Top tip: een hamam bezoeken in Turkije

Interieur van een hamam

Gepubliceerd door:
Mandy

Wil je iets écht authentieks doen tijdens je vakantie in Turkije? Bezoek dan eens een hamam, een traditioneel Turks badhuis. De badhuiscultuur bestaat al eeuwen in het land en is in die tijd niet zo heel veel verandert. Tijdens onze laatste reis naar Turkije hebben we een uitstekende hamam in Antalya geprobeerd en we delen graag onze ervaring met je!

Bezoek een hamam aan het begin van je vakantie

Een vrouw krijgt een massage in een hamam

Het handigste is om een trip naar de hamam aan het begin van je vakantie te plannen. Omdat je uitgebreid gescrubd wordt, en je natuurlijk niet direct je bruine tintje kwijt wilt raken, kun je dit het beste een van de eerste dagen doen. Doordat alle dode huidcellen worden verwijderd, word je bovendien dieper en egaler bruin én blijft de kleur langer zitten. Ideaal als je terugkomt in ons koude klimaat!

Gescheiden of gemengd

In alle traditionele hamams in Turkije zijn mannen en vrouwen gescheiden van elkaar en worden vrouwen behandeld door vrouwen en mannen door mannen. In de resorts aan de kust kan dit nog weleens afwijken: deze zijn vaker gemengd en ook je masseur kan van het andere geslacht zijn.  

Hoe gaat dat in zijn werk?

Hamamdoek in een Turkse hamam

Bij sommige hamams kun je kiezen uit een scala aan mogelijke behandelingen. Kort maar krachtig of juist lang en uitgebreid, maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Over het algemeen gaat een bezoek aan een hamam als volgt:

Je wordt ontvangen in de hamam door een gastvrouw of – heer. Deze wijst je de kleedkamers waar je je kunt uitkleden. Voor mannen is dit in hun zwembroek of onderbroek, voor vrouwen kan dit in bikini, enkel in zwembroek of volledig naakt zijn. Vaak krijg je een hamamdoek die je kunt gebruiken om je te bedekken.

Vervolgens ga je eerst opwarmen in een sauna. De poriën openen zich en je begint te zweten. Zo raak je de eerste afvalstoffen kwijt. Vervolgens word je naar de hamamruimte gebracht: een grote, ronde ruimte met in het midden een hele grote, vaak verwarmde, marmeren steen. Rondom zijn kleine fonteintjes met wasbakken. De ruimte is vochtig en hangt vol met stoom.

Traditionele hamam in Istanbul, Turkije

Je gaat liggen op de marmeren steen en wordt overgoten met warm water. Vervolgens word je van top tot teen stevig gescrubd met een stroef washandje. Je voelt hoe alle dode huidcellen loslaten en je een zacht, poezelig huidje krijgt.

Als je eenmaal volledig gescrubd bent, word je lekker ingezeept met geurige zeep. Vaak wordt er ook gemasseerd met die zeep. Vervolgens word je bedekt onder een deken van zeepsop, door het uitwringen van een katoenen doek die vol zit met dezelfde zeep. Heerlijk voelt dat!

Na deze grondige wasbeurt word je afgespoeld met warm water en voel je je als herboren.

Hierna komt er vaak nog een stevige massage aan te pas. Alle knopen in je lichaam worden losgemaakt en aan de kracht in de handen van de masseur voel je dat deze zeer geoefende handen heeft. In mijn geval kwam er daarna ook nog een heerlijk chocolademasker. Het rook zo lekker dat we allemaal de verleiding niet konden weer staan om voorzichtig even te proeven 😉 Viel niet tegen!

Na ongeveer 1,5 uur in de hamam ben je klaar om je aan te kleden. Helemaal zen, relaxt en klaar voor de zon!

Tip: bekijk van tevoren de reviews

In de afgelopen tien jaar ben ik voor mijn werk regelmatig naar Turkije geweest en heb ik al meerdere hamams mogen uitproberen. Zo fijn! Toch is er duidelijk verschil in kwaliteit en vriendelijkheid van de medewerkers, mijn tip is dan ook om van tevoren de reviews op te zoeken van de hamam waar je naartoe wilt. Meestal is het goed, maar toch handig om even te checken.