Normandië: de perfecte Franse regio voor een rondreis!

Stranden in Normandië, Frankrijk

Gepubliceerd door:
Mandy

Normandië is één van de 18 bestuurlijke regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het noordwesten van het land en wordt onderverdeeld in Haute-Normandie en Basse-Normandie. Het is veruit de rijkste streek van Frankrijk wat geschiedenis en cultuur betreft.

Normandië telt tal van historische bezienswaardigheden waaronder de invasiestranden zoals Omaha Beach en Utah Beach, de middeleeuwse stad Rouen en het getijdeneiland Mont Saint-Michel. Maar ook de krijtrotsen aan de Côte d’Albâtre en de pittoreske dorpjes zoals Honfleur zijn de moeite waard.

Aangezien alle bezienswaardigheden in Normandië zich op relatief korte afstand van elkaar bevinden, is deze regio ideaal om met de auto te verkennen.

Goed voorbereid op reis naar Normandië

Wil je op vakantie naar Normandië met je eigen auto? Zorg dan zeker voor een goede autoverzekering. Je auto voor het buitenland verzekeren doe je makkelijk online via de autoverzekering van Diks. Zorg dat je verzekerd bent voor pechhulp, vervangend vervoer en carrosserieschade. Zo reis je zorgeloos door deze mooiste plekjes van Normandië.

Mont Saint-Michel

Mont-Saint-Michel in Frankrijk

Zonder twijfel de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Normandië. De Mont Saint-Michel ligt in de baai van Normandië. Het kleine rotsige eiland is, na Parijs, de meest bezochte toeristische trekpleister van Frankrijk. Het staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Volgens de legende zou de aartsengel Michael de bisschop van Avranches gevraagd hebben om hier een kerk te bouwen.

Vroeger was het eiland bij hoog tij afgesloten van het Franse vasteland. Tegenwoordig is het bereikbaar via een shuttle of te voet via de voetgangersbrug. Het eiland was in vroegere tijden een pelgrimsoord. Het deed ook dienst als militair strategische plaats, onder meer tijdens de Honderdjarige Oorlog. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij gebruikt als gevangenis.

De abdij is de bekendste bezienswaardigheid op Mont Saint-Michel. Het overleefde verschillende oorlogen en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en over het vasteland.

In het dorp is vooral de Grand Rue de moeite. Die biedt vanaf het dorp toegang tot de abdij. Je vindt er verschillende middeleeuwse gebouwen, souvenirwinkels en restaurants. Er is ook een museum over de geschiedenis van Mont Saint-Michel.

Giverny

Huis met een brug over de Seine, Frankrijk

Giverny is één van de mooiste plekjes langs de rivier de Seine. Het een schilderachtig stadje, bekend om de woning en tuin van wijlen schilder Claude Monet. Voor kunstliefhebbers is deze stad dan ook een echt paradijs.

In zijn eigen tuin deed Claude Monet inspiratie op voor zijn impressionistische waterlelies, de Nymphéas in het Frans. In zijn atelier schilderde hij vele impressies van zijn eigen sprookjesachtige vijver.

Naast de oude woning en de tuin van Monet vind je hier nog andere interessante musea, zoals het Musée des Impressionnismes de Giverny. Dit museum kon via een samenwerking met het Musée d’Orsay in Parijs een mooie collectie impressionistische werken kon opbouwen.

Bayeux

Bayeux in Frankrijk

De belangrijkste bezienswaardigheid van Bayeux is zonder twijfel het tapijt van Bayeux met daarnaast de prachtige Notre-Dame kathedraal. In het Centre Guillaume le Conquéran vind je het indrukwekkende tapijt van Bayeux. Het wandkleed is zo’n 70 meter lang en 50 centimeter hoog en vertelt het verhaal van de slag bij Hastings en de Normandische verovering van Engeland.

Willem II van Normandië, later Willem de Veroveraar genoemd, viel vanuit Normandië Engeland binnen. Op 14 oktober 1066 stonden de legers van de Angelsaksische koning Harold en Willem II tegenover elkaar op het slagveld nabij Hastings, in het zuidoosten van Engeland. Een slag waarbij koning Harold het leven liet en Willem’s regeerperiode begon.

Het tapijt dateert vermoedelijk uit 1068 en is de oudste en waarschijnlijk meest  waarheidsgetrouwe weergave van de strijd. Zowel Napoleon Bonaparte en Adolf Hitler zouden het wandkleed hebben bestudeerd om te weten hoe ze op een efficiënte manier Engeland, en bij uitbreiding Groot-Brittanië, konden veroveren.

Een andere bekende bezienswaardigheid is de Notre-Dame kathedraal. Het is een perfect voorbeeld van de Normandisch-gotische stijl. In Bayeux vind je verder tal van leuke steegjes en winkelstraten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Bayeux de eerste grote stad die op D-Day werd bevrijd.

