Kamperen in Noorwegen: absolute schoonheid en schitterende hoogtepunten

Man en vrouw zetten een tent op aan het strand en uitzicht op de bergen in Noorwegen

Gepubliceerd door:
Mandy

Noorwegen ligt in het verre noorden van Europa en heeft als buurlanden Finland, Rusland en Zweden. Het noordelijke land bezit een indrukwekkende kustlijn van zo’n 25.000 kilometer en mede dankzij zijn grootte, bevat het een relatief lage bevolkingsdichtheid.

Het landschap van Noorwegen wordt grotendeels gedomineerd door ruige natuur, schijnbaar oeverloze meren, groene bossen, prachtige fjorden en magnifieke gletsjers. Kamperen in Noorwegen staat garant voor een topvakantie!

Vergezichten over de azuurblauwe zee – de Barentszzee, Noorse Zee, Noordzee en het Skagerrak – krijg je vanaf een van de vele, onherbergzame bergtoppen. Maar dit prachtige Scandinavische land beperkt zich niet enkel tot het vaste land, het heeft ook nog een schamele 15.000 eilanden in de aanbieding om te verkennen.

Hét ideale land om met de tent of een caravan doorheen te trekken? Ab-so-luut! Op deze manier komt het ruige landschap van Noorwegen misschien zelfs het beste tot zijn recht. Plan je jouw road trip tijdens de winter? Dan maak je grote kans om een van de mooiste natuurwonderen in levende lijve te aanschouwen, namelijk het noorderlicht.

Wij geven hieronder enkele tips die van pas kunnen komen tijdens het kamperen in dit wondermooie land én de highlights van schitterend Noorwegen!

Het Allemansrecht van de Friluftsliv wetgeving: vrij kamperen in Noorwegen

Binnenin tent met uitzicht op de bergen in Noorwegen

Voor we over kunnen tot de orde van de dag – de hoogtepunten van jouw toekomstige kampeerroute – is het Allemansrecht handig om te weten. Dit recht maakt deel uit van de Friluftsliv wetgeving (openlucht wetgeving) en bevat alle regels omtrent het buitenleven.

Concreet houdt het in dat je het recht hebt om van de vrije natuur te kunnen genieten. Zo mag je fietsen, zwemmen, wandelen, varen over de meren, plukken (bessen, paddenstoelen en niet-beschermde bloemen) en kan je – voor één nacht – overal je tent opzetten. Je mag dus ook wildkamperen in Noorwegen.

Dit alles vanzelfsprekend met het grootste respect voor de natuur, zonder dat je enige schade toebrengt. Jagen en vissen zijn niet toegestaan. Als je ergens niet mag kamperen, staat dit duidelijk aangegeven.

Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat als je gaat wild kamperen in Noorwegen. Er zijn natuurlijk geen campings met voorzieningen zoals toiletten, douches en stroom. Zwemmen en opfrissen kan in een van de maar liefst 150.000 meren. Zorg daarnaast voor voldoende batterijen (voor bijvoorbeeld je zaklamp) en een powerbank om je telefoon, camera of laptop op te laden.

Klimaat

Uitzicht over de Lysefjord vanaf Kjerag berg, Noorwegen

Niet onbelangrijk om wat te weten over het klimaat als je op verschillende plaatsen wil gaan kamperen in Noorwegen. Ondanks wat je zou verwachten van een land dat zo noordelijk gelegen is, kan het klimaat in Noorwegen als overwegend mild omschreven worden, ondanks dat het er flink kan vriezen. Temperaturen waarbij je tenen eraf vallen als je niet warm genoeg gekleed bent.

Vanwege de uitgestrektheid van het land is het klimaat in het zuiden natuurlijk anders dan in het uiterste noorden. Het binnenland in het zuiden en zuidwesten van Noorwegen bestaat uit een gematigd landklimaat. Dit maakt het weer wat humeurig en de winters koel.

De kustgebieden in het zuiden en zuidwesten kennen eerder een gematigd zeeklimaat, waardoor zowel de zomers als winters gematigd zijn, in combinatie met neerslag gedurende het hele jaar.

