Waarom vliegtuigstoelen niet altijd direct naast het raam staan

Raam in een vliegtuig bij een stoel

Gepubliceerd door:
Mark

Als je gevlogen hebt dan heb je vast wel eens meegemaakt dat je niet direct uit het raam naast je kon kijken, omdat deze te ver naar voren of achteren zat. Dat lijkt niet echt logisch, maar er is een reden voor.

Kort gezegd: bij de plaatsing van stoelen wordt geen rekening gehouden met de positie van de ramen. De vliegtuigmaatschappijen hebben zelf de volledige controle over hoeveel stoelen er in een vliegtuig moeten komen en hoe deze geplaatst worden. Je kunt je voorstellen dat ze zoveel mogelijk mensen in een vliegtuig willen krijgen en er geen rekening mee houden of je fijn naar buiten kunt kijken.

Uitzicht is niet belangrijk

Bij het inrichten van een vliegtuig hebben ze zelf de keuze voor het aantal stoelen naast elkaar. En ook de afstand tussen de rijen kunnen ze zelf bepalen. En door dat laatste komt het voor dat de stoelen niet direct naast een raam komen te staan. Het is belangrijker om stoelen dichter op elkaar te plaatsen en daardoor meer passagiers mee te nemen, dan dat de stoel een mooi uitzicht naar buiten krijgt.

In onderstaande video wordt hier nog dieper op ingegaan.

https://www.youtube.com/watch?v=MAWfNHjuwug