Op 6 juni 1944 kwamen de eerste Britse troepen aan bij de stad. Aangezien er geen weerstand was van de Duitsers, werd Bayeux van oorlogsverwoesting gespaard gebleven. Bayeux werd gedurende de periode na de bevrijding tot hoofdstad van het bevrijde Frankrijk uitgeroepen.

Étretat

Krijtrotsen van Etretat in Normandië, Frankrijk

Étretat is een kleine gemeente in het arrondissement Le Havre. Het dorpje heeft een prachtige overdekte markt, volledig vervaardigd uit hout. Hier vind je typische Normandische streekproducten. Bezoek hier ook het Cirie Plantefor, een middeleeuws huis uit de veertiende eeuw dat in zijn originele staat is herbouwd.

Je hebt hier ook een mooie boulevard langs de kust. De bekendste trekpleisters van Étretat zijn de prachtige krijtrotsen langs de Côte d’Albâtre, de Falaises d’Étretat. Van het kiezelstrand kan je wandelen richting de Falaise d‘Aval en de Falaise d’Amont. De Falaise d’Aval bestaat deels uit een uitstekende krijtrots voor de kust die ook wel L’Aiguille (de Naald) wordt genoemd.

De monumentale boog word uitgesleten door de erosie van een ondergrondse rivier en de zee. Falaise d’Aval wordt daarom in de volksmond ook wel de Olifantenslurf genoemd. Op de Falaise d’Amont bezoek je het schilderachtige kerkje Chapelle Notre-Dame de la Garde en geniet je van een panoramisch zicht op Falaise d’Aval en l’Aiguille.

Rouen

Stadsplein in Rouen, Frankrijk

De middeleeuwse stad Rouen is de historische hoofdstad van de regio Normandië en van het departement Seine-Maritime. Je vindt er nog karakteristieke vakwerkhuizen met houten gevels, geplaveide straatjes, gotische kerken en prachtige kunstwerken. In Rouen zie je nog overal de overblijfselen uit de geschiedenis.

Jeanne d’Arc

In Rouen werd Jeanne d’Arc in 1431 ter dood veroordeeld. Ze werd op de Place du Vieux-Marché op de brandstapel gezet. Tegenwoordig staat op deze plaats een groot kruis met daarnaast de kerk Église Sainte Jeanne d’Arc.

Op Place de la Cathédrale vind je de beroemde Kathedraal van Onze Lieve Vrouw. Het was de inspiratiebron voor Claude Monet’s ‘Kathedraal van Rouen’ reeks. Hiervoor schilderde hij de kathedraal onder wisselende weersomstandigheden, waardoor het bouwwerk er elke keer anders uit ziet.

Bezoek hier ook ‘ Le Gros Horloge’, een fraaie stadspoort met een astronomisch uurwerk uit 1389. In de Rue du Gros Horloge vind je prachtige vakwerkhuizen en sfeervolle winkels.

Vanaf Pont Guillaume le Conquérant kan je een heerlijke wandeling maken langs de oevers van de Seine.

De invasiestranden

Invasiestranden in Normandië, Frankrijk

Een bezoek aan Normandië is niet compleet zonder een bezoek aan de invasiestranden. Op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day, begon de bevrijding van Europa. Drie miljoen geallieerde soldaten staken Het Kanaal over en kwamen aan op de stranden van Normandië. Daar begon een bloederige strijd, die vele slachtoffers eiste.

De regio wordt tegenwoordig veel bezocht door toeristen. Vooral het oorlogstoerisme in Normandië nam de afgelopen jaren flink toe. De bunkers, musea, oorlogsgraven en herdenkingsmonumenten zijn trieste overblijfselen van de gruwel van de Tweede Wereldoorlog.

5 stranden

De invasiestranden bestaan uit vijf stranden: Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach en Utah Beach. Met de auto kan je de prachtige kustroute afrijden, waarbij je alle invasiestranden bezoekt.

Omaha Beach is hier het bekendst. Het strand is vijf kilometer lang en start in het dorpje Sainte-Honorine en eindigt in de gemeente Vierville-sur-Mer. In de duinen aan het strand vind je een begraafplaats van Amerikaanse soldaten.

Tussen Omaha Beach en Utah Beach ligt Pointe du Hoc. Hier bevinden zich diepe kraters die het gevolg zijn van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden. Ook de Duitse bunkers van toen zijn nog steeds zichtbaar. In het plaatselijke museum kom je meer te weten over D-Day en over de gevechten nabij Pointe du Hoc.

Honfleur

Haven van Honfleur in Frankrijk

Honfleur is zonder twijfel de meest schilderachtige bezienswaardigheid van Normandië. Het dorpje staat bekend om zijn pittoreske centrum met oude huizen en mooie haven. De charmante gevels, de geplaveide straatjes, de kleine boetiekjes en de heerlijke restaurants ademen het rijke verleden van weleer.