Groen noorderlicht bij de Lofoten in Noorwegen

Langs de kust in het westen vind je een koel zeeklimaat. Hierbij zijn zowel de zomer als winter een stuk kouder dan in het zuiden. Als we tenslotte het noorden even onder de loep nemen, dan vinden we een combinatie van nog drie verschillende klimaattypes terug: van een koel landklimaat, naar een toendraklimaat en uiteindelijk in de hoger gelegen gebieden van centraal Noorwegen een hooggebergteklimaat.

In het algemeen kan een groot deel van het land onder het subarctische klimaat ondergebracht worden met korte zomers, temperaturen ver onder nul in de winter en temperatuurschommelingen.

Met de tent, caravan of camper kamperen in Noorwegen?

Campers aan een meer in Noorwegen

Heb je jouw eigen caravan of camper? Handig, want ter plaatse in Noorwegen een camper of caravan huren kan erg duur zijn. Als je niet over een eigen camper of caravan beschikt, kun je het beste eentje in Nederland huren voordat je begint aan je reis.

Doordat het gebied nogal onherbergzaam is, is niet alles bereikbaar met de caravan of camper. Makkelijk is dan om de caravan ergens achter te laten en van daaruit met de auto – of te voet – de regio te verkennen. In de mooiste streken vind je een groot aanbod aan campings.

Campings zijn van alle gemakken voorzien

Alle Noorse campings zijn goed uitgerust: indien je geluk hebt is er een sauna, maar zelfs de meer basic campings hebben een centraal gebouw met was- en droogmachine, douches en een kiosk voor de basisbevoorrading.

De grotere campings bieden ook de mogelijkheid om het toiletreservoir en het afvalwater te legen. Dit kan zelfs in sommige tankstations, mocht dat nodig zijn. Opgelet, jouw afvalwater zomaar ergens legen in de natuur is strafbaar en bezorgt je een straf én boete. Hetzelfde geldt voor zwerfvuil!

Verlichte tent in de avond met uitzicht op de Aurlandsfjord in Noorwegen

Kamperen met een tent kan natuurlijk ook. Makkelijk is dat je met de tent overal kunt komen, zelfs in de meest ruige en afgelegen gebieden, maar ook kunt kiezen voor het comfort en gemak van een camping. Kies bij het uitzoeken van een tent voor een die past bij het doel van je reis.

Ga je vooral wandelen en fietsen? Schaf dan een kleine, lichte tent aan met een hoge waterkolom. De eenheid van de waterkolom geeft aan hoe waterdicht een tent is. Hoe hoger het getal, hoe meer waterdicht het is.

Wil je iets meer ruimte en blijf je soms een paar dagen op dezelfde camping staan? Dan kun je kiezen voor een grotere tent waar je ook je spulletjes makkelijk in kunt opbergen.

Oslo: de schitterende hoofdstad

Gemeentehuis aan de haven in Oslo, Noorwegen

Start jouw Noors avontuur in de prachtige hoofdstad Oslo. Het is een van de snelst groeiende steden in Europa. De stad wordt omgeven door natuur, namelijk door de Oslofjord, vele beboste heuvels en bevindt zich in het zuiden van Noorwegen.

De speciale band die de Noren met de natuur hebben, vertaalde zich in 2019 in de verdiende titel van Europese Groene Hoofdstad, dankzij het beschermen van natuurgebieden en het actief tegengaan van vervuiling.

Deze hippe stad heeft veel te bieden en is erg compact. Neem de fiets of maak gebruik van het uitstekende openbaar vervoer. Oslo bezit een aantal prachtige gebouwen, een boeiende geschiedenis, rijke cultuur, gastronomische restaurants en enkele bekroonde koffiebrouwers.

Koffieliefhebbers komen in Oslo aan hun trekken bij een van de leuke koffiebarretjes. Absoluut de moeite waard om te ontdekken!

Bergen

Gamle Bergen Museum in Bergen, Noorwegen

In het westen van Noorwegen vind je de leuke stad Bergen terug. Reis je niet met de caravan maar wel met rugzak en tent? Dan is het fijn om te weten dat de treinreis van Oslo naar Bergen één van de mooiste ter wereld is. Je wordt getrakteerd op spectaculaire landschappen en onherbergzame natuur terwijl de trein over het spoor rijdt. Het eindstation is Bergen, een kleurrijke stadje aan het water.

