Napels: een veelzijdige stad in Zuid-Italië en ideale stedentripbestemming!

Uitzicht over Napels in Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Napels is een stad voor echte levensgenieters. Van de alom bekende culinaire hoogstandjes tot de sfeervolle smalle steegjes waaruit muziek weerklinkt en waar de was buiten hangt te drogen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rijke geschiedenis en de authentieke kunst die te bewonderen valt in deze havenstad.

Dit alles met een prachtig uitzicht op de Vesuvius, de vulkaan die je niet kan missen aan de overkant van de baai. Een stedentrip naar de derde grootste stad in het zuiden van Italië staat garant voor een heerlijke vakantie!

Het historisch centrum van Napels

Was hangt te drogen in Napels, Italië

Een bezoek aan de stad zou hetzelfde niet zijn als je het historisch centrum links laat liggen. In het prachtige Italiaans ook wel centro storico genoemd. Duik volop in de wirwar van straten, monumentale gebouwen en winkeltjes. Het oude stadscentrum is niet voor niets uitgeroepen tot Werelderfgoed door Unesco.

Shoppen kan je hier met veel gemak doen in bijvoorbeeld de bekendste winkelstraat: Via Toledo. Onder het aanbod aan winkels vind je antiek, originele souvenirs, de laatste Italiaanse mode en uiteraard de beroemde Italiaanse gelato!

Gelato, per favore

Italiaans gelato ijs

Spring even binnen bij Caffè Gambrinus voor een verfrissend ijsje, sterke espresso of een lekker dessert. Dit alles in een authentieke setting, Gambrinus bestaat namelijk al sinds 1860 toen het een populaire ontmoetingsplaats was van vooraanstaande politici, schrijvers en kunstenaars.

Bekende schilders uit de 19e eeuw verzorgden het imposante decor dat je binnen kan bewonderen. Na een tijd van verval, is Gambrinus weer helemaal opgewaardeerd tot zijn vroegere glorie. Absoluut een bezoekje waard!

Katholiek Napels

Kathedraal van Napels in Italië

De katholieke havenstad is dé thuisplaats voor verschillende kerken zoals de Kathedraal van Napels of de San Gennaro Kathedraal. De belangrijkste kathedraal van de stad en ook de plaats waar de aartsbisschop zetelt.

De San Lorenzo Maggiore en de San Domenico Maggiore (gebouwd in Gotische stijl) zijn ook het bekijken waard. Heb je het meer met Barok? Dan moet je bij Gesù Nuovo zijn!

Via San Gregorio Armeno

De vele smalle steegjes in Napels leiden ook naar talloze winkeltjes waar je kerststallen (‘presepe’ in het Italiaans) in alle vormen en maten kan terugvinden. Jezus en Madonna figuren, bekende personen, maar ook marktkraampjes, een gelateria of een pizzeria. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een kerststal van!

De stallen worden nog met de hand gemaakt en zijn dus een authentiek deel van de Napolitaanse folklore. Voornamelijk tijdens de kerstperiode worden deze steegjes overspoeld door toeristen die een originele kerststal willen aanschaffen.

Wil je eens kijken waar dit allemaal over gaat? Navigeer je reisgezelschap dan naar de Via San Gregorio Armeno!

Napoli Sotterranea

Napoli Sotteranea

Niet alleen boven de grond valt er van alles te beleven, ook enkele meters onder de grond wacht een heus labyrint aan grotten en gangen van een goeie 80 km lang om te ontdekken! Dit gangenstelsel staat ook bekend als Napoli Sotterranea en de toegang tot deze onderwereld kan je vinden op de Piazza San Gaetano.

De oorspronkelijke gangen en ruimtes zijn door de oude Grieken uitgegraven. In de eeuwen die daarop volgden dienden ze voornamelijk als watervoorziening voor de stad, in de vorm van waterreservoirs en aquaducten. Ook soldaten maakten later gebruik van de vele gangen en ruimtes om in te schuilen.

