15 redenen om nú je vakantie naar Kreta te boeken

Uitzicht op de oude haven van Chania op Kreta, Griekenland

Gepubliceerd door:
Mandy

Misschien ken je Kreta van “Oh Oh Cherso”, en dan denk je natuurlijk aan feestende jongeren. Maar Kreta is zo veel meer dan dat: dit grootste van de Griekse eilanden heeft enorm veel te bieden voor een heerlijke vakantie.

In slechts 3 uur vliegen vanaf Schiphol zit je al op dit prachtige Griekse eiland.

Badplaatsen, bergdorpen, beeldschone natuur, archeologische opgravingen en uiteraard lekker eten: Kreta heeft het allemaal. Vooral in het zuiden en westen van Kreta kun je ontsnappen aan de feestende jongeren en het massatoerisme.

Ben je op zoek naar de ideale zonvakantie? Dan moet je absoluut op Kreta zijn. In dit artikel vind je de beste vakantie Kreta tips.

Stranden

Het strand van Elafonisi met roze zand op Kreta, Griekenland

Tijdens een zonvakantie Kreta mag lekker luieren op het strand natuurlijk niet ontbreken. Er zijn talloze prachtige stranden te vinden. Wij geven je hier 4 van de mooiste, dus pak ook je camera in om deze droomplekken vast te kunnen leggen!

Balos Beach

Uitzicht over Balos Beach op Kreta, Griekenland

Velen noemen Balos Beach het mooiste strand van Kreta. Met zijn poederzand en groenblauwe water heeft deze afgelegen lagune een paradijselijk uiterlijk. Balos Beach, en het gebied eromheen, is zelfs een beschermd natuurgebied. Er komen namelijk zeldzame planten en dieren voor, zoals de bedreigde Caretta caretta zeeschildpad en Mediterrane monniksrob Monachus monachus.

Het strand van Balos is voor een groot gedeelte een georganiseerd strand, met ligbedjes en parasols. Ook kun je er snacks en drinken krijgen. De weg ernaartoe is wel wat ruig als je een kleinere auto hebt. Gelukkig gaat er ook een boot naartoe, vanuit de haven bij Kastelli Kissamos.

Elafonissi

Roze zand op het strand van Elafonissi op Kreta, Griekenland

Wil je weten hoe een van de mooist gekleurde stranden ter wereld eruitziet? Breng dan een bezoek aan het strand van Elafonissi. Dit strand heeft prachtig wit zand, dat bij kalme zee en weinig wind roze kleurt! Een mooi trucje van Moeder Natuur, dat veroorzaakt wordt door de schelpjes die er liggen.

Net uit de kust ligt het schiereilandje Lafonissi, waar je een vuurtoren en een kerkje vindt. Vanaf het vasteland loopt een zandpad, waarover je naar dit eilandje kunt lopen. Het kristalheldere water is op dit stuk erg ondiep, wat het perfect maakt voor kinderen.

Preveli Beach

Uitzicht over Preveli Beach op Kreta, Griekenland

Als je op zoek bent naar een strand dat in elke reisgids zou kunnen staan, dan moet je absoluut naar Preveli, aan de zuidkust. Hier vind je namelijk een prachtig palmenstrand, een rivier die in zee uitmondt én een klooster dat aan het einde van de 16e eeuw werd gesticht.

Je kunt naar Preveli toe met een boot vanuit Agia Galini en Plakias. Je kunt er ook met de auto komen, maar dan moet je wel via trappen de berg aflopen. Een pittige wandeling, maar het uitzicht is fenomenaal!

Preveli is een betoverende plek, die zeker de moeite van het bezoeken waard is. Het is in de zomer wel erg druk op het strand, dus houd daar rekening mee.

Vai

Uitzicht over het palmbos en het strand van Vai op Kreta, Griekenland

Helemaal in het oosten van Kreta vind je het paradijselijke strand van Vai. De naam komt van vaia, wat palmtak betekent. Vai ligt namelijk aan een zeer oud palmenbos, dat tegenwoordig een beschermd natuurgebied is.

