Verona: top 10 bezienswaardigheden van de stad van Romeo en Julia

Jonge vrouw kijkt uit over de stad Verona in Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Verona is een prachtige stad in het noorden van Italië, bekend van Romeo en Julia. In de regio Veneto. Je vind er veel verschillende mooie en eeuwenoude plekken die je gezien moet hebben als je deze stad bezoekt.

In de tijd van Cangrande Della Scala, de burgemeester van de stad in de Middeleeuwen, werd er veel gebouwd. Het bijzondere is dat er zo ontzettend veel bewaard gebleven is uit die tijd. We hebben de hoogtepunten op een rijtje gezet:

Piazza Delle Erbe

Piazza Delle Erbe in Verona, Italië

Het Piazza Delle Erba betekent vertaald ‘de kruidenmarkt’. De kruidenmarkt vormt het hart van de stad, en is dus een goede plek dus om te beginnen tijdens je bezoek aan Verona!

Op de kruidenmarkt werden vroeger kruiden, groenten, oliën en andere handelswaren verkocht. Tegenwoordig kun je hier je souvenirs halen en een ijsje kopen of lekker uit eten gaan. Aan de noordkant van het plein vind je de toren ‘Torre dei Lamberti’, de rechtszaal en de geschilderde Mazzanti huizen.

Aan de westkant heb je het Maffei paleis, in Barok stijl met standbeelden van Griekse goden. Tegenover heb je de St. Marks leeuw, het symbool van het republiek Venetië. Aan de zuidkant vind je de Casa dei Mercanti, het pand van de handelaren die op de markt stonden, wat nu een bank is. Daarnaast heb je nog de andere huizen, genaamd de ‘lange huizen van het Ghetto’, wat de overblijfselen zijn van de Middeleeuwse torenhuizen.

Het oudste monument van het plein is de fontein met het standbeeld van Madonna Verona, uit het jaar 1368. Tijdens hete dagen kun je hier verfrissing zoeken en je handen en gezicht wassen. Het koele water van de fontein is heerlijk in de warme zomermaanden!

Water drinken kan uit ‘la tribuna’, een standbeeld van een gezicht met een mond waar water uit komt. Het standbeeld komt uit de Romeinse tijd.

Onze hotspots:
– Rinascimento (kledingwinkel), Piazza Erbe, 13
– Ristorante Maffei (restaurant), Piazza Erbe, 38

Vecchio Kasteel

Brug van het Vecchio Kasteel in Verona, Italië

Het Vecchio kasteel betekent het “oude kasteel” in het Italiaans. Dit middeleeuwse kasteel biedt een prachtig uitzicht en is tegenwoordig een museum. Je hebt er een mooie brug naar toe lopen, die stamt uit de 14e eeuw.

De brug werd gebouwd in opdracht van de burgemeester om zichzelf te beschermen tegen vijanden. Het is een militair monument. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze brug vernietigd en weer herbouwd in 1951 met de originele stenen.

Een andere brug, De Ponte Pietra, die ‘stenen brug’ betekent, is dat niet altijd geweest. Tijdens de bouw van Verona was er een houten brug uit het jaar 90 voor Christus om de Adige rivier over te steken. 10 jaar later hebben de Romeinen er een stenen brug van gemaakt. Ook deze brug is vaker verwoest door overstromingen en gevechten en weer opnieuw herbouwd.

Ook deze brug werd totaal vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Italianen in 1957 de brug in haar oude glorie hebben herbouwd. De Ponte Pietra kan gezien worden als een kunstwerk uit de Romeinse tijden, de oudste brug in Verona en de trots van de stad.

Giardino Giusti

Buitenmuur van Giardino Giusti in Verona, Italië

Toe aan een momentje rust? Ontsnap aan de drukte van de stad en zoek een plekje in de schitterende tuinen van Giardino Giusti. Het Giusti paleis en de tuin bevinden zich in het oosten van de stad, vlakbij het centrum.

