Pisa, stad vol bezienswaardigheden en dé perfecte stedentripbestemming

De Duomo en de toren van Pisa in Toscane, Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Pisa is een middelgrote stad in de Italiaanse regio Toscane aan de rivier de Arno. Hoewel de meeste toeristen alleen komen voor een bezoek aan de wereldberoemde scheve toren van Pisa, heeft deze mooie stad nog zoveel meer te bieden en is het de perfecte bestemming voor een stedentrip, eventueel in combinatie met het nabijgelegen Florence. Zo kun je in Pisa bijvoorbeeld de oudste botanische tuin ter wereld vinden.

De stad is erg makkelijk bereikbaar omdat de luchthaven van Pisa namelijk op enkele minuten van het centrum van de stad ligt en veel toeristen starten hier dan ook hun vakantie naar Toscane. Lees alles over de 10 mooiste bezienswaardigheden van Pisa!

Het plein der wonderen in Pisa

Piazza dei Miracoli in Pisa, Italië

Het Piazza dei Miracoli, vertaald het plein der wonderen, is een van de beroemdste pleinen van Italië. Het plein wordt omgeven door muren en bestaat voornamelijk uit straten die met gras begroeid zijn. Dit in tegenstelling tot de geplaveide pleinen waar Italië om bekend staat.

Toeristen bezoeken dit plein vaak om de gebouwen die het plein domineren: de toren van Pisa, het Camposanto, het Baptisterium en de Dom. De indrukwekkende architectuur van deze religieuze gebouwen heeft er voor gezorgd dat het Piazza dei Miracoli al sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De combinatie van de witte marmeren gebouwen en de groene grasvelden zorgt ervoor dat dit plein een van de meest gefotografeerde pleinen van Italië is. De naam van het plein is ontstaan doordat de Italiaanse schrijver Gabriele d’Annunzio de monumenten beschreef als ‘wonderen’ vanwege de schoonheid.

De toren van Pisa

Toren van Pisa in Italië

Ondanks dat er zoveel meer te zien is, kun je natuurlijk geen bezoek aan Pisa brengen zonder de toren te bekijken. De toren van Pisa is tussen de 12e en 13e eeuw gebouwd en nog voordat deze af was, begon hij al scheef te leunen.

In de loop der jaren is de toren steeds schever gaan hangen, tot hij in 1990 een gevaarlijk punt bereikte. Na tien jaar gesloten te zijn, is de toren in 2001 weer open gegaan nadat hij gecorrigeerd en gestabiliseerd was.

Wist je dat je de toren ook kunt beklimmen? Na het kopen van een kaartje wordt je bij de ingang opgewacht door een gids die je meer verteld over deze unieke toren. Daarna beklim je alle 297 treden om zo bij de top te komen. Het beklimmen van de traptreden kan wellicht wat raar voelen aangezien de toren zo scheef staat.

Eenmaal boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van Pisa, waarbij vooral het Piazza dei Miracoli goed te zien is. Dit is het plein waar de toren op staat.

Begraafplaats Camposanto

Camposanto in Pisa, Italië

Deze ommuurde begraafplaats is te vinden op hetzelfde plein als de toren van Pisa, namelijk op het Piazza dei Miracoli. Het Camposanto, ookwel het Heilige Veld genoemd, is gebouwd rond de aarde van Golgotha. Deze aarde is na de tweede kruistocht met een schip naar Pisa vervoerd. De meeste graven liggen onder de bogen, maar een aantal graven liggen midden op het pad.

Het gotische tabernakel is een opvallend detail aan het Camposanto. Dit tabernakel wordt versierd met een Mariabeeld met kind en staat onder de ingetogen gevel.

Het Camposanto is tijdens de tweede wereldoorlog zwaar getroffen. Een groot deel van de sarcofagen, romeinse beelden en fresco’s zijn toen helaas verloren gegaan. Direct na de oorlog werd er met de restauratie begonnen. Een gedeelte van het Camposanto is aan de bombardementen en de restauratie geweid.

Baptisterium

Baptisterium in Pisa, Italië

Recht tegenover de Duomo di Santa Maria Assunta op het Piazza dei Miracoli staat het Baptisterium. Deze doopkapel is halverwege de twaalfde eeuw gebouwd, maar is pas in de veertiende eeuw voltooid. Op de plek waar het Baptisterium is gebouwd, stond in de vierde eeuw na Christus een Romeins paleis.

De buitenkant is, net als de andere geloofsgebouwen op het plein, rijkelijk versierd. Verantwoordelijk voor de weelderige versiering is de architect Arnolfo di Lapo.

Interieur van het basptisterium

De binnenzijde van de doopkapel is opvallend sober, er zijn maar enkele versieringen te zien. Opvallend is de achthoekige doopvont en de spreekstoel uit de twaalfde eeuw. De twee bekendste kenmerken zijn de mozaïeken op de koepel en de drie bronzen portalen.

Via een trap kun je naar de eerste verdieping van het Baptisterium. Hier heb je een schitterend uitzicht op de Duomo di Santa Maria Assunta aan de andere kant. Qua omtrek en hoogte is het Baptisterium de grootste doopkapel van Italië. Ook dit gebouw staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De Duomo di Santa Maria Assunta

Duomo of kathedraal van Pisa, Italië

De Duomo di Santa Maria Assunta is het vierde bouwwerk dat aan het Piazza dei Miracoli ligt. Deze middeleeuwse kathedraal wordt naast de scheve toren als belangrijkste gebouw van Pisa gezien. De toren en de kathedraal staan naast elkaar en worden vaak samen bezocht.

