10 onmisbare tips en travel hacks voor het inpakken van je koffer

Jonge vrouw met bloemetjesjurk zit op een koffer die niet meer dicht wil door teveel kleding en schoenen

Gepubliceerd door:
Mark

Op zoek naar inpak tips voor je koffer of rugzak? Door de jaren heen hebben wij veel gereisd en weten we inmiddels waar je op moet letten bij het inpakken van je koffer.

Wij vertellen wat je nodig hebt en geven dé tips om ruimte en gewicht in je koffer te besparen. Natuurlijk wel zo handig met die buitensporige prijzen voor ruimbagage tegenwoordig.

Tip 1: bekijk de voorwaarden van je vliegtuigmaatschappij

Zoveel vliegtuigmaatschappijen, zoveel voorwaarden. Elke organisatie hanteert weer zijn eigen regels op het gebied van de maten en het gewicht van je koffer en handbagage koffer of rugzak. En het fraaie is dat het per jaar weer kan verschillen.

Controleer de voorwaarden vooraf, zodat je zeker weet wat je wel en niet mag.

Tip 2: maak een checklist voor het inpakken

Om overzicht te houden kun je een checklist maken met alle spullen die je mee wilt nemen. Je kunt deze lijst op je computer bewaren en zo nodig aanpassen, zodat je hem altijd weer bij de hand hebt voor een volgende reis. Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden van standaard lijsten.

In sommige landen is het nodig om een reisstekker bij je te hebben. Bekijk van te voren welk type stekker ze in het vakantieland gebruiken. Bij winkels zoals de Action heb je voor weinig geld al een prima reisstekker die voor alle landen te gebruiken is.

Man drukt een stekkerdoos aan met veel aangesloten elektronica

Wij nemen zelf ook altijd nog een kleine stekkerdoos mee. Zo hebben we maar 1 reisstekker nodig en hebben we 3 stopcontacten voor onze elektronica.

Ben je klaar met inpakken? Controleer je lijst nog een laatste keer. Het zal je helpen om goed in slaap te komen zonder na te denken of je iets wel of niet hebt ingepakt.

Tip 3: rol je kleren op en doe zware spullen onderin

Oprollen? Jazeker! Door je kleren op te rollen in plaats van te vouwen zal het je lukken om ruimte te besparen in je koffer. Opgerolde kleren nemen namelijk minder ruimte in beslag.

Een extra voordeel is dat je met minder kreuken in je kleding je vakantiebestemming zal bereiken. Stop ook een geurzakje in je koffer voor een frisse geur.

Opgerolde roze kleding van een vrouw en zonnebril in een koffer

Heb je ook een paar schoenen in je koffer? Stop hier dan al je sokken in. Het is zonde om die loze ruimte nergens voor te gebruiken. En heb je iets breekbaars zoals bijvoorbeeld een zonnebril dan kun je die in dikke sokken stoppen en vervolgens in je schoenen.

De zwaarste spullen kun je het beste aan de kant van de wielen van de koffer leggen. Het zwaarste gewicht zit dan automatisch onderin de koffer wat het rollen een stuk gemakkelijker maakt. Daarnaast zal je koffer dan niet zo snel omvallen.

Tip 4: gebruik je handbagage voor onmisbare spullen

Niets zo vervelend als het ontbreken van je koffer bij aankomst op het vliegveld. Je zal maar net daar je belangrijke spullen in hebben zitten. Wij zorgen altijd dat we de meest waardevolle spullen in onze handbagage meenemen. Denk aan medicijnen, reispapieren, elektronica en wat voor jou belangrijk is.

Stop een briefje met je naw-gegevens in je koffer. Mocht je koffer zoek raken en het label zit er ook niet meer aan, dan kunnen ze je toch weer terug vinden via de contactgegevens.

Tip 5: stop je vloeistoffen in een doorzichtige gripzak

Vloeistoffen in een doorzichtig gripzakje in een koffer met kleding

Je mag vloeistoffen niet los in je handbagage meenemen. Dit moet in een doorzichtige zak gestopt worden. Niet zo handig als je daar pas bij de tassencontrole achter komt en je dan nog alles uit je tas moet vissen.

Je kunt in de supermarkt gripzakjes kopen en je vloeistoffen daar alvast in stoppen. Bij de controle hoef je dan alleen maar je zakje uit de tas te halen. Let er wel op dat elk flesje of tube met vloeistof maximaal 100 ml mag zijn. In totaal mag het maximaal 1 liter in 1 zakje per persoon zijn.

Tip 6: verpak vloeistoffen apart in je koffer

Hier hebben we van geleerd toen onze koffer wel erg naar shampoo rook. Er wordt niet zo rustig met je koffer om gegaan op het vliegveld en ook het drukverschil in het vliegtuig helpt niet mee om alles netjes in je koffer te houden.

Je fles shampoo kan zomaar openspringen en alles zit eronder. Stop daarom alle vloeistoffen in een afsluitbare gripzak (die had je natuurlijk al gehaald door tip 5) en leg die in je koffer.

Tip 7: hou je van lezen? Neem een e-reader mee

Vrouw met paardenstaart onder witte parasol leest een boek op een e-reader aan het strand

Ook al ben je thuis van de papieren versie, voor je reis is het aan te raden om een e-reader mee te nemen. Een paar boeken nemen niet alleen veel ruimte in je koffer in, maar zorgen ook voor extra gewicht. Een e-reader weegt niks en je kunt er duizenden boeken op downloaden om te lezen.

Tip 8: gebruik je telefoon als camera

Nog zo’n gewicht bespaar tip. Ga je niet professioneel op reis om foto’s te maken, laat je zware spiegelreflexcamera dan thuis en neem alleen je telefoon mee. Je kunt er tegenwoordig prachtige foto’s en video’s mee maken. Zeker met de nieuwe Huawei telefoon is het net alsof je een pro bent zonder enige moeite.

Tip 9: weeg je koffer thuis

Vrouw weegt een paarse koffer op een weegschaal

Als je tip 1 op hebt gevolgd dan weet je hoeveel je koffer met inhoud mag wegen. Door het thuis alvast te wegen kom je hier niet pas achter op het vliegveld met extra onkosten tot gevolg. Sowieso kan het handig zijn om met minder gewicht heen te vliegen, zodat je nog ruimte over hebt om dingen uit het vakantieland mee naar huis te nemen.

Tip 10: zorg voor een goede reisverzekering

Je kunt alles nog zo goed hebben ingepakt en aan alles hebben gedacht, maar met de juiste reisverzekering heb je alles pas echt goed geregeld. Mocht er onverhoopt wat met je koffer gebeuren, heb je te maken met diefstal of gaat er iets kapot, dan ben jij in ieder geval hiervoor verzekert.

Vergelijk alle reisverzekeringen met elkaar en regel dit op tijd voor je reis. Bepaal voor jezelf of je een kortlopende reisverzekering nodig hebt, als je bijvoorbeeld maar een keer per jaar op vakantie gaat. Of kies voor een doorlopende reisverzekering als je vaker gaat.