Terschelling: het bijzondere pareltje van de Waddeneilanden

Uitzicht op West-Terschelling en de vuurtoren Brandaris

Gepubliceerd door:
Mandy

Als je met de boot naar Terschelling vaart, krijg je meteen een echt vakantiegevoel. De geur van de zee, de uitgestrekte stranden en de mooie duinen verwelkomen je wanneer je met de boot op het eiland aankomt.

Terschelling is een van de vijf Waddeneilanden, hoort bij Friesland en is dé plek om er even helemaal tussenuit te gaan. Zodra je een voet op het eiland zet, voel je het rustige eilandgevoel op je neerdalen. Je bent nog wel in eigen land, maar toch even helemaal weg.

Met de boot in 2 uur op Terschelling

Boot in de haven van Terschelling

Het eiland is in 2 uur vanuit Harlingen met de boot te bereiken. Als je met de sneldienst gaat ben je er in slechts 45 minuten. Eigenlijk leent het eiland zich voor alle soorten vakanties: van een weekendje weg tot een vakantie van meerdere weken. Op Terschelling zal je je niet snel vervelen. Het is een vakantie voor jong en oud, want ook met kinderen is er genoeg te doen.

Overnachten op Terschelling

Overnachten in een huisje op terschelling

Overnachten kan op verschillende manieren. Het eiland kent goede hotels, zoals het strandhotel Paal 8 en het kleine Wellness hotel Caracol. Er staan ook talloze vakantiehuisjes op het eiland. Kies bijvoorbeeld voor een huisje in de duinen zodat je middenin de natuur overnacht.

Geen zin in een huis, maar wel in kamperen? Op Terschelling kan je goed terecht op de camping! Er zijn meerdere campings verspreid over het eiland te vinden.

Het grootste dorp op het eiland is West-Terschelling. Dit is ook de haven én de plek waar vuurtoren Brandaris staat. Je kunt deze vuurtoren helaas niet beklimmen, maar het is wel een populaire trouwlocatie op het eiland.

Het dorp is gezellig om op het terras te zitten of uit eten te gaan, maar je kunt er ook goed winkelen. Shop bijvoorbeeld bij Pand 26 (rekken vol prachtige kleding) en Fraai Eiland Lifestyle (hier kun je niet van alle leuke hebbedingetjes afblijven).

Wandelen en fietsen in de natuur

Fiets bij een huisje

Terschelling bestaat voor tachtig procent uit natuur en is daarom het ideale eiland voor een fietstocht of wandeling. Huur een fiets en maak een tocht over de schelpenpaadjes door de duinen. Je moet af en toe wel flink doortrappen, want door de wind en het heuvelachtige landschap kan het best een pittig fietstochtje zijn.

Wandelen op het strand kan aan de kant van de Noordzee. In de duinen vind je verschillende strandovergangen waardoor je op de brede stranden komt. Loop door het zand en laat de wind door je haren waaien. Naast strand staat Terschelling ook bekend om de mooie bossen. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos bij het dorp Hoorn, een echte aanrader!

Ook een wandeling door de duinen is de moeite waard. Een van de mooiste plekken om dit te doen is vlakbij natuurgebied de Boschplaat, bij het dorp Oosterend. Hier kan je door de duinen wandelen en heb je het breedste strand van het eiland. Nog een voordeel: er komt bijna geen mens in de rustige periodes, dus grote kans dat je een heel strand voor jezelf hebt.

Ook zit op dit stukje strand het Heartbreak Hotel. Een strandtent ingericht in Amerikaanse stijl met hotdogs en burgers om je vingers bij af te likken.

Wadlopen op het Groene Strand

wadlopen

Een van de andere bezienswaardigheden op Terschelling is het Groene Strand. Dit strand bevindt zich aan de kant van de Waddenzee en is eigenlijk een groot wad. Let goed op, want bij vloed kan je hier niet wandelen, dan ligt het grotendeels onder water.

Na een wandeling over dit strand moét je eigenlijk even neerstrijken bij Café de Walvis. Neem plaats op hun terras of in het knusse restaurant en geniet van het eten én prachtige uitzicht over de Waddenzee. Tip: ga hier tegen zonsondergang zitten, want dan zie je de zon ondergaan in de zee.

Zeehonden spotten op Terschelling

Zeehonden in de waddenzee

Een van de andere activiteiten op Terschelling is het spotten van zeehonden. Met een beetje geluk zie je er al eentje vanaf de boot, maar er zijn ook speciale tours die je meenemen langs de zandbanken rond het eiland waar de zeehonden meestal liggen te zonnen. Zo’n boottochtje is ter plekke op het eiland te regelen en een echte must-do op Terschelling.

Geniet van de cranberries

Cheesecake

Je kunt natuurlijk niet op Terschelling zijn zonder cranberries gegeten te hebben. Het eiland is een van de weinige plekken in Nederland waar deze rode besjes groeien.

Voor cranberry-lekkernijen ga je naar de Bessenschuur. Dit restaurant midden in het bos is heerlijk kneuterig ingericht en serveert de lekkerste cranberry-cheesecake die je ooit gaat eten. Sla deze dus vooral niet over als je op dit eiland bent.

Wrakkenmuseum

Terschelling staat bekend als eiland om lekker buiten te zijn, maar wat doe je bij slechter weer? Niet getreurd: naast wandelen in je regencape kun je ook een dagje naar het Wrakkenmuseum gaan. In dit museum vind je allerlei spullen die zijn opgedoken uit scheepswrakken of op het strand zijn gevonden. Ook een ideaal uitje voor de kinderen!

Evenementen Oerol en de Berenloop

Hardlopen op Terschelling

Het eiland is een feestje om te bezoeken op ieder moment van het jaar. Terschelling heeft zijn charme in de zomer wanneer het een echte strandbestemming is, maar ook in de winter is het een goede plek om uit te waaien. De twee grootste jaarlijkse evenementen Berenloop en Oerol maken het eiland éxtra gezellig.

Berenloop

Jaarlijks vindt bijvoorbeeld de Berenloop plaats. Deze marathon wordt in de herfst gelopen en trekt veel fanatieke hardlopers naar het eiland. Ook het lopen van een halve marathon of een kinder-parcours is mogelijk.

Voor degenen die niet zo sportief zijn: het is dan vooral gezellig op Terschelling. Iedereen wordt aangemoedigd tijdens het hardlopen, er zijn feesten en de huizen zijn versierd met vrolijke beren.

Oerol

In de zomer kent Terschelling het culturele festival Oerol. Festivalgangers kunnen genieten van muziek, theater, kunst, lekker eten en veel gezelligheid. Wil je hierbij zijn? Reserveer op tijd je slaapplek en kaartje, want het kan flink druk worden op het eiland.

Geniet van de rust, de natuur, de prachtige stranden en het eilandgevoel. Maak je hoofd leeg tijdens een wandeling of strijk neer in een van de hippe restaurantjes die Terschelling rijk is. Het kan allemaal!