Ook in Bergen valt veel te beleven en te ontdekken in het gezellige stadscentrum. De vele studenten die hier vertoeven, tillen de sfeer naar een hoger niveau. Neem zeker de tijd om deze charmante stad te ontdekken, voor je er weer op uit trekt!

Stavanger

Centrum en haven van Stavanger in Noorwegen

Stavanger staat ook wel bekend als dé oliehoofdstad van Noorwegen en ligt nog iets zuidelijker dan Bergen en Oslo. De stad ligt aan de zee en de omgeving bied je enkele spectaculaire wandeltochten.

Verken de stad en baan je hierna een weg door de magnifieke landschappen. Zoek vervolgens een mooi plekje om ’s avonds jouw tent op te zetten, want ook hier kan je – niet in de straten van het centrum natuurlijk – kamperen.

Toch met de caravan? Laat deze dan achter aan de rand van de stad, op een van de vele beschikbare campings en trek er te voet op uit!

Toeristen op de Preikestolen in Noorwegen

Dichtbij Stavanger vind je ook Preikestolen (ook wel Pulprit Rock genoemd) terug. Dit is een uitkijkpunt bovenop een klif, waar je getrakteerd wordt op een fantastisch uitzicht over het hele gebied. Allereerst moet je wel een stevige tocht ondergaan van een kleine 4 kilometer om de 600 meter hoge klif te kunnen bereiken.

Verwacht niet dat je eenmaal boven de enige toerist zal zijn, dit uitkijkpunt is een van dé bekendste en meest geliefde bezienswaardigheden in Noorwegen onder bezoekers.

Flåm

Uitzicht op Flåm in Noorwegen

Flåm is een klein dorpje dat razend populair is bij toeristen. Het vormt namelijk de ideale uitvalsbasis om al het natuurlijk schoon te bezoeken. De bescheiden stad is namelijk omgeven door indrukwekkende bergen, krachtige watervallen en op de binnenste oevers van het Aurlandsfjord.

Het stadje is heel toegankelijk, zowel met de boot, trein, bus of gewoon met de auto kan je hier komen. Je vindt dan ook verschillende hotels, maar ook campings terug in de omgeving van de stad.

Ook de treinrit naar Flåm is een unieke belevenis op zich. Vanuit dit gezellige dorpje kan je gemakkelijk de Aurlandsfjord of de Nærøyfjord ontdekken. Deze laatste fjord moet je zeker niet overslaan, aangezien het Unesco Werelderfgoed is.

Vissers vinden hun genot in de rivier Flåmselven, waar vele soorten vissen hun thuis hebben. Dol op fietsen? Trap jouw stalen ros dan richting Rallervegen (de spoorarbeidersweg). Deze weg wordt door velen gezien als dé mooiste fietsroute in Noorwegen!

Geirangerfjord

Uitzicht op de Geirangerfjord in Noorwegen

De Geirangerfjord één van de mooiste fjorden in Noorwegen. De fjord is ongeveer 15 kilometer lang en kan je terugvinden op 100 kilometer van Ålesund. Deze zelfbenoemde ‘adventure capital of the fjords’ biedt naast avontuur en sportieve activiteiten ook verscheidene architecturale Art Nouveau pronkstukken. Pik dit stadje dus zeker even mee als je toch op weg bent naar de Geirangerfjord.

De uitzichten vanaf de fjord zijn niets minder dan betoverend en de besneeuwde toppen langs de fjord dragen alleen maar bij tot de magie van het panorama.

Langs de Geirangerfjord kan je nog enkele majestueuze watervallen gaan bezoeken. De echte hightlights hieronder zijn de ‘Seven Sisters’ en de ‘Suitor’. Aan het einde van de fjord begint het gelijknamige dorpje Geiranger, dat ook Unesco Werelderfgoed is.

De Lofoten-eilanden

Uitzicht op enkele eilanden van de Lofoten

Een Noors hoogtepunt dat je gewoonweg niet kan overslaan zijn de Lofoten-eilanden. Verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld door National Geographic en als je er eenmaal bent, snap je meteen waarom!

