Bergen, jungle, eeuwenoude steden: Peru heeft het allemaal

Lama in Macchu Picchu, Peru

Gepubliceerd door:
Mandy

Peru is een zeer populaire bestemming onder reizigers die naar Zuid-Amerika gaan en dat is niet voor niets. Het land heeft een van de meest diverse ecosystemen in de wereld vanwege de grote hoogteverschillen en dat levert een heel divers landschap op.

Zo vind je er het Andesgebergte, de spectaculaire Colca canyon, de schilderachtige Rainbow Mountain, het Amazone-regenwoud, prachtige meren en natuurlijk bezienswaardigheden zoals Inca-heiligdom Machu Picchu en de indrukwekkende Nazcalijnen.

Daarnaast is Peru ook een culinaire hotspot. In de top 10 van beste restaurants ter wereld, vind je er maar liefst twee in Lima, de hoofdstad van Peru.

Machu Picchu in Peru

Macchu Picchu in Peru

Wie aan Peru denkt, denkt meteen aan het heiligdom Machu Picchu, de ruïnestad van de Inca’s. Deze stad werd ongeveer 600 jaar geleden gebouwd en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Over de functie van de stad zijn wetenschappers het nog steeds niet eens. Een van de theorieën is dat de Inca’s de stad hebben gebouwd als buitenverblijf voor koningen en andere belangrijke mensen. 

Als je naar Peru gaat, is een bezoek aan deze stad een must. Machu Picchu ligt bovenop een grote berg midden in de jungle. Het heeft niet alleen een fascinerende geschiedenis maar de ligging staat ook garant voor fantastische uitzichten. Dit mysterieuze bouwwerk overleefde aardbevingen, buitenlandse invasies en bizarre weersomstandigheden. 

Je kunt Machu Picchu bereiken met de trein. Maar als je van wandelen houdt, is een leukere optie om een van de meerdaagse treks te doen zoals de Salkantay trail of de Inca trail. De Inca trail is vaak van tevoren volgeboekt dus dit kun je het beste van tevoren regelen. De minder bekende Salkantay trail, kun je ter plekke boeken in Cuzco

Wanneer je Machu Picchu bezoekt, kun je er nog extra voor kiezen om ook de Huayna Picchu te beklimmen. Dit is de bergtop aan de Noordkant van de heilige stad. Na een steile klim van ongeveer een uur kom je aan op de top. Vanaf Huayna Picchu heb je een spectaculair uitzicht over Machu Picchu. 

Rainbow mountain in Peru

Rainbow Mountain in Peru

Als je toch in al Cuzco bent voor of na je bezoek aan Machu Picchu, is het ook de moeite waard om een trip naar Vicicuna, oftwewel rainbow mountain te boeken. De berg is populair omdat hij -zoals de naam al doet vermoeden- verschillende kleuren heeft. Hierdoor krijg je bijna het gevoel alsof je door een buitenaards landschap loopt.

Je kunt er alleen komen te voet of te paard en de tours starten in Cuzco. Je rijdt erheen met de auto en in ongeveer 3 uur klim je naar 5200 meter. Op de top word je getrakteerd op het aangezicht van de kleurrijke berg.

De amazone: nationaal park Manu

jaguar in de Amazone

Parque Nacional Manu is een nationaal park dat begint aan de uitlopers van het Andes-gebergte en zich vervolgens uitstrekt over een deel van de Amazone-jungle. Het park varieert in hoogte tussen 150 en ruim 4000 meter boven zeeniveau. Hierdoor is de biodiversiteit enorm; er zijn ongelooflijk veel soorten planten en dieren, waarvan sommigen zelfs uniek zijn in dit gebied.

Je vindt hier dieren zoals jaguars, tapirs, anaconda’s en wel 15000 plantensoorten. Ook wonen hier nog gemeenschappen van de oorspronkelijke Quechua-bevolking. Het park beslaat ongeveer de helft van Zwitserland en is beschermd UNESCO-werelderfgoed. 

Nationaal park Manu is opgedeeld in drie zones en alleen zone B is toegankelijk voor toeristen. Je kunt er komen per vliegtuig vanuit Cuzco en dan verdergaan met de boot, maar je kunt er ook voor kiezen om ernaartoe te rijden (dat duurt wel twee dagen).

Eenmaal daar aangekomen wordt je geduld zeker beloond want het regenwoud is adembenemend. Er lopen diverse trails (inclusief een canopy-wandeling), je kunt er meren zoals Lake Salvador en Lake Otorongo bezoeken, rotstekeningen bekijken, reuze-otters observeren vanaf een drijvend platform, raften en kamperen midden in de jungle. 

