Bologna: stad vol historie en dé perfecte bestemming voor een stedentrip

Historisch centrum van Bologna in Emilia-Romagna

Gepubliceerd door:
Mandy

Bologna ligt in de regio Emilia-Romagna in het noorden van Italië, op ongeveer twee uur rijden van haar bekende zustersteden Milaan en Venetië. Alle historische trekpleisters van de prachtige stad bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Bologna is een stad die binnen haar oude stadsmuren enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Italië aanbiedt. ‘De rode stad’ is indrukwekkend om te zien, met haar aardekleuren en rode tinten die de gebouwen sieren. Bovendien is een tripje richting Bologna niet duur, vanwege goedkope vliegtickets én omdat de stad minder bekend is bij toeristen dan bijvoorbeeld Florence of Rome. In dit artikel lees je waarom een Bologna een heerlijke bestemming is!

Due Torri: de twee scheve torens van Bologna

Due Torri, de twee scheve torens van Bologna in Italië

In het centrum van Bologna staan twee bekende torens, de ene nog schever dan de andere. De 97 meter hoge Torre Asinelli en de 48 meter hoge Torre Garisenda zijn hét symbool van Bologna. Beide dateren uit de middeleeuwen en deden dienst als uitkijktoren én als statussymbool voor de families Asinelli en Garisenda.

In de middeleeuwen stonden er naar schattig ongeveer 100 torens in de stad. Vandaag staan er nog 21 torens overeind. De Asinelli en Garisenda torens zijn bekend omdat ze op een plek staan waar de belangrijkste straten van Bologna bij elkaar komen en omdat ze hartstikke scheef staan.

De Asinelli toren staat 2,2 meter uit het lood en de Garisenda toren maar liefst 3,2 meter. Op een totale hoogte van 48 meter is dat behoorlijk. Zo staat dee Garisenda toren 3 keer zo scheef als de Asinelli toren. Le Due Torri ‘vallen’ bovendien elk een andere kant op, waardoor de torens extra scheef lijken. De Asinelli toren is de hoogste van Bologna. Je kan haar 498 treden beklimmen en bovenaan genieten van een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Piazza del Nettuno

Neptunusfontein op het Piazza del Nettuno

Het historische centrum van Bologna bevindt zich tussen Piazza Maggiore en het kleine en charmante Piazza del Nettuno. Hier vind je de Fontana del Nettuno, de fontein van Neptunus, de Griekse god van de zee. Het beeld van Neptunus, die met een koninklijke uitstraling de zeeën beheerst, samen met zijn zeenimfen de  Nereïden, zijn een werk van de bekende beeldhouwer Giambologna. Naast de fontein drinken toeristen en studenten ’s avonds hun biertjes alvorens richting het uitgaanscentrum rondom Via Zamboni te trekken. Het is de ideale plek om middenin de rode stad op een zonnig terras van een goed glas wijn te genieten. Op vijf minuten lopen vind je le Due Torri.

Piazza Maggiore en de Sint-Petroniusbasiliek

Piazza Maggiore in de oude stad van Bolgona

In het hart van de stad ligt Piazza Maggiore, het mooiste plein van de stad. Het oudste gebouw op het plein is het Palazzo del Podestà. Het bevindt zich in het noorden van Piazza Maggiore en deed begin 13e eeuw dienst als stadhuis. Momenteel wordt het gebruikt als toerismebureau.

Bezoek op Piazza Maggiore ook de indrukwekkende paleizen Palazzo dei Banchi, Palazzo d’Accursio en Palazzo dei Notai. Het indrukwekkendste gebouw is de Sint-Petroniusbasiliek aan de zuidelijke kant van de Piazza Maggiore. Het is de grootste kerk van de stad. Tijdens de bouw ervan dreigde de Basilica di San Petronio groter te worden dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, maar daar stak de regerende paus Pius IV een stokje voor.

