Siena: de historische stad in hartje Toscane

Siena op een heuvel in Toscane, Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Siena is een schitterende stad in het hart van de Italiaanse regio Toscane. Het beschikt over een charmant middeleeuws centrum, bezaaid met bezienswaardigheden. De authentieke sfeer, de vele historische gebouwen en de bijzondere geschiedenis waarin het relatief kleine Siena lang haar autonomie kon behouden, zorgen ervoor dat de stad een echte must-see is die je niet mag overslaan tijdens je vakantie in Toscane.

De Duomo van Siena

Duomo di Sienna kathedraal met zonsopgang

De kathedraal van Siena, ook wel bekend als de Duomo di Siena, is het meest indrukwekkende gebouw in de stad. Al in de 12e eeuw is de kathedraal gebouwd, maar tot in de vijftiende eeuw zijn er uitbreidingen toegevoegd en veranderingen doorgevoerd.

Interieur van de kathedraal van Siena

Tegenwoordig bestaat de Duomo uit drie verschillende delen. Als eerste is er natuurlijk de kathedraal zelf, gedecoreerd met vele prachtige kunstwerken. In de kathedraal kun je beelden bekijken van onder andere Baldassarre Peruzzi, Donatello en Michelangelo.

Verrassend genoeg is de vloer het meest indrukwekkende onderdeel. Deze is verdeeld over 57 vlakken waarin prachtige, met marmer ingelegde, afbeeldingen van verschillende Bijbelse taferelen zijn uitgebeeld.

Baptisterium Siena

Het baptisterium is onder de kathedraal te vinden en bereikbaar via een trap. Samen met het baptisterium van Pisa en Florence behoort dit baptisterium tot de mooiste in Toscane en volgens sommigen is het zelfs de mooiste doopkapel in heel Italië. Ook hier staan verschillende beelden van Donatello, maar ook beelden van andere kunstenaars uit de renaissance.

Piccolomini bibliotheek

Het derde bijgebouw, het Libreria Piccolomini, bevindt zich aan de zijkant van de Duomo di Siena. Dit gedeelte werd gebruikt als bibliotheek voor de collectie van Paus Pius II. Nu nog steeds zijn enkele boeken van de paus hier te vinden. Schitterende fresco’s van Pinturicchio die het levensverhaal van Paus Pius II vertellen, zijn op de muren te zien.

Het ziekenhuis vol met kunst

Het Santa Maria della Scala ziekenhuis in Siena

Tegenover de Duomo van Siena staat het Santa Maria della Scala complex. In dit gebouw, dat vroeger als ziekenhuis diende, vind je prachtige kunstwerken en fresco’s en het gebouw is tegenwoordig een museum. Het Santa Maria della Scala werd in de 14e eeuw gebouwd en was een van de eerste ziekenhuizen in Europa. Naast de vermoeide en zieke pelgrims die hier veelal kwamen, konden ook arme inwoners en weeskinderen hier terecht. Een unicum.

Het ziekenhuis werd, mede dankzij de gulle giften van adellijke families, steeds welvarender. Het geld klotste tegen de plinten omhoog en dus werden er ook relieken en kunstwerken verzameld. Lokale kunstenaars zoals Ambrogio, Piero Lorenzetti en Simone Martini kregen de opdracht om een deel van het ziekenhuis te beschilderen.

Op de verschillende verdiepingen zijn nog steeds diverse historische artefacten te zien. Het Santa Maria della Scala geeft een prachtige inkijk in een vooruitstrevend middeleeuws ziekenhuis.

In het complex kun je tevens een bezoek brengen aan het Museo Archeologico Nazionale, dit is een museum waar schatten uit het vroegere Constantinopel worden tentoongesteld.

