Bolivia wordt ook wel het ‘tibet van Zuid-Amerika’ genoemd en dat is niet voor niks. De landschappen zijn adembenemend en je ervaart hier echt de inheemse cultuur. Wat je allemaal kunt doen in Bolivia? Genoeg! Er zijn namelijk heel veel bezienswaardigheden.
Je kunt er zesduizend meter hoge berg beklimmen en de witte zoutvlakte Salar de Uyuni bezoeken. Je ziet er flamingo’s en kunt de jungle in. En wat denk van de indrukwekkende metropool La Paz of de charmante kleinere stad Sucre. Wij zetten elf redenen om het land te bezoeken voor je op een rijtje.
Bolivia: diversiteit en land van extremen
Het Boliviaanse landschap is heel divers. Dit komt doordat de hoogteverschillen enorm zijn. Zo heb je er de besneeuwde toppen van het Andesgebergte, woestijnlandschappen, maar ook de broeierige jungle van de Amazone.
Wanneer je het land doorkruist, kun je bijna niet geloven dat al deze landschappen binnen één land bestaan. Van alle landen in Zuid-Amerika, is dit bij uitstek een land van extremen.
Bolivia is een van de armste landen van Zuid-Amerika. La Paz wordt vaak genoemd als de hoogste hoofdstad ter wereld (al is Sucre officieel de hoofdstad). En de Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld.
Het Titicacameer is het hoogste bevaarbare meer ter wereld. En je hebt er zelfs de ‘gevaarlijkste weg ter wereld’, de zogenaamde ‘death road’.
Prachtige natuur
We zeiden het al eerder, de landschappen in Bolivia zijn adembenemend en heel divers. De meeste mensen wonen in en rondom de grote steden. Hierdoor is de natuur heel goed bewaard gebleven want het platteland is dunbevolkt.
De meest bekende natuurlijke bezienswaardigheden zijn de Salar de Uyuni, het Titicacameer en nationaal park Noell Kempff Mercado.
Salar de Uyuni
Toen astronaut Neil Armstrong de Salar de Uyuni zag vanuit zijn ruimteschip, dacht hij dat het een enorme gletsjer was. En zo voelt het ook wanneer je er daadwerkelijk staat. Het is een enorme witte vlakte met een hexagon-achtig patroon. Je hebt het gevoel alsof je op de set van een sciencefictionfilm staat.
Omdat er bijna geen waarneembare diepte is, kun je foto’s maken waarbij je speelt met het perspectief. Zo lijkt het bijvoorbeeld of je poseert naast een levensgroot flesje. Of je kunt je een foto nemen met je medereiziger als miniatuur op je hand.
In het regenseizoen is de zoutvlakte bedekt met een laagje water. Ook dat levert geweldige foto’s omdat de salar dan in een enorme spiegel verandert.
In november komen er drie soorten flamingo’s broeden in het gebied rond de salar. Ze blijven meestal een paar maanden. Als je in het juiste seizoen komt, kun je zowel de zoutvlakte bezoeken als de flamingo’s spotten. De meeste 4×4-tours vanuit het stadje Uyuni bieden een gecombineerde trip aan.
Nationaal park Kempff Mercado
In het departement Santa Cruz, langs de grens met Brazilië, ligt parque nacional Kempff Mercado. Dit nationale park is een van de grootste en best geconserveerde parken van de Amazone. Je vindt er moerasland, savannes, jungle en een grote tafelberg (La Meseta Caparú). Er leven ongeveer 4000 plantensoorten en dieren zoals jaguars, tapirs en ara’s.
Als toerist kun je er wandelingen maken langs rotsformaties. Ook zijn er grote watervallen en diverse uitzichtpunten. De meeste tours starten vanuit Santa Cruz de la Sierra en je komt er met het vliegtuig of per auto.
Lake Titicaca
Ook het Titicacameer is een bezoek waard. Volgens een oeroud inheems geloof, was dit de geboorteplaats van de zon. Het is een van Zuid-Amerika’s grootste meren en zoals we al zeiden, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. Er wonen reuzepadden en het is felblauw van kleur. Rondom het meer staan ook heilige ruïnes.
Als je vanuit Peru komt, kun je in het naastgelegen stadje Puno komen vanuit Cuzco, Arequipa en Lima. Als je vanuit Bolivia reist, is het bereikbaar vanuit La Paz. Je komt er per bus of per vliegtuig (Latam-airlines).
