijn. Als jij ook de Keniaanse flora en fauna wilt zien, heb je wel een visum nodig. Anders mag je het Afrikaanse land namelijk niet in. Een visum Kenia is gelukkig hartstikke eenvoudig aan te vragen middels een online formulier. Wel kost het in vergelijking met andere visa veel geld, namelijk 74,95 euro per persoon. Dit is relatief duur, maar alsnog is het dit hoe dan ook waard. Al is het al om de vele dieren en de schitterende natuur in Kenia.

Wildlife spotten in een van de 49 nationale parken

Zebra's in Serengeti nationaal park, Kenia

Nadat je jouw visum hebt gekregen kun je beginnen aan de reis naar Kenia. Naar alle waarschijnlijkheid zul je vast een Nationaal Park bezoeken, want het Afrikaanse land heeft maar liefst 49 van zulke parken. In dergelijke parken vind je natuurlijk ontzettend veel verschillende beesten. In Kenia zijn namelijk meer dan 80 wilde diersoorten.

Meer dan 1000 verschillende vogelsoorten

Flamingo's in Nayvasha meer, Kenia

Qua vogels heeft het land nog meer variatie, want er zijn meer dan 1000 verschillende vogelsoorten te vinden in Kenia. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de flamingo, die in grote aantallen vertoeven bij het Victoriameer. Het Victoriameer is een gigantisch meer dat een natuurlijke grens vormt tussen Kenia, Tanzania en Uganda.

Olifanten en neushoorns

Witte neushoorn bij een meer in Kenia

Helaas hebben sommige diersoorten het lastig in Kenia. Dit komt met name vanwege de stroperij en de kaalslag van bossen. Onder andere de olifant en de puntlipneushoorn zijn ernstig bedreigd in het land. Desondanks kun je deze beesten nog wel tegenkomen in een van de Nationaal Parken.

Diverse soorten Giraffes

Twee giraffes in Samburu National Park

Overigens zijn er nog meer diersoorten te zien in Kenia, waaronder giraffen. In het land vind je twee soorten: de Masai giraffe en de Netgiraffe of Somalische giraffe. De Masai giraffe komt het meest voor en is tevens het grootst, terwijl de Netgiraffe vooral in het noorden leeft. 

Zebra’s

Vogel op de rug van een Zebra

Ook zul je in Kenia zebra’s tegenkomen. De gewone zebra woont in het land, maar ook de Grévy’s zebra. Helaas is deze soort ook bedreigd in Kenia. Alsnog kun je zo’n zebra tegenkomen. Dit zal dan naar alle waarschijnlijkheid op een steppe of een grasland zijn, want hier leven ze.

Gazellen

Gazellen op de savanne van Amboseli

Vaak zul je dan ook verscheidene hertachtigen zien. Herten trekken vaak op met de zebra’s. Er zijn een aantal soorten antilopen en gazellen die in Kenia leven, maar de Gerenoeks zijn toch wel uniek. Zulke dieren worden ook wel giraffegazellen genoemd en leven in droge gebieden met struikgewas. 

Leeuwen

leeuw met kleintjes in Masai Mara National Park

Natuurlijk kun je ook de leeuw tegenkomen in Kenia. De koning van de dieren leeft in groepen, wat erg bijzonder is voor katachtigen. Ze komen voor op de savannen waar de babyleeuwtjes hun jachtinstinct oefenen door kleine dieren te vangen. Dit is een prachtig schouwspel om te zien.

Cheeta’s

Cheetah met gevangen gazelle in Masai Mara

Kenia is tevens voor andere roofdieren de woonplaats, zoals cheeta’s oftewel jachtluipaarden. Je zult deze katachtigen met name zien op de steppen en de open savannes omdat deze oppervlakten uiterst geschikt zijn om de hoge snelheid van de jachtluipaarden te gebruiken op een jacht. Cheeta’s zijn namelijk het snelste zoogdier ter wereld met een maximale snelheid van 80 kilometer per uur.