De tuinen bestaan al eeuwen en had tal van bekende bezoekers, waaronder Mozart. Het paleis is gebouwd in de 16e eeuw en de bijhorende tuin is een van de beste voorbeelden van de typische Italiaanse tuinen. De Renaissance stijl van de tuin is overgewaaid uit Rome en Florence en de Giardino Giusti is aangelegd om van het uitzicht, geluiden en de kleuren te genieten.

Je vindt er tevens fonteinen, grotten en standbeelden. Deze manier van tuinieren is later ook gekopieerd in de Franse en Engelse tuinen. De tuin is opgedeeld door paden en er is een doolhof.

Onze hotspots:
– OVS (kledingwinkel), Via Roma 1
– Belmonte Camiceria (herenkleding winkel), Via Leoni 4d
– The Yellow Peg (kledingwinkel), Via Gaetano Trezza 14

Torre dei Lamberti

Torre dei Lamberti in Verona, Italië

In het oude centrum staan een paar torens, waaronder de ‘Torre dei Lamberti’. Deze 84 meter hoge toren stamt uit het jaar 1172 en heeft al een paar keer schade gehad; hij is onder andere door de bliksem geraakt. Door al die jaren heen zijn er dingen toegevoegd en weggehaald waardoor de toren zo indrukwekkend is geworden. De toren heeft 2 bellen: de Marangona voor de werktijden en de Rengo om het volk bijeen te roepen voor een belangrijke gebeurtenis. In de 18e eeuw is de klok aan de toren toegevoegd.

Er is een trap met 238 trappen en een lift. Als je boven in de toren staat zie je eindeloze rode daken en kleine straatjes en pleintjes die een schilderachtig gevoel geven.

Onze hotspots:
– Gelateria Impero (ijssalon), Piazza dei Signori 5
– Perfumery Carlotta’s Beautyshop (parfumerie), Via portici 5

Je hebt ook nog de begraafplaats van Madonna van het Lourdes, gebouwd in het jaar 1908. Deze is helaas ook gebombardeerd tijdens de Tweede Wereld Oorlog en weer opnieuw gerestaureerd. Ook dit heeft zijn militaire invloeden en is een rustplaats voor de slachtoffers tijdens de oorlog. Het is een heilige en mooie plek om te bezoeken. Het is op een heuvel gelegen op 747 meter boven zeeniveau, waarbij je ook een prachtig uitzicht hebt.

Verona Kathedraal

Verona Kathedraal in Verona, Italië

Deze kerk is gewijd aan de Heilige Maagd Maria, en stamt uit de 3e eeuw na Christus. Dit is de plek waar de bisschop belangrijke uitspraken deed. Door al die eeuwen heen zijn er veel bisschoppen geweest en heeft de paus uiteindelijk zijn plek genomen. Op dit moment is de bisschop Giuseppe aanwezig.

Nog een andere tip is de San Zeno Basiliek en kathedraal. De basiliek is net iets mooier om naar te kijken met de Romeinse stijl en het kathedraal heeft meer standbeelden en kunst.

Porta Borsari

Porta Borsari in Verona, Italië

Deze oude stadspoort uit de Romeinse tijd was vroeger de hoofdingang van de stad en is over een andere poort voor Christus heen gebouwd in de 1e eeuw erna. Het heeft veel versieringen en ook de straat erachter stamt uit dezelfde tijd, en is één van de bekendste winkelstraten van het centrum. De winkels zijn gevestigd in de oude huizen en zelfs paleizen. Dit is daarom de moeite waard om te bezoeken.

De Romeinse naam was Porta Lovia, gewijd aan de Griekse god Jupiter. Later werd dit de poort van San Zeno genoemd, naar de kerk waar Romeo en Juliet getrouwd zouden zijn. De huidige naam Borsari komt uit het Latijn, hier kregen de soldaten van de stad betaald voor hun dienst.

