De mooiste bezienswaardigheden van Jersey

De mooiste bezienswaardigheden van Jersey

Gepubliceerd door:
Mandy

Jersey is het grootste eiland van de Kanaaleilanden en ligt op ongeveer 22 kilometer van de Franse kust, bij Normandië. Jersey (en de overige Kanaaleilanden) zijn Brits Kroonbezit. Koningin Elizabeth is het staatshoofd maar het eiland heeft een eigen regering en wetten.

Het eiland maakt geen onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk en hoort dus ook niet bij de Europese Unie. Door de goede band met de Europese Unie is er toch vrije handel met Jersey.

Wil je op vakantie naar het eiland en ben je benieuwd wat je er zoal kunt doen? In dit artikel lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden van Jersey.

Hotels op Jersey vind je hier.

Bezienswaardigheden van Jersey

Haven op Jersey, kanaaleilanden

De officiële taal op het eiland is Engels maar er wordt door sommige mensen nog steeds een Normandische taal gesproken die verwant is aan het Frans. Betalen wordt gedaan met de Britse Pond maar Jersey heeft ook een eigen munt, de Jersey Pond. Deze munten hebben dezelfde waarde, net als de Guernsey Pond op buureiland Guernsey.

Jersey is in Nederland vooral bekend om de gunstige financiële wetgeving. Het eiland kent geen BTW, inkomstenbelasting wordt heel laag belast (zowel voor bedrijven als voor burgers) en over bijvoorbeeld spaargeld of een erfenis wordt geen belasting geheven.

Toch heeft Jersey meer te bieden dan alleen gunstige financiële diensten: het is ook een land met hele mooie natuur, landschappen, een rijke geschiedenis en tal van bezienswaardigheden.

Saint Helier

Elizabeth Castle in Saint Helier op Jersey

De hoofdstad is Saint Helier en ligt in het zuiden van het eiland aan de kust en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Jersey. Naast havenplaats staat Saint Helier ook bekend als badplaats. In de plaats zijn veel bezienswaardigheden zoals Elizabeth Castle die in de 16e eeuw is gebouwd op een rotseiland.Tijdens eb is dit kasteel te bereiken via een voetpad.

Er is nog een ander kasteel bij Saint Helier genaamd Fort Regent. Er zijn twee drukke winkelstraten in het plaatsje, King Street en Queen Street en een plein genaamd Royal Square. Op Royal Square vond de Slag op Jersey plaats op 6 januari 1781. Ook vind je hier het Parlementsgebouw die gebouwd is in 1877.

Er zijn ook twee markten in de plaats te vinden die beiden overdekt zijn. De ene is een vismarkt genaamd Beresford Market waar sinds 1854 vis wordt verhandeld. De andere heet Victorian Central Market die opgericht is in 1881. Hier vind je allerlei verse producten.

Vlak buiten Saint Helier heb je ook nog vele andere bezienswaardigheden op Jersey. Het Hogue Bie museum is een prehistorisch monument gelegen op een heuvel tussen de hoofdstad van het eiland en Gorey. Onder de heuvel vind je een gang die naar een graf leidt. Ook vind je er nog een kerk en een kapel die ook onderdeel zijn van het museum.

Iets ten oosten van Saint Helier vind je Samares Manor, een landhuis met een prachtige botanische tuin. Ten westen richting Saint Aubin heb je een museum genaamd The Mansell Collection waar je een grote collectie racewagens vind van Nigel Mansell.

Saint Aubin

Haven van Saint Aubin op Jersey

Ook Saint Aubin ligt in het zuidelijk deel van het eiland maar aan de westelijke kant van de Saint-Malo baai. Het is naast Saint Helier en Gorey één van de drie havens op het eiland.

Een van de leukste dingen om te doen in Saint Aubin is de Railway Walk te lopen. Dit is de route van het oude treinspoor. De route loopt door naar La Corbiere. Het treinstation van Saint Aubin is tegenwoordig het gemeentehuis.

Fort van Saint Aubin op Jersey

Er zijn enkele andere bezienswaardigheden in deze havenplaats die vanuit de haven snel te bereiken zijn. Er is een kerk, Saint Aubin on the Hills, die zoals de naam het al zegt op een heuvel ligt.

Het fort van Saint Aubin ligt ook vlak bij de haven en is op loopafstand van de baai maar alleen te bezoeken als het eb is. De stranden bij Saint Aubin en Saint Helier zijn perfect voor gezinnen. Je kunt hier veilig zwemmen en allerlei andere activiteiten ondernemen.

Gorey

Kasteel van Mont Orgueil in Gorey op Jersey

Gorey is de derde havenplaats van het eiland en ligt ten oosten van Saint Helier. Één van de bezienswaardigheden van Gorey is kasteel Mont Orgueil, dat na het afscheiden van Normandië in 1204 is gebouwd. Zo werd er geprobeerd om de Fransen buiten de deur te houden.

Gorey ligt op vrij dichte afstand van de Franse kust en bij mooi weer is Frankrijk te zien.

Zeevruchten

Tot de 16e eeuw was Mont Orgueil de plek waar de gouveneurs van Jersey woonden totdat het Elizabeth kasteel bij Saint Helier gebouwd werd. Jaarlijks wordt er in Gorey het Fete de la Mer gehouden bij de pier bij het kasteel van Mont Orgueil.

