10 tips om zo goedkoop mogelijk te reizen

Vrouw schrijft op een notitieblok bij een laptop

Gepubliceerd door:
Mandy

Via VakantieViking zijn we elke dag op zoek naar de goedkoopste vakanties. Elke dag vergelijken we prijzen en zoeken we de aanbiedingen die vaak in no-time weg zijn.

Hoe kun je zelf ook zo goedkoop mogelijk op vakantie? Bekijk mijn handige tips!

Boek je vakantie op dinsdag

Op dinsdagmiddag zijn de prijzen voor een vakantie gemiddeld het laagste. Op dat moment zijn de meeste mensen aan het werk en niet bezig met het boeken van een vakantie.

In het weekend zijn juist de meeste mensen op zoek naar een fijne vakantie en liggen de prijzen gemiddeld hoger. Een simpele kwestie van vraag en aanbod dus.

Reis in het laagseizoen

Probeer, als het even kan, de schoolvakanties te vermijden. In juni en september is het op de meeste plekken in Europa nog prachtig weer, maar liggen de prijzen stukken lager. Soms betaal je in de zomervakantie tien keer zo veel voor een vakantie als in juni of september!

Als je in de winter gaat heb je helemaal geluk: in Nederland is het koud en guur, terwijl het op heel veel plekken in de wereld lekker warm is.

Tropisch strand van El Nido, Filipijnen

Wees flexibel

Wees flexibel met je aankomstdatum. Soms scheelt een dag eerder of later vertrekken je handenvol met geld.

Boek een pakketreis

Pakketreizen – reizen waarbij de vlucht, hotel en transfer is inbegrepen – zijn vaak goedkoper dan alles los boeken. De grote reisorganisaties hebben strakke prijsafspraken met hotels en luchtvaartmaatschappijen en zeker als ze een eigen luchtvaartmaatschappij hebben, kunnen reisorganisaties goedkope reizen aanbieden.

Zo kun je bijvoorbeeld met Tuifly (de luchtvaartmaatschappij van reisorganisatie Tui) heel goedkoop naar bestemmingen in de Verenigde Staten en het Caribisch gebied vliegen.

Horseshoe Bend in Grand Canyon National Park, Arizona, Amerika

Boek een All Inclusive vakantie

Een All Inclusive vakantie is meestal wat duurder dan een vakantie met alleen logies of logies en ontbijt, maar in totaal is het een stuk goedkoper. Hier gelden weer de strakke prijsafspraken van de reisorganisaties.

Omdat er voor veel mensen tegelijk wordt gekookt, kan het uit om een All Inclusive vakantie te boeken in plaats van elke dag in restaurantjes te eten.

Daarnaast weet je van tevoren wat je kwijt bent aan je reis en kom je ter plaatse niet voor onaangename verassingen te staan als blijkt dat de restaurants op je vakantiebestemming behoorlijk duur zijn.

Kies een goedkoop land

Op dit moment zijn de reizen naar Spanje en Portugal niet te betalen vanwege de hoge vraag. Veel hotels zijn volgeboekt en zijn een stuk duurder dan vorig jaar.

Naar Turkije kun je juist heel goedkoop op vakantie, omdat veel mensen daar niet meer naartoe durven. Zonde, want in de badplaatsen (waar 95 procent van de reizigers naartoe gaan) merk je niets van de onrust in de grote steden.

Ook Griekse eilanden als bijvoorbeeld Lesbos en Kos zijn dit jaar een stuk goedkoper: vanwege de vluchtelingencrisis willen veel toeristen niet naar deze eilanden waardoor ze een stuk goedkoper zijn.

Restaurant op Kos, Griekenland

Ga naar Oost-Europa

Wil je liever toch niet naar Turkije of Griekenland? Kies dan voor een vakantiebestemming in Oost-Europa. Hier liggen de prijzen ontzettend laag, is er op weinig plekken sprake van massatoerisme en kun je voor leuke prijzen uit eten of naar bezienswaardigheden.

Mijn lievelingsland in Oost-Europa is Macedonië. Hier kun je soms al voor 99 euro een week op vakantie en vorig jaar betaalde ik slechts 15 euro voor een vliegticket.

Je kunt uitgebreid uit eten voor een tientje en een fles Macedonische wijn bij het eten heb je al voor zo’n 8 euro. De mensen zijn vriendelijk, de natuur is prachtig, er zijn veel bezienswaardigheden en in het meer van Ohrid kun je lekker zwemmen.

Boek ver van tevoren

Zeker als je met een gezin op vakantie gaat of je wilt in het hoogseizoen reizen loont het om je vakantie ver van te voren te boeken. Je hebt misschien bepaalde wensen (een kindervakantie, dichtbij zee en strand, etc.) en de goedkope hotels zijn snel volgeboekt. Wat overblijft zijn accomodaties die niet aan je voorwaarden voldoen of waar je de hoofdprijs voor betaald.

Boek last minute

Deze tip staat haaks op de vorige tip, maar een super last minute loont. Zeker als je buiten het hoogseizoen op vakantie gaat. Boek niet een paar weken van tevoren, maar wacht het liefste tot een dag van te voren.

Toen ik in juni een vakantie 3 dagen voor vertrek boekte betaalde ik 500 euro meer (per persoon!) dan als ik een dag van tevoren had geboekt. Zeker als de bestemming niet zoveel uitmaakt maar de prijs des te meer, kun je beter wachten tot het laatste moment om je vakantie te boeken.

In het laagseizoen is er altijd wel aanbod en de reisorganisaties moeten toch van de ingekochte stoelen en hotelkamers af.

Kind op bagageband van een vliegveld

Reis vanaf een andere luchthaven

Als je niet bij Schiphol om de hoek woont, is het handig om de prijzen vanaf verschillende luchthavens te vergelijken. Een andere luchthaven scheelt vaak enorm.

Ik woon op ongeveer gelijke afstand van zowel Schiphol, Bremen, Düsseldorf, Düsseldorf Weeze en Eindhoven, dus ik vergelijk altijd de prijzen van de verschillende luchthavens. Zo heb ik afgelopen jaar gevlogen vanaf alle genoemde vliegvelden!

Waar ik voor een ticket naar Kreta vanaf Eindhoven slechts 7,50 euro betaalde (bizar laag) betaalde ik voor hetzelfde ticket vanaf Bremen 150 euro. Nogal een verschil!