Op het prachtige zandstrand zijn ligbedjes en parasols te huur. In de prachtige blauwe zee kun je waterskiën, snorkelen en duiken.

Zorg wel dat je er op tijd bent, want het is een populair strand. En terecht!

Steden

Witte scooter op de boulevard van Chania op Kreta, Griekenland

Dagjes aan het strand zijn op Kreta fantastisch af te wisselen met een bezoek aan een van de vele karakteristieke dorpen en sfeervolle steden.

Agios Nikolaos

Gekleurde huizen aan de kade van Agios Nikolaos op Kreta, Griekenland

Vanaf Heraklion Airport ben je in zo’n 50 minuten rijden bij de populaire badplaats Agios Nikolaos. Hier vind je schilderachtige smalle straatjes, winkeltjes en restaurants met terrasjes.

Ook is er een binnenmeer: Voulismeni. Omdat Agios Nikolaos tegen een heuvel is gebouwd, wordt Voulismeni omringd door hoge rotswanden. Bijzonder detail: er wordt beweerd dat het meer bodemloos is en daarom mag je niet in het meer zwemmen.

Bekijk alle vakanties naar Agios Nikolaos

Chania

Boulevard van Chania op Kreta, Griekenland

Chania is een van de meest pittoreske en gezellige plekken van Kreta. In de oude stad zorgen de invloeden van verschillende culturen voor een bijzondere sfeer. Bovendien heeft Chania de langste havenpromenade van Kreta.

De mooiste delen van de stad zijn de gebieden aan de Venetiaanse en oude haven en de oude binnenstad. Deze ligt gedeeltelijk binnen de oude Byzantijnse stadsmuur en gedeeltelijk binnen de Venetiaanse stadsmuur. Je wandelt hier door smalle steegjes, langs traditionele huizen, monumenten en kleurrijke gebouwen.

Ook als je van winkelen houdt, kun je in Chania je hart ophalen. In de winkels kun je volop lokale producten kopen en er is een grote markthal, de Dimotiki Agora.

De oude Venetiaanse haven is een van de populairste plekken van Chania. Hier kun je plaatsnemen op een van de vele terrassen, met uitzicht op fleurige gebouwen, de vuurtoren en fort Firka.

Bekijk alle vakanties naar Chania

Matala: hippiehotspot

Kleurrijke straat in Matala op Kreta, Griekenland

Aan de zuidkust van Kreta ligt de badplaats Matala. Deze plaats werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen krijtrotsen met talrijke gaten (antieke grafkamers) die deze plaats een karakteristiek gezicht geven.

In de jaren 60 was Matala het domein van de hippies. Als je goed kijkt, kun je peace-tekens en Yin en Yang- symbolen vinden op de rotswanden. Tegenwoordig mag je de holen overdag bezoeken, maar ’s avonds wordt alles afgesloten.

De prachtige baai waaraan Matala ligt, is smal en opent zich naar het westen. Dit zorgt voor een adembenemende zonsondergang.

Bekijk alle vakanties naar Matala

Rethymnon

Haven van Rethymnon op Kreta, Griekenland

Rethymnon stad ligt aan de noordkust van Kreta en kenmerkt zich door de Venetiaanse haven, het lange, brede zandstrand, de gezellige boulevard en de oude binnenstad.

Die oude stad is bijna helemaal gebouwd door de Venetianen en het is een van de best bewaarde oude steden van Kreta. Je loopt hier door een wirwar van straten en steegjes, langs bogen en stenen trapjes. Ook vind je hier veel gezellige restaurantjes en leuke Griekse winkeltjes.

Als je in Rethymnon bent, mag je de Venetiaanse haven, het archeologisch museum, de burcht Fortezza, de Rimondi-fontein en de Agios Frankiskos-kerk niet missen. Deze plekken slingeren je terug in de tijd en je kunt er prachtige plaatjes schieten.