De gevel toont een prachtig staaltje gotiek, terwijl de bovenkant uit roodbruine baksteen bestaat. De voorkant van de kerk is nooit volledig afgewerkt. In één van de zijkapellen hangt een slinger van Foucault, een slinger die de draaiing van de aarde bewijst. Aangezien Umberto Eco jarenlang hoogleraar was in de universiteit van Bologna, deed hij hier waarschijnlijk inspiratie op voor zijn meesterwerk ‘de slinger van Foucault’.

Via Pescherie Vecchie: het culinaire centrum van Bologna

Lekker eten bij een markt in Bologna

Deze straat is bekend als het culinaire centrum van Bologna. Bestel hier enkele heerlijke antipastas in restaurants als het bekende Salumeria Simoni of in de lokale Ceccarelli winkel.

Eén van de bijnamen van Bologna is ‘la grassa’, vrij vertaald ‘de vette’. De Bolognese keuken is de vetrijkste keuken van heel Italië. De plaatselijke koks werken graag met producten zoals boter, vlees, room en kaas. Ook stevige pasta’s, hartige vleeswaren, lekkere hammen en gerijpte kazen vullen hier de menukaarten. Je kan hier dus lekker eten en drinken!

De regio staat bekend omwille van de mortadella worst, de parmigiano Reggiano kaas, aceto balsamico en gevlochten grissini broodstengels. Dat alles wordt, nog voor de klok 12 uur geslagen heeft, gretig doorgespoeld met glaasjes sprankelende Lambrusco wijn of Pignoletto. Salute!

San Luca Basiliek

madonna di san Luca basiliek in Bologna

De basiliek van San Luca is erg bijzonder. Santuario Madonna di San Luca ligt bovenop een heuvel, waar je uitkijkt over Bologna en over de omliggende groene heuvels. Wie de basiliek wil bezoeken moet bereid zijn zo’n 4 kilometer te wandelen. De klim start eenvoudig, maar vanaf Meloncello start je de echte klim langs de muren richting San Luca. Eenmaal boven geniet je van een prachtige tuin met  een mooi uitzicht.

Er stond al zo’n 1000 jaar een kapel op de heuvel, maar de huidige kerk werd pas in 1723 gebouwd naar een ontwerp van Carlo Francesco Dotti. Je vindt binnenin schilderwerken van bekende Italiaanse meesters zoals Domenico Pestrini, Guido Reni en Vittorio Bigari. Er zijn ook verschillende beelden van Ango Pió te bewonderen.

Teatro Anatomico

Archiginnasio met het teatro anatomico

In Bologna vind je oudste universiteit ter wereld, de uit 1088 daterende Università di Bologna. Bologna was de stad waar de kennis van over de hele wereld samenkwam. Zo werd in  1636 het Palazzo dell’ Archiginnasio gebouwd, met daarin het Teatro Anatomico. Vanaf alle hoeken was er een mooi zicht op de ‘bühne’ in het midden van de zaal. Hier werden lichamen ontleed voor wetenschappelijke doeleinden. Het Teatro is goed bewaard gebleven, met cederhouten en gelaagde stoelen die een marmeren tafel omringen waarop lichamen werden ontleed. Let ook op het plafond. Daar zie je een gebeeldhouwde Apollo, de god van de geneeskunde, die naar beneden kijkt, over het dode lichaam en de wetenschappers heen.

Iets verder in de hal vind je de Aula Magna di Stabat Mater, een klasruimte uit de 18e eeuw. Ook de Biblioteca dell’ Archiginnasio, in het gelijknamige Palazzo, is de moeite. Deze bibliotheek is de belangrijkste bibliotheek van de regio Emilia-Romagna. Ook het gebouw zelf is van een indrukwekkende schoonheid.

Palazzo Poggi

Palazzi Poggi met de universiteit van Bologna

Palazzo Poggi bevindt zich, net als Palazzo dell’ Archiginnasio in de Università di Bologna. Het paleis is het hoofdgebouw van de universiteit. In Palazzo Poggi bevindt zich het kantoor van de rector, de museumcollectie van de universiteit en de universiteitsbibliotheek.

