Hoogtepunten in Italië: door de bergen met je auto

Snelweg door de bergen van de Dolomieten in Italië

Gepubliceerd door:
Mark

Italië heeft naast prachtige, historische steden en de vele culinaire genietmomentjes ook nog andere hoogtepunten te bieden. De Alpen, de Dolomieten en de Apennijnen bijvoorbeeld. Dit zijn imposante berggebieden met unieke vergezichten waar de avontuurlijke reiziger het nog ongepolijste Italië kan vinden.

De beste manier om ook dit onderdeel van het land te verkennen is met de auto. Echter, rijden in de bergen vereist hele andere vaardigheden van een bestuurder dan rijden op vlakke wegen zoals in Nederland. Hier een aantal tips voor een autovakantie naar de Italiaanse bergen.

Lage versnelling

kronkelende weg stelviopas italie

De Dolomieten zijn technisch gezien onderdeel van de Italiaanse Alpen, maar verdienen het om apart genoemd te worden. Dit gebergte wordt door velen gezien als het mooiste van het land. Het landschap is er woest en rotsachtig, en de hoogste pieken komen boven de vier kilometer uit.

Hier vind je de beroemde Stelviopas, bekend van onder andere de wielerronde Giro d’Italia. Het is een uitdagende pas met veel haarspeldbochten, waar je door de helling en het wegenpatroon gedwongen wordt om in een lage versnelling de beklimming te maken. Soms is het noodzakelijk om een aantal versnellingen terug te schakelen. Je motor zal het niet leuk vinden, maar alleen zo kom jij die helling op.

Vermijd het daarnaast om te remmen in bochten van een bergpas. De vaak losliggende stenen kunnen ervoor zorgen dat je gaat schuiven. Rijd ook in een lage versnelling als je bergafwaarts rijdt en schakel daarnaast ook op tijd terug. Zo kun je afremmen op de motor.

Hellingproef

Natuurlijk wil je onderweg stoppen om van het uitzicht te genieten. De hellingproef die we allemaal hebben moeten leren tijdens onze rijlessen is dan een essentiële vaardigheid om weer in beweging te kunnen komen. Oefen de hellingproef voordat je besluit de bergen in te trekken. Wees voorbereid op een pittige, maar wonderschone rit.

Kwaliteit van de wegen

Vrouw vult een autoband met lucht

De Apennijnen zijn de ruggengraat van Italië. Dit gebergte loopt verticaal door de gehele ‘laars’ en scheidt bijvoorbeeld Rome van de stad Pescara aan de overzijde van het land. De bergen zijn hier niet zo hoog als in de Alpen: de hoogste berg genaamd Corno Grande haalt de drie kilometer net niet. De uitdaging kan hier wat meer zitten in de niet altijd optimale kwaliteit van de wegen.

De Apennijnen zijn de laatste jaren een aantal keer getroffen door aardbevingen, wat het wegennet heeft aangetast. Zorg er daarom voor dat de kwaliteit van je autobanden optimaal is. Voldoende profiel en spanning zijn noodzakelijk in de Italiaanse bergen. Desalniettemin is het een zeer aantrekkelijk gebied. Het is er heerlijk zonnig in de zomer.

In de bergen vind je mooie dorpjes als Castel del Monte, waar het lijkt alsof de tijd stil gestaan heeft, en Scanno, dat nog niet zo lang met de auto bereikbaar is.

In de winter

Ook de rest van de Italiaanse Alpen zijn een genot voor de zintuigen. Je vindt er spectaculaire watervallen en onverstoorde meren waar je van de rust kunt genieten. Ook hier komen de hoogste bergtoppen boven de vier kilometer uit. In de winter is dit dan ook een geliefd wintersportgebied.

Ga je er dan met de auto heen, zorg er dan voor dat je winterbanden en sneeuwkettingen hebt. Let op: in de zomer is het verboden om in Italië met winterbanden te rijden.

Check je auto

Gevarendriehoek op de weg voor een kapotte auto

Hoewel het rijden in sterk bergachtige gebieden uitdagend kan zijn, is dat geen reden om het te vermijden. Juist hier zie je de mooiste natuurlijke verschijnselen en de meest indrukwekkende vergezichten. Rijden in de bergen kan niet alleen lastig zijn voor jou als chauffeur, ook je auto heeft het zwaar te verduren. Zorg er daarom voor dat je auto in goede staat is. Controleer je wagen uitvoerig voordat je vertrekt.

Daarnaast is een goede autoverzekering afsluiten belangrijk. Kijk ook of je verzekering pechhulp dekt. Zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan. Door een vergelijkingssite te gebruiken, vind je gemakkelijk een goedkope autoverzekering. Alles gecheckt? Geniet van de Italiaanse gebergtes. Je komt terug met een fotoboek vol fantastische plaatjes én als een betere chauffeur.