Camper huren voor beginners

Witte camper met fietsen aan een meer en bergen in de verte

Gepubliceerd door:
Mark

Wanneer je nog nooit een camperreis hebt gemaakt dan kan het best spannend zijn om dit voor het eerst te doen. Welke landen zijn het beste om de ultieme vrijheid van het camperleven te ervaren en waar moet je aan denken? Deze beginnersgids helpt je met de eerste stapjes.

Plan niet teveel in te korte tijd

Als je nog nooit in een camper hebt gereisd dan raden we aan om niet teveel te willen zien in een korte reisperiode. Een camper is erop gebouwd om niet supersnel van plek naar plek te gaan. Zeker als je de bergen doorkruist zal het even wennen zijn. Hij komt soms iets langzamer omhoog dan een normale auto.

Camper kopen of huren?

Campers aan een meer in Noorwegen

Voordat je een prijzige eigen camper koopt kun je het ook eens uitproberen via het huren van een camper. Je kunt ervoor kiezen om dit bij een bedrijf te doen, maar ook via particulieren is dit tegenwoordig steeds gebruikelijker.

Zeker de laatsten kunnen je uit eigen ervaring de do’s en don’ts uitleggen. Bij het huren zijn vaak alle benodigdheden zoals keukengerei inbegrepen. Vraag bij de verhuurder na welke andere spullen noodzakelijk zijn, ze zullen je graag helpen.

Welke plekken ga je bezoeken?

Bepaal van tevoren welke plekken je wilt gaan bezoeken. Zo kun je alvast een mooie route uitstippelen. Als je de bergen nog niet ziet zitten dan kun je kiezen voor België en Denemarken. Vind je het geen probleem om links te rijden dan kun je ook de oversteek maken naar Engeland of Ierland.

In Ierland is de Wild Atlantic Way een populaire route voor camperreizen. Deze brengt je via de kust langs adembenemende kliffen zoals de Cliffs of Moher, typisch Ierse dorpen en steden en verborgen stranden.

Overnachten met een camper

Wildkamperen met een camper tussen de bomen

Het mooie van een camper is dat je in sommige landen mag wildkamperen. Je zet hem neer en de vakantie is begonnen. In veel Europese landen mag dit helaas niet, maar in Noorwegen, Zweden en Finland vaak wel.

Hier geldt het allemansrecht, wat je het recht geeft om het land van iemand anders te gebruiken voor recreatie. Uiteraard moet je hier wel netjes met de natuur omgaan. In Noorwegen mag je 3 nachten achter elkaar op dezelfde plek overnachten. En in Finland mag dit 1 nacht zijn.

Wat is een geschikte camper

Bekijk vooraf welke camper voor je reis voldoet en in welke je mag rijden. Kijk naar het aantal zit- en slaapplaatsen en hoe groot en zwaar deze is. Bij sommige heb je namelijk ook nog een extra rijbewijs nodig. Dit is afhankelijk van het gewicht.

Sommige campers hebben een vast bed, soms moet je hem nog in elkaar zetten en bij andere heb je weer een apart slaapgedeelte boven in de camper. Denk na of je voor gemak kiest, iets meer werk of een klimpartij.

Bovenal is het reizen met een camper vooral genieten. Je kunt nagenoeg overal stoppen waar je wilt voor een picknick en overnachten op mooie plekken. En bevalt het je niet? Geen probleem, je staat binnen de kortste keren weer op een andere plek.