Honfleur was actief betrokken bij de vele ontdekkingsreizen en de overzeese handel in de zestiende eeuw. De havenstad heeft een enorme rijkdom aan cultureel en artistiek erfgoed. Er heerste een unieke, gezellige sfeer.

Bakermat van het impressionisme

Honfleur is dé stad van de kunstschilders en is de bakermat van het impressionisme. Hier in het centrum van de stad en nabij de haven inspireerden de wisselende kleuren van de omgeving vele kunstenaars.

Onder meer Gustave Courbet, Claude Monet en Eugène Boudin brachten veel tijd door in Honfleur. Tegenwoordig kan je er talrijke kunstgalerijen en ateliers met hedendaagse en klassieke kunst bezoeken. Ga hier wandelen in de mooie steegjes, de monumenten ontdekken en de traditionele markten bezoeken.

Grootste houten kerk van Frankrijk

Een bijzondere bezienswaardigheid is de Sainte-Cathérine kerk. Deze kerk dateert uit de vijftiende eeuw en is volledig vervaardigd uit hout. Waarschijnlijk uit noodzaak, omdat er simpelweg geen geld was om een stenen kerk te bouwen. Het is tevens de grootste houten kerk van Frankrijk. Ze lijkt erg op de middeleeuwse staafkerken uit Noorwegen.

Sainte-Cathérine bestaat uit twee delen: de kerk en de klokkentoren, de Clocher Sainte-Cathérine. Je kan deze apart van elkaar bezoeken. Ze werden gescheiden door een pleintje, om overslaande brand te voorkomen.

In de klokkentoren vind je het belangrijkste museum van Honfleur, het Musée Eugène Boudin. Je ziet er indrukwekkende schilderijen van kunstenaars uit de regio.

Bezoek in Honfleur zeker de Greniers à Sel, de zoutopslagplaatsen uit de zeventiende eeuw. Vroeger waren er drie zoutzolders maar één ervan ging in 1892 in vlammen op. De twee resterende zoutzolder zijn geopend voor het grote publiek.

In Honfleur kan je ook een boottocht maken langs de monding van de Seine, een concert of tentoonstelling bijwonen, of genieten van een heerlijk diner met verse zeevruchten.

Le Havre

Le Havre in Frankrijk

Deze stad ligt aan de monding van de Seine. Het is de op één na belangrijkste haven van Frankrijk. Le Havre is de grootste stad van Normandië. Vanaf de haven vaart een ferry richting Southampton in Groot-Brittannië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad bijna geheel met de grond gelijkgemaakt. Na de oorlog werd in Le Havre in sneltempo opgebouwd onder leiding van architect Auguste Perret. Daarbij werd veel gebruik gemaakt van geprefabriceerde bouwmaterialen en beton. Sinds 2005 staat dit nieuwe stadsdeel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ontsnapt aan de bombardementen

De Église Saint-Francois is een van de gebouwen die tijdens de oorog ontsnapte aan de vele bombardementen. Bezoek hier ook de Église Saint-Joseph. De kerk werd ontworpen door de stadsarchitect Auguste Perret en wordt gekenmerkt door de achthoekige lantaarntoren met een hoogte van maar liefst 110 meter.

Binnen in de kerk is er een overvloed aan kleur door de 6500 gekleurde glasramen.  De kerk is gewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de bomaanslagen.

Le Volcan

Ook het culturele centrum Le Volcan is architecturaal een unicum. Je vindt er een theater, een bioscoop, een mediatheek en een opnamestudio. Op Place de ‘l Hôtel de Ville geniet je van het uitzicht op het stadhuis, en op de mooie fonteinen en uitgestrekte grasperken. Vanaf de afsluitdijk Digue Nord kan je de zee, de jachthaven en de stad bewonderen.

Pont de Normandie

Pont de normandie in Frankrijk

Nabij Le Havre vind je de Pont de Normandie, de langste brug van Frankrijk. De brug is 2.143,21 meter lang en bevindt zich op de plaats waar de Seine in Het Kanaal uitmondt. De brug overspant de Seine en verbindt zo Le Havre met Honfleur.

De Pont de Normandie is in zeven jaar gebouwd en op 20 januari 1995 ingewijd. Op dat moment was het de langste tuibrug (kabelbrug) ter wereld. Ook de overspanning van 856 meter tussen de twee pilaren was tot dan toe ongeëvenaard.

De Pont de Normandie maakt deel uit van de Franse snelwegroute A29 en bevat vier rijstroken. Naast het tolstation van de brug ligt een parkeerplaats. Hier kan je de auto parkeren en een wandeling over de Pont de Normandie maken. Daarvoor maak je gebruik van de twee voetgangerspaden.