De groep bestaat uit vele kleine eilanden, maar ook enkele grotere waarvan dit de bekendste zijn: Røst, Gimsøya, Skomvær, Moskenesøya, Vestvågøy, Værøy, Flakstadøya en Austvågøy. Een hele mond vol, twijfel vooral niet aan je eigen kunnen als je bovenstaande namen amper correct over je lippen krijgt!

Ontdek de ruige landschappen die menig natuurliefhebber naar Noorwegen lokt. Je kan hier ook verschillende sportieve activiteiten beoefenen zoals kitesurfen, fietsen, bergen beklimmen of gewoon rustig wandelen.

Iets noordelijker gelegen vind je de Vesterålen, een andere eilandengroep van waaruit je op avontuurlijke walvissafari kan gaan. Prachtige foto van een uit de zee opduikende walvis? Check!

Spot verder ook nog de zeearend en de kleurrijke papegaaiduiker in deze omgeving. Bezoek het vissersdorpje Reine en het charmante stadje Nusfjord. Proef de typische haring, verken al wandelend de prachtige landschappen of duik in de onderwaterwereld tijdens een snorkelactiviteit. Als je geluk hebt kan de hemel spectaculair oplichten door het noorderlicht tijdens de winter.

Tromsø

Uitzicht op de bergen en brug van Tromsø

Tromsø klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Het is dan ook een populaire bezienswaardigheid in Noorwegen bij toeristen. Je vindt deze veelzijdige stad terug op het schiereiland Tromshalvøya en wordt ook wel eens de hoofdstad van het Noordpoolgebied genoemd. Je kan er dus van uitgaan dat hier veel te beleven valt!

Tromsø is de grootste stad die je kan vinden in het noorden van Noorwegen. Schrijf je in voor een avontuurlijke noorderlicht safari en ga samen op jacht naar het fenomenale noorderlicht of kies voor een husky slee om samen met de prachtige viervoeters de omgeving te ontdekken.

Ook walvis spotten kan vanuit Tromsø of ga rijden met een snow mobiel. De stad bevat verder nog een luchthaven én universiteit, dus het bruist er werkelijk van het leven!

Tromsø is het perfecte startpunt voor een reis door Lapland. Dit schitterende noordelijke gebied strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs Rusland. Lees hier alles over Lapland.

Noordkaap

Uitzicht over de bergen en zee bij Honningsvåg

Staat een bezoek aan het meest noordelijke punt van Noorwegen én Europa op jouw bucket list? Dan kan je dit alvast schrappen aan het einde van jouw kampeertrip door Noorwegen.

Na een bezoek aan Tromsø, zit je niet zo ver meer af van de gemeente Nordkapp en Noordkaap. Hier schijnt de zon soms 2,5 maanden aan een stuk door zonder onder te gaan en vormt alleen Spitsbergen nog een barrière tussen Noorwegen en de Noordpool. Middernachtzon bewonderen? Dé ideale plek hier!

Papegaaiduiker op een rots kijkend in de camera

Het dorp het meest dichtbij de Noordkaap is Honningsvåg, dat in de baai van het eiland Magerøya ligt. Dit eiland verleent zich perfect tot een bezoek. En op de vogelklif Gjesværstappan maak je grote kans om vele bijzondere vogels te spotten zoals de aalscholvers, de kleurrijke papegaaiduikers, maar ook de jan-van-genten.

Noorwegen: de perfecte bestemming voor een uitdagende kampeervakantie

Noorwegen is de ideale bestemming voor mensen die een uitdagende kampeertrip plannen in een prachtige, natuurlijke omgeving. De campings in Noorwegen zijn goed uitgerust en vind je vaak terug in de populaire gebieden. Nog fijner is dat het ook toegestaan is om wild te kamperen in Noorwegen.

Naast indrukwekkende watervallen, omvangrijke fjorden en gletsjers biedt het noordelijke land ook inheemse fauna en flora, afwisselende klimaten, aantrekkelijke steden en dorpjes vol geschiedenis en bezienswaardigheden.