Het Iseomeer: De onontdekte parel van Noord-Italië

Uitzicht over het Iseomeer in Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Het Iseomeer, Lago d’Iseo in het Italiaans, is kleiner en charmanter dan het aangrenzende Comomeer. Het Iseomeer ligt ten noorden van de stad Brescia. Het is minder bekend en daarom is het ideaal voor wie van rust en stilte houdt.

Aangezien de omgeving rondom het Iseomeer nog niet ten prooi viel aan het massatoerisme, is het zelfs in het hoogseizoen nog steeds aangenaam vertoeven in de omgeving. De onontdekte parel van Noord-Italië heeft heel wat te bieden. Onze top 10 bezienswaardigheden.

Val Camonica

Uitzicht over Val Camonica in Italië

De Val Camonica is een idyllische vallei ten noorden van het Iseomeer. Het bezit één van de grootste prehistorische rotstekeningen van de wereld. In 1979 werden deze rotstekeningen het allereerste Unesco Werelderfgoed binnen Italië. Deze tekeningen van zo’n 6000 jaar geleden zijn afbeeldingen uit het alledaagse leven van de prehistorische mens, met technieken en rituelen die werden vastgelegd in grote gladde rotsblokken.

Verder vind je in Val Camonica vele kleine vestingstadjes met een geschiedenis van vele duizenden jaren. Zo is er bijvoorbeeld Cerveno. Hier vind je het Heiligdom van de Kruisweg, levensgrote houten beelden uit de achttiende eeuw waarin de kruisweg wordt afgebeeld.

Antica Strada Valeriana

Oude keien van de Antica Strada Valeriana in Italië

Deze wandelroute is 24 kilometer lang en bevindt zich langs de oostoever van het Lago d’Iseo. Ooit was het de hoofdverbindingsweg tussen de verschillende dorpen langs het meer. Vooral het traject tussen Marone en Iseo is de moeite. Deze route is zo’n 15 kilometer lang en bestaat uit pittige klimroutes en afdaling. Het pad wordt goed aangegeven en een deel van het oude plaveisel en de oude stenen zijn nog bewaard gebleven.

Bezoek onderweg de hermitage van San Pietro in Pregasso. Dit kerkje is gebouwd op een panoramische rots. De top is bereikbaar via een lange weg die is uitgehakt in de rots. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over het Iseomeer.

Monte Isola

Uitzicht op Monte Isola op het Iseomeer in Italië

Monte Isola is een prachtig eilandje in het Iseomeer. Je kan het per veerboot bereiken vanuit Carzano, Tavernola, Bergamasca en Sulzano. Het eiland bestaat uit 11 idyllische dorpjes, allen met mooie kerkjes, fresco’s, beeldhouwwerken en straatjes die dateren uit de 15e en 16e eeuw. Hier vind je amper auto’s, waardoor het eiland erg geschikt is om te gaan wandelen en fietsen.

In de hoofdstad Siviano zijn er nog resten te bezichtigen van een middeleeuws kasteel. Cure is het hoogst gelegen dorpje van Monte Isola. Hier vind je het mooie klooster Madonna della Ceriola. In Senzole vind je de heerlijkste visrestaurants.

Ga op het eiland Monte Isola zeker het kustpad bewandelen want hier heb je de mooiste uitzichten op het Iseomeer. In het zuidoosten is dit eiland bebost en relatief steil, waardoor er veel wijngaarden en olijfbomen te zien zijn.

Riva di Solto

Oude huizen in Riva di Solto in Italië

Riva di Solto bestaat uit een middeleeuws centrum gelegen ten westen van het Iseomeer. Het is een van de meest pittoreske plaatsjes in de Noord-Italiaanse regio rondom Lago d’Iseo. Je kan er nog de middeleeuwse ruïnes van het 13e-eeuwse kasteel en de klokkentoren bezichtigen.

Bezoek hier zeker de gezellige vissershaven en de Chiesa San Nicola Vescovo, de parochiekerk van Riva di Solto. Deze 18e eeuwse kerk is verrijkt met diverse fresco’s uit de barok.

Vanuit de haven kan je dagelijks de veerboot nemen richting Monte Isola. Riva di Solto beschikt over een mooi zandstrand en gezellige restaurantjes en mooie hotels. Daarom is het de uitgelezen bestemming voor gezinnen met kinderen.

Het natuurreservaat Torbiere del Sebino

Houten wandelbrug in het Torbiere del Sebino in Italië

Dit is een natuurreservaat ten zuiden van het Iseomeer. Het beschermde natuurgebied is op internationaal vlak een ecologisch belangrijke plaats. Het is een paradijs voor vogelaars, die er 170 verschillende soorten vogels kunnen spotten. Tijdens het broedseizoen vind je hier onder meer nesten van futen, meerkoeten en reigers. Maar er zijn ook verschillende vissoorten, zoogdieren en planten aanwezig.

Vanaf mei tot september wordt het landschap er gedomineerd door de witte waterlelies die het wateroppervlak bedekken. Vanuit het stadje Iseo en vanaf het klooster van San Pietro kan je de gemarkeerde routes richting Torbiere del Sebino volgen.

