Op vakantie met de e-bike: dit moet je weten!

Wielrenner loopt met de fiets en wordt voorbij gefietst door een vrouw op een elektrische fiets

Gepubliceerd door:
Mark

Dat de e-bike in Nederland populairder dan ooit is, is natuurlijk geen nieuws meer. Wat wel een opvallend gevolg is, is dat men nu ook steeds vaker de e-bike meeneemt op vakantie om de bestemming per fiets te verkennen. Het aanbod georganiseerde elektrische fiets reizen groeit dan ook gestaag!

Dit is goed nieuws voor iedereen die altijd al op fietsvakantie wilde maar niet in staat was om flinke afstanden af te leggen op een normale fiets. De e-bike maakt het namelijk mogelijk om veel meer kilometers af te leggen dan dat je op eigen kracht zou kunnen.

De trapondersteuning zorgt ervoor dat je constant een duwtje in de rug krijgt, waardoor je fietsroutes door bergachtige gebieden fluitend aflegt. Daarnaast is het ook wel fijn dat je na het fietsen energie overhoudt om ook van je vakantie te kunnen genieten. wel zo lekker toch!

Op elektrische fietsvakantie in Europa

Man fietst op een elektrische mountainbike door de Alpen

Nederland is met haar goed georganiseerde fietspadennetwerk een fietsland bij uitstek. Inmiddels kun je je in Europa ook prima uit de voeten maken op de fiets. Het toenemend aantal aangeboden fietsvakanties in Europa zijn dan ook niet zo gek.

Als je in Europa op vakantie gaat met een e-bike zijn er natuurlijk wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld de actieradius van je accu.

Je wilt natuurlijk wel een flink aantal kilometers maken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je trapondersteuning wegvalt omdat je accu leeg is. Het is daarom goed om na te gaan hoeveel kilometer je per dag af gaat leggen en wat de actieradius van je accu is. Vergeet hierbij geen rekening te houden met factoren zoals tegenwind en heuvelachtig gebied, die van invloed zijn op de actieradius.

Om er zeker van te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan kun je er ook voor kiezen een tweede accu mee te nemen. Het idee dat je een back-up hebt is namelijk wel zo prettig!

Je eigen e-bike meenemen of toch huren?

Huur van elektrische fietsen in Madrid, Spanje

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je eigen e-bike achterop de auto te binden en deze mee te nemen naar je vakantiebestemming, maar je kunt vaak ook een e-bike op locatie huren. Als je kiest voor een elektrische fietsvakantie die is georganiseerd door een reisbureau, is er vaak een optie voor het huren van een e-bike. Als je toch liever je eigen fiets meeneemt is het wel belangrijk om na te gaan of deze wel geschikt is.

De ideale e-bike voor een fietsvakantie heeft een sportief frame en is voorzien van technologie die opgewassen is tegen flinke heuvels en lange afstanden. Een elektrische hybride fiets zou voor een fietsvakantie door bergachtig gebied de beste optie zijn.