Drenthe: 10 hoogtepunten voor een vakantie in deze mooie provincie

Paarse heide in Drenthe

Gepubliceerd door:
Mandy

Dé provincie met Nationale Parken, unieke historie en natuurlijk de hunebedden: we hebben het over Drenthe! In deze provincie vind je rust en stilte, maar kun je er ook een dagje actief op uit. Vakantie naar Drenthe op de planning en zie je door de bomen het bos niet meer? Wij zetten de tien leukste dingen om te doen in deze provincie op een rijtje. Hoef jij alleen nog maar te genieten!

Dieren spotten bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen

Prairiehondje in Wildlands Adventure Zoo, Emmen

Het perfecte gezinsuitje is een dagje naar Wildlands Adventure Zoo in Emmen. In deze dierentuin ga je op reis langs alle werelddelen. Bekijk de olifantenfamilie, spot exotische vlinders in de vlindertempel en stap in een truck om op safari te gaan naar de zebra’s, neushoorns en giraffen.

In de dierentuin zijn verschillende presentaties, waarin de verzorgers over de dieren vertellen en ze voeren of een lekkere douche geven. Voor kinderen zijn er verschillende ontdekkingstochten beschikbaar. Kinderen kunnen onderweg door de dierentuin met een speurboekje hun kennis testen over de dieren. Een heerlijk dagje uit voor jong en oud! 

Kom tot rust in Nationaal Park Dwingelderveld

Houten pad in Dwingelderveld, Drenthe

In Nationaal Park Dwingelderveld vind je het grootste natte heidegebied van Nederland. Deze heide wordt bijgehouden door twee schaapskudden, die met hun herder door het gebied trekken. Grote kans dat je deze schaapskudde tegenkomt tijdens je tripje door dit mooie natuurgebied!

Het Nationaal Park leent zich uitstekend voor een mooie wandeling of fietstocht. Ervaar hier de stilte, want Dwingelderveld is echt een plek om de rust in de natuur op te zoeken. Ook kun je prachtig paardrijden in dit natuurgebied op een een van de ruiterroutes.

Nationaal Park Dwingelderveld heeft nog iets bijzonders: een nachtroute! In veel natuurgebieden mag ’s nachts niet gewandeld worden om de dieren niet te storen, maar bij Dwingelderveld is een speciale route uitgezet. Geniet van de prachtige heldere sterrenhemel tijdens deze wandeling in het donker. 

Bezoek Kamp Westerbork

Treinspoor in voormalig kamp Westerbork

In Drenthe ligt het doorgangskamp Westerbork. Vanuit dit kamp werden in de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti gedeporteerd naar de concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Nu is er op deze plek een bijzonder herinneringscentrum te vinden.

In het museum leer je alles over de geschiedenis van Kamp Westerbork. Hier bekijk je originele filmbeelden uit het kamp en is nog een gedeeltelijk ingerichte barak te zien. Het museum is ook heel toegankelijk voor kinderen om over de geschiedenis te leren. Ook is het oude kampterrein nog te bezoeken. In 1971 werden de laatste barakken afgebroken, maar sinds de jaren 90 is het opnieuw ingericht zodat je een idee krijgt hoe het er hier vroeger uit moet hebben gezien. Een indrukwekkende ervaring.

Bekijk de hunebedden met de ‘Hunebed Highway’

Hunbed

Drenthe is onlosmakelijk verbonden met de hunebedden, een populaire toeristische trekpleister. Klein geschiedenislesje: de hunebedden zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd in Nederland zijn beland. Het zijn oude grafkamers die gebouwd zijn door het Trechterbekervolk dat duizenden jaren geleden leefde.

De hunebedden hebben geen namen, maar wel nummers. De meesten vind je langs de ‘Hunebed Highway’ die van Zuidlaren naar Coevorden loopt. Van de 52 hunebedden in Drenthe liggen er maar liefst 47 aan deze highway. Het wordt wel een hele uitdaging om alle hunebedden te bekijken tijdens je vakantie, dus we hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Ga in ieder geval langs bij het grootste hunebed (D27) van Nederland vlakbij het Hunebedcentrum in Borger. In dit centrum is meer informatie over deze bijzondere monumenten te vinden.
  • Een ander indrukwekkend hunebed is D43 in Emmen. Dit bestaat eigenlijk uit twee kleinere hunebedden, met een kring van stenen eromheen.
  • En breng een bezoek aan hunebed D49 in Schoonoord. Een paar honderd jaar geleden werden hier diensten gehouden door geestelijken, dit hunebed was letterlijk hun podium.

Ga de cel in bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen

Gevangenis museum in Veenhuizen, Drenthe

Een niet te missen uitje is het Gevangenismuseum in Veenhuizen. In dit museum krijg je de geschiedenis van misdaad en straf voor de kiezen. Zo leer je bijvoorbeeld welke straffen vroeger uitgedeeld werden. Je kunt ook een rondje maken met de Boevenbus. Met deze bus werden de gevangenen vroeger rondgereden. Ook bezoek je de Rode Pannen, een gevangenis naast het museum. Daar kun je zien hoe een echte gevangenis er van binnen uitziet én kun je ervaren hoe het is om zelf in de cel te zitten. Gelukkig mag je er hier ook meteen weer uit. Ook ga je langs de isoleercel en de luchtkooi.

