Parkeren bij vliegvelden, waar moet je rekening mee houden?

Parkeren bij een vliegveld

Gepubliceerd door:
Mandy

Nu we onze reislust eindelijk weer volledig kunnen bevredigen gaan we meer op reis dan ooit tevoren. Alle opgespaarde centen kunnen weer uitgegeven worden aan die ene droomreis. Dit betekent dat we weer wat vaker een verre reis boeken en hierdoor ook vaker het vliegtuig pakken.

Heb jij een vliegreis geboekt? Vergeet dan niet te denken aan de reis richting de luchthaven. Om dit in goede banen te kunnen leiden gaan wij in dit artikel meer vertellen over het parkeren bij vliegvelden: een eenvoudige manier van reizen. Dit doen wij aan de hand van een aantal van de meest gestelde vragen van reizigers.

Hoe kan ik mijn auto parkeren?

Bord naar parking op een luchthaven

Een goede vraag, het parkeren bij een vliegveld ziet er immers wat anders uit dan het parkeren in bijvoorbeeld het centrum van een grote stad. Waar je in een stadcentrum simpelweg kan parkeren en te voet richting de plaats van bestemming kan, zijn er bij luchthavens nog andere mogelijkheden.

  • Parkeren op loopafstand: dit is vergelijkbaar met het eerder beschreven parkeren in een stad. Hierbij loop je echter richting de luchthaven en wordt het parkeren gecombineerd met kentekenherkenning, een inrijcode of een QR-code.
  • Shuttle parkeren: hierbij wordt je na het parkeren naar de luchthaven gebracht middels en zogeheten shuttleservice. Dit houdt in dat je met een bus(je) heen en weer wordt gereden. Deze service is altijd inbegrepen wanneer je een shuttle parking boekt.
  • Valet parkeren: hierbij wordt je auto direct bij de luchthaven overgenomen door een chauffeur die de auto vervolgens parkeert. De auto wordt tijdens het proces grondig geïnspecteerd en bij terugkomst ook weer teruggebracht naar de luchthaven.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Hand houdt autosleutel vast

Er zijn meerdere mogelijkheden waarvan de locatie op basis van de eerder beschreven parkeermethoden kan variëren. Kies je voor een parkeerplaats op loopafstand dan is het natuurlijk te verwachten dat de parkeerplaats naast de luchthaven is gevestigd. Bij een valet en shuttle parking zitten de parkeerplaatsen wat verder weg gevestigd.

  • Parkeren op de luchthaven: wanneer je kiest voor een parkeerplaats op loopafstand dan kan je er rekening mee houden dat de loopafstand kan variëren van 50 meter tot ongeveer 600 meter. Deze parkeerplaatsen worden in de meeste gevallen beheerd door de betreffende luchthaven en zijn dan ook zogeheten P-parkeerplaatsen. Er zijn echter uitzonderingen zoals bij Eindhoven Airport, waar ook andere bedrijven een parkeerplaats op loopafstand beschikbaar hebben.
  • Parkeren nabij de luchthaven: wanneer je kiest voor een valet of shuttle parking dan parkeer je nabij de luchthaven. De reistijd van beide parkeermethoden kan variëren van slechts 1 minuut tot ‘maar liefst’ 20 minuten. De reistijd is als het goed is altijd vermeld.  

Kan ik parkeren met een reservering?

Je kan zowel inclusief als exclusief reservering parkeren. Het is echter altijd aan te raden om vooraf een reservering te plaatsen. Niet alleen weet je op deze manier dat je gegarandeerd een plaats hebt, je kan met een online reservering ook nog flink besparen.

Via het platform Vliegen & Parkeren kan je eenvoudig de parkeermogelijkheden vergelijken. Iedere relevante luchthaven, voor Nederlandse reizigers, is hierbij beschikbaar. Je kan dus bijvoorbeeld het parkeren bij Schiphol vergelijken, maar ook het Dusseldorf Airport parkeren of het parkeren bij Charleroi Airport.

Heb je het aanbod vergeleken en de ideale parking gevonden? Dan kan je deze direct via Vliegen & Parkeren reserveren. Je ontvangt een bevestiging en voucher na het afronden van een reservering. Hierop vindt je alle gegevens van de gekozen parking en een beschrijving van het parkeerproces.

Wat kost het parkeren van mijn auto?

De tarieven kunnen onderling behoorlijk verschillen. Dit heeft te maken met verschillende variabelen.

  • Reisperiode: het is natuurlijk logisch dat je meer betaalt als je 20 dagen parkeert ten opzichte van een parkeertermijn van 10 dagen. Wat wel goed is om te weten dat de gemiddelde kosten per dag dalen naarmate je langer parkeert. Parkeren voor een weekendje weg is dus, relatief gezien, duurder dan wanneer je lang op reis gaat.
  • Seizoensgevoeligheid: net als vliegtickets betaal je tijdens het hoogseizoen en vakantieperiodes meer dan buiten deze periodes. De verschillen kunnen aanzienlijk oplopen.
  • Parkeervorm: omdat er verschillende methoden van parkeren zijn die elk een verschillend proces hebben, worden hier ook andere tarieven voor gerekend. Normaal gesproken is een shuttle parking het goedkoopst, gevolgd door een valet parking en een parking op loopafstand.
  • De luchthaven: de meeste kosten zijn gebaseerd op vraag en aanbod, dit is ook het geval bij airport parkings. Dit kan natuurlijk verschillen per luchthaven waardoor de ene luchthaven kenmerkend goedkoop is en de ander weer kenmerkend duur.

Ongeacht het seizoen is het goed om rekening te houden met kosten van een paar tientjes. Hierbij nemen we een parkeertermijn van 8 dagen (een week) als voorbeeld. Ons advies: bezoek Vliegenenparkeren.nl, selecteer je reisdata en kom er zelf achter wat je kwijt bent voor jouw reisperiode.