Huis van Julia, in het Italiaans genoemd ‘Casa di Giulietta’

Balkon van het Huis van Julia in Verona, Italië

Dit is één van de grootste toeristische attracties van Verona. Als je door het gangpad loopt zie je miljoenen liefdesuitdrukkingen vanuit de hele wereld geschreven staan op de muren en het plafond. Het balkonnetje is bekend uit Shakespeares Romeo en Julia, populair onder alle verliefde stelletjes, waarbij de vrouwen op het balkon staan en hun man een foto van ze maakt. Dit was het huis van Julia.

Om een foto met het bronzen standbeeld van Julia te maken moet je waarschijnlijk in de wachtrij staan. Veel toeristen raken hierbij de rechterborst van het standbeeld van Julia aan omdat ze geloven dat het geluk in de liefde brengt.

Je kunt ook naar binnen gaan om te zien hoe een huis in Gotische stijl was uit de 14e eeuw. Vergeet ook niet je liefdesbrief op de muren te schrijven! En daarnaast heb je de ijzeren deur met tig liefdesslotjes en initialen er aan hangen, die de eeuwige liefde symboliseert.

Een tip is om navigatie aan te hebben op je telefoon omdat deze plek niet heel makkelijk te vinden is in de stad. Wat je natuurlijk ook kunt doen is om naar het San Pietro kasteel te hiken. Deze heuvels zijn bewoond sinds de Romeinse tijd. Door de strategische positie trok het toen al toeristen en reizigers uit andere landen aan.

In de 19e eeuw sloopten een paar Oostenrijkers de overblijfselen van het kasteel en de kerk die ervoor gebouwd waren en begonnen ze aan een renovatie om een fort voor het leger te maken. Dit is nog steeds te zien. Het uitzicht daar is prachtig, je kunt hier zoveel zien van Verona. Het kasteel zelf is helaas niet open voor publiek. Je kunt hier bijvoorbeeld tijdens zonsondergang naartoe gaan.

Arena van Verona

Arena van Verona in Verona, Italië

Dit monument is één van de best bewaard gebleven monumenten ter wereld en is het zeker waard om te bezoeken. Een groot deel van deze arena is nog zo intact dat het daarom nog steeds gebruikt wordt voor optredens, operavoorstellingen en wedstrijden.

Hij is gebouwd in het jaar 30 na Christus en lag toen nog buiten de stad. Het is éeén van de grootste amfitheaters van het Romeinse Rijk. De geweldige akoestiek geeft aan dat ze vroeger al ver gevorderd waren in de bouwtechniek.

Piazza Bra

Piazza Bra in Verona, Italië

Het grootste plein in het centrum en er wordt beweerd dat deze zelfs het grootste van het land is. Hier vind je veel gezellige cafés en restaurants. Je kunt hier gelijk naar de Arena en het Barbieri Palazzo lopen.

Er is ook een tuin met een fontein en cederbomen, niet te vergeten, het standbeeld van Victor Emanuel de 2e, de koning van Sardinië (de staat die bestond tot 1860). Het Barbieri Palazzo is het lokale gemeentehuis van Verona. Een ander plein is de Piazza dei Signori, bekend van de Scaliger familie.

Santa Maria Antica

Santa Maria Antica in Verona, Italië

Deze Romeinse Katholieke kerk uit het jaar 1185 is het ook waard om te bezoeken. Het heeft een familiegraf (de Scaliger Graven). De burgemeesters uit de middeleeuwen, waaronder Cangrande Della Scala, liggen gemummificeerd in een monumentale graf in deze kerk.

Bonus: Gardameer

Bootjes in de haven van het Gardameer

In de buurt van Verona ligt het Gardameer. Dit willen we absoluut noemen omdat dit het grootste meer van Italië is. Het diepblauwe water en de citroenbomen met daar omheen gebergte hebben veel weg van Scandinavië.

Er zijn ook 7 kleine eilandjes. Je kunt bijvoorbeeld een speedboot huren om hier te komen. Uit het meer stromen er een aantal rivieren die aan verschillende dorpen grenzen.