Zowel het gebouw zelf als het binnenplein zijn de moeite waard. Je vindt in het museum verschillende collecties, waaronder een uitgebreide collectie van opgezette dieren. Er staan ook wassen beelden van personen. Speciaal is de tentoonstelling over verloskunde, waar verschillende modellen staan van foetale posities. Artsen en verloskundigen konden vroeger deze modellen bestuderen, om zo te leren wat er mis kon zijn met de foetus en zo het leven van moeder en kind te redden.

Giardini Margherita

Giardini Margherita park met fonteinen

Giardini Margherita is het grootste en populairste park van Bologna. Het ligt wat verstopt buiten het centrum van de stad, op Viale Gozzadini. Het park werd in 1879 aangelegd om de inwoners een mooi stadspark aan te bieden, naar het voorbeeld van andere Italiaanse en Europese steden.

Het park is zo’n 26 hectare groot. Je vindt er romantische paden, grote vijvers en een speeltuin voor de kinderen. De uitgestrekte grasvelden zijn ideaal om te relaxen en om een bruin kleurtje op te doen.  

Piccola Venezia of Little Venice

Canale delle Moline in piccola venezia

In de straat Via Piella 18 vind je ‘Piccola Venezia’. Het is een klein raampje waardoor je een aantal sprookjesachtige huisjes kan bekijken langs het Reno Canal. Het wordt ‘Little Venice’ genoemd omdat wie uit het raampje kijkt, zich even in Venetië waant. Het raampje en het Reno Canal maken deel uit van het uitgebreide kanalennetwerk door Bologna.

Kathedraal van Bologna

San Pietro kathedraal van Bologna, Italië

Veel mensen denken dat, vanwege van de ligging en de grootte, de Sint-Petroniusbasiliek de belangrijkste kerk van Bologna is. Dat is niet het geval. De Cattedrale Metropolitana di San Pietro, de Kathedraal van Bologna, is de plek waar het aartsbisdom zetelt.

De kathedraal bevindt zich aan de Via dell’Indipendenza en dateert uit de twaalfde eeuw. In de 16e en 17e eeuw werden enkele aanpassingen doorgevoerd, waardoor de kathedraal nu als een barok bouwwerk oogt. Het wordt beschouwd als een meesterwerk onder de rooms-katholieke architectuur. Bezoek in de kathedraal zeker de indrukwekkende Cappella Maggiore.

Pinacoteca Nazionale di Bologna

Bologna heeft verschillende interessante musea te bieden. De Pinacoteca Nazionale di Bologna wordt hier als een van de belangrijkste musea van Italië gezien. In de toonzalen valt op dat het hier hoofdzakelijk religieuze schilderkunst uit de regio Emilia betreft. Je vindt er werken van de dertiende- tot de achttiende eeuw.

De collectie kunst bestond oorspronkelijk uit acht altaarstukken van de verloren gegane Maria Magdalenakerk. Later werd de collectie aangevuld met kunstwerken uit legaten. Enkele bekende kunstenaars zijn Rafaël Santi, Lorenzo Costa en Guido Reni. Ook de vele fresco’s uit de Oudheid en de Middeleeuwen zijn indrukwekkend. Vele kunstwerken werden tijdens het regime van Napoleon Bonaparte ontvreemd uit de Pinacoteca en werden uitgestald in het Louvre.

Piazza Guiseppe Verdi

Palazzo Paleotti en Palazzo Gotti

Piazza Giuseppe Verdi is het kloppend hart van de studentenwijk. Je vindt hier tientallen kraampjes die street food, drankjes en cocktails aanbieden. In de buurt van het plein vind je enkele belangrijke straten: Via Giuseppe Petroni, Via dei Bibiena, Largo Resighi, Via de Castagnoli en Via del Guasto.