Nazcalijnen

Nazcalijnen in Peru

Macchu Picchu is dan misschien wel Peru’s bekendste must-see, ook de mysterieuze nazcalijnen staan hoog op het lijstje van veel bezoekers. Deze gigantische geoglyphen, lijnen in het woestijnzand van de pampa’s van Jumana en Nazca, bestaan uit geometrische vormen en uit tekeningen van dieren. Doordat het op de hoogvlakte nauwelijks waait, regent en bijna altijd rond de 25 graden is, konden de lijnen duizenden jaren bewaard blijven.

Had het iets te maken met sterrenkunde of het gunstig stemmen van de goden? Onderzoekers en wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit. Wel wordt aangenomen dat de geoglyphen gemaakt zijn door de Paraca- en Nazcavolkeren. Een ding staat vast: de lijnen zijn spectaculair en zeker een bezoekje waard.

Ze zijn alleen te zien vanuit de lucht dus je zult of een tour per vliegtuig moeten boeken of de observatietoren moeten beklimmen. Je komt in Nazca door de bus te pakken vanuit Lima. En het kan zeker geen kwaad er nog een dag extra te blijven. In de omgeving zijn namelijk ook andere historische sites te bezoeken. 

Culinaire hotspot: Lima

Culinair Lima

Lima, de hoofdstad van Peru, staat niet alleen bekend om het bruisende nachtleven, de koloniale architectuur of het surfen aan de kust, maar ook om z’n geweldige keuken. Deze stad wordt ook wel gezien als gastronomische hoofdstad van Zuid-Amerika.

Er staan maar liefst twee restaurants uit Lima in de top 10 van de beste restaurants ter wereld. Én het is de home town van bekende chefs zoals Gastón Aucurio en Virgilio Martínez Véliz. 

Je kunt in Lima fantastisch eten in alle prijsklassen. Zo serveren simpele tentjes de meest verrukkelijke ceviche (een lokaal gerecht gemaakt met rauwe vis, gegaard in limoen/citroensap) maar als je wilt, kun je er ook helemaal uitpakken door bijvoorbeeld een 16-gangendiner te eten in restaurant Central (bekend van Chef’s table). De Peruaanse keuken heeft Spaanse, Aziatische, Afrikaanse en lokale invloeden dus is met recht fusion te noemen. 

Unesco-erfgoed Chan chan

Chan Chan in Peru

Chan chan, de vroegere hoofdstad van het Chimú-koningkrijk, is de grootste pre-Columbiaanse stad in Zuid-Amerika en zelfs de grootste ter wereld gebouwd met kleisteen. De archeologische site bevindt zich in Noord-Peru, in de provincie Trujillo. 

Chan Chan bestaat uit negen lemen paleizen die gebouwd werden voor Chimú-heersers. Elk paleis had een ceremonieel gedeelte, een leefgedeelte en zelfs een begraafplaats. Elke keer als er een heerser overleed, werd zijn ‘eerste vrouw’ gedrogeerd en geofferd.

Na de dood van een van de heersers werd ook de rest van zijn 90 vrouwen vergiftigd en allemaal begraven in het paleis. Zo veranderde het paleis in een mausoleum.

Hoogtepunten in de stad zijn bijvoorbeeld de huaca del sol (tempel van de Zon) en de huaca del luna (tempel van de maan). Je kunt Chan Chan het best bereiken door een lokale minivan te nemen vanuit Trujillo of Huanchaco. 

Colca Canyon

Colca canyon in Peru

De colca canyon is de een na diepste canyon ter wereld en een absolute aanrader voor iedereen die van outdoor-activiteiten houdt. Het gebied van de kloof is ongeveer 100 kilometer lang. Het diepste punt van het ravijn duikt wel 3400 meter naar beneden.

In de omgeving van de Colca Canyon kun je wandelen, ziplinen, mountainbiken, raften en condors spotten. En niet alleen de natuur is spectaculair, in de Colca-vallei vind je ook oude koloniale kerkjes, ruïnes uit de pre-Inca-tijd, terraslandbouw en rustieke dorpjes. Je komt er vanuit Arequipa en kunt ervoor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde tour.

Een andere optie is om het zelf te organiseren en vanuit Arequipa een busticket te boeken naar Cabaconda. Dit is het beginpunt van bijna alle wandelingen. 

Je merkt het al, Peru is niet een land om even af te vinken in een week of twee. Er zijn namelijk zoveel bezienswaardigheden dat je echt een keuze zult moeten maken. Er is genoeg cultuur, natuur en geschiedenis om maanden mee te vullen en ook de heerlijke Peruaanse keuken zal niet snel vervelen.

Twijfel je nog over een bestemming in Zuid-Amerika? Zet Peru dan zeker op je lijst met opties: dit prachtige land zal je niet teleurstellen.