Flekkefjordbanen in Noorwegen: fietsen over het spoor

Flekkefjordbanen in Noorwegen: fietsen over het spoor

Gepubliceerd door:
Mandy

Een totaal andere ervaring beleven in het zuiden van Noorwegen? Ga dan fietsen óp het spoor van de Flekkefjordbanen in het stadje Flekkefjord. 17 kilometer spoor brengt je door 17 tunnels, langs meren en rivieren, door kleine dorpjes en diepe afgronden. Waan je een pionier uit vervlogen tijden en geniet van schitterende uitzichten!

Flekkefjordbanen, meer dan een eeuw aan geschiedenis

Toen ik onze rondreis door Noorwegen aan het plannen was, stuitte ik via via op de Flekkefjordbanen. Ik was meteen geïntrigeerd want fietsen met een gek karretje over het spoor heb ik nog nooit eerder gedaan. Vanaf het oude station in het stadje Flekkefjord, in het zuiden van Noorwegen, fiets je met een wagentje met spoorwielen waar twee fietsen op gemonteerd zijn over de oude spoorlijn.

De spoorlijn werd geopend in 1904 en de bouw ervan kostte aan meerdere mensen het leven. Als je aan het fietsen bent snap je dat de aanleg ervan geen kattenpis is: afgronden, bergen en natuurlijk de verraderlijke Noorse weersomstandigheden maken het een uitdaging om een spoorweg aan te leggen.

De Flekkefjordbanen liep van Flekkefjord naar Sira en was in bedrijf van 1904 tot 1990. De lijn sloot aan op de Sørlandsbanen, die het zuiden van Noorwegen met elkaar verbond. Zo werd het stukken eenvoudiger voor mensen om familie of vrienden op te zoeken en waren de dorpjes niet meer zo geïsoleerd.

Op de fiets van de Flekkefjordbanen langs een meer en richting een tunnel

Hoe werkt het?

Van mei tot en met september is het mogelijk om de Flekkefjordbanen te ervaren. Omdat het eenrichtingsverkeer is en je aan het einde van de baan je fiets moet omkeren, is het alleen mogelijk om te gaan om 12 uur of 4 uur ’s middags. Als je om 12 uur gaat moet je er dan ook voor zorgen dat je voor 4 uur terug bent, maar da tis makkelijk te doen.

De route is 17 kilometer heen en 17 kilometer terug. Je kunt de fiets besturen met 2 personen en het is mogelijk om 2 kinderen mee te nemen, die plaats kunnen nemen op de bankjes. Voor je rugtas is er een spin aanwezig zodat je deze goed vast kunt zetten en niet op je rug hoeft te houden.

Het is verplicht om een helm en een geel hesje te dragen voor de veiligheid, deze worden verstrekt aan het beginpunt. Bovendien krijg je een hoofdlampje voor in de tunnels waar het aardedonker is.

Tip: neem een jas mee, zelfs als het warm is en stralend weer zoals wij hadden. De tunnels waar je doorheen fietst zijn nat en behoorlijk koud. Een jas is dan geen overbodige luxe.

Je betaald 600 Noorse kronen per fiets, dat is omgerekend iets minder dan 60 euro. Reserveren doe je hier.

Een absolute aanrader en geschikt voor iedereen

Ik had de Flekkefjordbanen absoluut niet willen missen. Het is zo’n bijzondere ervaring! Het eerste stukje fiets je door Flekkefjord maar al snel laat je het stadje achter je en zit je middenin de natuur. De tunnels zijn soms lang en koud maar het uitzicht daarbuiten is met geen pen te beschrijven. Toen wij er waren was het erg rustig waardoor we het spoor voor onszelf hadden. Onderweg kom je langs mini-stationnetjes van ruim 100 jaar oud. Daarnaast zijn er een paar stations waar je een eenvoudig toilet en picknickbanken vindt. Ideaal om even te stoppen, te lunchen en te genieten van de omgeving. Zet dan wel even je karretje van het spoor zodat eventuele andere mensen kunnen passeren.

Onderweg fiets je langs meren en rivieren met helderblauw water, langs wilde bloemen, door bossen en over steile afgronden die toch behoorlijk spannend zijn als je hoogtevrees hebt zoals wij. Gelukkig zit je karretje goed vast op het spoor en ben je hartstikke veilig.

Na 17 kilometer kom je bij het eindpunt van de Flekkefjordbanen in het dorpje Sira. Hier stap je af en til je samen de fiets op om hem om te keren. En daarna is het tijd voor de terugweg. Hoogteverschil is er wel maar minimaal. De route is prima te doen als je een redelijke conditie hebt. Mocht het je toch te zwaar vallen kun je altijd onderweg omkeren, je hoeft niet de totale 34 kilometer (heen en terug) te doen. De Flekkefjordbanen is ook een aanrader met kinderen, alhoewel ze wel stil moeten kunnen blijven zitten.