Antwerpen: top 10 bezienswaardigheden voor een stedentrip

Vrouw op de grote markt in Antwerpen

Gepubliceerd door:
Mandy

Er zijn ontzettend veel leuke steden te vinden in België. Een van de steden die ieder jaar weer erg veel bezoekers weet te trekken is Antwerpen. Mocht je zelf graag een bezoekje willen brengen aan deze historische stad aan de Schelde dan is het verstandig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben hieronder een top 10 gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden in de stad Antwerpen. Zo weet je precies wat jij tijdens je stedentrip niet mag vergeten.

Ontdek de oude binnenstad

Grote markt in Antwerpen, België

Het eerste wat je zou moeten doen tijdens jouw bezoek aan Antwerpen is door de oude binnenstad lopen. Dit kun je eigenlijk niet missen, het hele centrum beslaat immers het historische gedeelte. Je kunt ervoor kiezen om zelf op pad te gaan, maar het is ook leuk om een tour te nemen met een gids.

Wandel langs bekende bezienswaardigheden als de Grote Markt, de Bourla en de Steen en ontdek alles wat de stad te bieden heeft. De binnenstad lijkt in veel opzichten op andere oude Belgische steden zoals bijvoorbeeld Brugge of Gent. Echter zitten er toch grote verschillen tussen de diverse steden. In Antwerpen zie je veel meer een Hollandse uitstraling. Wees dan ook niet verbaasd als sommige panden je een beetje aan de oude herenhuizen uit Amsterdam doen denken.

Ga shoppen op De Meir

Winkelen op de Meir in Antwerpen

Veel mensen komen naar Antwerpen om een middagje te winkelen. Dit is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich. In Antwerpen kun je namelijk uitstekend shoppen. De stad heeft een groot aanbod aan winkelstraten. Van brede lanen met bekende merken tot aan kleine steegjes met bijzondere winkeltjes en conceptstores.

De Meir is de bekendste winkelstraat van de stad. Hier kan je alle mogelijke merken en winkels vinden die je je maar voor kunt stellen. Van H&M en Esprit tot aan Gucci, voor de mensen die van shoppen houden is er genoeg om te ontdekken.

Belangrijk om te weten is dat de winkels in de avond dicht gaan. Wil je graag shoppen dan is het handig om dit dus al wat eerder op de dag te doen. Aangezien het vaak vrij lastig is om te parkeren in dit drukke deel van Antwerpen raden wij je aan om er gewoon heen te lopen. Je kunt natuurlijk ook altijd even de bus pakken, deze rijdt namelijk heel de stad rond.

Neem een kijkje in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

onze-lieve-vrouwe-kathedraal in Antwerpen

Een bezoekje aan een stad is natuurlijk niet compleet zonder de belangrijkste kerk van die stad te bezoeken. De bekendste kerk in Antwerpen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Deze kathedraal is gebouwd in de 14 eeuw en ziet er prachtig uit. Hij is ruim 123 meter hoog en geheel versierd met schilderijen en glas in lood.

Binnen kun je een kijkje nemen bij een expositie van Peter Paul Rubens, een van de bekendste Belgische meesters. Hoewel veel mensen na een bezoekje aan de kerk gelijk weglopen raden wij je aan om juist eens rond de kerk te lopen. De bijzondere bouwstijl in combinatie met de hoogte maakt het een aparte kerk om te zien. Van buiten kan je de kerk in volle glorie aanschouwen.

Wandel langs de Schelde

Schelde promenade op het Steenplein

Zoals we al kort hebben aangestipt ligt Antwerpen langs de Schelde. Deze lange rivier stroomt van het noorden van Frankrijk België binnen. Antwerpen is een belangrijk overslagpunt voor Europa, vandaar dat er een enorme haven te vinden is.

De reden dat je langs de Schelde zou moeten wandelen is dat er langs het water veel leuke eettentjes te vinden zijn. Hier kun je gaan zitten om een drankje te drinken of om een hapje te eten. De beste restaurantjes aan het water liggen aan het Zuiderterras.

Ben je na al dat shoppen wel moe dan kun je er ook voor kiezen om een rondvaart te maken. Tijdens deze rondvaart kom je langs de Sheldekaaien en zie je echt een uniek deel van de stad. Ontdek Antwerpen vanaf het water!

Bezoek de wijk Zurenborg

Centraal station en plein in Antwerpen

Een van de meest bijzondere wijken die je kunt bezoeken in Antwerpen is de Art Nouveau wijk Zurenborg. Deze wijk ligt tussen het treinstation Berchem en de wijk Dageraad.

De Zurenborg staat niet bekend om de specifieke bezienswaardigheden, maar om de unieke uitstraling die de wijk heeft. Er staan prachtige gebouwen met indrukwekkende gevels, mooie pleinen en elegante straten: de schoonheid van de Belle Epoque!

Wanneer je rondloopt door de straten merk je echt dat je in een ander deel van de stad bent beland. Aangezien er maar weinig toeristen komen, leer je de stad op een unieke manier kennen: je wandelt tussen de lokale bevolking.