Dit festijn is een must voor de liefhebbers van zeevruchten. In augustus van elk jaar wordt nog een andere festiviteit gehouden, het Gorey Fete. Dit is het grootste festijn van Jersey.

Saint Ouen

St.Ouen's Manor op Jersey

In het noordwesten van het eiland ligt het plaat Saint Ouen en de gemeente met dezelfde naam. Het is de gemeente die het verste weg ligt van Saint Helier en die wordt gezien als meeste traditionele gemeente van het eiland Jersey.

Er zijn enkele bezienswaardigheden in de gemeente Saint Ouen zoals de prehistorische plek Le Pinacle, het Grosnez kasteel wat nu een ruïne is en een uitkijktoren gebouwd tijdens de bezetting van de Duitser in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn twee bekende stranden: Bay of Plemont en La Greve de Lecq. Bay of Plemont wordt omgeschreven als het mooiste strand van Jersey.

Het grootste gedeelte van het Nationale Park van Jersey ligt in Saint Ouen (de gemeente, niet de plaats). Hier is de zee ruiger dan op andere plekken op het eiland waardoor het heel geschikt is voor surfers en mensen die van avontuur houden.

Devil's hole op Jersey

Iets ten oosten van Saint Ouen aan de noordkust vind je Devil’s Hole. Het is een krater die naar alle waarschijnlijkheid ontstaan is door het inzakken van een grot. Hierdoor is er een groot gat ontstaan waar de zee het water door heen stuwt wat voor aparte geluiden zorgt.

Windmolen op Jersey

Ook ten oosten van Saint Ouen vind je de oudste windmolen van Jersey uit het jaar 1837. Tegenwoordig zit er een juwelier in het gebouw en een café. Deze voormalige windmolen ligt in een hele mooie omgeving die je op de weg naar of van de kust kunt bezoeken.

Saint Brelade

Saint Brelade is een klein plaatsje maar heeft net als de andere plaatsen op het eiland ook een eigen gemeentelijke kerk. Deze kerk ligt niet in de plaats zelf maar er iets buiten en is gebouwd in de Middeleeuwen.

Naast de kerk staat een kapel met de naam Fishermans Chapel. Dit is één van de nog bestaande kapellen op het eiland uit die tijd. De meeste andere zijn in de 16e eeuw vernietigd door reformisten.

La Corbiere vuurtoren op Jersey

Op korte afstand van Saint Brelade heb je een aantal bezienswaardigheden zoals La Corbiere, de bekendste vuurtoren van Jersey. Iets ten zuiden van Saint Brelade (en Saint Aubin) vind je de Portelet Tower die gebouwd is aan het begin van de 19e eeuw op L’Île au Guerdain. Dit kleine eilandje is alleen te bezoeken tijdens eb.

Genoeg te zien en te doen

Vuurtoren op Jersey

Bijna de hele kustlijn van Jersey valt onder het Nationale Park van het eiland inclusief een aantal onbewoonde eilanden voor de kust. In het noorden heb je hoge kliffen met schitterende uitzichten. De westelijke kust (Saint Ouen) is geschikt voor surfers, avonturiers en mensen die de onderwaterwereld van Jersey willen zien.

Naast de kust in het oosten vind je een heel groot gebied met bossen die op loopafstand van het strand liggen. Het Nationale Park heeft een verscheidenheid aan natuur. Je kunt er wandelen, surfen, zwemmen, snorkelen, kajakken, peddleboarden, blokarten, abseilen.

Er zijn heel veel militaire gebouwen te vinden uit de Tweede Wereldoorlog toen Jersey onder gezag van Duitsland stond. Ook op Jersey is er een plek met Hunebedden, deze liggen in het Nationale Park.

Wandelen op Jersey

Wandelen op Jersey

Hou je van wandelen dan is Jersey een goede bestemming. Je kunt hier allerlei wandelingen maken zowel op eigen houtje als met een gids. Er zijn korte routes maar ook langere van 15 of 20 kilometer. De routes staan allemaal goed aangegeven en als je er niet uitkomt zijn er altijd mensen die je willen helpen.

Fietsen op Jersey

Fietsen kan ook op Jersey. Er zijn verschillende fietsroutes die je kunt volgen. Fietsen kun je overal op het eiland huren, dus het is niet nodig om je eigen fiets mee te nemen.

Ook als je geen getrainde fietser bent dan nog kun je prima een fietstour over het eiland doen. Dit is een leuk alternatief als je niet van wandelen houdt maar wel wat van het eiland wilt zien.

Prachtige stranden en fijn zwemwater

Strand op Jersey

Jersey is omgeven door water wat betekend dat er ook heel veel stranden zijn. Langs de hele kust vind je baaien met brede stranden waar je kunt zwemmen of gewoon kunt genieten van de zee, het strand en de rust. Ga je met je gezin naar Jersey dan zijn de stranden in het zuiden de beste keuze. Deze stranden staan bekend als familie vriendelijk.

Zeer geschikt als vakantiebestemming

Jersey is een klein eiland met heel veel mooie bezienswaardigheden. Het is misschien niet de eerste vakantieplek waar je aan denkt, maar toch heeft Jersey veel te bieden. Er zijn mooie stranden, natuur, landschappen en veel historische plaatsen te bezoeken. Daarom is het eiland uitermate geschikt als vakantiebestemming!