Elk jaar vindt begin juli het Cretan Diet Festival plaats, waar de producten van Kreta gepromoot worden. Dit is een culinaire en culturele ervaring met lokale producten waar proeven centraal staat.

Bekijk alle vakanties naar Rethymnon

Bezienswaardigheden Kreta

Wandschilderingen bij het Paleis van Knossos op Kreta, Griekenland

Kreta heeft een rijke culturele geschiedenis en daar is nog veel van terug te zien. Je vakantie op Kreta is niet compleet zonder een aantal historische plekken te bezoeken. Wij geven je een paar van de meest indrukwekkende.

Paleis van Knossos

Paleis van Knossos op Kreta, Griekenland

5 kilometer ten zuiden van Heraklion ligt Knossos, een van de oudste steden van Europa. Als je hier rondloopt, ga je zo’n 4000 jaar terug in de tijd, want de vesting en dit paleis worden gezien als het centrum van de Minoïsche beschaving.

Het paleis van Knossos speelt een avontuurlijke rol in de Griekse mythologie. Volgens de verhalen woonde koning Minos in dit paleis. Nadat zijn zoon was gedood in Athene, besloot Minos dat hij wraak wilde. Daarom liet hij een labyrinth bouwen bij zijn paleis, waarin hij de Minotaurus (half stier, half mens) liet opsluiten. Elk jaar moest Athene 7 jongens en 7 meisjes naar Kreta sturen. Zij werden dan in het labyrint opgesloten en dienden zo als voedsel voor de Minotaurus.

Archeoloog Arthur John Evans is decennialang bezig geweest om de ruïnes van dit paleis weer op te bouwen. Saillant detail: er is veel kritiek op zijn reconstructie. Sommige moderne archeologen verwijten Evans dat hij wel erg veel fantasie gebruikte bij zijn reconstructie. Ook zeggen ze dat zijn reconstructie willekeurig is en schade toebrengt aan de Minoïsche structuur, omdat hij veel beton en staal heeft gebruikt.

Feit is wel dat je nu, dankzij zijn werk, de prachtige overblijfselen van het grote paleis van koning Minos, de villa’s, het theater, grote kruiken en de graven kunt bewonderen. Voor informatie over openingstijden en ticketprijzen kun je op de site van het Ministerie van Cultuur en Sport terecht.

Spinalonga

Het fort op het eiland Spinalonga op Kreta, Griekenland

Het eilandje Spinalonga kent een lange, aangrijpende geschiedenis. Het is bezet geweest door de Venetianen, die er een imposant fort bouwden. Daarna is het in Turkse handen geweest. In 1903 wees de Griekse regering het eiland aan als leprakolonie, waar mensen met lepra naartoe werden verbannen. De leprakolonie bleef tot 1957 bestaan.

Tegenwoordig kun je zien waar de leprozen woonden, het ‘ziekenhuis’ bekijken, de kerk en de graven. Het is in de zomer slim om vroeg in de ochtend naar Spinalonga te gaan, omdat het er dan erg druk kan zijn. Met een bootje vanuit Agios Nikolaos, Elounta of Plaka vaar je er zo naartoe. Voor georganiseerde tours kun je op de site van Get Your Guide kijken.

Archeologisch museum van Heraklion

Archeologisch museum van Heraklion op Kreta, Griekenland

Het Archeologisch Museum van Heraklion is een van de grootste en belangrijkste musea van Griekenland. Sterker nog, het is een van de belangrijkste musea van heel Europa.

Je vindt hier de grootste collectie Minoïsche voorwerpen van alle musea wereldwijd, met topstukken zoals de Prins van de Lelies, Schijf van Phaestos en de Minoïsche Slangengodinnen.

In dit museum krijg je ook een goed beeld van het leven op Kreta tijdens de andere tijdperken. Informatie over openingstijden en ticketprijzen staan op de site van het museum.

Arkadi-klooster

Het Arkadi-klooster op Kreta, Griekenland

Centraal op Kreta vind je het Arkadi-klooster, het beroemdste klooster van het eiland. Tegenwoordig is het een oase van rust, tussen de heuvels en olijfboomgaarden.

