10 leukste dingen om te doen op de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in Overijssel

Gepubliceerd door:
Mandy

De Sallandse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied in Twente, vlakbij Rijssen en Holten. Zeker een stuk minder bekend dan de Veluwe, maar desondanks niet minder prachtig en bijzonder! Sinds 2004 heeft de heuvelrug officieel de status van nationaal park gekregen.

Het natuurgebied bestaat grotendeels uit een heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten en is ook het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Nederland en zelfs één van de grootsten van heel Europa. Er zijn verschillende musea te bezoeken, er zijn genoeg wandelroutes en fietsroutes voor jong en oud én je kunt er de rivier de Regge bewonderen.

Het nationaal park de Sallandse Heuvelrug is ongeveer 35 vierkante kilometer groot en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Naast wandel- en fietsroutes, zijn er ook ruiterroutes en mountainbikeroutes en veel horecagelegenheid. Kortom: Een echt natuurpark voor jong en oud!

Wil jij dit prachtige natuurgebied ook ontdekken? Bekijk dan snel deze top 10 en doe inspiratie op voor jouw uitstapje naar Twente!

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Het Buitencentrum van de Sallandse Heuvelrug is een plek voor jong en oud. Het ligt direct aan de N35 en vlak naast Nijverdal. Vanuit hier kun je beginnen aan je wandelroute of fietsroute, maar ook neerploffen in restaurant Buitengewoon Lekker, waar heerlijke biologische streekproducten worden geserveerd. Terwijl jij geniet van je eten, kunnen de kleintjes zich vermaken in de speeltuin.

Naast het restaurant bevindt zich hier ook een telescoopcentrum en een planetarium, inclusief een winkeltje.

Wil je graag écht dicht bij de natuur komen? Je kunt in het winkeltje al een verrekijker huren voor €7,50 per persoon per dag! Zo kun je optimaal genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Sterrenwacht Hellendoorn

Sterrenwacht Hellendoorn bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

We hebben het al kort aangestipt, het telescoopcentrum wat bij het Buitencentrum ligt. Maar deze sterrenwacht verdient ook zijn eigen plekje in de lijst.

De sterrenwacht in Hellendoorn is een ervaring voor jong en oud, zeker wanneer je belangstelling hebt voor de sterrenhemel. Wat kun je allemaal zien in de duisternis? En wat kun je zien in de zon?

De koepel van de sterrenwacht bevat meerdere telescopen, maar ook speciale zonnetelescopen. Dit zorgt ervoor dat je het zonlicht in al zijn kleuren op één plek veilig bij elkaar kunt zien. Daarnaast zijn er nog meer instrumenten waarmee de zon goed kan worden bekeken, inclusief zonnevlammen en granulen. Een unicum in Nederland!

Bovendien is er een prachtig planetarium, waar je een reis door het universum kunt maken. De actuele sterrenhemel wordt geprojecteerd, er wordt ingezoomd op objecten en alles kan bewegen. Het is alsof je je in de sterren waant. Een unieke ervaring, in het hart van de Sallandse Heuvelrug!

Natuurmuseum Holterberg

Natuurmuseum Holterberg in Overijssel

Het Natuurmuseum Holterberg ligt vlak boven Holten, in het zuidelijke puntje van de Sallandse Heuvelrug op de Wullenberg. Het is geopend in 1938 en is één van de bekendste natuurmusea in Nederland. Dat is ook geen verrassing als het museum al ruim tachtig jaar oud is!

Het museum heeft één van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland. Er zijn meer dan duizend dieren en vogels te bewonderen. Deze dieren zijn te bewonderen in elf diorama’s waar zij in hun natuurlijke leefomgeving staan en ook in een natuurlijke houding staan. Dit is uniek in Nederland!

Na een bezoekje aan Natuurmuseum Holterberg kun je heerlijk vertoeven in een van de restaurantjes vlakbij het museum.

Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

Uitzicht over de bloeiende heide van de Sallandse Heuvelrug

Op de fiets zie je de mooiste plekjes die de Sallandse Heuvelrug te bieden heeft. Je waant je helemaal één met de natuur, met de vele dieren en planten overal om je heen. Wanneer je op de top van een van de vele heuvels bent aangekomen, kun je het natuurgebied in volle glorie overzien met de vele vergezichten.

Het is alsof je even niet meer in Nederland bent: uitgestrekte heidegebieden, heuvels, bossen en de stilte. Geen autoverkeer, geen stadsgeluid, alleen de dieren en de wind die door de planten en bomen waait.

Naast alle dieren op de grond, zul je ook gauw doorhebben dat het nationaal park enorm veel vogels huisvest. Het is bijvoorbeeld het belangrijkste leefgebied van de korhoen in Nederland.

Een leuke fietsroute over de Sallandse Heuvelrug is een route van 31,3 kilometer. Deze begint in Nijverdal bij knooppunt 55. Ongeveer halverwege de route kom je in Holten, waar je kunt genieten van verschillende restaurantjes en caféetjes voor een welverdiende pauze.