Het ondergrondse gangenstelsel heeft duidelijk een heel rijke geschiedenis en diende door de eeuwen heen verschillende doelen. Ga op zoek naar een charmante gids om je te begeleiden en ontdek deze stad onder de grond.

Castel Nuovo: het Nieuwe Kasteel

Castel Nuovo in Napels, Italië

Castel Nuovo, het Nieuwe Kasteel of Maschio Angioino, werd gebouwd in de 13e eeuw en ontworpen door de architect Pierre de Chaule. Het kasteel is bijzonder dankzij de ligging ervan: het bevindt zich namelijk vlakbij het water, waardoor het eerder aan een fort doet denken.

De naam dankt het kasteel aan het feit dat het te onderscheiden moest zijn van de twee andere middeleeuwse kastelen die de stad rijk is – Castel dell’Ovo en Castel Sant’Elmo.

Tegenwoordig kan je in het kasteel het Museo Civico bezoeken. Je kan onder andere de Kapel van Santa Barbara bewonderen die bestaat sinds de 14e eeuw. Het museum stelt verder verscheidene sculpturen, schilderijen, fresco’s en werken tentoon die dateren uit de periode van de 14e tot de 19e eeuw.

Tip: verken zeker de bovenste verdiepingen van het kasteel, deze bieden een indrukwekkend uitzicht op de Vesuvius en de baai van Napels.

De Spaanse wijk

Spaanse wijk in Napels, Italië

In de Spaanse wijk (Quartieri Spagnoli) van Napels kan je het typische beeld terugvinden van smalle steegjes waar wasgoed hangt te drogen. De talrijke kronkelstraatjes geven het leven van de echte Napolitanen weer. Hangend aan de muren kom je verscheidene, kleine altaartjes tegen, die een verering van verloren familieleden zijn.

Veel van het Napolitaanse leven speelt zich (natuurlijk ook vanwege het heerlijke klimaat) buitenshuis af: op een terrasje met een koffie, al babbelend op de straathoek of van balkon tot balkon en zelfs gewoon op stoeltjes in een steegje. Reken daar om de zoveel minuten de claxon van een scooter bij en je kan even proeven van het echte Italiaanse leven hier!

Overal in Napels verspreid kom je graffiti en straatkunst tegen, maar de grote afbeelding van Maradona springt daar toch een stuk bovenuit. Dit straatkunstwerk kan je bewonderen op een gevel in deze wijk en dit toont aan hoe belangrijk hij nog steeds is voor de Napolitanen.

Het koninklijk paleis

Koninklijk paleis van Napels in Italië

Het duurde een hele tijd voor het koninklijk paleis, of Palazzo Reale, er eindelijk stond. Van de 17e eeuw tot de helft van de 19e eeuw ongeveer. De imposante voorgevel met standbeelden in de nissen geeft je meteen een idee van het aantal Napolitaanse koningen die regeerden.

Het Palazzo Reale is absoluut een bezoek binnen waard, je vindt er rijkelijk versierde zalen en ruimtes gevuld met kunst. Voornamelijk de trappenhal en de bibliotheek – die niet minder dan twee miljoen boeken bevat – vormen mooie hoogtepunten tijdens een bezoek. Het Palazzo Reale vind je terug aan het Piazza del Plebiscito.

Het grootste plein in Napels

Piazza del plebiscito in Napels

Het Piazza del Plebiscito is naast een van de mooiste pleinen, ook het grootste plein van Napels. Het is een imposante open vlakte met prachtige gebouwen rondom.

Zo prijkt de Basilica Reale Pontificia San Francesco da Paola tegenover het koninklijk paleis en deze basiliek sluit tevens ook de andere kant van het plein mooi af. Dit prachtige gebouw bevat een halfronde zuilengalerij die je zeker even moet gaan bekijken.