In 1866 woedde hier echter een belangrijke onafhankelijkheidsstrijd tegen de Ottomanen, waarbij uiteindelijk een grote groep Kretenzers zichzelf heeft opgeblazen.

Voor de Kretenzers is Arkadi het symbool van vastberadenheid om de toekomst in eigen hand te hebben. De resten van de kruitkamer, de kogelgaten, granaatinslagen en verbrokkelde muren herinneren nog aan de strijd die hiervoor geleverd is. Het klooster is alle dagen tegen betaling te bezoeken.

Actief in de natuur tijdens je vakantie op Kreta

Vrouw met rugzak kijkt uit over Balos beach op Kreta, Griekenland

Tijdens een vakantie op Kreta kunnen ook natuurliefhebbers hun hart ophalen. Naast de ontelbare prachtige stranden zijn er op het eiland ook bergen, valleien, kloven en hoogvlaktes te vinden. Wil je er dus iets actiever op uit? Wij geven je een paar plekken die je niet mag missen.

Samariakloof

Toeristen in de Samariakloof op Kreta, Griekenland

In de zomermaanden (afhankelijk van het weer) is deze kloof van 16 km lang open. De ingang is op de Omaloshoogvlakte, op zo’n 1250 meter hoogte.

In de eerste 3 kilometer van de wandeltocht daal je ongeveer 750 meter af over een in de rotsen gehakt pad dat vrij steil naar beneden loopt. Gelukkig heeft dit pad veel houten treden en een houten hek. Het wordt dan ook wel de Houten Trap genoemd.

Gemiddeld doe je zo’n 4 tot 6 uur over de tocht van ongeveer 16 kilometer, waarvan 13 kilometer door de kloof loopt. Je eindigt in het kustplaatsje Agia Roumeli. Vanaf daar varen boten naar Chora Sfakion en Paleochora.

Het is ook mogelijk met een boot naar Agia Roumeli te varen en vanuit daar de Samariakloof in te lopen.

Kloof van Kourtaliotis

Vrouw passeert een kleine kloof van de Kourtaliotis kloof op Kreta, Griekenland

In het zuiden van Kreta ligt de indrukwekkende Kourtaliotiko-kloof, of Kloof van Kourtaliotis. Hij loopt tussen de bergen Kouroupa en Xiro Oros door. De kloof dankt zijn naam aan het geluid van het slaan van de wind tegen de rotsen. Dit lijkt op het geluid van castagnetten, kourtalis in het Grieks.

Je kunt hier een geweldige wandeling maken, langs steile, hoge rotsen, dichte begroeiing en prachtige watervallen. Op sommige plaatsen gaat de wandeltocht van ruim 4 uur door water dat tot aan je knieën of heupen kan komen. Daarom kun je hier alleen in juli en augustus lopen. De kloof begint bij het dorp Koxare en eindigt bij Preveli Beach.

Lassithi-hoogvlakte en Grot van Zeus

Uitzicht over de Lassithi-hoogvlakte op Kreta, Griekenland

De Lassithi-hoogvlakte ligt op 850 meter hoogte tussen de Dhikti- en Selenaberg. Door de geweldige uitzichten is de weg ernaartoe spectaculair. De vlakte kenmerkt zich door de honderden windmolens, die vroeger gebruikt werden om water uit de grond te pompen.

Ook zijn er veel traditionele dorpjes te vinden, die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je vakantie Kreta. In het noorden van de vlakte, bij het dorp Psichro, lopen 2 wandelpaden die je in ongeveer 20 minuten naar de Grot van Zeus brengen. Volgens de mythologie is oppergod Zeus hier geboren. De wandelpaden zijn redelijk steil, dus je moet goed ter been zijn.

De grot is erg diep en via 2 trappen (200 treden) kun je helemaal naar beneden lopen. De grot is mooi verlicht en binnen kun je schitterende stalactieten en stalagmieten zien.