6 redenen om te vliegen vanaf Groningen Airport Eelde

Vleugel van een vliegtuig in de lucht

Gepubliceerd door:
Mandy

In het noorden van Drenthe, tussen Groningen en Assen, vind je het kleinste internationale vliegveld van Nederland: Groningen Airport Eelde. Voor mensen uit het noorden wel bekend maar ook vanuit de rest van het land makkelijk bereikbaar en eigenlijk het perfecte vliegveld om aan een welverdiende vakantie te beginnen!

Groningen Airport Eelde: klein maar fijn

Groningen Airport Eelde (GAE) is een klein vliegveld waar in het hoogseizoen zo’n 17 vluchten per week vertrekken naar heerlijke vakantiebestemmingen zoals Turkije, Spanje en Griekenland. In de winter kun je er naar zowel zon- als winterbestemmingen vliegen zoals de Canarische Eilanden en Zweden. Bij de meeste pakketreizen vanaf Groningen Airport Eelde zit een parkeerplaats al inbegrepen. Ideaal! Is parkeren bij jouw reis niet inbegrepen? Ook dan betaal je relatief weinig. Een week parkeren op GAE kost slechts Vanaf de parkeerplaats is het maximaal 5 minuten lopen naar de kleine terminal met restaurant en zonneterras waar je de vliegtuigen kunt zien aankomen en vertrekken.

Omdat ik zelf op ongeveer een kwartier van de luchthaven woon, vertrek ik zoveel mogelijk vanaf Groningen Airport Eelde. In de afgelopen jaren ben ik een paar keer naar Londen gevlogen, de Canarische Eilanden, Kos, een paar keer naar Turkije en naar Oostenrijk. Wat me opvalt is altijd hoe heerlijk relaxt het er is. Je hoeft niet 2 uur (of meer) van tevoren aanwezig te zijn, de rijen zijn kort en het supervriendelijke personeel staat er vaak al jaren waardoor je altijd bekende gezichten ziet. Gate zoeken? Dat hoeft niet want je stapt zo vanuit de terminal het vliegtuig in.

Keuze uit bestemmingen vanaf Groningen Airport Eelde

De haven van agios nikolaos op Kreta

De bestemmingen vanaf GAE wisselen regelmatig waardoor er altijd iets nieuws te kiezen is. Op dit moment is het mogelijk om te vliegen naar de volgende bestemmingen:

 • Antalya (Turkije)
 • Bodrum (Turkije)
 • Dalaman (Turkije)
 • Kreta (Griekenland)
 • Rhodos (Griekenland)
 • Guernsey (Kanaaleilanden, Verenigd Koninkrijk)
 • Jersey (Kanaaleilanden, Verenigd Koninkrijk)
 • Gran Canaria (Spanje)
 • Burgas (Bulgarije)

Daarnaast kun je in de winter naar Scandinavian Mountains in Zweden, dé uitvalsbasis voor een wintersportvakantie in zowel Noorwegen en Zweden. Waarschijnlijk is het vanaf volgend jaar weer mogelijk om naar Londen te vliegen, maar dat is nog even afwachten.

GAE als alternatief voor Schiphol

Vliegveld van Schiphol

De laatste tijd komt Schiphol regelmatig negatief in het nieuws door de enorme wachtrijen en problemen met de capaciteit van de beveiliging. Wie herinnert zich niet de beelden van ellenlange wachtrijen, het verbod om langer dan 4 uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn en de honderden verhalen van mensen die ondanks dat ze 4 uur van tevoren aanwezig waren, alsnog hun vlucht hebben gemist? De tijd dat het je kost om door de beveiliging van Schiphol te komen, is waarschijnlijk korter dan de rit vanaf je thuisadres naar Groningen Airport Eelde. En hoe klinkt 15, 20 minuten maximaal voor inchecken, beveiliging en paspoortcontrole in combinatie met gratis parkeren voor de terminal je in de oren?

Restaurant Bites

Even een hapje eten op de luchthaven voorafgaand aan je vlucht? Dat kan in het gezellige en vriendelijk geprijsde restaurant Bites. Een lekker broodje, een warme hap, kopje koffie of iets voor tijdens de reis… voor ieder wat wils. Én ze serveren heerlijke gebakjes van mijn favoriete banketbakker Gosselaar. Iedere ochtend staat de manager van het restaurant voor de deur van de bakker om de lekkerste taartjes uit te kiezen. Mijn favoriet als kenner die er misschien iets te veel heeft uitgeprobeerd? Het aardbeiengebakje maar ik kan ook de traditionele Drentse Zwerfkei van harte aanbevelen.

Het restaurant beschikt over een groot zonneterras waar je uitzicht hebt over het hele vliegveld en de vliegtuigen. Naast de normale vluchten vertrekken er dagelijks tientallen sportvliegtuigjes en privévluchten die je kunt zien opstijgen of dalen. Het is ook de perfecte plek om mensen uit te zwaaien of om je geliefde te spotten als je hem of haar komt ophalen. Mij geeft het echt een warm gevoel als het vliegtuig opstijgt en ik zie mijn moeder zwaaien vanaf het terras terwijl ze steeds kleiner wordt!

Winkelen op Groningen Airport Eelde

Oke, qua winkelaanbod kan GAE niet tippen aan de vele shoppingmogelijkheden van de grote luchthavens maar er is wel een klein winkeltje alias cafetaria waar je belangrijke dingetjes kunt kopen die je misschien bent vergeten, de krant of een tijdschrift kunt halen of een hapje en een drankje kunt doen. Ideaal!

Geen stress, geen rijen en direct genieten van je vakantie

In dit artikel hebben we al een aantal redenen benoemt waarom je echt eens zou moeten vertrekken vanaf Groningen Airport Eelde. Kort opgesomd:

 • Geen rijen
 • Parkeren op maximaal 5 minuten lopen
 • Vaak gratis parkeren,
 • Gemoedelijke sfeer
 • In een mum van tijd klaar met inchecken, beveiliging en paspoortcontrole
 • Direct klaar om op vakantie te gaan

Ik ben fan! Ooh en weet je? Ik schrijf dit vanuit het vliegtuig op de vlucht van Groningen naar Turkije 😀