Piazza del Campo: het mooiste stadsplein van Europa

Piazza del Campo in Toscane, Italië

Het Piazza del Campo is misschien wel het mooiste stadsplein van heel Europa. Het plein heeft de vorm van een schelp en het Palazzo Pubblico en de Torre del Mangia zijn aan het rechte gedeelte van het plein gesitueerd. De Fonte Gaia staat in het midden van het plein.

In een boog om het plein heen liggen verschillende boetiekjes en restaurants. Het is erg leuk om hier in de zomer op een terrasje te zitten, genietend van een drankje, terwijl je naar het paleis, de fontein en de toren kijkt. Heerlijk vooruitzicht!

Fonte Gaia: de fontein der fonteinen

Fonte Gaia fontein

De Fonte Gaia staat bekend als de mooiste fontein van Siena. Dit zegt heel wat, want de stad staat vol met fonteinen en waterbassins. Deze fontein staat recht tegenover het Palazzo Pubblico, op het Piazza del Campo. Aan de zijkanten en op de achterkant van de fontein zijn prachtige versieringen aangebracht, die het verhaal van Adam en Eva die verdreven worden uit het paradijs uitbeelden.

De originele fontein is in de vijftiende eeuw gebouwd, maar tegenwoordig vind je op het plein een exacte replica die in de vorige eeuw gebouwd is. Delen van de originele fontein zijn te bewonderen in het Santa Maria della Scala complex. Het water in de fontein komt van verschillende aquaducten.

Palio delle Contrade: paardenraces in Siena

Palio delle Contrade

De Palio delle Contrade is een paardenrace die al sinds de 13e eeuw elk jaar op het Piazza del Campo in Siena gehouden wordt. De 17 verschillende wijken in Siena strijden tegen elkaar. Elk jaar mogen er maar 10 wijken meedoen, dit zijn de zeven wijken die een jaar eerder niet mee konden doen en daarnaast drie wijken die met behulp van een loting worden gekozen.

Voor de inwoners van de wijken is de race van ongekend belang. Van jong tot oud loopt iedereen uit om het team uit zijn eigen wijk aan te moedigen. Elke wijk heeft zijn eigen vlag waarmee ze zich tijdens deze paardenraces kunnen onderscheiden.

Om te zien welke kleuren bij welke wijk horen, kun je kijken naar de straatlantaarns of naar de vlaggen die ongetwijfeld in de wijk hangen. De sfeer tijdens de race is geweldig en het is groot feest in de stad.

Tweemaal per jaar wordt de Palio gereden, namelijk op 2 juni en op 16 augustus. Er wordt gezegd dat de race op 2 juni voor de inwoners van Siena is en de race van 16 augustus speciaal voor de toeristen, maar hier merk je weinig van. Wanneer je de paardenraces wilt bijwonen, dan moet je ruim een jaar van tevoren een [/url=https://www.booking.com/city/it/siena.nl.html]hotelkamer boeken[/url].

Palazzo Pubblico

Palazzo Publico in Siena, Toscane

Het Palazzo Pubblico is aan het eind van de 13e eeuw gebouwd en gebruikt als stadhuis. In het begin van de 14e eeuw is de bouw voltooid. Tegenwoordig heeft het gebouw nog steeds functie als stadhuis, maar er is tevens een museum in het Palazzo Pubblico te vinden.

Alle verdiepingen zijn gemaakt met rode bakstenen, behalve de onderste verdieping. Deze verdieping is geheel bedekt met natuursteen. Het gebouw heeft sinds de 14e eeuw meerdere verbouwingen en renovaties ondergaan, maar de uitstraling is altijd hetzelfde gebleven.

Vlak na de bouw in de 13e eeuw moet het Palazzo Pubblico een imponerend gebouw zijn geweest. In het Palazzo is een prachtige wandschildering te vinden van Ambrogio Lorenzetti en ook van de kunstenaar Simone Martini is een prachtig kunstwerk te vinden.