Het nationaal archeologisch museum

Museum in Napels, Italië

Het Nationaal archeologisch museum, oftewel Museo Archeologico Nazionale di Napoli, bevindt zich onder de belangrijkste archeologische musea wereldwijd. Het museum stelt een grote collectie aan objecten uit de Oudheid tentoon. Mensen met een voorliefde voor geschiedenis kunnen hier hun hart ophalen.

Op twee verdiepingen kan je objecten bewonderen die teruggevonden werden na de archeologische opgravingen in zowel Pompeï als Herculaneum. Beide steden werden volledig van de kaart geveegd na een spectaculaire uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.

Onder vele lagen van lava, konden objecten gered worden en deze kan je dus gaan bekijken. Ook authentieke fresco’s (muurschilderingen) en mozaïeken kan je er bewonderen.

Stap terug in de geschiedenis met een tripje buiten de stad

Pompeii in Italie

Ben je dol op geschiedenis of mag het wel eens wat actiever zijn (al die gelato moet je er natuurlijk wel weer aftrainen 😉 )? Plan dan zeker een bezoek buiten de stad naar Pompeï en beklim vervolgens Mount Vesuvius. De twee vallen perfect samen te combineren en zorgen voor de ideale daguitstap buiten Napels.

Mens bedekt onder het puin in Pompeii

Vanuit het station in Napels neem je de trein ‘Circumvesuviana’ die je rechtstreeks naar het station vlakbij de ruïnes van Pompeï brengt. Zoals hierboven reeds vermeld, is Pompeii een oude stad die aan de voet van de alombekende Mount Vesusius lag.

Op het hoogtepunt van de welvarende stad, werd Pompeii tijdens een krachtige uitbarsting van de vulkaan volledig bedolven onder hete as, puimsteen en lava en zo verdween de stad voor altijd. Deze laag zorgde er echter voor dat grote delen van de stad perfect bewaard zijn gebleven.

Wil je graag weten hoe de mensen destijds leefden in Pompeii? Een bezoek is heel bijzonder en een hoogtepunt tijdens je stedentrip naar Napels!

Tip: neem een flesje water met je mee aangezien de temperaturen wel eens durven op lopen in de zomer in Pompeii en op de berg en je een groot deel van de tijd in de zon zal lopen. Kraantjes met drinkbaar water zijn overal aanwezig dus je kunt eenvoudig je flesje hervullen.

Vesuvius

Vulkaan de vesuvius in Italie

Klaar met je bezoek aan Pompeii? Dan kan je vanaf het treinstation een bus nemen die je al halverwege Vesuvius brengt. Ja, je kan dit ook helemaal hiken of fietsen, een leuke uitdaging voor de sportievelingen onder ons! De busrit duurt niet zo lang en trakteert je alvast op prachtige uitzichten over de baai van Napels.

Als je wordt afgezet, is het nog een goeie 20 tot 30 minuten wandelen naar de top van de krater. Stevige wandelschoenen zijn dus zeker geen overbodige luxe! Een trui of regenjas ook niet, zo hoog (1281 m) keert het weer soms snel om en wordt je getrakteerd op lage temperaturen of zelfs een stevige regenbui.

Wandelen op de Vesuvius vulkaan in Italië

Geniet vooral van het prachtige uitzicht boven en de indrukwekkende krater van de Vesuvius met een diameter van maar liefst 700 meter. Neem de tijd om erom heen te lopen voordat je de afdaling terug maakt naar de bus die beneden op je wacht.

Neem de tijd om Napels te ontdekken

Koffie met uitzicht over de Vesuvius vulkaan

De belangrijkste bezienswaardigheden van Napels staan hierboven beschreven, maar uiteraard valt er nog zoveel meer te ontdekken in deze veelzijdige, Italiaanse stad. Trek er zeker genoeg tijd voor uit en geniet ten volle van al het mooie dat Napels te bieden heeft!