Montecampione

Uitzicht op een skilift en wandelpad van de Montecampione in Italië

Op ongeveer tien kilometer ten noorden van Pisogne ligt de berg Montecampione. Deze berg staat in het collectieve geheugen gegrift als de berg waarop de betreurde profwielrenner Marco Pantani in 1998 tijdens de Giro d’Italia wegfietste van het peloton en daarmee de hele wereld overtuigde van zijn toptalent. Hij won in dat jaar ook de Tour de France.

In de winter doet de berg dienst als skigebied, in de zomer kan je hier wandelingen ondernemen en als beloning genieten van een spectaculair uitzicht over Lago d’Iseo. Wie hier rond aperitieftijd is kan op een terras genieten van een heerlijke birra of vino. Wie afdaalt richting Valle del Freddo, letterlijk vertaald ‘de vallei van de koude’, zal merken dat het hier inderdaad gevoelig kouder is.

Naast dit natuurfenomeen kan je hier ook de bekende en beschermde bloem, de Edelweiss vinden. Normaal groeit deze bloem in hoger gelegen gebieden, maar in Valle del Freddo bloeit ze slechts 300 meter boven zeeniveau en dat is uniek. De edelweiss is in het wild een bijzondere en zeldzame bloem, vanwege de onherbergzame ligging waar ze zich meestal bevindt. De Edelweiss is een beschermde plant en wie haar plukt kan zich aan een gepeperde boete verwachten.

Peschiera Maraglio

Uitzicht op Peschiera Maraglio op het eiland Monte Isola op het Iseomeer in Italië

Dit is een pittoresk dorpje op het eilandje Monte Isola. Je vindt er een kleine charmante haven waar de typische vissersbootjes aanmeren. Het dorp staat bekend als één van de mooiste dorpen van Italië. Je kan het plaatsje bereiken vanaf Sulzano, waar op gezette tijden veerboten vertrekken richting Peschiera Maraglio.

Het historische centrum van het dorp is volledig autovrij en kan dus enkel te voet worden bezocht. Aan de oevers van het meer kan je heerlijk dineren. In de Archetti fabriek kan je verschillende typisch Italiaanse souvenirs kopen, zoals wijn en olijven.

De weg die naar het dorpje Sensole leidt, is een groen en zonovergoten gebied, ideaal om op een terras even uit te rusten en te genieten van de mediterrane zon.

Iseo

Oldofredi kasteel in Iseo, Italië

Iseo is een klein stadje in het zuiden van het Iseomeer. Het is, samen met Marone en Pisogne, de belangrijkste plaats in de regio. Het stadje Iseo is al sinds de prehistorie bewoond. In de Romeinse tijd groeide het uit tot de belangrijkste havenplaats aan het meer.

Iseo heeft een aantal aantrekkelijke pleinen en een gezellige wandelpromenade. De belangrijkste bezienswaardheden van Iseo zijn het 13e-eeuwse kasteel Oldofredi en de kerk Sant’Andrea, met zijn schitterende beelden, karakteristieke kroonluchters en mooie klokkentoren.

In het centrum van de stad vind je Piazza Garibaldi. Hier is elke eerste zondag van de maand een kunst -en ambachtenmarkt te bezoeken. Je vindt er ook het mooie Palazzo Vantini, het gemeentehuis. Ten zuiden van Iseo liggen de heuvels van de Fanciacorta, een gerenommeerde wijnstreek.

Marone

Uitzicht over de stad Marone bij het Iseomeer, Italië

Op korte afstand van Iseo vind je Marone. Dit dorp ligt middenin een groene vallei. Het bevindt zich aan de voet van de Monte Guglielmo, de hoogste berg in de regio. Vroeger stond Marone bekend om zijn wol -en viltproductie. Momenteel is het toerisme er de belangrijkste inkomstenbron. Je vindt hier dan ook verschillende toeristische hotels, restaurants en bars.

In de omgeving van Marone vind je de Aardpiramides van Zone. Dat zijn langwerpige granieten pijlers van zo’n 30 meter hoog, die over de jaren heen ontstonden door natuurlijke erosie. Je kan de aardpiramides bereiken via een voetpad dat eromheen loopt. Ook de eerste parochiekerk van Marone, San Pietro in Vinculis, is een bezoekje waard.

Pisogne

Restaurants en huizen in Pisogne, Italië

Het rustige en nog onbekende Pisogne is rijk aan historische artefacten en middeleeuwse kunstwerken. Bezoek hier onder meer de kerk van Santa Maria Della Neve, waar je indrukwekkende fresco’s van kunstenaar Girolamo Romanino vindt. De kerk wordt ‘de Sixtijnse kapel van de armen’ genoemd, omwille van de mooie plafondschilderingen.

Vanaf de Torre del Vescovo heb je een mooi panorama over het dorp en het Iseomeer. Wandel hier ook op de mooie piazza aan het water. Tijdens de zomer vindt hier een groot feest plaats, met vele kraampjes en optredens van lokale artiesten en kunstenaars.

Meer lezen over alle mooie meren in het noorden van Italië? Kijk dan hier