Heb je na al dat lopen dorst gekregen? Meng je dan tussen de locals door je dag af te sluiten met een pintje op de Dageraadplaats!

Aanschouw het prachtige station

Grote hal van het Centraal Station

Een treinstation is misschien niet een van de eerste bezienswaardigheden waar je aan denkt bij het bezoeken van een nieuwe stad, maar in Antwerpen is het een absolute must. De gotische architectuur van het Centraal Station is echt adembenemend!

Het station is een van de meest gekoesterde bezienswaardigheden van de stad en is beoordeeld als een van de top vijf van de mooiste treinstations ter wereld. Het station is vaak erg druk, er komen nu eenmaal veel mensen naar deze bekende Belgische stad. Toch is het leuk om eens langs te gaan om de unieke architectuur met eigen ogen te zien, ook als je niet met de trein naar Antwerpen bent gegaan!

Krijg geschiedenisles in het Plantin-Moretus Museum

Plantin-moretus museum

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Dan is het Plantin-Moretus museum dé plek voor jou! Deze voormalige drukpers is een van de mooiste ter wereld. Deze bezienswaardigheid is sinds 1876 de thuisbasis van het museum en staat nu op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is misschien ongebruikelijk dat een museum de status van werelderfgoed krijgt, maar als je deze fascinerende plek eenmaal bezoekt snap je direct waarom ze dit hebben gedaan.

Het gebouw zelf dateert uit de middeleeuwen en is samen met de binnenplaats alleen al een bezoekje waard. Combineer dit met een museum dat de oudste drukpers ter wereld heeft en je weet zeker dat je een leuke ochtend hebt.

Hoewel Museum Plantin-Moretus niet extreem bekend is kan het handig zijn om van tevoren te reserveren. Zo weet je in ieder geval zeker dat je een plekje hebt.

Ga langs bij het Rubenshuis

Peter paul Rubenshuis in Antwerpen

Het Rubenshuis is het voormalige woonhuis van de schilder Pieter Paul Rubens. Deze naam is al even kort benoemd in dit artikel. Het is een van de bekendste schilders die België kent. Veel toeristen komen speciaal voor een bezoekje aan het Rubenshuis naar Antwerpen en dat is niet voor niets: het huis is namelijk prachtig en absoluut een bezoekje waard.

Het huis is door Rubens zelf gebouwd als woonhuis. Hij gebruikte het daarnaast als atelier om in te werken. Het gebouw was in een slechte staat voor de restauratiewerken die in 1937 begonnen, maar met zorgvuldig werk is het gebouw nu weer in zijn oude glorie hersteld.

Naast het meubilair uit de periode dat de schilder hier woonde, kun je in het huis ontzettend veel kunstwerken bekijken. Aangezien dit echt een van de populairste bezienswaardigheden van Antwerpen is en de omvang het huis beperkt is raden wij je aan om vooraf te reserveren. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je een tijdje in de rij zal moeten staan.

Loop eens binnen bij het Red Star Line Museum

Red star line museum in Antwerpen

Het Red Star Line Museum is misschien niet het meest bekende museum van Antwerpen maar een bezoek aan dit rauwe gebouw is een echte aanrader. In het Red Star Line Museum kun je meer leren over de verhalen van de vele migranten die België verlieten om naar Amerika te reizen. Deze reizen vonden plaats via de Red Star Line-schepen. De meeste passagiers zijn ingescheept vanuit het gebouw waarin het museum is gehuisvest.

De tentoongestelde stukken zijn bijzonder om te zien. Door foto’s en persoonlijke voorwerpen krijg je een veel beter beeld over hoe de moeilijke overtocht van België naar de Verenigde Staten er eigenlijk uitzag in die tijd. De uitkijktoren, die vroeger de schoorsteen van het gebouw was, geeft je ook nog eens een prachtig uitzicht op de omgeving. Zo kan je de skyline van Antwerpen ook nog gelijk op de foto zetten.

Spot alle soorten wilde dieren in Antwerpen Zoo

Poort van de zoo antwerpen in België

Een bezoekje aan de Antwerpse Zoo zou ook zeker op je lijstje moeten staan. De zoo Antwerpen werd in 1843 gesticht en is ideaal als je alle gebouwen en musea wel een beetje beu bent. De dierentuin mag dan een van de oudste ter wereld zijn, er zijn genoeg moderne dingen om te doen.

Meerkat in de Zoo Antwerpen

Voor kinderen zijn er diverse speeltuinen te vinden in het park. Daarnaast doet het park haar best om zoveel mogelijk nieuwe dieren toe te voegen. Zo hebben ze een tijdje geleden het riff gebied helemaal onder handen genomen in het aquarium. Daarnaast zijn er diverse anderen dieren te zien in de Zoo Antwerpen zoals meerkatten, koala’s, olifanten, apen en meerdere vogelsoorten. Heb je kleine kinderen of vind je het zelf leuk om naar dieren te kijken dan is dit de place to be in Antwerpen!