Parachutespringen in Noorwegen: een geweldige ervaring!

Parachute springen in Noorwegen: een geweldige ervaring!

Gepubliceerd door:
Mandy

Op zoek naar een avontuurlijk uitje in Noorwegen? Waarom ga je niet parachutespringen in outdoor hoofdstad Voss, in het zuidwesten van het land? In de winter is dit gezellige dorp een uitstekende wintersportbestemming maar in de zomer kun je hier tal van action-packed activiteiten doen, waaronder parachutespringen. Natuurlijk moest ik dit uit proberen tijdens mijn verblijf in Noorwegen en ik vertel je er graag alles over: het was een geweldige ervaring die hoog op mijn bucketlist stond!

Skydive Voss

Skydive Voss is de grootste aanbieder van parachutespringen in Noorwegen en jaarlijks worden er meer dan 30.000 sprongen gemaakt. De organisatie bestaat sinds 1978 en biedt zowel tandemsprongen als uitgebreide cursussen aan. Alle instructeurs hebben een uitgebreide opleiding achter de rug en hebben zelf al honderden keren gesprongen. Dat gaf mij een veilig gevoel want je legt wel je leven in de handen van iemand die je nooit eerder hebt gezien. Spannend!

Springseizoen

Omdat het klimaat in Noorwegen natuurlijk vrij koud is, is het niet hele jaar mogelijk om parachute te springen. Het seizoen loopt echter van april tot oktober en dat zijn sowieso de beste maanden voor een rondreis door Noorwegen. Qua weer zijn er strenge normen om te mogen springen in Noorwegen waardoor je er zeker van kan zijn dat áls je kunt springen, dit ook 100 procent veilig is.

Kosten en voorwaarden

Skydiven in Noorwegen is niet goedkoop. Net zoals alles in Noorwegen betaal je een stuk meer dan je in Nederland zou doen. Voor een tandemsprong inclusief video en foto’s betaal je 4890 Noorse Kronen en dat komt overeen met ongeveer 480 euro.

Benieuwd naar de kosten van andere activiteiten in Noorwegen? We hebben ze op een rijtje gezet.

Parachutespringen in Noorwegen: dikke aanrader

Parachutespringen wilde ik al sinds ik een jaar of 16 was en op mijn 32ste was het eindelijk zo ver! Toen we last-minute besloten om 5 weken door Noorwegen te reizen was skydiven dan ook een van de eerste dingen waar ik aan dacht. Het leek me zo geweldig om mijn droom waar te maken op een sprookjesachtig mooie locatie!

Voss ligt in een dal en is omring door hoge bergen. Door de vallei stroomt een rivier die in het voorjaar is gevuld met snelstromend smeltwater en er zijn diverse meren. Overal groeien wilde bloemen en staan schattige, typisch Noorse huisjes. Idyllischer kun je het niet hebben. We hadden een mooie cabin in de bergen gehuurd die een schitterend uitzicht boven over de vallei en het dorp. In de winter is het mogelijk om naar je cabin te skiën maar wij hadden geluk met de stralende zon en een graad of 20.

We bleven wat langer in Voss omdat de weersomstandigheden onzeker zijn en mocht de sprong worden afgelast, ik in ieder geval nog een paar dagen extra zou hebben om eventueel alsnog te springen. Achteraf was dit niet nodig maar in Noorwegen weet je het nooit.

Op de ochtend van de skydive was het onbewolkt en toevallig vloog het vliegtuig met parachutespringers steeds boven ons huisje, waar we de ene na de andere parachute zagen. Al die kleurrijke parachutes tegen een strakblauwe hemel en de witte bergtoppen zorgden ervoor dat ik niet kon wachten zelf te gaan.

Bij Skydive Voss werd ik vriendelijk verwelkomd. Er is een landingsbaan, een klein vliegtuig en een gezellig gebouw waar je wat kunt eten, drinken en waar je ook kunt overnachten als je een cursus parachutespringen hebt geboekt. Er zijn hangmatten, ligstoelen en de sfeer is super relaxed.

Van te voren wordt je gewogen en moet je een vragenlijst invullen. Je ontmoet je springbuddy (heet dit zo?) en trekt een pak, helm en harnas aan. En dan is het zover: je stapt in het vliegtuig.

Ik was zeker zenuwachtig maar wat me eigenlijk meeviel was dat ik enorm rustig was. In het vliegtuig werd ik strak vastgemaakt aan m’n buddy. Alle straps werden tien keer gecontroleerd om zeker te zijn dat ik echt goed vastzat en niet halverwege naar beneden zou vallen. Heel fijn!

Toen het moment daar was, werd het luik van het vliegtuig geopend en sprongen eerst alle andere mensen. Daarna was het mijn beurt. Ik moest mijn hoofd op de schouder van m’n buddy leggen, mijn handen op het harnas en mijn voeten om zijn benen klemmen, zodat hij vrij uitzicht had en mijn ledematen hem niet in de weg zouden zitten. En daar gingen we, hop het vliegtuig uit! Wát een bizarre ervaring. Eerst is er de vrije val die heel lang lijkt te duren. Ik had een magisch uitzicht en zag zelfs onze cabin. De omgeving is zó mooi en om dat op zo’n bijzondere manier te mogen ervaren is onbeschrijflijk. Na een aantal seconden mag je je handen loslaten en voel je de wind door je vingers. Gaaf!

Uiteindelijk klapt de instructeur de parachute uit. Met een ruk eindigt de vrije val en zweef je door de lucht. Met de handvatten kun je de parachute besturen en dat heb ik zelf ook mogen doen. Ik was zo bang om het verkeerd te doen en samen neer te storten maar gelukkig hebben we het overleefd 😉

Na ongeveer tien minuten tot een kwartier (je raakt het gevoel voor tijd een beetje kwijt) stonden we weer op de grond en was ik een geweldige ervaring rijker.

Nog een keer?

Deze high, de adrenaline, de magische ervaring: ik zou het zo weer over doen. Sterker nog: ik zit er serieus over na te denken om volgend jaar een cursus te doen zodat ik zelfstandig kan springen.