Top 10 bezienswaardigheden op Madeira

Uitzicht op zee, Cabo Girao klif en Camara de Lobos op Madeira, Portugal

Gepubliceerd door:
Mandy

Ben jij op zoek naar een aangenaam zonnige vakantiebestemming waar je kunt genieten van prachtige natuur en heerlijke wijn, die beroemd is over de hele wereld? Het Portugese eiland Madeira heeft precies wat je zoekt.

Ondanks dat het eiland de ietwat oubollige bijnaam ‘bloemeneiland’ heeft, is er allang niks oubolligs meer aan het eiland. Ook sportievelingen en liefhebbers van pittoreske dorpjes kunnen er hun hart ophalen. Doordat Madeira geen zandstranden heeft, is het bovendien onaangetast gebleven door het massatoerisme. Het klimaat van Madeira is gunstig voor mooie wandelingen.

Vanaf Schiphol vlieg je er in slechts 4 uur naartoe! In dit artikel delen wij onze top 10 van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira met jou. Feliz feriado!

Funchal

Uitzicht op de baai en stad Funchal op Madeira, Portugal

Funchal is de hoofdstad van Madeira. Hier alleen al vind je genoeg bezienswaardigheden om je een paar dagen uitstekend te kunnen vermaken. Hieronder lichten we enkele eruit.

Mercado dos Lavradores

Markt Marcado dos Lavradores in Funchal op Madeira, Portugal

Een van de dingen die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Funchal is de Mercado dos Lavradores in het historische stadsdeel Santa Maria. Dit is een grote overdekte markt waar je je dagelijkse boodschapjes kunt halen. Verser dan hier vind je ze niet in de stad.

De markt bestaat uit 2 verdiepingen: beneden wordt vlees en vis verkocht, boven kun je terecht voor tropische vruchten, groenten en specerijen.

Bijzonder is dat veel verkopers en verkoopsters zijn uitgedost in de kleurrijke, lokale klederdracht.

Sé do Funchal

De kathedraal Sé do Funchal in Funchal op Madeira, Portugal

Ook de Sé do Funchal, oftewel de kathedraal, is de moeite van een bezoek waard. Dit is een van de oudste nog bestaande bouwwerken op Madeira. Het werd eind 15e eeuw in gotische stijl gebouwd in opdracht van de Portugese koning Emanuel I. Een van de pronkstukken is een zilveren processiekruis dat door de koning zelf geschonken is.

Jardim Botânico

Botanische tuin Jardim Botânico op Madeira, Portugal

Een andere must see op Madeira is de Jardim Botânico, de botanische tuin. Zelfs als je helemaal niks met bloemen en planten hebt, mag je deze tuin eigenlijk niet overslaan.

Er zijn ruim 2.000 planten uit alle windstreken, waaronder ook bedreigde soorten, en er is een vogelpark met onder andere witte pauwen.

Het ligt zo’n 3 kilometer van Funchal en je kunt er met de kabelbaan naartoe. Vanuit de tuin heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Fortaleza de São Tiago

Het fort Fortaleza de São Tiago in Funchal op Madeira, Portugal

In het historische centrum van Funchal vind je de Fortaleze de São Tiago, een indrukwekkend geel fort dat eeuwenlang de haven van het eiland beschermde tegen ongewenste indringers.

Het fort stamt uit de tijd van de Dinastia Filipina (de tijd van koning Filips I, II en III) en volgens een inscriptie boven de toegangspoort werd het in 1614 voltooid. In de 18e eeuw is het fort verder uitgebreid en er zijn door de geschiedenis heen verschillende legereenheden geweest die zich hier gevestigd hebben.

Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de baai van Funchal.

Levadas bij Rabaçal

Wandelen langs de levada's op Madeira, Portugal

Madeira is een echt wandeleiland. De meeste wandelroutes lopen langs de levadas (irrigatiekanalen). Op die manier kom je, niet zelden langs steile kliffen, op de meest afgelegen plekken van Madeira. Alleen voor echte durfals dus.

De meest indrukwekkende wandelingen maak je door de levada’s bij Rabaçal. Hier kun je kiezen uit 2 routes: de ene route duurt heen en terug een klein uur en gaat naar Cascato do Risco, een indrukwekkende dubbele waterval. De andere, zwaardere, route is de zogeheten Levada das 25 fontes (kanaal van de 25 bronnen). Deze route duurt een kleine 2 uur en brengt je naar het waterbekken, waarin 25 bronnen samenkomen.

