De eerste keer wintersport: zo bereid je je goed voor

Skigebied Sölden in Oostenrijk

Gepubliceerd door:
Mark

Wanneer je voor het eerst gaat wintersporten is dat ontzettend spannend. Want je hebt eigenlijk geen idee wat je te wachten staat. Je hoort de verhalen misschien al jarenlang aan maar hoe de hoogte, de sneeuw en de kou daadwerkelijk zijn, dat ga je nu ervaren.

Voor een eerste wintersport is voorbereiding de sleutel tot succes. En omdat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet, helpen we je hier graag bij!

Dress for succes

Vrolijke familie op wintersport

Slecht weer bestaat niet, maar wel slechte kleding. Wintersport is niet koud. Maar wanneer je je niet goed kleedt loop je wel het risico om kou te lijden. En dat wil je voorkomen. Goede wintersportkleding dus. Een goede wintersport outfit bestaat uit laagjes (thermokleding, fleece en een winddichte en waterdichte jas en broek).

Lenen, huren en tweedehands

Kleding voor wintersport

Waarschijnlijk hoor je bij bovenstaand punt de kassa’s al rinkelen. Think twice. Waarschijnlijk is er genoeg goede kleding om je heen verkrijgbaar die niet zoveel kost. Misschien kan je iets lenen van een buurvrouw, vrienden of kennissen.

Marktplaats biedt ook vaak uitkomst en anders zijn er ook nog wintersportbeurzen voor tweedehandskleding. En voor alles geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Liever twee paar goede sokken die je op de hand moet wassen, dan 10 paar van de Hema.

Over de aanschaf van diepte-investeringen zoals ski’s en skischoenen (of snowboard), hoef je al helemaal niet na te denken. Lekker huren. Dat scheelt een hoop geld en geeft je de gelegenheid om verschillende modellen uit te proberen.

Investeer tactisch in je wintersport outfit

Skihelm en handschoenen

Maar er zijn ook spullen waar je beter niet op kan bezuinigen. Je skihelm is hier een perfect voorbeeld van. Een skihelm beschermt een cruciaal deel, namelijk je hoofd. Dat wil je koste wat het kost goed beschermen. Een gebroken arm of been herstelt wel, maar hoofdletsel is al snel een ander (en veel vervelender verhaal). Kortom, bezuinig niet op je skihelm.

Koop ook nooit een tweedehands skihelm. Je weet niet wat er met deze helm is gebeurd en wat voor effect dit heeft op de helm. Zo is een skihelm die ooit gevallen is al niet veilig meer… Een goede skihelm vraagt om een investering van minimaal 100 euro.

En datzelfde geldt eigenlijk voor een skibril. Een skibril beschermt je ogen en zorgt ervoor dat je goed zicht hebt op de piste, ook bij slecht weer. Met een tweedehands skibril is niks mis. Zolang je hem maar controleert op krassen.

Let er gelijk even op of je skibril goed aansluit bij je skihelm. Want niks is zo vervelend als een stuk ontbloot voorhoofd tussen je helm en bril.

Houdt de aanbiedingen in de gaten

Wintersport in de alpen

Voor een eerste wintersport heb je niet veel nodig. Een klein skigebied biedt al voldoende uitdaging. Waar je heengaat, maakt dus (nog) niet zoveel uit. Hou daarom de aanbiedingen in de gaten en kies voor een voordelig skigebied. De grotere (en doorgaans duurdere) skigebieden komen wel tegen de tijd dat je kilometers kan knallen.

Kies klein en fijn

Wintersport in Fins Lapland

Het voordeel van kleinere skigebieden is vaak dat ze wat minder druk bezocht zijn. En een rustige piste is precies waar jij als beginnende wintersporter behoefte aan hebt. Geen wintersporters die keihard naar beneden knallen, moeilijke skiroutes of pistes die aan het einde van de dag vol liggen met hobbels.

Kies jouw wintersport zorgvuldig

Langlaufen in Lapland, Finland

Skiën, boarden of langlaufen. Kies zorgvuldig met welke wintersport jij wilt beginnen. Langlaufen vergt de kleinste investering. Je hebt geen skipas nodig, het materiaal is een stuk voordeliger en na twee uur les ben je klaar om zelfstandig op pad te gaan.

Skiën en snowboarden vragen om een grotere investering, maar brengen je ook veel sneller op meer plaatsen. Daarbij zijn deze sporten minder intensief en makkelijker in een groep te ondernemen.

Neem les

skiles op wintersport

Welke wintersport je ook kiest, ga op les. Echt niemand kan van zichzelf skiën of boarden. En de mensen die beweren dat ze dat wel kunnen zijn waarschijnlijk een gevaar voor zichzelf en andere op de piste. Lessen bij een skischool zijn prijzig, maar betalen zich uiteindelijk echt terug.

Wil je echt geen les hebben als je op wintersport bent? Kies dan voor lessen in Nederland. In een skihal of op de borstelbaan kan je behoorlijk wat techniek leren. En dan kan je straks, tijdens je wintersport, lekker de berg op.

Maar voel je je nu toch nog een beetje onzeker bij het uitstappen van de skilift? Twijfel dan niet en vraag de plaatselijke skischool om hulp. Dat is tenslotte waarvoor ze er zijn.

Ken je grenzen

https://www.facebook.com/longwayhomenl/videos/410870282399289/

Iedereen die ooit begon met wintersport kent het: je gaat lekker, steeds een beetje beter en het moment dat je je vrienden bij kan houden komt steeds dichterbij. Je wil zo graag, maar dan slaat het noodlot toe. Trillende benen, koude handen en verminderde controle over je skies.

Op dat moment kan je twee dingen doen. Doorzetten of rust nemen. Het eerste is aantrekkelijk. Maar het tweede is de beste keuze. De hoogte, de inspanning en de sportiviteit eisen hun tol.

Door je grenzen te kennen en te accepteren, kom je uiteindelijk verder. Hoe moeilijk het soms ook is. Dus zoek een berghut op, neem een warme chocolademelk en ga vroeg naar bed. Je zult zien dat het de volgende dag een stuk beter gaat.

Ontspannen als een pro

Aperol Spritz tijdens de Apres-ski op wintersport

Wintersport is niet alleen maar keihard werken, het is vooral vakantie. Dus neem lekkere pauzes, ga vanaf de piste de apres ski of de sauna in. En vergeet niet om te rodelen of de sleeën. Lees een goed boek of magazine, geniet van het uitzicht vanaf de bergtop en adem de frisse en ijskoude lucht tot diep in je longen.

Wintersport is een geweldige ervaring, dus geniet met al je zintuigen. Zo kan je langer nagenieten als je straks weer terug bent. En weer een jaar moet wachten totdat je weer mag. Want dit wordt dan misschien je eerste wintersport. Het zal zeker niet je laatste zijn!