Naast het stadhuis kun je ook het Museo Civico in het Palazzo Pubblico vinden. In dit museum vind je diverse werken, waaronder fresco’s van Italiaanse schilders als Ambrogio Lorenzetti en Spinello Arentino. Aan de buitenkant van het gebouw vind je bijzondere kenmerken die je kunt bewonderen. Zo staan er standbeelden van verschillende heiligen, zie je het wapen van de familie Medici en kun je de klokkentoren Torre del Mangia bekijken.

Torre del Mangia

Palazzo Pubblico

De prachtige Torre del Mangia is onderdeel van het Palazzo Pubblico en is 78 meter hoog. Het ontwerp van de toren is van architecten Francesco en Muccio di Ronaldo en tussen 1325 en 1348 gebouwd. De toren heeft dezelfde hoogte als de Duomo di Siena. Hiermee werd toentertijd duidelijk gemaakt dat zowel de kerk als de raad evenveel invloed hadden. De onderkant van de toren is in een andere stijl gebouwd dan de bovenkant.

Tijdens de Palio delle Contade paardenraces en speciale feestdagen worden de klokken geluid. De toren kan beklommen worden, maar de traptreden zijn erg smal en het is een lange klim naar boven. Eenmaal boven heb je wel een prachtig uitzicht over de hele stad en de groene heuvels en word je beloond voor je inspanningen.

Museo dell’Opera Metropolitana

Uitzicht vanuit Museo dell opera metropolitana

In het Museo dell’Opera Metropolitana zijn verschillende belangrijke kunstwerken en artefacten samengebracht. Dit museum staat naast de Duomo van Siena en was oorspronkelijk gebouwd om de Duomo uit te breiden, maar door fouten in de constructie kon dat helaas niet doorgaan.

In het jaar 1870 is het museum opgericht en sindsdien is de collectie enorm gegroeid en deels vernieuwd. Ook wanneer je meer wilt weten over de kathedraal, vind je in dit museum informatie over de bouw en alles wat daarmee te maken heeft. Tevens heb je vanuit het museum een schitterend uitzicht over de stad.

Orto Botanico

De Orto Botanico is een botanische tuin van ruim twee hectare groot. De tuin ligt achter het prachtige Sant Agostino plein, waar je ook een mooie kerk vind. In het jaar 1784 werd de botanische tuin opgericht door Biagio Bartalini. Hij was botanicus en arts en later is hij benoemd tot voorzitter van de natuurwetenschappen faculteit aan de universiteit van Siena.

In het jaar 1956 is de Orto Botanico verplaatst naar zijn huidige locatie. Behalve authentieke Toscaanse planten zijn er in de tuin ook verschillende Citrusplanten, cactussen en medicinale planten te bewonderen. Daarnaast staat ook er een middeleeuwse fontein in de botanische tuin.

Palazzo Salimbeni

Palazzo Salimbeni in Siena, Italië

In het historische centrum van Siena vind je naast alle hierboven genoemde bezienswaardigheid, ook het gotische Palazzo Salimbeni. Dit paleis is in de 12e eeuw gebouwd, maar zijn huidige uiterlijk heeft hij in de 19e eeuw gekregen tijdens een grote make-over. In het voormalige paleis is tegenwoordig een museum te vinden.

Monte dei paschi di Siena in Toscane

De Monte dei Paschi di Siena bank is de eigenaar van dit museum. In het jaar 1472 is deze bank opgericht en tegenwoordig is het nog steeds een van de belangrijkste en grootste banken van Italië. De Monte dei Paschi di Siena is de oudste, nog bestaande bank ter wereld.

In de jaren sinds zijn oprichting heeft de bank heel wat kunst verzameld, deze kunst is door het publiek te bewonderen in het museum.

Siena Pass

https://www.youtube.com/watch?v=jBLTwPyCr-s

Wil je veel bezienswaardigheden in historisch Siena zien? Koop dan een Siena Pass. Met deze goedkope kaart heb je toegang tot bijna alle topattracties van de stad.