Cabo Girão

Uitzicht vanaf Cabo Girão op Madeira, Portugal

Heb je geen hoogtevrees? Dan mag je de Cabo Girão niet missen. Met een hoogte van 580 meter is dit een van de hoogste klippen van Europa. Een luchtbrug met een glazen vloer met daaronder de kolkende Atlantische Oceaan voert je ernaartoe.

Vanaf het uitkijkpunt zie je Funchal en het vissersdorpje Câmara de Lobos in de verte. Leuk om te weten: de Engelse staatsman Winston Churchill bracht meerdere dagen in Câmara de Lobos door om het dorpje op zijn schildersdoek vast te leggen.

São Vicente Caves

Binnenin een grot van São Vicente op Madeira, Portugal

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Madeira zijn de grotten van São Vicente. Deze zijn bijna 900.000 jaar geleden ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting in Paul da Serra.

Sinds 1996 zijn grotten toegankelijk voor het publiek. Je kunt onder begeleiding van een ervaren gids een rondleiding van ongeveer een halfuur maken door de grotten.

Santana

Traditioneel huis in Santana op het eiland Madeira, Portugal

Santana is een van de mooiste dorpjes van Madeira. Je vindt het dorpje in het heuvelachtige binnenland van het eiland, niet ver van de noordoostkust.

Het staat vooral bekend om de palheiros, de typische witte huisjes met een rieten dak, blauw en groen geschilderde kozijnen en rode deuren. Ook de onderkant van de gevel is rood.

De palheiros in het centrum worden momenteel voornamelijk gebruikt als winkel waar je typische producten van Madeira kunt kopen, maar verderop vind je nog wel palheiros die bewoond worden.

In Santana vind je overigens ook het Madeira Theme Park, dat gewijd is aan de geschiedenis, wetenschap en tradities van de Madeira-eilandengroep.

Porto Moniz

Golf slaat op een rots bij de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz op Madeira, Portugal

Porto Moniz staat vooral bekend om zijn natuurlijke zwembaden, die maar liefst 38.000 vierkante meter beslaan. Hier kun je heerlijk baden tussen de lavarotsen. De golven klotsen over de rotsen heen, dus de zwembaden worden steeds voorzien van vers zeewater.

Porto Moniz ligt in het noordwesten van Madeira, dus je moet er wel een stukje voor rijden. Gelukkig is de route ernaartoe al een waar feest op zich. Het is de moeite om af en toe even te stoppen om het prachtige uitzicht over de ruige kliffen, de zee, het dorp en de baden zelf in je op te nemen.

Ben je uitgebadderd? Dan kun je een ijsje halen of een hapje eten op de boulevard van Porto Moniz. Deze voert je langs rotsformaties van lava, waar je via een wandelpad doorheen kunt lopen. Ook een bezoekje aan de lokale supermarkt is de moeite waard.

Porto Santo

Porto Santo is het allerkleinste bewoonde eiland van de Madeira-archipel, met de bijnaam ‘gouden eiland’.

Verwacht dus geen Madeira-in-het-klein op Porto Santo: de 2 eilanden konden niet méér van elkaar verschillen. De stranden van Madeira lenen zich niet voor een strandvakantie, maar als je toch een dagje naar het strand wilt, kun je uitstekend terecht op het 9 kilometer lange zandstrand van Porto Santo.

Lavarotsen op Porto Santo, onderdeel van Madeira, Portugal

Net als Madeira is ook Porto Santo van vulkanische oorsprong. Dit zie je nog steeds terug in sommige rotsformaties, zoals de rotswand op Pico de Ana Ferreira. Deze wordt ‘het orgel’ genoemd vanwege de vele lange, smalle kolommen op een rij.

Vanuit Porto Santo kun je trouwens ook de zee op om dolfijnen en – als je geluk hebt – walvissen te spotten.

Bonustip: Santa Cruz

Kiezelstrand en uitzicht op Santa Cruz op Madeira, Portugal

Een ander dorpje dat de moeite van een bezoek waard is, is Santa Cruz, onder de rook van het vliegveld van Madeira. Gelukkig landen er niet heel veel vliegtuigen per dag en is Santa Cruz ondanks de ligging pal naast de luchthaven een rustig en vredig dorpje. Je vindt er een gezellige overdekte markt, een indrukwekkend stadhuis en een bijzondere kerk: de Igreja Matriz.

Saillant detail: volgens sommigen is de Igreja Matriz ontworpen door de architect die ook de kathedraal van Funchal ontworpen heeft.