De middeleeuwse Romaanse kathedraal is in de elfde eeuw in de typische Pisaanse stijl gebouwd. Net als de toren, helt ook de kathedraal. De buitenzijde is versierd met witte stenen en marmer. Vooral de façade is een schitterend element aan de kathedraal.

Interieur van de Duomo

Op het Piazza dei Miracoli is deze kathedraal van Pisa gratis te bezoeken. Wel moet je een kaartje ophalen bij het Museo della Sinopie. Het interieur van de kathedraal is gedecoreerd met zwart en wit marmer. Vooral het cassetteplafond is opvallend.

Het huidige interieur komt uit de zestiende eeuw, tijdens een grote brand is het oude interieur helaas verwoest. De preekstoel is een van de weinige dingen die de brand heeft overleeft. Negen scenes van het nieuwe testament zijn op deze preekstoel te zien.

Botanische tuin

Botanische tuin van Pisa in Italië

De grootste academische botanische tuin ter wereld is van de universiteit van Pisa. Deze botanische tuin, Orto Botanico di Pisa in het Italiaans, stond lange tijd onder leiding van botanicus Luca Ghini. Vanaf de oprichting in 1544 had hij de leiding. De tuin is echter in 1591 verplaatst naar de Via Luca Gini te Pisa. Hier bevindt de tuin zich nu nog steeds.

Tijdens een wandeling door de tuin kun je genieten van kruidentuinen, prachtige vijvers, een bibliotheek, een arboreta en een natuurhistorisch museum. Ook is er een herbarium waar je ongeveer driehonderdduizend gedroogde planten kunt bekijken.

Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri

Het Piazza dei Cavalieri is naast het Piazza dei Miracoli het belangrijkste plein van de stad. Vroeger werd de stad vanaf dit plein geregeerd. Het plein staat ook wel bekend als Knights Square, of het plein van de ridders. Het hoofdkantoor van de universiteit van Pisa is aan dit plein gevestigd. Dit is in de zestiende eeuw ontworpen door architect en schilder Vasari.

Op het plein staat ook een standbeeld van de voormalige groothertog van Toscane, Cosimo de’ Medici. De Santo Stefano dei Cavalieri, een zestiende-eeuwse kerk, bevindt zich ook op het Piazza dei Cavalieri.

Het Palazzo dell’Orologio en het Palazzo del Collegio Puteano zijn ook gevestigd op het plein. Op het Piazza dei Cavalieri beleef je een authentieker stukje Pisa, het is hier namelijk veel minder druk dan op het Piazza dei Miracoli.

Santo Stefano dei Cavalieri kerk

Santo Stefano dei Cavalieri kerk

De Santo Stefano dei Cavalieri is gelegen op het Piazza dei Cavalieri. De bouw van deze kerk is in de zestiende eeuw gestart. Voor deze tijd stond een kerk uit de elfde eeuw op deze plek. Het duurde tot het einde van de negentiende eeuw voordat de kerk is afgebouwd. Dit kwam voornamelijk door de onderdrukking van de Heilige en Militaire Orde.

Zowel van binnen als van buiten is de kerk schitterend! Binnenin vind je een prachtig cassetteplafond en vooral het schilderij van Vasari dat binnen hangt, valt op. Helaas is de kerk maar twee uur per dag geopend.

Palazzo della Carovana

Palazzo della Carovana

Ook het Palazzo della Carovana is aan het Piazza dei Cavalieri gevestigd. Dit gebouw staat ook wel bekend als Palazzo dei Cavalieri. Tegenwoordig is dit gebouw het hoofdgebouw van de universiteit. Vroeger was dit het hoofdgebouw van de Heilige en Militaire Orde van Sint Stefanus Paus en Martelaar.

In de zestiende eeuw is het Palazzo della Carovana gebouwd door, alweer, Vasari. Dit paleis is gebouwd op de resten van een ouder paleis. Vooral de beschilderingen aan de buitenkant van het paleis zijn indrukwekkend. Verder zijn er op de gevel een aantal beeldhouwwerken te zien die ontworpen zijn door Vasari.

Corso Italia

Winkelstraat Corso Italia in Pisa, Italië

Eén van de leukste winkelstraten in Pisa is de Corso Italia. Deze straat loopt vanaf de rivier de Arno tot het Piazza Vittorio Emanuele. In deze winkelstraat vind je veel bekende merken en bijna alle grote winkelketens hebben hier een vestiging. De afwisseling met unieke kleine en leuke winkeltjes zorgt ervoor dat iedereen iets leuks kan vinden.

Naast de leuke boetiekjes vind je hier ook een aantal grotere modehuizen, eetcafés en traditionele souvenirwinkels.  De Corso Italia is tevens de weg die het stadscentrum met het centraal station verbindt.

Tuttomondo kunstwerk in Pisa, Italië

Dicht bij het treinstation, aan het einde van de winkelstraat, vind je de grootste muurschildering in heel Europa. Dit schilderij is in 1989 gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Het werk is te zien op de kerk Sant’Antonio Abate.

Het schilderij, de Tuttomondo genaamd, vertegenwoordigd door middel van dertig dynamische illustraties het idee van harmonie en vrede in de wereld.