Met kinderen is het gevangenismuseum ook een aanrader. Er zijn verschillende ‘speurtochten’ en er is een heuse escaperoom. Hier moeten de kinderen proberen te ontsnappen uit de gevangenis. Zo leuk, dat je als volwassenen ook graag mee wil doen.

Ontdek het oerdorp van Drenthe: Orvelte

straat met boerderijen in Orvelte, Drenthe

Orvelte staat in Drenthe bekend als het ‘oerdorp’, een van de oudste dorpen in de provincie. Nu is het dorp een echt monumentendorp en heeft het de status van beschermd dorpsgezicht.

In Orvelte vind je allerlei oude winkeltjes. Koop bijvoorbeeld een zakje oud-Hollands snoep bij het nostalgische snoepwinkeltje of ga naar het brocantewinkeltje de Freule. Verder kun je in Orvelte langs bij een kaasmakerij, houtzagerij of klompenmakerij. Ga terug in de tijd en zie hoe deze oude ambachten uitgevoerd werden.

Voor kinderen is er ZOO Bizar, een mini dierentuin. Ook kunnen ze in Orvelte spelen met oud-Hollands speelgoed zoals stelten en springtouwen. 

Dagje uit naar Attractiepark Drouwenerzand

Nog een leuk dagje uit met de hele familie heb je in Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen. Dit is in 2019 voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot ‘Leukste Uitje in Drenthe’ dus dat moet je meegemaakt hebben tijdens de vakantie!

Het bijzondere aan dit park is dat je één prijs betaald en daarmee niet alleen kunt genieten van alle speeltuinen en attracties, maar ook van eten en drinken. Belegde broodjes, drinken, fruit en ijsjes: het zit allemaal bij de entreeprijs inbegrepen. Dit attractiepark is heel kindvriendelijk en heeft attracties die leuk zijn voor jong en oud. Geniet van een Oldtimerbaan, de draaimolen, botsauto’s en de Para Jump waarin je meerdere keren over de kop gaat. Plezier gegarandeerd!

Stedentrip naar Assen, de hoofdstad van Drenthe

Centrum van Assen, hoofdstad van Drenthe

Ook een dagje naar de Drentse hoofdstad Assen kun je natuurlijk niet overslaan. Deze stad is vooral bekend vanwege het TT Circuit van Assen, waar ieder jaar de TT-races worden gehouden en het grote festival plaatsvindt. Maar ook de stad zelf is een bezoekje waard.

Ga zeker langs bij het Drents Museum. De vaste collectie draait vooral om kunst en archeologische vondsten uit Drenthe. Het museum heeft ook jaarlijks meerdere tentoonstellingen, check de website om te kijken waar je nu naartoe kunt. Verder kent Assen een gezellig centrum waar je goed kunt winkelen en lekker kunt genieten van een terrasje. 

Bijzondere historie bij de Koloniën van Weldadigheid

In Drenthe vind je een bijzonder stukje geschiedenis: de Koloniën van Weldadigheid. In het begin van de 19e eeuw startte een groot maatschappelijk experiment om van armoede af te komen. Stukken land werden opgekocht en mensen die in armoede leefden, werden ernaartoe gestuurd om te werken en discipline te leren. Bedelaars en weeskinderen werden hier gedwongen gebracht. Vijf van deze zeven koloniën liggen in Drenthe.

In de koloniën Frederiksoord en Wilhelminaoord vind je nog oude sporen van deze gemeenschappen. Er zijn bijvoorbeeld zogenoemde ‘pauperroutes’ die je langs bijzondere plekjes uit deze geschiedenis brengen. Ook kun je het museum De Koloniehof in Frederiksoord bezoeken om meer te leren over deze Koloniën van Weldadigheid. 

Geniet van de natuur in Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche AA

De rivier de Drentsche Aa slingert door het mooie groene landschap en vormt de basis van Nationaal Park Drentsche Aa. Dit nationale park is natuurlijk bijzonder door de mooie natuur, maar ook doordat er veel kleine dorpjes liggen: de typische es- en brinkdorpen. Vooral het Balloërveld in dit natuurgebied is een aanrader. Wandel hier tussen de paarse heide langs vennetjes en zandverstuivingen. Je vindt op dit heidegebied ook de grootste schaapskudde van Drenthe met maar liefst 400 Drentse heideschapen.

Onderweg kun je neerstrijken in een van de pittoreske dorpjes. Drink bijvoorbeeld wat op de gezellige terrassen in Balloo, Gasteren of Loon. Uiteraard is Nationaal Park de Drentsche Aa een ideale plek voor lange wandelingen en fietstochten. Genieten maar!