Het plein bevat ook enkele waardevolle gebouwen. Zo vind je er Palazzo Paleotti. In de negentiede eeuw woonde hier Aurelio Saffi, een belangrijke persoon in de strijd voor de Italiaanse eenwording. Momenteel wordt het gebouw gebruikt als studiezaal. Je vindt er ook het Teatro Communale di Bologna, waar het gemeentebestuur is gevestigd.

L’Antico Ghetto Ebraico

Joods getto van Bologna

Dit getto stamt uit de 16e eeuw. De Joodse gemeenschap van Bologna leefde hier sinds het jaar 1555. Toen werden Joden verplicht hier te leven door een pauselijk bevel. Ze bleven hier wonen tot 1593, toen ze definitief uit de stad werden verdreven. Negenhonderd mensen verlieten de stad en mochten twee eeuwen lang de stad Bologna niet meer binnen.

De voormalige synagoge in de wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. In de smalle steegjes en overdekte bruggen is de sfeer van weleer nog te vinden. De oude stadstoegangen naar de Joodse wijk vind je op de kruising tussen Via del Carro en Via Zamboni. Je vindt hier ook het Joods Museum van Bologna.

In het ghetto vind je tegenwoordig mooie ambachtelijke ateliers en indrukwekkende paleizen die ooit toebehoorden aan rijke Joodse bankiers en ondernemers.

Piazza Santo Stefano

Piazza Santo Stefano met basilica di sante stefano

Het autovrije plein Piazza Santo Stefano is een verademing in het drukke centrum van Bologna. De Piazza voelt als een oase van rust. Het plein is vernoemd naar de kathedraal die zich hier bevindt: de Basilica di Santo Stefano. De kathedraal staat lokaal bekend als Sette Chiese (Zeven Kerken) en Santa Gerusalemme (Heilig Jeruzalem).

Basilica Santuario di Santo Stefano is een historisch complex van kerken, kloosters en graftombes rondom een centrale binnenplaats. Het is er rustig en weinig toeristisch, wat het een ideale plek maakt om ontspannen de religieuze kunst te bewonderen.

De basiliek werd gebouwd op een eeuwenoude tempel gewijd aan de godin Isis. Het complex zelf dateert uit de periode van het Romeinse rijk. In de Chiesa dei Santi Vitale e Agricola zie je nog Romeins metselwerk en reliëfs uit die tijd verwerkt in de architectuur. Ook de sarcofagen van Sint-Vitale en Sint-Agricola zijn versierd met gedetailleerde reliëftekeningen van herten en leeuwen.

Dankzij de rustige sfeer vormt dit complex een vredige plek om een rustige middag door te brengen.

Museo della Storia di Bologna

Palazzo Pepoli in Bologna, Italië

Het Museo della Storia di Bologna staat bekend als het interessantste museum van de stad. Het vertelt je de geschiedenis van Bologna in diverse interactieve tentoonstellingen. Er zijn ook spelletjes en displays afgestemd op kinderen, die de geschiedenis op speelse manier vertellen.

Met een audioguide krijg je veel informatie, maar je kunt het museum ook gerust bezoeken zonder gids. De tentoonstelling is ontworpen door de wereldberoemde ontwerper en architect Mario Bellini. Het museum bevindt zich in Palazzo Pepoli. Het is opgebouwd rond belangrijke symbolische figuren, anekdotes en thema’s uit de geschiedenis van Bologna.

Op naar Bologna!

Zonsondergang bij Palazzo d'Accursio en de Basilica di San Petronio

Bologna is een schitterende stad en de perfecte bestemming voor een leuke stedentrip. De combinatie van eeuwenoude architectuur, talloze bezienswaardigheden en een rijke eet- en drinkcultuur maken het een stad waar je niet snel uitgekeken bent. Bovendien is Bologna een stuk minder bekend dan Rome, Milaan of Florence, waardoor je er minder toeristen vind en kunt genieten van het authentieke Italiaanse leven.