Lucca: 10 mooiste bezienswaardigheden van de Toscaanse stad

Uitzicht over Lucca in de heuvels van Toscane

Gepubliceerd door:
Mandy

De prachtige stad Lucca is gelegen in de Italiaanse regio Toscane. In de Romeinse tijd was de stad erg belangrijk, toen stond Lucca namelijk bekend als handelsstad en diverse pelgrimstochten liepen door Lucca. Ook beroemde personen als Pompeus en Julius Caesar bezochten Lucca.

Tegenwoordig staat de stad vooral bekend om zijn historische monumenten en bezienswaardigheden. De bijnaam ‘de stad van de honderd kerken’ heeft Lucca te danken aan de vele religieuze gebouwen die in de stad staan. Daarnaast zijn er imposante stadsmuren, leuke pleinen en hoge torens. Bovendien kun je in Lucca heerlijk eten en drinken: geniet op een terrasje van lokale specialiteiten met een karafje wijn terwijl je de lokale bevolking aan je voorbij ziet lopen. Genoeg te zien en te doen dus! Wij zetten de 10 mooiste bezienswaardigheden van Lucca voor je op een rijtje:

Wandelen over de stadsmuur van Lucca

Stadsmuren van Lucca met toeristen

Vanaf deze zestiende-eeuwse stadsmuur heb je een prachtig zicht over Lucca. Deze stadsmuur omringt de hele stad en alleen door een van de zes poorten kun je in het stadscentrum komen. De muur werd gebouwd om de stad te beschermen tegen vijanden, waaronder Florence, en is gebouwd op de resten van een muur uit de Romeinse tijd. Het bijzondere is dat de stadsmuren nooit dienst hebben gedaan als verdedigingsmuren, maar dat ze de stad wel hebben moeten beschermen tijdens een overstroming.

Op de muur is tegenwoordig een wandel- en fietspad met een lengte van ongeveer 4 kilometer. Met een hoogte van 12 meter en een breedte van ongeveer 30 meter is de muur perfect om op een zomerse dag te wandelen of fietsen.

Onderweg zijn er genoeg leuke plekjes om te stoppen en te picknicken. Vanaf de muur krijg je een goed overzicht van de stad met zijn smalle straatjes en pleinen. Naast ruimte om te picknicken, kun je op de muren zelf ook verschillende horecagelegenheden vinden. Een ‘giro della mura,’ een rondje over de muren, is dus zeker aan te raden.

Het oude Romeinse amfitheater van Lucca: Piazza Anfiteatro

piazza anfiteatro

Het Piazza dell’Anfiteatro wordt vaak omschreven als een van de leukste plekken van de stad. In de Romeinse tijd stond op de plek van het plein een groot amfitheater. Vroeger was deze plaats volgebouwd, maar in de 19e eeuw werden alle gebouwen gesloopt en langzaamaan werd er op de fundamenten van het theater gebouwd. Er kwamen onder andere verschillende huizen en winkels.

Van het amfitheater is dus niks overgebleven, op een paar kleine details na. De architect heeft met zijn plannen rekening gehouden met de vorm van het theater, hierdoor is er een ellipsvormig plein ontstaan. Oorspronkelijk wilde de architect het plein ontwerpen als hét marktplein van de stad. Tegenwoordig vind je rondom het plein verschillende knusse restaurantjes en in de zomer staat het plein vol met leuke terrasjes.

Torre Guinigi

Torre Guinigi, toren met bomen

De Torre Guinigi is met zijn 45 meter een toren die eigenlijk meteen opvalt wanneer je binnen de stadsmuren van Lucca wandelt. Hetgeen het meest opvalt aan de toren zijn de eeuwenoude eiken die op de top groeien. De rijke en machtige familie Guinigi heeft deze toren gebouwd en de bomen op het dak representeren de wedergeboorte. Tegenwoordig is de stad Lucca eigenaar van de toren.

Om de bomen van dichtbij te bekijken moet je de ruim 200 traptreden beklimmen. Wanneer je op de top staat is de steile klim het helemaal waard, je hebt namelijk een schitterend uitzicht over de vele monumenten die de stad rijk is.  

Torre dell’Orologio

Duomo di san Martino in Lucca met toren

Naast de Torre Guinigi kun je ook de Torre dell’Orologio beklimmen. Deze toren is met een hoogte van 50 meter net iets hoger dan de Torre Guinigi. Dat maakt hem de hoogste toren van de maar liefst honderddertig torens die ooit in Lucca stonden.

De toren is in de dertiende eeuw gebouwd nadat de Algemene Raad van Lucca besloot dat de stad een klok nodig had waarop de tijd goed te zien was. Pas een eeuw nadat dit besluit genomen was kocht de stad de toren van een van de rijke families die de toren in bezit had.

Ook het beklimmen van deze toren is echt de moeite waard. Nadat je de ruim tweehonderd houten treden hebt beklommen, krijg je een prachtig uitzicht over de hele stad.

De Torre dell’Orologio staat op de hoek van de belangrijkste winkelstraat van Lucca, de Via Fillungo. In deze straat zitten veel leuke kleding- en schoenenwinkels en in de zijstraatjes kun je genieten van de kleinere winkels waar veelal lokale delicatessen worden verkocht. Zo kun je hier verschillende wijnen, versgemaakte pasta, kastanjetaart en olijfolie kopen.

