De mooiste bezienswaardigheden van Guernsey

Eiland Guernsey, Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd door:
Mandy

Guernsey is het tweede grootste Kanaaleiland, na Jersey, en ligt niet ver van de Franse kust bij Normandië. Je zou denken dat het eiland bij Frankrijk hoort maar niets is minder waar. Guernsey is Brits kroonbezit wat betekent dat Guernsey niet onder het Verenigd Koninkrijk valt en dus ook niet bij de Europese Unie hoort.

Het staatshoofd van het eiland is Koningin Elizabeth maar het eiland heeft al sinds 1204 een eigen parlement en eigen wetten. Het eiland valt onder het baljuwschap Guernsey waar ook de eilanden Alderney, Herm en Sark bij horen. Lees hieronder de mooiste bezienswaardigheden van Guernsey.

Snuif cultuur op in Saint Peter Port

Saint Peter Port in Guernsey, Verenigd Koninkrijk

Saint Peter Port is de grootste stad van het eiland Guernsey en ligt in het oosten van het eiland aan de kust. Het is een kleine plaats met steile en smalle straten. De leukste bezienswaardigheden van Saint Peter Port zijn de haven, de kerk van de stad en het Cornet’s kasteel.

Daarnaast heb je verschillende musea zoals het Guernsey museum bij Candie, het tapijtenmuseum en het militaire museum La Vallette. Andere bezienswaardigheden zijn de Candie Garden, de Victoria Tower en het Victor Hugo’s huis. Dit alles is maar een klein gedeelte van wat er te zien en te doen is dus je zult je niet snel vervelen.

Bezoek de Little Chapel

De Little Chapel op Guernsey, Verenigd Koninkrijk

De bekendste bezienswaardigheid van Guernsey ligt in het gebied genaamd Saint Andrew in het midden van het eiland. De eerste versie van de kapel werd in 1914 gebouwd. De huidige en derde versie werd gebouwd in 1939. De buitenkant van het kleine kerkje is beplakt met schelpen, stenen en porselein als een mozaïek. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland.

Bezoek het eiland Alderney

Braye Bay op het eiland Alderney in het Verenigd Koninkrijk

Het eiland Alderney ligt op ongeveer 15 kilometer van de Franse kust en is het derde grootste Kanaaleiland na Jersey en Guernsey. Alderney valt onder het baljuwschap Guernsey maar heeft een eigen parlement en wetten. De belangrijkste en grootste plaats op het eiland is Saint Anne. De winkelstraat van Saint Anne is Victoria Street, een schattige straat met ongelijke stenen en waar zich de Saint Anne’s Church bevindt.

Op Alderney vind je het enige spoorlijn op de Kanaaleilanden. Op geen enkele ander Kanaaleiland is er een spoorlijn meer te vinden behalve op Alderney. Deze spoorlijn wordt nu alleen gebruikt voor toeristen in de weekenden tijdens de zomermaanden en wordt draaiende gehouden door vrijwilligers.

Betaal geen BTW over goederen

Winkelen op het eiland Guernsey in het Verenigd Koninkrijk

In Guernsey wordt geen BTW geheven over goederen en diensten wat erg uitzonderlijk is. Goederen op het eiland moeten wel geïmporteerd worden waardoor deze wel duurder zijn dan aan het vaste land, maar er wordt dus geen BTW betaald over bijvoorbeeld boodschappen of kleding.

Naast geen BTW op goederen wordt er ook geen belasting geheven over spaargeld en erfenis. Ook voor bedrijven heeft het eiland een gunstig belastingstelsel waardoor Guernsey ook wel bekend is als belastingparadijs. De financiële industrie zorgt voor het meeste inkomen op Guernsey.

Temperaturen blijven aangenaam het hele jaar door

Oud fort in Saint Peter Port in Guernsey, Kanaaleilanden

Vanwege de ligging van het eiland kun je het hele jaar genieten van aangename temperaturen. Dit maakt Guernsey tot een ideale vakantiebestemming zowel in de winter als in de zomer.

De winters zijn mild en de zomers zijn zonnig en warm. De temperatuur in de winter komt bijna nooit onder het vriespunt en in de zomer is het gemiddeld 20 graden Celsius. Bekijk het klimaat van Guernsey.

Een bijzonder eiland

Historisch fort op Guernsey, Kanaaleilanden

Al met al is Guernsey een heel bijzonder eiland. Hoorde het eiland eerst bij Normandië, vanaf 1204 valt het onder de Britse kroon. Tot ongeveer de Tweede Wereldoorlog werd er op het eiland Guernsey-Frans gesproken, daarna gingen de volgende generaties over op het Engels. Hierdoor zijn er helaas nog maar weinig mensen die Guernsey-Frans spreken.

Het eiland is ook één van de weinige eilanden waar er groot verschil is tussen eb en vloed: wel tussen de 7 en 11 meter. Dit getijdeverschil is het grootst aan de oostkant van het eiland bij Saint Peter Port. Aan de westkant vind je hoge kliffen die zeker 100 meter boven de zee liggen.

Wandelen op de kanaaleilanden

Ondanks dat het eiland niet groot is kun je er leuke wandelingen maken. Er zijn zo’n 20 routes die je kunt doen die goed staan aangegeven. Je hebt geen gids nodig!

Betalen doe je met de Britse Pond of met de Guernsey Pond. De waarde van deze twee munten is gelijk.

Hotels en vliegtickets Guernsey

Wil je naar Guernsey toe? We hebben de onderstaande links voor je: