De leukste steden en bezienswaardigheden van Estland

De oude stad van Tallinn in Estland, Baltische Staten

Gepubliceerd door:
Mandy

Estland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt voor een vakantie, maar het land heeft zoveel te bieden. Er zijn veel historische steden zoals Tallinn en Tartu, verschillende Nationale Parken, stranden, eilanden en nog veel meer! Lees hier meer over de mooiste bezienswaardigheden van Estland.

Tallinn

De hoofdstad van Estland is Tallinn. Het is een mooie, maar vergelijkend met Riga in Letland een kleine stad. Toch heeft Tallinn een specialere uitstraling dan de hoofdstad van Letland, ook onderdeel van de Baltische Staten.

Tallinn is een oude hanzestad en stamt uit de Middeleeuwen. Het is één van de weinige middeleeuwse steden die nog goed bewaard is gebleven. Dat is wat deze stad zo bijzonder maakt. De oude stad is niet heel groot, een wandeltour bijvoorbeeld duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en dan heb je ook wel alle bezienswaardigheden in het centrum gezien.

St Catherine's Passage in Tallinn, Estland

In de zomer zijn er elke dag meerdere gratis wandeltours die starten bij de toeristeninformatie. Voor de tijden kun je daar het beste even langsgaan en navragen hoe laat zo’n wandeltour start. De tour is dus gratis maar het wordt wel gewaardeerd om een fooi te geven aan het einde. Dit is natuurlijk niet verplicht. Je kunt ook een privéwandeltocht boeken.

Centrum van Tallinn in Estland

De mooiste bezienswaardigheden die je naar alle waarschijnlijkheid ook met een wandeltour gaat bekijken: het oude stadsplein, oude apotheek uit de 15e eeuw, het kleine rode huis (nu een souvenirshop), Ruutli straat met veel Middeleeuwse huizen en Luhike Jalg waar je een kasteel, parken en een aantal kerken vind.

Het leuke van Tallinn is dat je helemaal niet lang nodig hebt hier om een goed beeld te krijgen van de stad. Het oude gedeelte is vrij klein en gemakkelijk binnen één dag te zien maar als je ook (veel) musea wilt bezoeken of de omgeving wilt bekijken, trek er dan zeker een dag langer voor uit. Het is een erg interessante stad met veel historie!

Bekijk hotels in Tallin

Kadriorg & Pirita

Uitzicht over de Baltische Zee in Tallinn, Estland

Vlak buiten het centrum van Tallinn, op ongeveer 2 kilometer, ligt een mooi park met de naam Kadriorg. Je kunt heel gemakkelijk een fiets huren in het centrum en naar dit park fietsen. Net buiten de oude stad zijn helaas geen fietspaden, maar vlak voor dat je aankomt bij Kadriorg weer wel.

Het fietspad loopt langs de zee door naar Pirita. Het is heel gemakkelijk en goedkoper deze trip zelf te doen, maar wil je liever met een tour mee dan zou je deze kunnen boeken bij Get your Guide.

Paleis van Kadriorg in Tallinn, Estland

In Kadriorg, aan het begin van het park, vind je een leuk koffietentje naast een vijver met fontein. Verderop heb je nog een paleis die je kunt bezoeken.

Bij Pirita heb je een mooi zandstrand waar het vooral in de zomer erg druk is. Vanaf Kadriorg is het zo’n 2 kilometer fietsen naar Pirita via een fietspad die langs de zee loopt.

Onderweg naar het strand heb je een mooi uitzicht op Tallinn en de haven. Het is een erg leuke route om te fietsen. Om optimaal te kunnen genieten kun je het beste 4 of 5 uur voor deze tour uittrekken.

Tartu

plein en stadhuis van Tartu in Estland

De tweede stad van Estland is Tartu en ligt in het zuiden van het land bij de grens met Letland. Tartu is een hele oude stad, in de 5e eeuw bewoonden mensen dit gebied al en in de 11e werd Tartu voor het eerst genoemd.

Ook is Tartu een echte studentenstad. De universiteit in deze plaats is de grootste van het land. Er zijn enkele bezienswaardigheden zoals het stadskantoor en universiteitsgebouw. Er zijn meerdere musea, zoals een kunstmuseum, historisch museum over Tartu, universiteitsmuseum en een speelgoedmuseum.

Kathedraal van Tartu in Estland

In het park achter het centrum is er nog een kathedraal in gotische stijl die gebouwd is in de 13e eeuw. Een gedeelte is een ruïne en een ander gedeelte een museum van de universiteit. In het park heb je ook het oudste gedeelte van Tartu genaamd Toomemagi. Dit is de plek waar de eerste mensen van Tartu kwamen wonen en waar ooit een groot en vooral stevig kasteel stond. In de 19e eeuw werd het park geopend voor het publiek. Nu kun je rustig door het park wandelen om te genieten van de groene omgeving.

Narva

Hermann kasteel in Narva, Estland

De derde stad van Estland, Narva, ligt in het oosten pal naast de grens met Rusland. Een groot gedeelte van de Russen in Estland woont in Narva. Het is voornamelijk een industriestad maar de stad heeft ook een oud centrum. De rivier naast Narva is de grens met Rusland. Hier vind je een groot en goed onderhouden kasteel, het Hermann kasteel.