Piazza Napoleone

piazza Napoleone met Palazzo Ducale

Het Piazza Napoleone ligt midden in het centrum van Lucca. Het plein wordt ook wel eens het Piazza Grande genoemd, omdat, zoals de naam al zegt, het plein erg groot is. Vroeger was er op deze plaats een middeleeuws fort te vinden, maar in de 19e eeuw werd dit omgebouwd tot een plein. Oorspronkelijk zou er op het plein een groot beeld van Napoleon komen, maar dit plan is nooit doorgegaan. Wel kun je er een standbeeld van Maria Luisa van Bourbon vinden.

Het Palazzo Ducale is in dezelfde tijd als het plein gebouwd en ligt aan het plein. In dit paleis worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. Op het plein zelf worden regelmatig evenementen en markten georganiseerd. Het Lucca Summer Festival vindt ieder jaar plaats op dit plein en daarnaast zijn er ook regelmatig openluchtconcerten van nationaal en internationaal bekende artiesten.

Palazzo Pfanner

Palazzo Pfanner met tuinen in Lucca

In opdracht van de Moriconi familie is het Palazzo Pfanner in de 17e eeuw gebouwd. De barokstijl waarmee het paleis is bekleed, is erg opvallend. Na de Mariconi familie hebben verschillende adellijke families het paleis in handen gehad. Elke familie heeft zijn eigen elementen toegevoegd aan het paleis en in het begin van de 18e eeuw zijn er prachtige tuinen aan het paleis toegevoegd.

Tegenwoordig is de familie Pfanner de eigenaar van het paleis. Vlak na aankoop zijn zij in een gedeelte van het paleis gestart met een bierbrouwerij en hiermee werd dit de eerste biergarten in Italië. Helaas kwam er door de crisis in de 20e eeuw een einde aan de brouwerij.

De familie Pfanner heeft het paleis, voor zover dat mogelijk was, teruggebracht naar de oude staat. Ook zijn de tuinen en een deel van het paleis opengesteld voor bezoekers.

De basiliek van San Frediano

Basiliek van San Frediano in Lucca

Deze romaanse kerk is op het Piazza San Frediano gelegen en is een van de meest bezochte kerken van Lucca. In de 12e eeuw verkreeg de kerk zijn status als typische Romaanse basiliek. De opvallende façade werd in de 13e eeuw nog opvallender doordat deze versierd werd met een enorm mozaïek dat veel gouden tinten bevat.

Ook binnenin de basiliek vind je prachtige versieringen en veel witte marmeren elementen. Wanneer de San Frediano basiliek binnen komt dan valt meteen de grote Romaanse doopvont op. Deze doopvont, de Fonte Lustrale, komt uit de 12e eeuw en de bekken zijn bedekt met een tempeltje dat op zuiltjes steunt.

Duomi di San Martino

Kathedraal van Sint Maarten of San Martino in Lucca

De Duomi di San Martino, de Sint-Maartenskathedraal in het Nederlands, is gelegen op het Piazza San Martino. In het jaar 1060 werd al begonnen met de bouw van de kathedraal, maar de gevels werden pas in het jaar 1241 voltooid en versierd.

Op de voorgevel vind je diverse bogen en kolommen en er staat een standbeeld van Martinus van Tours. De kathedraal is gemaakt van wit en grijs marmer en is eigenlijk nooit helemaal afgebouwd, er hoort namelijk nog een top op.

In de kathedraal vind je verschillende kunstwerken. Zo zijn er bijvoorbeeld gebrandschilderde ramen en staan er meerdere beelden. Opvallend aan het interieur is het grafmonument van Ilaria del Carretto, de tombe voor haar is gemaakt door Jacobo della Quercia.

Een van de meest bekende beelden is de Volto Santo, het Heilig Gezicht, van Jezus met een donker gezicht. De Volto Santo is een houten kruisbeeld met daarop de belijningen van een donker gekleurde Jezus. Elk jaar wordt dit beeld op 13 september door de straten van Lucca gedragen. Mensen vanuit de hele provincie gaan die dag naar de stad en ’s avonds zijn alle ramen met lichtjes versierd en is wordt er vuurwerk afgestoken. Een groot volksfeest dus!

Orto Botanico di Lucca

Botanische tuin van Lucca

Deze botanische tuin is door Maqria Luisa van Bourbon opgericht in de 19e eeuw. De Orto Botanico di Lucca heeft een grootte van ongeveer twee hectare en in de tuin kun je honderden plantensoorten bezichtigen.

Voor de officiële opening van de botanische tuin werden verschillende privétuinen gebruikt om bijzondere plantensoorten te kweken, waaronder medicinale planten.

De stad Lucca is sinds de 20e eeuw de eigenaar van de Orto Botanico di Lucca. De tuinen zijn open voor bezoekers en naast de vele plantensoorten kunnen zij hier ook een botanisch museum bezoeken.

San Michele in Foro

San Michele in Foro

Deze kerk staat op het Piazza San Michele en is in de 11e eeuw gebouwd. Voordat de kerk hier gebouwd werd, stond er een Romeins forum. De San Michele in Foro is vooral bekend vanwege zijn mooie façade en ook de schitterende marmeren pilaren zijn indrukwekkend. Bijna alle pilaren die te zien zijn hebben een unieke uitstraling of vorm.

Deze kerk wordt, mede door zijn schitterende gevel, gezien als een van de mooiste kerken in heel Toscane. Op de voorgevel staat een beeld van aartsengel Michaël die een draak doodt.

In tegenstelling tot de buitenkant is de binnenkant minder indrukwekkend. De inrichting is typisch Romeins: decoraties bestaan onder andere uit glas-in-lood ramen en ronde boogvensters.