Kleurrijke inheemse cultuur
In Bolivia leeft een groot aantal oorspronkelijke bevolkingsgroepen. Het land heeft zelfs het hoogste percentage inheemse bevolking van alle landen in Zuid-amerika.
Een groot deel van hen behoort tot de Quechua of Quichua, een volk dat oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt. Je herkent ze onder andere door hun kenmerkende klederdracht. Ze zijn namelijk trots op hun roots. In het straatbeeld van bijvoorbeeld la Paz zie je overal kleurrijke rokken, doeken en de bekende bolhoeden.
Naast het Spaans, de officiële taal, zijn er maar liefst 36 andere erkende officiële talen.
Fascinerende steden
Wat betreft de steden zijn er in ieder geval twee steden de moeite waard om te bezoeken. De duizelingwekkende metropool La Paz en het relaxte koloniale Sucre.
La Paz
Bijna iedereen die Bolivia bezoekt, zal in La Paz terechtkomen. Het is een urban jungle vol met toeterende auto’s en volle straten. You love it or you hate it. Toch is het erg leuk om er een paar dagen te blijven. Het is de ideale plek om rond te struinen en kleurrijke souvenirs in te slaan.
Je kunt er mooie kerken bezoeken, er zijn talloze pleinen en er is genoeg te beleven. Zo kun je er bijvoorbeeld worstelgevechten tussen vrouwen bijwonen, het zogenaamde cholita-worstelen. Of jezelf van de ene naar de andere kant van de stad laten vervoeren met de teleferico. Dit is een enorme kabelbaan die sinds 2014 verschillende delen van de stad met elkaar verbindt.
Het uitzicht vanuit de teleferico is fantastisch. Je ziet niet alleen de stad van boven, maar kijkt ook uit op de besneeuwde bergketens in de verte.
Ook is La Paz de perfecte uitvalsbasis voor diverse excursies. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld een tour boeken om de 6000-meter hoge berg Huayna Potosí te beklimmen. Of je boekt een mountain bike-excursie waarbij je naar beneden zoeft van ‘the most dangerous road of the world’.
Je moet er wel even acclimatiseren voor je fysiek uitdagende activiteiten onderneemt. Het ligt namelijk op 3640 meter hoogte.
Sucre
Sucre, la ciudad Blanca (de witte stad) is de wettelijke hoofdstad van Bolivia. Het is een stad met een relaxte vibe waar reizigers graag even blijven hangen. Ook is het een mooie en fotogenieke stad. Het is goed onderhouden en de meeste kerken en overheidsgebouwen zijn wit en afgewerkt met hout. Het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De omgeving van Sucre is ook prachtig. Het ligt op 2790 meter hoogte in een vallei. Er zijn charmante guesthouses, leuke restaurants en cafés. Bovendien kun je er heel goedkoop Spaanse les nemen.
Goed betaalbaar
Een ander groot voordeel van Bolivia is dat het goedkoop is. Dat is een verademing vergeleken met duurdere landen zoals Argentinië, Peru en Chili. Niet alleen excursies kosten een stuk minder dan in de buurlanden. Ook kun je er eten en slapen zonder meteen een gat in je budget te slaan.
Voor veel reizigers die langere tijd in Zuid-Amerika blijven is dit dan ook een reden om nog wat langer in Bolivia te blijven hangen. Als je het goedkoop wilt houden kun je het al redden voor rond de 25 euro per dag. Mensen die op zoek zijn naar iets meer comfort moeten uitgaan van 35-40 euro per dag.
Perfect voor avonturiers
Bolivia is een absolute aanrader voor mensen die buiten het gebaande pad willen gaan. Ook moet je niet bang zijn voor een (kleine) cultuurshock. Wil je vulkanen beklimmen, raften, overnachten in een tent midden in de Jungle? Of wil je een mijn bezoeken, ziplinen of naar beneden scheuren met een fiets vanaf de ‘death road?’ In Bolivia kan het allemaal.
Op naar Bolivia!
Bolivia is een arm land en het reizen en overnachten is er niet overal zo comfortabel als in bijvoorbeeld Peru of Argentinië. Toch is het zeker de moeite waard.
De fascinerende landschappen en bezienswaardigheden zoals de Salar de Uyuni, zul je niet gauw vergeten. Net als de kleurrijke bevolking, en alle avontuurlijke activiteiten die je er kunt ondernemen.