Buitensporten

Fietser op de Holterberg in Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug staat ook nog eens bekend als dé buitensportregio van Nederland. Er worden elk jaar grote evenementen gehouden voor hardlopers, wielrenners, freeriders en mountainbikers. En elk jaar zijn ze weer een succes! Ook leuk om eens bij deze evenementen te zijn als bezoeker.

Ga je toch liever zelf aan de slag, dan kun je je hier ook goed vermaken. Je kunt op watersafari op de Regge of op stap met de boswachter. Of zelf mountainbiken of kanoën? Jij noemt het!

Liever paardrijden? Ga dan langs bij Stal de Eik en ga op buitenrit met de paarden door de ongerepte natuur van de Sallandse Heuvelrug. Geniet onderweg van het prachtige uitzicht over de heidevelden én rijd door de dichte naaldbossen. Juist die afwisseling maakt de Sallandse Heuvelrug zo leuk.

Holten Canadian War Cemetery

Graven van de Holten Canadian War Cemetery

Wellicht niet iets waar je direct aan denkt wanneer je naar de Sallandse Heuvelrug gaat, maar het Holten Canadian War Cemetery is een ontzettend indrukwekkende plek. Het is één van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland met maar liefst 1394 graven. Voor onze vrijheid is een hoge prijs betaald.

Er is ook een herinneringscentrum op de begraafplaats. Hier worden persoonlijke verhalen, anekdotes en foto’s over of van de gesneuvelden getoond. Je komt hier alles te weten over hoe Noordoost-Nederland bevrijd werd en aan wie we deze bevrijding te danken hebben.

Voormalig werkkamp Twilhaar

Bord bij de ingang van het voormalig Rijks Werkkamp Twilhaar

Werkkamp Twilhaar is een voormalig werkkamp dat werd gebruikt om werkloze mannen te heropvoeden. Het werd gebouwd in 1940 en in 1941 kwamen werkloze vissers aan in het kamp. Zij kregen de opdracht om een boomkwekerij aan te leggen, die “de plantage” werd genoemd.

In 1942 werd er echter ruimte gemaakt voor Joodse mannen. Zij moesten hier aan het werk, waar zij gescheiden werden van hun familie. Op 2 oktober 1942 werden alle Joodse mannen in het kamp gedeporteerd naar kamp Westerbork, waarna zij naar vernietigingskampen werden gestuurd in Oost-Europa.

Herdenkingsmonument Werkkamp Twilhaar

Sinds 2003 ligt er een herdenkingsmonument voor het werkkamp. In 2012 is een replica van de poort van het werkkamp opgesteld. Ook de contouren van het kamp werden weer zichtbaar gemaakt.

Dit voormalige werkkamp is ook te bereiken via de wandelroute Twilhaarwandeling, een wandeling van zo’n 8,5 kilometer. Deze wandelroute staat rood aangegeven en begint bij het buitencentrum. Behalve langs het werkkamp, gaat de wandeling langs een schaapskooi, door bossen en over heidevelden.

Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal

Ingang van het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal, Overijssel

Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal is een uniek museum over de Tweede Wereldoorlog. Uniek, omdat het zich niet alleen focust op de Tweede Wereldoorlog zelf, maar ook over hoe het zich heeft kunnen ontwikkelen. Zij gaan hiervan uit van het principe: wanneer jij je beseft hoe de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen ontstaan, kun je wellicht een toekomstige oorlog voorkomen.

Het Memory Vrijheidsmuseum neemt je stap voor stap mee in de ontwikkelingen van de Tweede Wereldoorlog: vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland, de partij van Hitler, tot en met de bevrijding van Overijssel. En hoe was het om te leven in Overijssel tijdens deze periode? En wat is de verbinding met het heden? Dit wordt allemaal behandeld in de vaste expositie van het museum. Voor iedere leeftijdsgroep een interessante en leerzame ervaring.

Lees ook
De 10 leukste uitjes in Overijssel

Wandelroutes

Naast alle ontzettend mooie dingen die je kunt aanschouwen en beleven op de Sallandse Heuvelrug, zijn er ook diverse wandelroutes. De routes gaan door bossen en over heidevelden. Kenmerkend zijn de hoogteverschillen en de prachtige uitzichtspunten. Als het mooi weer is kun je op sommige plekken wel tot in Duitsland kijken!

De kortste wandelroute over de Sallandse Heuvelrug is 2 kilometer en de langste is maar liefst 13 kilometer. En alles er tussen in!

Speelbos Sallandse Heuvelrug

Speelbos met tunnels bij de Sallandse Heuvelrug

Bij het buitencentrum vind je een geweldig speelbos waar kids de tijd van hun leven hebben. Van natuurlijke materialen zijn geweldige klimtoestellen gemaakt. Daarnaast zijn er tunnels, hellingen, bruggen en nog veel meer. Bovendien kunnen de kinderen hun eigen hut bouwen. Spannend!

Overnachten bij de Sallandse Heuvelrug

Bekijk alle accommodaties in Overijssel