Narva is een interessante stad met veel Russische invloeden. Vanuit Tallinn is het ongeveer 2,5-3 uur reizen waardoor een dagtrip misschien niet de beste optie is. Als je de tijd hebt overnacht dan in Narva. Het is ook mogelijk om naar Sint-Petersburg te reizen vanuit Narva, er gaan bussen en treinen.

Lahemaa Nationaal Park

Lahemaa Nationaal park in Estland

Dit Nationaal Park ligt ten oosten van Tallinn en is als dagtrip te bezoeken. Het is lastig om met het openbaar vervoer dit park te bezoeken maar als je een (huur)auto tot je beschikking hebt dan zou ik zeker een dagtripje doen. Je kunt ook een tour boeken vanuit Tallinn. Het park is geschikt om te wandelen en de natuur te bekijken. Het is één van de belangrijkste beschermde gebieden van Europa en is opgericht in 1971. Het park is doordeweeks open maar is gesloten in het weekend.

Het park ligt in het noorden van Estland aan de kust. Een gedeelte van het park ligt ook op zee. Hou je van wandelen, dan is dit een goede plek. Het is vol bomen en meren, je vindt er stranden (zand en kiezel), kalksteenplateaus, maar ook landhuizen en vissersdorpen die je kunt bezoeken. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Het is een plek om van de natuur en de cultuur te genieten.

Soomaa Nationaal Park

Somaa nationaal park in Estland, Baltische Staten

Het Soomaa Nationaal Park ligt in het zuiden van Estland in de Pärnu regio en is een voornamelijk moerassig gebied. In het park is een historische route die je kunt lopen, maar je kunt ook wandelingen maken (ook in de sneeuw) en kanoeën. Dieren spotten kan ook in het park, vooral bevers zijn erg populair. Er is een speciale bever route waarbij je deze dieren kunt bekijken.

Historisch gezien is Soomaa een belangrijke plaats. Al sinds het stenen tijdperk wonen er mensen in dit gebied. In Soomaa kun je bijvoorbeeld leren hoe traditionele boten van espen hout kunt maken die vroeger werden gebruikt op deze plek. Het Nationale Park is erg interessant vanwege de natuur die vrijwel nog onaangeroerd is en de vele verschillende dieren die deze plek hun thuis hebben gemaakt.

Reizen met het openbaar vervoer in Estland

Trein op het station van Tallinn in Estland, Baltische Staten

Het openbaar vervoer in Estland is redelijk goed geregeld. Er is een treinnetwerk maar deze is niet heel uitgebreid. Je kunt met de trein van Tallinn naar Narva en Tartu (en andersom uiteraard). Er zijn enkele andere routes, maar helaas is er (nog) geen treinverbinding met Riga. Het treinnetwerk is dan wel weer aangesloten om dat van Rusland, je kunt namelijk een trein naar Sint-Petersburg nemen vanuit Tallinn.

Het busnetwerk daarentegen is erg uitgebreid. Er zijn twee busmaatschappijen: Luxexpress (de beste naar mijn idee) en ecolines. Het beste is om vooraf te reserveren, vooral tijdens de zomerperiode kan het druk zijn. Ook een voordeel van vooraf reserveren zijn de promoprijzen die af en toe worden aangeboden.

Een busrit van Tallinn naar Riga is slechts 4 uur. Ook kun je in één dag van Tallinn naar Vilnius of Kaunas in Litouwen met een overstap in Riga. Deze busrit duurt in totaal ongeveer 9 uur (met overstaptijd).

Centrum van Helsinki in Finland

Het is ook mogelijk om met de veerboot naar Helsinki te gaan. Er gaan meerdere boten per dag en de oversteek is maar enkele uren. Je kunt -als je zou willen- een dagtrip naar Helsinki doen.

Reistip #1

De drie grootste steden van het land – in volgorde –  zijn Tallinn, Tartu en Narva. Alle drie de steden zijn eigenlijk helemaal niet zo groot. Voor de oude stad van Tallinn zou je twee dagen kunnen uittrekken en voor Tartu en Narva allebei één dag.

Reistip #2

Baltische Zee in Tallinn, Estland

Wil je liever niet op eigen houtje dagtrips doen en boek je liever een tour? Kijk dan eens op de website van Get your Guide. Dit reisbureau biedt veel tours aan vanuit Tallinn zoals een dagtour naar Tartu of Narva, het Lahemaa Nationaal Park of de westkust van Estland. Sommige trips kun je ook zelf doen wat uiteindelijk weer goedkoper is. Kijk goed wat er aangeboden wordt.

Reistip #3

Voor je verblijf in Tallinn kun je de Tallinn Card aanschaffen. Met de kaart kun je gratis met het openbaar vervoer en je kunt in (bijna) alle musea in de stad. Je kunt kiezen uit 1, 2 of 3 dagen. Echter is het handig om vooraf na te denken over wat je allemaal wilt bekijken.

Wil je vooral rondlopen en misschien één keer naar een museum, dan is zo’n kaart te duur. Hou je juist erg van musea en bezoek je er meerdere op een dag? Dan is zo’n kaart wel weer voordeliger. Bedenk dus goed wat je wil gaan doen tijdens je bezoek aan Tallinn voor dat je de Tallinn Card aanschaft.

Hotels en appartementen in Estland

Je kunt goedkope hotels en appartementen vinden via Booking.com en Stedentrips.nl