Met de boot over het Telemarkkanaal in Zuid-Noorwegen

Met de boot over het Telemarkkanaal in Zuid-Noorwegen

Gepubliceerd door:
Mandy

Het Telemarkkanaal is een must-see als je naar Noorwegen op vakantie gaat: het ligt in een overweldigend mooie omgeving, is een architectonisch hoogstandje en ademt geschiedenis. En hoe kun je het Telemarkkanaal nou beter ervaren dan aan boord van een chique, antieke boot?

Het Telemarkkanaal

Het Telemarkkanaal, of Telemarkskanalen in het Noors, is een waar stukje vakmanschap. Het werd gegraven in de negentiende eeuw om goederen te transporteren ten tijde van de industriële revolutie en door een netwerk van sluizen werd het mogelijk om grote hoogteverschillen af te leggen.

Met maar liefst 105 kilometer is het Telemarkkanaal bijzonder lang en het werd destijds gezien in Europa als het achtste wereldwonder. Het kanaal ligt in een schitterende omgeving vol bossen en bergen, waar van alles te doen is. Je kunt er wandelen, bergen beklimmen, fietsen of wilde dieren zoals elanden spotten.

Uitzicht over een spiegelend meer in Noorwegen

Op pad met de MS Henrik Ibsen over het Telemarkkanaal

Er zijn diverse mogelijkheden om het Telemarkkanaal te ontdekken. Ik heb zelf gekozen voor een dagtocht met de MS Henrik Ibsen, een schip uit 1907 die liefdevol is gerestaureerd en rustig over het water van het kanaal glijdt. Voor deze tocht betaal je ongeveer 110 euro per persoon. Benieuwd naar alle kosten voor een vakantie naar Noorwegen? Die bekijk je hier.

De boot vertrekt ’s ochtends om acht uur vanuit Dalen. In de directe omgeving zijn meerdere hotels en pensions om te overnachten. Als je met de camper bent kun je deze in het haventje zetten. Wil je luxe overnachten dan raad ik het Dalen hotel aan. Vlakbij de haven en super-de-luxe. Wist je dat in dit historische hotel meerdere koningen en koninginnen hebben gelogeerd?

We hadden het geluk dat het stralend weer was en ongeveer 20 graden tijdens onze tocht. Toch was het behoorlijk koud door de wind en hadden we veel warmere kleding mee moeten nemen. Maak dus niet dezelfde fout en zorg voor een trui en een jas 😉

De vriendelijke bemanning heet je welkom aan boord. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om te zitten, zowel bovendeks als benedendeks, en aan boord is een restaurant met bar en een toilet.

Met de MS Henrik Ibsen wachten in een sluis

In ongeveer 5 uur tijd vaar je van Dalen naar de sluizen in Lunde. Die sluizen zijn een knap staaltje techniek: met een krik (die wordt bediend door jongeren met een zomerbaantje) kan de sluis steeds een beetje verder dicht waarna deze volloopt met water. In tien minuten tijd is het klaar en kan de boot verder varen naar de volgende sluis waar het ritueel wordt herhaald.

Eenmaal aangekomen in Lunde kun je overstappen op de MS Victoria, die de rest van het kanaal bevaart, of terug met de MS Henrik Ibsen naar Dalen. Wij gingen dezelfde route terug omdat onze auto in Dalen stond en we aan het laatste stukje van onze reis bezig waren maar je kunt ook de rest van de route per boot afleggen en overnachten in Skien, het eindpunt.

Lunch, appelcider en ultiem genieten

Na het keren genoten we van een heerlijke lunch en een glas lokale appelcider. Er staan veel fruitbomen in dit deel van Noorwegen en appelcider is dé lokale drank. Nadat we ons buikje hadden rond gegeten namen we weer plaats op ons plekje vooraan het dek en ging het absolute genieten verder. De uitzichten onderweg zijn zo mooi en bijzonder. De natuur is overweldigend mooi met hoge bergen, dichte bossen en kletterende watervallen. Het water is ontzettend helder en blauw en vooral ’s ochtends was het zo glad dat het water net een spiegel leek.

Rond half zeven ’s avonds waren we terug in de haven van Dalen en hebben we nog even bootje gebaden in het frisse water vanaf de pier en van het restaurantje waar de lokale bevolking al aan het genieten was van een hapje en een drankje. Wát een topdag!